Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2024, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    Ile na start polecacie smoczków? Ja mam 2 różnych firm i nie wiem czy dokupić czy się wstrzymać. I jakie firmy polecacie?

Z doświadczenia nie kupuje zapasu sprawdzonych i znanych
    Na troje dzieci każdy preferował co innego 😅
    Mam dostane 2nowe z lovi więc spróbujemy jak się nie uda będziemy dopiero testować Następne
    Ostatnio spodobały się Bibs

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2024, 08:16

Izulek21 lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem czy dziś na kontrolę nie będę jechać, wczoraj znowu zaczełam plamić.... Prawdopodobnie po globulce bo w poniedziałek miałam szyjkę długa zamknięta i wszystko było dobrze, ale jak to się nie uspokoi to raczej wizyta.... Jestem wściekła po prostu;(

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Ja nie wiem czy dziś na kontrolę nie będę jechać, wczoraj znowu zaczełam plamić.... Prawdopodobnie po globulce bo w poniedziałek miałam szyjkę długa zamknięta i wszystko było dobrze, ale jak to się nie uspokoi to raczej wizyta.... Jestem wściekła po prostu;(

Kochana pewnie po globulki nie stresuj się tylko obserwuj 😊

• Ela3 Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2024, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja moze I nie bylabym tak gotowa już ale ze.to ciaza wysokiego ryzyka i mała jest duża itd, mam obawy ze wszystko może się skończyć wcześniej i do tego wykorzystałam wiosenne porządki. zaraz święta a tydzien po, urodziny syna, I zostanie raptem 4 tygodnie, na bierzace porządki. A i z 2 dzieci już ciężej znalesc czas. Ja mam 2 smoczki 1 z Tommee tipee a drugi z czegoś jeszcze, synowie byli na tt mała też przyzwyczaję. Ja miałam krwawiące i ropiejące brodawki przy poprzednich karmieniach, wytrwałam do 3 tygodni potem przeszłam na mleko modyfikowane, żadne nakładki nie pomagalay, dzieci mie dojadaly więc i tak trzebabylo dokarmiać. Zastojow noe miałam.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela3 wrote:
    Ja moze I nie bylabym tak gotowa już ale ze.to ciaza wysokiego ryzyka i mała jest duża itd, mam obawy ze wszystko może się skończyć wcześniej i do tego wykorzystałam wiosenne porządki. zaraz święta a tydzien po, urodziny syna, I zostanie raptem 4 tygodnie, na bierzace porządki. A i z 2 dzieci już ciężej znalesc czas. Ja mam 2 smoczki 1 z Tommee tipee a drugi z czegoś jeszcze, synowie byli na tt mała też przyzwyczaję. Ja miałam krwawiące i ropiejące brodawki przy poprzednich karmieniach, wytrwałam do 3 tygodni potem przeszłam na mleko modyfikowane, żadne nakładki nie pomagalay, dzieci mie dojadaly więc i tak trzebabylo dokarmiać. Zastojow noe miałam.

Ja wytrzymałam 2-3mies z karmieniem a jak doszło zapalenie tak przerwałam i przeszłam na modyfikowane mleko. Co do smoczków to kupilam z aventa ogólnie zawsze był avent butelka i uspokajacz też avent i dzieciaki je tolerowały 😊

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Kochana pewnie po globulki nie stresuj się tylko obserwuj 😊
    Wiem, to samo mi powiedziała lekarka.... Jakby to był 34 tydzień to bym się nie stresowała 🙈 chociaż może tylko tak sobie tłumacze ... Jeszcze mnie dziś gardło boli i katar mam:(

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela3 wrote:

Ja mleko od samego początku ściągałam i karmiłam butelka:) każdy krytykował, dziwił się i w sumie dzięki temu rozbujalam laktację bo się zawzięłam. Teraz też tak chcę karmić. :)

KiNiAW, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które mają już dzieci powiedzcie mi co z inhalatorem? Osobny kupować?? U nas sporo inhalacji jest jak dym chory, a jak mały złapie to co wtedy? Ta sama maska??

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Dziewczyny które mają już dzieci powiedzcie mi co z inhalatorem? Osobny kupować?? U nas sporo inhalacji jest jak dym chory, a jak mały złapie to co wtedy? Ta sama maska??

Ja mam właśnie 1 i tak się zastanawiałam nad kupnem drugiego bo corka jak chora z synem to trzeba rozdzielać te inhalacje i oczywiscie kazde z dzieci ma osobne maseczki corka duza syn malutka i osobne te pojemniki na plyny i rurki poprostu kupilam 2 koplety tych akcesoriow do 1 inhalatora. No ale zobaczę jeszcze czy kupię 3 komplet akcesoriów czy drugi inhalator

• Kadża Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny;)
    Ja co prawda krótko karmiłam piernia do 8 tyg a w ostatniej ciąży to już w szpitalu ciężko szło i sutki poranione mega więc też ściągałam do butelki i później mała dostawała. Ale teraz koleżanka mi poleciła ( rodziła w listopadzie) srebrne kapturki właśnie. Mówiła że zero ranki i są świetne więc je zakupiłam. Opinie mają naprawdę dobre i położne też je polecają. One są z czystego srebra w czyszczeniu podobno też łatwe a tylko na chwilkę je się przykłada do piersi. Zobaczymy … może któraś z Was też o nich słyszała albo używała ?
    Bożena tak jak piszesz pewnie to po globulce i wszystko będzie dobrze. Daj znać po.
    Udanego dnia dziewczyny

KiNiAW, Bożena lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Ja mam właśnie 1 i tak się zastanawiałam nad kupnem drugiego bo corka jak chora z synem to trzeba rozdzielać te inhalacje i oczywiscie kazde z dzieci ma osobne maseczki corka duza syn malutka i osobne te pojemniki na plyny i rurki poprostu kupilam 2 koplety tych akcesoriow do 1 inhalatora. No ale zobaczę jeszcze czy kupię 3 komplet akcesoriów czy drugi inhalator

Właśnie ja nie wiem jak ten temat ugryźc.. żeby mi się komplety nie pomyliły 🙈

• Lenayna Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mnie tu trochę nie było... ale już nadrobiłam Was 🤭

W zeszłym tygodniu 12 marca mieliśmy 3 prenatalne. To był 32 tydzień. Wszystko wygląda dobrze, doktor powiedział, że młody ma super ruchy oddechowe pluc, więc nawet gdyby się teraz urodził, to nie miałby problemu z oddychaniem. Niestety tak się dupką obrócił, że buzke ledwo pod kątem mogliśmy zobaczyć. Obracałam się na boki itd, ale nic nie dało. Schował się i czeka na poród chyba, żeby nam się pokazać 🤣 za to wiemy, że ma sporo włosów na głowie 😅

Mi okropnie dokucza bol od ponad 2 miesięcy pod prawymi zebrami. Nie wyrabiam już psychicznie i fizycznie. Do tego bol pleców na lędźwiowym i za łopatka prawa... czasami mam wrażenie jakby ktoś mnie czymś dźgał albo z przodu albo z tyłu. Ćwiczę jogę, pilates i jakieś ćwiczenia dla kobiet w ciąży, ale pomaga tylko na trochę. Dzisiaj w nocy z bólu już myślałam, że zeświruje. Odbiera mi to radość i chęci do ogarniania czegokolwiek... a lista wyprawkowa czeka na realizację 🙈 Narazie mamy wózek, fotelik samochodowy, łóżeczko, mebelki i masę ciuszków do wyprania 🐽

Mam nadzieje, że jak wyjdzie nieco więcej słońca to będzie lepiej ☀️☀️☀️
    Co do hemoroidow to chyba coś mi się zaczyna pojawiać... delikatne... można coś zrobić już teraz, żeby zapobiec pogorszeniu?

KiNiAW, Izulek21, PorannaPanna lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenayna wrote:
    Dziewczyny mnie tu trochę nie było... ale już nadrobiłam Was 🤭

W zeszłym tygodniu 12 marca mieliśmy 3 prenatalne. To był 32 tydzień. Wszystko wygląda dobrze, doktor powiedział, że młody ma super ruchy oddechowe pluc, więc nawet gdyby się teraz urodził, to nie miałby problemu z oddychaniem. Niestety tak się dupką obrócił, że buzke ledwo pod kątem mogliśmy zobaczyć. Obracałam się na boki itd, ale nic nie dało. Schował się i czeka na poród chyba, żeby nam się pokazać 🤣 za to wiemy, że ma sporo włosów na głowie 😅

Mi okropnie dokucza bol od ponad 2 miesięcy pod prawymi zebrami. Nie wyrabiam już psychicznie i fizycznie. Do tego bol pleców na lędźwiowym i za łopatka prawa... czasami mam wrażenie jakby ktoś mnie czymś dźgał albo z przodu albo z tyłu. Ćwiczę jogę, pilates i jakieś ćwiczenia dla kobiet w ciąży, ale pomaga tylko na trochę. Dzisiaj w nocy z bólu już myślałam, że zeświruje. Odbiera mi to radość i chęci do ogarniania czegokolwiek... a lista wyprawkowa czeka na realizację 🙈 Narazie mamy wózek, fotelik samochodowy, łóżeczko, mebelki i masę ciuszków do wyprania 🐽

Mam nadzieje, że jak wyjdzie nieco więcej słońca to będzie lepiej ☀️☀️☀️
    Co do hemoroidow to chyba coś mi się zaczyna pojawiać... delikatne... można coś zrobić już teraz, żeby zapobiec pogorszeniu?

Możesz procto glyvenol od 4mies już można bez recepty i nie doprowadzać do zatwardzeń ale jesteśmy na takim etapie że dzidziuś ciśnie w dół na żyłę główna i przez to są hemoroidy ja puki co biorę leki od gina i proktologa i jest lepiej.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy to nie za wcześnie na obniżenie brzucha we wtorek mam 32t a dziś jak porównałam zdj z tamtego tygodnia i dziś to widzę spora różnice 🤔🤔

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny czy to nie za wcześnie na obniżenie brzucha we wtorek mam 32t a dziś jak porównałam zdj z tamtego tygodnia i dziś to widzę spora różnice 🤔🤔

Może się obrócił i tak wygląd brzucha się zmienił... to by musiał lekarz sprawdzic czy jest nisko i jak z szyjką. Mój w 35 tyg jest głową w dół i wychodzi na to że pupę ma na wysokości mojego pępka bo w tym miejscu mam twardy brzuch. Ale u ciebie moze byc inaczej.

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Może się obrócił i tak wygląd brzucha się zmienił... to by musiał lekarz sprawdzic czy jest nisko i jak z szyjką. Mój w 35 tyg jest głową w dół i wychodzi na to że pupę ma na wysokości mojego pępka bo w tym miejscu mam twardy brzuch. Ale u ciebie moze byc inaczej.

No właśnie obstawiam że się chyba obrócił i glowka poszła w dół i dlatego będę obserwować w środę mam wizytę to zobaczę co gin powie oby jeszcze wyjść nie chciał 😅

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smoczki kupuję tylko jeden 2-pak z philips avent, jeśli one nie podejdą to będę myśleć jakie inne i czy w ogóle kupować :)

Co do ubranek to podobnie jak Jjj nie wyobrażam sobie nie uprać i uprasować tych nowych, podobnie rożek i kokon (ale tego jeszcze nie mam :D)

Co do nakładek to ja miałam silikonowe z medeli, świetnie się sprawdziły jak miałam tak poranione brodawki, że wiecznie krew leciała. Z tym, że mi doradca laktacyjny w szpitalu dobierała rozmiar :)

Ja dzisiaj wizyta, ciekawe ile młody waży :) Obstawiam, że 2kg przeszło ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2024, 13:05

Patrycja_Pata, Kadża, KiNiAW, Izulek21, Sara10, Madden lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, dawno nie pisałam i chyba nie uda mi się wszystkiego nadrobić. Na początku marca w wypadku samochodowym zginęła bliska nam osoba, nadal do końca nie mogę się pozbierać, choć jest już dużo lepiej. Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku i macie się dobrze. Wiele już nam nie zostało do porodów.

Mój maluch na USG 3 trymestru niestety ułożony poprzecznie (choć 2 tygodnie wcześniej był już główkowo), mam nadzieję, że się jeszcze obróci. Za 3 tygodnie sprawdzamy (to będzie końcówka 35 tc) i jeśli będzie małym uparciuchem, to pewnie dostanę skierowanie na CC. Poza tym wszystko u niego okej: przepływy, serduszko, itd. Zapowiada się spore dziecko, nogi ma długie, a i pucuś z niego niezły.

Czy któraś z Was w poprzedniej ciąży robiła te ćwiczenia spinning baby na obrót? Idę we wtorek do fizjo, to ją podpytam, czy mogę jakoś pomóc synkowi się przekręcić.

Z ostatnich tematów:
    - smoczek myślę kupić do butelki Lovi Mammafeel lub Avent, a do ciumkania chyba Suavinex, ale jeszcze nie mam ani smoczków ani butelek;
    - dobór nakładek na sutki i lejków do laktatora: jest taka fajna instrukcja na stronie Neno, polecam (gdzieś czytałam, że chyba po 32 tc można już próbować dobrać);
    - zarówno nowe, jak i używane ubranka zamierzam wyprać w 40 stopniach i uprasować, potem prasowanie raczej sobie odpuszczę, wyłączając rzeczy po szpitalu. Kokon i rożek też będę prać. Kupiłam płyn do prania Lovela, płyn do płukania uznałam póki co za zbędny. Najwyżej dam parę kropelek olejku eterycznego, z naszym praniem też tak robię. Pierwsze pranko wleci jutro!

Dobrego dnia i udanych wizyt w nadchodzącym tygodniu 🙂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2024, 14:50

KiNiAW, Izulek21, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Hej Dziewczyny, dawno nie pisałam i chyba nie uda mi się wszystkiego nadrobić. Na początku marca w wypadku samochodowym zginęła bliska nam osoba, nadal do końca nie mogę się pozbierać, choć jest już dużo lepiej. Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku i macie się dobrze. Wiele już nam nie zostało do porodów.

Mój maluch na USG 3 trymestru niestety ułożony poprzecznie (choć 2 tygodnie wcześniej był już główkowo), mam nadzieję, że się jeszcze obróci. Za 3 tygodnie sprawdzamy (to będzie końcówka 35 tc) i jeśli będzie małym uparciuchem, to pewnie dostanę skierowanie na CC. Poza tym wszystko u niego okej: przepływy, serduszko, itd. Zapowiada się spore dziecko, nogi ma długie, a i pucuś z niego niezły.

Czy któraś z Was w poprzedniej ciąży robiła te ćwiczenia spinning baby na obrót? Idę we wtorek do fizjo, to ją podpytam, czy mogę jakoś pomóc synkowi się przekręcić.

Z ostatnich tematów:
    - smoczek myślę kupić do butelki Lovi Mammafeel lub Avent, a do ciumkania chyba Suavinex, ale jeszcze nie mam ani smoczków ani butelek;
    - dobór nakładek na sutki i lejków do laktatora: jest taka fajna instrukcja na stronie Neno, polecam (gdzieś czytałam, że chyba po 32 tc można już próbować dobrać);
    - zarówno nowe, jak i używane ubranka zamierzam wyprać w 40 stopniach i uprasować, potem prasowanie raczej sobie odpuszczę, wyłączając rzeczy po szpitalu. Kokon i rożek też będę prać. Kupiłam płyn do prania Lovela, płyn do płukania uznałam póki co za zbędny. Najwyżej dam parę kropelek olejku eterycznego, z naszym praniem też tak robię. Pierwsze pranko wleci jutro!

Dobrego dnia i udanych wizyt w nadchodzącym tygodniu 🙂.

Mi gin kazał robić z yt takie cwiczenia na obrot malucha robiłam codziennie zobaczymy w środę na wizycie czy się obrócił chodz mam wrażenie że tak bo brzuch mi opadł niżej i lepiej się oddycha byle by to ten powód a nie coś innego 😊

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia, podeślesz link?

Synek 05.2024 ❤️
‹‹ 287 288 289 290 291 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ