X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • legusta Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie poduszka do karmienia to must have, przy pierwszym synku już w szpitalu mąż mi dowoził :) ale ja właśnie karmiłam na siedząco, nawet w nocy.
    Teraz jeszcze nie kupiłam, ale pewnie bliżej porodu coś zamówię :)

Ja dzisiaj miałam sesję ciążową w studio (dostałam na prezent), powiem Wam że nie sądziłam że to takie męczące 😁 ale już się nie mogę doczekać efektów! No i w profesjonalnym makijażu to człowiek się czuje +1000 do atrakcyjności 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2024, 18:34

Sara10, Kadża, KiNiAW, Bożena, Izulek21, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Dziewczyny, miała któraś ktg? Nie pamiętam w którym tygodniu jest to zalecane
    Ja już miałam w sobotę. I wydaje mi się że tu w Irlandii właśnie od 34 albo 32 zaczynają robić. Miałam też miesiąc temu ale tylko dlatego że mała była inaczej ułożona i pielęgniarki maszynką nie mogły jej złapać ładnie więc na usg podejrzeli jak leży i potem ktg ale trzymać musiała i lekko dociskać położna Teraz miałam normalnie 20 min pomiar

Bożena, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olix wrote:
    Ja mam tylko 3 szt białych kopertowych body na krótki rękawi i chyba 4 szt rampersów na krotki 🙈
    Myślę że maj będzie na długi rękawek cienki, a w czerwcu kupię krótkie na wyprzedażach.
    Dziś za to kupilam cienki kombinezon, ale nie wiem czy się przyda.
    Tez mam kombinezon taki cieniutki, dostałam akurat. Narazie wszystko wybrałam, trudno jak się nie przyda to się odłoży i tyle... Powiem Wam, że jak syna ze szpitala wiezlismy 3go kwietna to przyjechał w body na długi rękaw i spodenkach tak było gorąco.... Także cholera wie. Ale z drugiej strony przeciez w sklepie są, to się kupi wrzuci do pralki i na drugi dzień będą 🤷

• Bożena Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Dziewczyny, miała któraś ktg? Nie pamiętam w którym tygodniu jest to zalecane
    Mi mówili że ok 36tyg będę miała. W szpitalu myślę że już robią bo pamiętam że dość wcześnie miałam ktg

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• Ilciak33 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2024, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dawno się nie odzywałam ale poczytuję was cały czas :)

Lekarz na dzisiejszej wizycie mnie trochę zestresował bo szyjka przez tydzień skróciła mi się z 3,1 do 2,5. Mówi że najgorzej nie jest ale wolałby, żeby do kolejnej wizyty, którą mam po świętach dalej się nie skróciła i mówił, żeby więcej leżeć (nie wiem jak dam radę go już sporo leżę 😐). Biorę cały czas progesteron, magne b6 2x2 tabletki, suple i dodatkowo witaminę D. Powiedział że mogę brać też nospe. Czy wy ją przyjmujecie?

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nospy nie biorę... nawet jednej tabletki nie wzięłam w ciąży...

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wróciłam i jestem duuuuuzo spokojniejsza prócz tych leków od gina zapisał mi lioton 1000 smarować sam ten guzek tzn skrzep bo zrobił mi się skrzep krwi i dlatego mega bolało bo było twarde rozmasował to całe i weszło do środka mam brać to wszystko do niedzieli i zobaczyć co będzie w poniedziałek jeśli lepiej to ok bo ponoć trwa to 7 dni a jeśli gorzej to podjechać i przekluje to i wygniecie ten skrzep krwi już dziś miał to zrobić ale jak ujzal że mam kawalek do niego a musiałabym przyjechać na kontrol i zmianę opatrunku więc dal czas do poniedziałku że siw wchłonie. Bałam siw bardzo ale samo badanie nie bolało nic może troszkę czułam jak go masował bo jednak mały nie jest. Dzięki Dziewczyny za kciuki 😊😉

Sara10, legusta, Bożena, Katalonia, Patrycja_Pata, Kadża, mama_Klary, Madden lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilciak33 wrote:

Lekarz na dzisiejszej wizycie mnie trochę zestresował bo szyjka przez tydzień skróciła mi się z 3,1 do 2,5. Mówi że najgorzej nie jest ale wolałby, żeby do kolejnej wizyty, którą mam po świętach dalej się nie skróciła i mówił, żeby więcej leżeć (nie wiem jak dam radę go już sporo leżę 😐). Biorę cały czas progesteron, magne b6 2x2 tabletki, suple i dodatkowo witaminę D. Powiedział że mogę brać też nospe. Czy wy ją przyjmujecie?

Nie biorę nospy ale wiem że czasami zalecają

• Bożena Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilciak33 wrote:

W tej ciąży nospy nie brałam, brałam ja w poprzedniej ciąży z synem od 20go tygodnia do 36. Teraz sporadycznie biorę spazmoline jak mi się bardzo brzuch napina i jak za bardzo szaleje z obowiązkami:) zwykle po jednej tabletce jest luz i spokój

• Bożena Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny wróciłam i jestem duuuuuzo spokojniejsza prócz tych leków od gina zapisał mi lioton 1000 smarować sam ten guzek tzn skrzep bo zrobił mi się skrzep krwi i dlatego mega bolało bo było twarde rozmasował to całe i weszło do środka mam brać to wszystko do niedzieli i zobaczyć co będzie w poniedziałek jeśli lepiej to ok bo ponoć trwa to 7 dni a jeśli gorzej to podjechać i przekluje to i wygniecie ten skrzep krwi już dziś miał to zrobić ale jak ujzal że mam kawalek do niego a musiałabym przyjechać na kontrol i zmianę opatrunku więc dal czas do poniedziałku że siw wchłonie. Bałam siw bardzo ale samo badanie nie bolało nic może troszkę czułam jak go masował bo jednak mały nie jest. Dzięki Dziewczyny za kciuki 😊😉
    Jejuś, to kamień z serca, dobrze że do niego pojechałaś, może teraz już będzie dobrze 😚

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2024, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dzięki, jakoś wydawało mi się, że właśnie powinnam zaraz mieć ktg

Ja nospe miałam przepisaną gdyby skurcze byłby bolesne wyrazie ,,w,,

Kinia super, że lekarz pomógł !

KiNiAW, Bożena lubią tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży miałam ktg koło 38 tyg. W tej pewnie podobnie, więc jeszcze nawet o tym nie myślę. Teraz są zalecenia, że robi się dopiero w okolicy planowanego terminu, chyba że są jakieś wskazania typu cukrzyca czy nadciśnienie to chyba od 35 tyg :)

KiNiAW, Bożena, Sara10 lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Sara10 Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2024, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie, KTG według zaleceń, jeżeli ciąża nie jest powikłana powinno odbyć się w dniu planowego porodu. Ja nawet już termin mam jeden dzień przed 😂
    Oczywiście, często jest tak, że lekarz czy położną kierują na KTG wcześniej, ale ma to na celu uspokoić pacjentke. Bo pewnie bliżej terminu to będziemy wszystkie świrować 😂

legusta lubi tę wiadomość

• PorannaPanna Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2024, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Ja mam ostatnio gorsze dni. Słabo śpię, głupie sny mam. Zmęczenie non stop mimo że nic takiego nie robię.. walizę muszę spakować bo śnił mi się poród i wystraszyłam się 😂
    U mnie lekarz mówił że jeśli ciąża jest okej to nie ma potrzeby robić ktg wcześniej. No ale u mnie nawet szans na ktg nie ma bo w szpitalu zamknęli oddział położniczy i noworodkowy.. jadę rodzic jak się uda 28km dalej. A w mieście nawet nie ma miejsca do zrobienia ktg na NFZ tylko dwie osoby prywatnie.. teraz widzę jaka dziura jest moje miasto 😂😂

preg.png

11.10-9tc 3cm fasolki <3
    07.11-13+5tc 7,6cm zdrowego silnego Chłopca <3
    27.12-20+6tc 410gram <3
    12.01-27+4tc 1170 gram <3
    06.03-30+6tc 1680 gram zdrowego Chłopaka <3
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja we wcześniejszych ciążach miałam KTG tak około 38tz synem miałam 2dni przed porodem to był 37t 😊

• Kadża Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna łącze się w bólu…. Ja też nie przespana nocka -spać nie mogłam kręciłam się później miałam jazdę w głowie że ( po spłukaniu wody ) tank do wody się napełnia za długo na strychu i że może woda się przeleje i zaleje mi dom o czekałam aż w sypialni zacznie lecieć woda… która tak mnie denerwowała… wiecie w cody cisza lecąca woda ….. ( okazało się że mąż wody nie zamknął w kranie i dlatego cały czas napełniało 🤦🏽‍♀️) ale pamiętam ost ciążę to pomiędzy 2-4 tc oglądać musiałam bo nie wiedziałam co z sobą zrobić a od rana mała słabiej się ruszała najadłam się napiłam zimnej wody i słodkie i nic. Teraz poruszałam brzuchem pogadałam to jak dostałam kopniaka to. ….. może też nie spała z mamą w nocy i teraz odsypia a tu mama ja już sprawdza ….🤦🏽‍♀️ ale ogólnie już czuję że codziennie muszę spać a tyle rzeczy jeszcze do ogarnięcia
    Miłego popołudnia kochane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2024, 13:54

KiNiAW, PorannaPanna lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    PorannaPanna łącze się w bólu…. Ja też nie przespana nocka -spać nie mogłam kręciłam się później miałam jazdę w głowie że ( po spłukaniu wody ) tank do wody się napełnia za długo na strychu i że może woda się przeleje i zaleje mi dom o czekałam aż w sypialni zacznie lecieć woda… która tak mnie denerwowała… wiecie w cody cisza lecąca woda ….. ( okazało się że mąż wody nie zamknął w kranie i dlatego cały czas napełniało 🤦🏽‍♀️) ale pamiętam ost ciążę to pomiędzy 2-4 tc oglądać musiałam bo nie wiedziałam co z sobą zrobić a od rana mała słabiej się ruszała najadłam się napiłam zimnej wody i słodkie i nic. Teraz poruszałam brzuchem pogadałam to jak dostałam kopniaka to. ….. może też nie spała z mamą w nocy i teraz odsypia a tu mama ja już sprawdza ….🤦🏽‍♀️ ale ogólnie już czuję że codziennie muszę spać a tyle rzeczy jeszcze do ogarnięcia

Mój mały też dzis średnio kopał przez to chyba że cały dzień w ruchu lepiłam pierogi z kapustą wyszło mi chyba z 70szt🤣 i później jak zjadłam dopiero się mały odezwał kopniakami w szczególności kopie jak usiądę lub jadę autem to wtedy ma raj a mnie bólu jak nie wiem 😅 widzę że wszystkie miałyśmy nocki fajne 😊

Kadża lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Kadza mój też dziś coś slabo się rusza. Dopiero jak brzuchem poruszam to protestuje więc ruszam nim co chwilę 🤦 może taki dzień dziś?

Kadża lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Mój mały też dzis średnio kopał przez to chyba że cały dzień w ruchu lepiłam pierogi z kapustą wyszło mi chyba z 70szt🤣 i później jak zjadłam dopiero się mały odezwał kopniakami w szczególności kopie jak usiądę lub jadę autem to wtedy ma raj a mnie bólu jak nie wiem 😅 widzę że wszystkie miałyśmy nocki fajne 😊
    Nockę i poranek miałam też kiepski :/ dziś ogólnie dzień ma wycie mam, nie wiem czy to hormony czy to przesilenie czy cholera wie co, płakałam nawet nad obiadem że jeść mi się nie chce a muszę zjeść 🤦 totalna niemoc dziś jakaś. Ciężko dzień jednym słowem

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2024, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nocka też nie przespana. Kilka wizyt w WC i migrena. Nie chciałam brać leków, bo z rana wyniki. Potem już się bałam iść do WC "żeby na rano było" i od tego głowa się nasiliła.. jak wróciłam z labu to na szybko zjeść, leki i 5h później się obudziłam.

‹‹ 285 286 287 288 289 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ