X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Ela3 Przyjaciółka

Wysłany: 16 marca 2024, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śpię na bokach, ale mnie za to budzą w nocy skurcze lydek, nawet 5 razy w nocy. I wstaje i chodzę, żeby to rozchodzić, tyle co zasnę, chwilę i znowu. przez to też mam za wysoki cukier rano...nic nie poradzisz. I do tego przepuklina sporo urosla, I przeszkadza. 3 miesiące po porodzie mam się zgłosić na operacje tej przepukliny. W poniedziałek idę do poloznej na cisnienie i z moczem, za dwa tyg usg, zobaczymy jak to wygląda. przez tydzień było dobrze a teraz znowu mi cukier skacze.

• Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2024, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja bardzo trzymam kciuki ❤️ ostatnio jak byłam w szpitalu leżałam z jedna dziewczyna w 31 tyg ciąży z odchodzącymi wodami a łóżko zajęłam po dziewczynie z tym samym i urodziła w 34 tyg ciąży ❤️ więc mocno trzymam kciuki 💕

Ja aktualnie też odpoczywam po zakupach bo mam polegiwać. W 28/29 mam 26 mm szyjkę. Kojarzycie swoje wymiary? Mi lekarz kazał odpoczywać więcej.

Dziś kolejne pranie zrobiłam dzidziusiowe. Ale nabieram sił aby powiesić 😅

Nadzieja2 lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1988 wrote:
    Nadzieja bardzo trzymam kciuki ❤️ ostatnio jak byłam w szpitalu leżałam z jedna dziewczyna w 31 tyg ciąży z odchodzącymi wodami a łóżko zajęłam po dziewczynie z tym samym i urodziła w 34 tyg ciąży ❤️ więc mocno trzymam kciuki 💕

Ja aktualnie też odpoczywam po zakupach bo mam polegiwać. W 28/29 mam 26 mm szyjkę. Kojarzycie swoje wymiary? Mi lekarz kazał odpoczywać więcej.

Moja szyjka miała 40mm bodajże na połówkowych później 35mm jak mały był glowka w dół a teraz 38mm z racji że znowu glowka u góry i nie ciśnie na dół. We wtorek zaczynam 31t a 27 mam wizytę więc zobaczymy

Kasia1988 lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela3 wrote:
    Ja śpię na bokach, ale mnie za to budzą w nocy skurcze lydek, nawet 5 razy w nocy. I wstaje i chodzę, żeby to rozchodzić, tyle co zasnę, chwilę i znowu. przez to też mam za wysoki cukier rano...nic nie poradzisz. I do tego przepuklina sporo urosla, I przeszkadza. 3 miesiące po porodzie mam się zgłosić na operacje tej przepukliny. W poniedziałek idę do poloznej na cisnienie i z moczem, za dwa tyg usg, zobaczymy jak to wygląda. przez tydzień było dobrze a teraz znowu mi cukier skacze.
    Właśnie ja się budzę bardzo dużo razy, ale to a to na siku a to mi jest nie wygodnie ani na jednym ani na drugim boki, na plecach mnie przytyka że oddychać nie mogę. Z cukrem ostatnio też mam w kratkę przez te noce perypetie:( i nie wiem co zrobić :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2024, 11:04

• Bożena Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1988 wrote:

Ja mam 3.6 /3.5 cały czas... Tzn miałam, w poniedziałek się okaże czy się trzyma jeszcze.

Kasia1988, KiNiAW lubią tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    My po USG. Mam 1750 g szczęścia :) Doktor mówił, że jak tak będzie rosła jak szalona to będzie CC... nie chciałabym bardzo... ale muszę brać wszystkie opcje jak widać... Najważniejsze, że u niej wszystko OK :)

Bożena wrote:
    Dziewczyny jak jest u was ze spaniem?? Nasze dzieciaczki też tak mocno okazują niezadowolenie z leżenia na każdym boku?? Jestem totalnie niewyspana ostatnio:( każda pozycja jest zła:(

Przerabiam to co noc od tygodnia ;) niestety :D

Bożena, Gośka29, Kasia1988, KiNiAW, Kadża, mama_Klary, Izulek21, PorannaPanna, Madden lubią tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Hej
    My po USG. Mam 1750 g szczęścia :) Doktor mówił, że jak tak będzie rosła jak szalona to będzie CC... nie chciałabym bardzo... ale muszę brać wszystkie opcje jak widać... Najważniejsze, że u niej wszystko OK :)

Wystraszyłaś mnie trochę bo Ty w 30t masz 1750g i powiedział ci ze dużo i ze cesarka??? Mój miał w 29t 1840 i mówił lekarz że ok więc nie wiem już nic z tego 🤔🤔

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2024, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maluch ma w 31+3 2.1 kg i lekarz nic nie wspomniał, że to dużo tylko, że ładnie przyrasta masa 🤔. Ciężko zasnąć, negocjacje w jakiej pozycji długo trwają, a jak już się w nocy obudzę to nie zasnę głęboko tylko jakby na czuwaniu i w ciągu dnia drzemka wpada. Do tego mały kopie oo żebrach i tam się wyciąga więc na bokach leżeć też ciężko...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2024, 13:46

KiNiAW, Bożena lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Mój maluch ma w 31+3 2.1 kg i lekarz nic nie wspomniał, że to dużo tylko, że ładnie przyrasta masa 🤔. Ciężko zasnąć, negocjacje w jakiej pozycji długo trwają, a jak już się w nocy obudzę to nie zasnę głęboko tylko jakby na czuwaniu i w ciągu dnia drzemka wpada. Do tego mały kopie oo żebrach i tam się wyciąga więc na bokach leżeć też ciężko...

Dokładnie mi mówił to samo bo w 26t miał 1040g i potem w 29t 1840 i nawet pytałam czy to nie dużo i mówił że jest dobrze tym bardziej że nastawiam się na naturalny poród chyba że się nie odwróci to nie mam wyboru

• Bożena Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Wystraszyłaś mnie trochę bo Ty w 30t masz 1750g i powiedział ci ze dużo i ze cesarka??? Mój miał w 29t 1840 i mówił lekarz że ok więc nie wiem już nic z tego 🤔🤔
    O kurcze mój w 29i6 dni miał 1550 g i pani mi mówiła że idealnie 🙈 chyba co lekarz to inna opina... Mi jeszcze powiedziała że przy takiej wadze to będzie miał finalnie 3100/3400 g przy urodzeniu 🤷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2024, 14:35

• Bożena Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Hej

Dobrze, że nie jestem w tym sama 🙈 trochę to pocieszające... Jednak prawda co mówią, że każda ciąża jest inna. Ja już się śmieje że ciąża po 30stce jest strasznie ciężka 🤦 chociaż znajoma ostatnio dopiero w przedszkolu się dopatrzyła że jestem w ciąży bo ja tak szybko i żwawo chodzę i brzucha nie widać 🙈 a ja mam brzuch przed sobą 😒

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Jeju to samo jest u mnie ostatnio... Ja mam wrażenie że on jest wszędzie dosłownie.... Już dziś mnie krocze boli, a trochę posprzątałam jak to w domu ... Teraz leżę i czuję go i z lewej i z prawej i w dole i w żebro dostałam. No kosmos. Z Gabim było jakoś inaczej, nie kopal tak mocno.

Monika.a lubi tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2024, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Jeju to samo jest u mnie ostatnio... Ja mam wrażenie że on jest wszędzie dosłownie.... Już dziś mnie krocze boli, a trochę posprzątałam jak to w domu ... Teraz leżę i czuję go i z lewej i z prawej i w dole i w żebro dostałam. No kosmos. Z Gabim było jakoś inaczej, nie kopal tak mocno.
    U mnie jak byłam w ruchu (myślę, że to ma znaczenie) było znośnie. A teraz jak mam zalecenie leżenia, to się dzieją cuda.. ostatnio lekarz też miał problem zrobić USG, bo jak tylko się położyłam joga była. I przepływ w pępowinie przepływ próbował mierzyć w trzech miejscach.

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2024, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mąż pranie ściągnął, czeka Nas prasowanie i potem do torby część i będzie można zamykać i tylko zostawić na liście co do dołożenia "na świeżo" na szpital. Pokoik też mąż ma w planie skończyć w weekend więc fajnie uda się wszystkie tematy pozamykać i czekać na malucha :)

KiNiAW, Patrycja_Pata, legusta lubią tę wiadomość

• JJJ Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są apki z siatkami centylowymi (np child growth tracker), można sobie wprowadzić dane i śledzić jak dzieciaki rosną 😊 mnie to stresowało, bo moja lekarka mówi, że duży i cięcie, położna z którą będę rodzic stwierdziła że bez przesady, wcale nie taki duży, a ja stwierdzam, że i tak nie mam na to wpływu, chcę próbować sn i kropka 😅 na pewno dostanę skierowanie na cięcie, ale na szczęście nie trzeba go wykorzystywać 😎

Kurczę my w lesie z przygotowaniami, w poniedziałek 30tc, a ja jedyne co mam to ciuszki w torbie pod łóżkiem 🤣 dostawka i przewijak u moich rodziców na strychu, wózek u teściów, w aptece nawet nie mam koszyka zrobionego (muszę sobie w ogóle przypomnieć czego i ile potrzebuję), no ogółem ciężko 😅 cisnę męża, żebyśmy szafę zamówili, wtedy będę miała gdzie składować te rzeczy i coś ruszy do przodu. W listopadzie przeprowadziliśmy się na mniejszy metraż i powiem wam zaczynam mieć klaustrofobię 🙈 strasznie nie lubię zagraconych powierzchni, a mąż to gadzeciarz, swoich pierdół ma mnóstwo, syn zabawki, a tu zaraz wjedzie drugie dziecko i wszystkiego przybędzie. Wózek nam będzie zajmował pół korytarza 😭 jak wystawimy nową szafę i dostawkę to w sypialni nie będzie już gdzie się ruszyć... Ueh

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2024, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JJJ wrote:
    Są apki z siatkami centylowymi (np child growth tracker), można sobie wprowadzić dane i śledzić jak dzieciaki rosną 😊 mnie to stresowało, bo moja lekarka mówi, że duży i cięcie, położna z którą będę rodzic stwierdziła że bez przesady, wcale nie taki duży, a ja stwierdzam, że i tak nie mam na to wpływu, chcę próbować sn i kropka 😅 na pewno dostanę skierowanie na cięcie, ale na szczęście nie trzeba go wykorzystywać 😎

Kurczę my w lesie z przygotowaniami, w poniedziałek 30tc, a ja jedyne co mam to ciuszki w torbie pod łóżkiem 🤣 dostawka i przewijak u moich rodziców na strychu, wózek u teściów, w aptece nawet nie mam koszyka zrobionego (muszę sobie w ogóle przypomnieć czego i ile potrzebuję), no ogółem ciężko 😅 cisnę męża, żebyśmy szafę zamówili, wtedy będę miała gdzie składować te rzeczy i coś ruszy do przodu. W listopadzie przeprowadziliśmy się na mniejszy metraż i powiem wam zaczynam mieć klaustrofobię 🙈 strasznie nie lubię zagraconych powierzchni, a mąż to gadzeciarz, swoich pierdół ma mnóstwo, syn zabawki, a tu zaraz wjedzie drugie dziecko i wszystkiego przybędzie. Wózek nam będzie zajmował pół korytarza 😭 jak wystawimy nową szafę i dostawkę to w sypialni nie będzie już gdzie się ruszyć... Ueh
    A to mieszkanie w bloku? Nie ma możliwości trzymania w wózkarni? Nie jest to pewnie wygodne, ale gondole można na płasko i stelaż też złożyć i zawsze trochę miejsca się znajdzie niż rozłożony, ale to już jak Wam będzie pasowało :)

• JJJ Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    A to mieszkanie w bloku? Nie ma możliwości trzymania w wózkarni? Nie jest to pewnie wygodne, ale gondole można na płasko i stelaż też złożyć i zawsze trochę miejsca się znajdzie niż rozłożony, ale to już jak Wam będzie pasowało :)

Nie, to taki stary ponad stuletni domek po babci męża 😅 dodatkowo nasz wózek jest duży. Byleby przetrwać do przejścia na spacerówkę... Wtedy wymienimy na jakiś składany mniejszy.

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2024, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JJJ wrote:
    Nie, to taki stary ponad stuletni domek po babci męża 😅 dodatkowo nasz wózek jest duży. Byleby przetrwać do przejścia na spacerówkę... Wtedy wymienimy na jakiś składany mniejszy.
    Aaa ok, mniejszy metraż to ja już oczami widzę kawalerkę 35m2 w bloku 🤪 no to jedynie składanie pozostaje 😀

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    O kurcze mój w 29i6 dni miał 1550 g i pani mi mówiła że idealnie 🙈 chyba co lekarz to inna opina... Mi jeszcze powiedziała że przy takiej wadze to będzie miał finalnie 3100/3400 g przy urodzeniu 🤷

No mi przewidywana waga przy porodzie 3700/3800

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2024, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wczoraj w 31+0 miała 1636 g i lekarz powiedział, że super rośnie. Myślę, że mogą patrzeć na posturę - inaczej wygląda to u mnie 1,6m (w kapeluszu 🤭), do tego jestem drobna. A u kobiety 1,8 m i przy prawidłowym BMI w tym czasie np. 1800 g też będzie super ☺️

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
‹‹ 279 280 281 282 283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ