X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Możesz powiedzieć dlaczego ? Ja właśnie mam podjąć decyzję o szczepieniu

Mi lekarz powiedział, że póki dziecko jest w brzuchu to ja go chronię a jak się urodzi to sam zostanie zaszczepiony na co trzeba.

KiNiAW, Bożena, Madden lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    To mi właśnie też lekarka mówiła. Z synek też się nie szczepiłam, został zaszczepiony po urodzeniu we wskazanym terminie:)

Dzięki za kciuki za wizytę a odnośnie szczepienia zapytam ale pewnie też pójdę trybem jak przy dwóch wcześniejszych ciążach czyli kalendarzem szczepien to samo mam z konfliktem serologicznym jak mi test coombsa wychodzi ok to nie miałam immunoglobuliny podawanej w trakcie ciąży tylko po urodzeniu każdego dziecka.

Bożena lubi tę wiadomość

• Sara10 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2024, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się szczepię. Widzę więcej plusów niż minusów, chociaż nas omija sezon infekcyjny, a do jesieni zdążymy zaszczepić dzieci.

Ja zamieniam się w moją mamę, czyli zamieniam się w Pedantkę. Odsuwam meble i czyszczę listwy, rozkręcam grzejniki i usuwam kurz, który tam się zebrał.
    Jutro wezmę się za okna, bo jeszcze super się czuję pod względem fizycznym, więc to będzie dobry moment.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2024, 12:50

Bożena, KiNiAW, legusta, hypatia92 lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara10 wrote:
    To ja się szczepię. Widzę więcej plusów niż minusów, chociaż nas omija sezon infekcyjny, a do jesieni zdążymy zaszczepić dzieci.

Ja zamieniam się w moją mamę, czyli zamieniam się w Pedantkę. Odsuwam meble i czyszczę listwy, rozkręcam grzejniki i usuwam kurz, który tam się zebrał.
    Jutro wezmę się za okna, bo jeszcze super się czuję pod względem fizycznym, więc to będzie dobry moment.
    Wijesz gniazdo 🤗 ja też mam takie przebłyski. 🙈 Chociaż dziś zbieram siłę na jazdę autem na zakupy i do apteki to nic nie robię 🙈

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy wiecie może czy jak się ma skierowanie na cesarkę to w którym tygodniu ciąży się jedzie? Dopiero wtedy kiedy termin?

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    Hej dziewczyny, czy wiecie może czy jak się ma skierowanie na cesarkę to w którym tygodniu ciąży się jedzie? Dopiero wtedy kiedy termin?

No moja siostra miała cc to dostała skierowanie i na skierowaniu byla data i godzina od lekarza na którą ma być. Zazwyczaj 2tyg wcześniej mogą robić czyli teoretycznie 38t o ile wcześniej jest wszystko wporzadku i nic się samo nie zacznie dziać tak miała siostra

Milena96 lubi tę wiadomość

• mama_Klary Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2024, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:

Najlepiej skontaktować się ze szpitalem, w którym zamierzasz rodzić, bo co szpital to inne wytyczne. W moim trzeba się zapisać ze skierowaniem na kwalifikacje kilka tyg wcześniej niż termin i potem mówią kiedy się stawić na CC.

Jak ja bym chciała tak mieć chęci na ogarnianie mieszkania. Ostatnio jak słońce nie świeci to najchętniej bym nic nie robiła i te dni tak sobie mijają i mijają 😅

No i z tym szczepieniem na krztusiec to też już nie wiem co robić. Ginekolog zalecił, ale w sumie nie dopytywałam dlaczego itp., mamaginekolog niby też zaleca ale nie wiem czy to dobrze czy źle 😅

• Bożena Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama_Klary wrote:
    Najlepiej skontaktować się ze szpitalem, w którym zamierzasz rodzić, bo co szpital to inne wytyczne. W moim trzeba się zapisać ze skierowaniem na kwalifikacje kilka tyg wcześniej niż termin i potem mówią kiedy się stawić na CC.

Jak ja bym chciała tak mieć chęci na ogarnianie mieszkania. Ostatnio jak słońce nie świeci to najchętniej bym nic nie robiła i te dni tak sobie mijają i mijają 😅

No i z tym szczepieniem na krztusiec to też już nie wiem co robić. Ginekolog zalecił, ale w sumie nie dopytywałam dlaczego itp., mamaginekolog niby też zaleca ale nie wiem czy to dobrze czy źle 😅

To słońce to o nas chyba zapomnieli już 🙈
    Nie podpowiem co ze szczepieniem... Ja już sobie tym głowy nie zawracam szczerze mówiąc:) teraz myślę o sobocie co wyjdzie na prenatalnych

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama_Klary wrote:
    Jak ja bym chciała tak mieć chęci na ogarnianie mieszkania. Ostatnio jak słońce nie świeci to najchętniej bym nic nie robiła i te dni tak sobie mijają i mijają

Ja mam do ogarnięcia kuchnie i tak przekładam na jutro, jutro, jutro... Jak przychodzi jutro to robię to co mam zaplanowane na kolejny dzień i kuchnia sobie stoi i czeka 🙄

mama_Klary lubi tę wiadomość

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2024, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane!
    Dobre wieści przynoszę 😅
    Ja nie ale malutka Przytyła😍 1800g, na dolnej granicy ale najważniejsze,że się nie zatrzymała
    Mam leżeć żeby nie było skurczy i wcześniejszego porodu i pochłaniać kalorie przynajmniej do świąt (35tc)
    Kamień z serca to i nastrój wraca ☺️

Mi położna polecała to szczepienie na ksztusiec, że dziecko właśnie przez te 2mies nie ma ochrony, a choroba powróciła i jest śmiertelna dla takich maluchów-osobiscie nie wiem, rozważam

Że muszę leżeć, to nie mogę sprzątać😅 więc święta u nas to malowanie jajek z dziećmi i trochę prac plastycznych świątecznych i ozdoby domku, bez sprzątania okien itd w sumie to nawet się cieszę 🤭

Pozdrawiam was 🤗

KiNiAW, Bożena, legusta, mama_Klary, Sara10, Izulek21, Kadża, hypatia92, Madden lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Cześć kochane!
    Dobre wieści przynoszę 😅
    Ja nie ale malutka Przytyła😍 1800g, na dolnej granicy ale najważniejsze,że się nie zatrzymała
    Mam leżeć żeby nie było skurczy i wcześniejszego porodu i pochłaniać kalorie przynajmniej do świąt (35tc)

Mi położna polecała to szczepienie na ksztusiec, że dziecko właśnie przez te 2mies nie ma ochrony, a choroba powróciła i jest śmiertelna dla takich maluchów-osobiscie nie wiem, rozważam

Że muszę leżeć, to nie mogę sprzątać😅 więc święta u nas to malowanie jajek z dziećmi i trochę prac plastycznych świątecznych i ozdoby domku, bez sprzątania okien itd w sumie to nawet się cieszę 🤭

Pozdrawiam was 🤗

Super wieści a tak się stresowałaś. A który ty masz tydzień?

Agatekk lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Cześć kochane!
    Dobre wieści przynoszę 😅

Pozdrawiam was 🤗

Super wieści bardzo się cieszę że mała rośnie i przybiera 🤗

• Agatekk Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata - ekstra wieści :)

Ja też dziewczyny mam już syndrom wicia gniazda,ale na razie wszystko mocno w czasie przesuwam z powodu braku czasu…ale plany mam mocne. M.in. skończyć remont,który rozpoczęliśmy w grudniu jeszcze,a że sami wszystko robimy…to się to wlecze okrutnie! Ale ja muszę najpierw wywalić sporo rzeczy żeby potem móc coś na nowo urządzić. Mam niestety taki nawyk „nie wyrzucę,to się przyda”…no i tak leży.

A jutro z rana całkiem idę Duszkę podglądać🥰

Dobrego wieczoru!

Bożena, Sara10, KiNiAW lubią tę wiadomość

age.png
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2024, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Super wieści a tak się stresowałaś. A który ty masz tydzień?

31tc
    Oj denerwowałam się okropnie gdzieś w środku.
    Doktor tłumaczył, że pewnie będzie malutka i szczupła bo cały czas trzyma sie niskiego centyla, ale najważniejsze, że rośnie, że się nie zatrzymała na tym co było 2tyg temu uffff

Agatekk, Bożena, KiNiAW lubią tę wiadomość

• Lenayna Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2024, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Współczuję:( u Ciebie hemoroidy a u mnie znowu żebra i ten palący ból :( masakra.... A było już tak dobrze... Dziś mały sobie też upodobał "boksy" w szyjkę , aż miałam wrażenie że wyleci za chwilę. I coś mnie w gardle drapie 😒
    U mnie niestety ból żeber też nie odpuszcza... ;(

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wróciłam od lekarza z małym wszystko książkowo waży już 1840g kawał chlopa 😊 a mi lekarz zapisał zastrzyki przeciwzakrzepowe z powodu wysokich D-dimerów i to pewnie od hemoroidów bo żylaków na nogach nie mam wiec chyba przez hemoroidy codziennie 1 o tej samej porze mam ich 30szt na szczęście mogę brać w rękę nie w brzuch bo byłam przerażona. Kolejna wizyta 27.03

Patrycja_Pata, Gośka29, Bożena, mama_Klary, Nadzieja2, hypatia92, legusta, Madden lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny wróciłam od lekarza z małym wszystko książkowo waży już 1840g kawał chlopa 😊 a mi lekarz zapisał zastrzyki przeciwzakrzepowe z powodu wysokich D-dimerów i to pewnie od hemoroidów bo żylaków na nogach nie mam wiec chyba przez hemoroidy codziennie 1 o tej samej porze mam ich 30szt na szczęście mogę brać w rękę nie w brzuch bo byłam przerażona. Kolejna wizyta 27.03

Super że jest dobrze, kawał chłopa 😁 ja jeszcze biorę w brzuch.... Ale nie wiem jak długo dam radę ....

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 6 marca 2024, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Super że jest dobrze, kawał chłopa 😁 ja jeszcze biorę w brzuch.... Ale nie wiem jak długo dam radę ....

No właśnie nie musisz w brzuch pytałam w ramię można lub w udo. A ty masz te zastrzyki czemu? Ja się przeraziłam że jakaś zakrzepice mam czy co

• Nadzieja2 Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2024, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:

Gratuluje udanej wizyty ;)
    Który masz teraz tydzień ?
    Ja od początku ciąży biorę clexane, teraz już dawka 100mg, cały czas biorę w brzuch i tak chyba już do końca ciąży..

⏸️ 03.09.2023r
    Będzie syn.
  • PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2024, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Ja po ostatnich prenatalnych <3
    Młody waży 1680gr, przepływy i inne ważne rzeczy sa w idealnym porzadku, uff <3
    Szalał bardzo na badaniu, buzie pokazał tylko na dosłownie trzy sekundy :( ale wazne ze zdrowy i ze sie rozwija prawidłowo :p
    Ułożony główka w dół, bardzo nisko ale nie martwimy sie, szyjka 29mm nie rozpulchnia sie czy cos takiego haha, przy twarzy ciagle trzyma łapki i stópki.
    Centyli nie ogarniam ale jest wszystko w porzadku z tym tez hahah
    Jajka na miejscu, siur nie odpadł wiec rodzice szczęśliwi hah :p
    Wody płodowe tez w dobrej ilości.
    Także kamien z serca, lekarz mowi ze bobo rozwija sie super <3
    Jutro matula przyjedzie mi pomóc prasowac, nie mam juz sily na to hahah. Ja bede składać do komody :p

hypatia92, KiNiAW, Gośka29, Bożena, Patrycja_Pata, Sara10, legusta, Izulek21, Kadża, Madden lubią tę wiadomość

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
‹‹ 265 266 267 268 269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ