X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2024, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    Ile na start polecacie smoczków? Ja mam 2 różnych firm i nie wiem czy dokupić czy się wstrzymać. I jakie firmy polecacie?

Z doświadczenia nie kupuje zapasu sprawdzonych i znanych
    Na troje dzieci każdy preferował co innego 😅
    Mam dostane 2nowe z lovi więc spróbujemy jak się nie uda będziemy dopiero testować Następne
    Ostatnio spodobały się Bibs

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2024, 08:16

Izulek21 lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem czy dziś na kontrolę nie będę jechać, wczoraj znowu zaczełam plamić.... Prawdopodobnie po globulce bo w poniedziałek miałam szyjkę długa zamknięta i wszystko było dobrze, ale jak to się nie uspokoi to raczej wizyta.... Jestem wściekła po prostu;(

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Ja nie wiem czy dziś na kontrolę nie będę jechać, wczoraj znowu zaczełam plamić.... Prawdopodobnie po globulce bo w poniedziałek miałam szyjkę długa zamknięta i wszystko było dobrze, ale jak to się nie uspokoi to raczej wizyta.... Jestem wściekła po prostu;(

Kochana pewnie po globulki nie stresuj się tylko obserwuj 😊

• Ela3 Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2024, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja moze I nie bylabym tak gotowa już ale ze.to ciaza wysokiego ryzyka i mała jest duża itd, mam obawy ze wszystko może się skończyć wcześniej i do tego wykorzystałam wiosenne porządki. zaraz święta a tydzien po, urodziny syna, I zostanie raptem 4 tygodnie, na bierzace porządki. A i z 2 dzieci już ciężej znalesc czas. Ja mam 2 smoczki 1 z Tommee tipee a drugi z czegoś jeszcze, synowie byli na tt mała też przyzwyczaję. Ja miałam krwawiące i ropiejące brodawki przy poprzednich karmieniach, wytrwałam do 3 tygodni potem przeszłam na mleko modyfikowane, żadne nakładki nie pomagalay, dzieci mie dojadaly więc i tak trzebabylo dokarmiać. Zastojow noe miałam.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela3 wrote:
    Ja moze I nie bylabym tak gotowa już ale ze.to ciaza wysokiego ryzyka i mała jest duża itd, mam obawy ze wszystko może się skończyć wcześniej i do tego wykorzystałam wiosenne porządki. zaraz święta a tydzien po, urodziny syna, I zostanie raptem 4 tygodnie, na bierzace porządki. A i z 2 dzieci już ciężej znalesc czas. Ja mam 2 smoczki 1 z Tommee tipee a drugi z czegoś jeszcze, synowie byli na tt mała też przyzwyczaję. Ja miałam krwawiące i ropiejące brodawki przy poprzednich karmieniach, wytrwałam do 3 tygodni potem przeszłam na mleko modyfikowane, żadne nakładki nie pomagalay, dzieci mie dojadaly więc i tak trzebabylo dokarmiać. Zastojow noe miałam.

Ja wytrzymałam 2-3mies z karmieniem a jak doszło zapalenie tak przerwałam i przeszłam na modyfikowane mleko. Co do smoczków to kupilam z aventa ogólnie zawsze był avent butelka i uspokajacz też avent i dzieciaki je tolerowały 😊

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Kochana pewnie po globulki nie stresuj się tylko obserwuj 😊
    Wiem, to samo mi powiedziała lekarka.... Jakby to był 34 tydzień to bym się nie stresowała 🙈 chociaż może tylko tak sobie tłumacze ... Jeszcze mnie dziś gardło boli i katar mam:(

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela3 wrote:

Ja mleko od samego początku ściągałam i karmiłam butelka:) każdy krytykował, dziwił się i w sumie dzięki temu rozbujalam laktację bo się zawzięłam. Teraz też tak chcę karmić. :)

KiNiAW, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które mają już dzieci powiedzcie mi co z inhalatorem? Osobny kupować?? U nas sporo inhalacji jest jak dym chory, a jak mały złapie to co wtedy? Ta sama maska??

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Dziewczyny które mają już dzieci powiedzcie mi co z inhalatorem? Osobny kupować?? U nas sporo inhalacji jest jak dym chory, a jak mały złapie to co wtedy? Ta sama maska??

Ja mam właśnie 1 i tak się zastanawiałam nad kupnem drugiego bo corka jak chora z synem to trzeba rozdzielać te inhalacje i oczywiscie kazde z dzieci ma osobne maseczki corka duza syn malutka i osobne te pojemniki na plyny i rurki poprostu kupilam 2 koplety tych akcesoriow do 1 inhalatora. No ale zobaczę jeszcze czy kupię 3 komplet akcesoriów czy drugi inhalator

• Kadża Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny;)
    Ja co prawda krótko karmiłam piernia do 8 tyg a w ostatniej ciąży to już w szpitalu ciężko szło i sutki poranione mega więc też ściągałam do butelki i później mała dostawała. Ale teraz koleżanka mi poleciła ( rodziła w listopadzie) srebrne kapturki właśnie. Mówiła że zero ranki i są świetne więc je zakupiłam. Opinie mają naprawdę dobre i położne też je polecają. One są z czystego srebra w czyszczeniu podobno też łatwe a tylko na chwilkę je się przykłada do piersi. Zobaczymy … może któraś z Was też o nich słyszała albo używała ?
    Bożena tak jak piszesz pewnie to po globulce i wszystko będzie dobrze. Daj znać po.
    Udanego dnia dziewczyny

KiNiAW, Bożena lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Ja mam właśnie 1 i tak się zastanawiałam nad kupnem drugiego bo corka jak chora z synem to trzeba rozdzielać te inhalacje i oczywiscie kazde z dzieci ma osobne maseczki corka duza syn malutka i osobne te pojemniki na plyny i rurki poprostu kupilam 2 koplety tych akcesoriow do 1 inhalatora. No ale zobaczę jeszcze czy kupię 3 komplet akcesoriów czy drugi inhalator

Właśnie ja nie wiem jak ten temat ugryźc.. żeby mi się komplety nie pomyliły 🙈

• Lenayna Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mnie tu trochę nie było... ale już nadrobiłam Was 🤭

W zeszłym tygodniu 12 marca mieliśmy 3 prenatalne. To był 32 tydzień. Wszystko wygląda dobrze, doktor powiedział, że młody ma super ruchy oddechowe pluc, więc nawet gdyby się teraz urodził, to nie miałby problemu z oddychaniem. Niestety tak się dupką obrócił, że buzke ledwo pod kątem mogliśmy zobaczyć. Obracałam się na boki itd, ale nic nie dało. Schował się i czeka na poród chyba, żeby nam się pokazać 🤣 za to wiemy, że ma sporo włosów na głowie 😅

Mi okropnie dokucza bol od ponad 2 miesięcy pod prawymi zebrami. Nie wyrabiam już psychicznie i fizycznie. Do tego bol pleców na lędźwiowym i za łopatka prawa... czasami mam wrażenie jakby ktoś mnie czymś dźgał albo z przodu albo z tyłu. Ćwiczę jogę, pilates i jakieś ćwiczenia dla kobiet w ciąży, ale pomaga tylko na trochę. Dzisiaj w nocy z bólu już myślałam, że zeświruje. Odbiera mi to radość i chęci do ogarniania czegokolwiek... a lista wyprawkowa czeka na realizację 🙈 Narazie mamy wózek, fotelik samochodowy, łóżeczko, mebelki i masę ciuszków do wyprania 🐽

Mam nadzieje, że jak wyjdzie nieco więcej słońca to będzie lepiej ☀️☀️☀️
    Co do hemoroidow to chyba coś mi się zaczyna pojawiać... delikatne... można coś zrobić już teraz, żeby zapobiec pogorszeniu?

KiNiAW, Izulek21, PorannaPanna lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenayna wrote:
    Dziewczyny mnie tu trochę nie było... ale już nadrobiłam Was 🤭

W zeszłym tygodniu 12 marca mieliśmy 3 prenatalne. To był 32 tydzień. Wszystko wygląda dobrze, doktor powiedział, że młody ma super ruchy oddechowe pluc, więc nawet gdyby się teraz urodził, to nie miałby problemu z oddychaniem. Niestety tak się dupką obrócił, że buzke ledwo pod kątem mogliśmy zobaczyć. Obracałam się na boki itd, ale nic nie dało. Schował się i czeka na poród chyba, żeby nam się pokazać 🤣 za to wiemy, że ma sporo włosów na głowie 😅

Mi okropnie dokucza bol od ponad 2 miesięcy pod prawymi zebrami. Nie wyrabiam już psychicznie i fizycznie. Do tego bol pleców na lędźwiowym i za łopatka prawa... czasami mam wrażenie jakby ktoś mnie czymś dźgał albo z przodu albo z tyłu. Ćwiczę jogę, pilates i jakieś ćwiczenia dla kobiet w ciąży, ale pomaga tylko na trochę. Dzisiaj w nocy z bólu już myślałam, że zeświruje. Odbiera mi to radość i chęci do ogarniania czegokolwiek... a lista wyprawkowa czeka na realizację 🙈 Narazie mamy wózek, fotelik samochodowy, łóżeczko, mebelki i masę ciuszków do wyprania 🐽

Mam nadzieje, że jak wyjdzie nieco więcej słońca to będzie lepiej ☀️☀️☀️
    Co do hemoroidow to chyba coś mi się zaczyna pojawiać... delikatne... można coś zrobić już teraz, żeby zapobiec pogorszeniu?

Możesz procto glyvenol od 4mies już można bez recepty i nie doprowadzać do zatwardzeń ale jesteśmy na takim etapie że dzidziuś ciśnie w dół na żyłę główna i przez to są hemoroidy ja puki co biorę leki od gina i proktologa i jest lepiej.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy to nie za wcześnie na obniżenie brzucha we wtorek mam 32t a dziś jak porównałam zdj z tamtego tygodnia i dziś to widzę spora różnice 🤔🤔

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny czy to nie za wcześnie na obniżenie brzucha we wtorek mam 32t a dziś jak porównałam zdj z tamtego tygodnia i dziś to widzę spora różnice 🤔🤔

Może się obrócił i tak wygląd brzucha się zmienił... to by musiał lekarz sprawdzic czy jest nisko i jak z szyjką. Mój w 35 tyg jest głową w dół i wychodzi na to że pupę ma na wysokości mojego pępka bo w tym miejscu mam twardy brzuch. Ale u ciebie moze byc inaczej.

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Może się obrócił i tak wygląd brzucha się zmienił... to by musiał lekarz sprawdzic czy jest nisko i jak z szyjką. Mój w 35 tyg jest głową w dół i wychodzi na to że pupę ma na wysokości mojego pępka bo w tym miejscu mam twardy brzuch. Ale u ciebie moze byc inaczej.

No właśnie obstawiam że się chyba obrócił i glowka poszła w dół i dlatego będę obserwować w środę mam wizytę to zobaczę co gin powie oby jeszcze wyjść nie chciał 😅

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smoczki kupuję tylko jeden 2-pak z philips avent, jeśli one nie podejdą to będę myśleć jakie inne i czy w ogóle kupować :)

Co do ubranek to podobnie jak Jjj nie wyobrażam sobie nie uprać i uprasować tych nowych, podobnie rożek i kokon (ale tego jeszcze nie mam :D)

Co do nakładek to ja miałam silikonowe z medeli, świetnie się sprawdziły jak miałam tak poranione brodawki, że wiecznie krew leciała. Z tym, że mi doradca laktacyjny w szpitalu dobierała rozmiar :)

Ja dzisiaj wizyta, ciekawe ile młody waży :) Obstawiam, że 2kg przeszło ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2024, 13:05

Patrycja_Pata, Kadża, KiNiAW, Izulek21, Sara10, Madden lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, dawno nie pisałam i chyba nie uda mi się wszystkiego nadrobić. Na początku marca w wypadku samochodowym zginęła bliska nam osoba, nadal do końca nie mogę się pozbierać, choć jest już dużo lepiej. Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku i macie się dobrze. Wiele już nam nie zostało do porodów.

Mój maluch na USG 3 trymestru niestety ułożony poprzecznie (choć 2 tygodnie wcześniej był już główkowo), mam nadzieję, że się jeszcze obróci. Za 3 tygodnie sprawdzamy (to będzie końcówka 35 tc) i jeśli będzie małym uparciuchem, to pewnie dostanę skierowanie na CC. Poza tym wszystko u niego okej: przepływy, serduszko, itd. Zapowiada się spore dziecko, nogi ma długie, a i pucuś z niego niezły.

Czy któraś z Was w poprzedniej ciąży robiła te ćwiczenia spinning baby na obrót? Idę we wtorek do fizjo, to ją podpytam, czy mogę jakoś pomóc synkowi się przekręcić.

Z ostatnich tematów:
    - smoczek myślę kupić do butelki Lovi Mammafeel lub Avent, a do ciumkania chyba Suavinex, ale jeszcze nie mam ani smoczków ani butelek;
    - dobór nakładek na sutki i lejków do laktatora: jest taka fajna instrukcja na stronie Neno, polecam (gdzieś czytałam, że chyba po 32 tc można już próbować dobrać);
    - zarówno nowe, jak i używane ubranka zamierzam wyprać w 40 stopniach i uprasować, potem prasowanie raczej sobie odpuszczę, wyłączając rzeczy po szpitalu. Kokon i rożek też będę prać. Kupiłam płyn do prania Lovela, płyn do płukania uznałam póki co za zbędny. Najwyżej dam parę kropelek olejku eterycznego, z naszym praniem też tak robię. Pierwsze pranko wleci jutro!

Dobrego dnia i udanych wizyt w nadchodzącym tygodniu 🙂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2024, 14:50

KiNiAW, Izulek21, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Hej Dziewczyny, dawno nie pisałam i chyba nie uda mi się wszystkiego nadrobić. Na początku marca w wypadku samochodowym zginęła bliska nam osoba, nadal do końca nie mogę się pozbierać, choć jest już dużo lepiej. Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku i macie się dobrze. Wiele już nam nie zostało do porodów.

Mój maluch na USG 3 trymestru niestety ułożony poprzecznie (choć 2 tygodnie wcześniej był już główkowo), mam nadzieję, że się jeszcze obróci. Za 3 tygodnie sprawdzamy (to będzie końcówka 35 tc) i jeśli będzie małym uparciuchem, to pewnie dostanę skierowanie na CC. Poza tym wszystko u niego okej: przepływy, serduszko, itd. Zapowiada się spore dziecko, nogi ma długie, a i pucuś z niego niezły.

Czy któraś z Was w poprzedniej ciąży robiła te ćwiczenia spinning baby na obrót? Idę we wtorek do fizjo, to ją podpytam, czy mogę jakoś pomóc synkowi się przekręcić.

Z ostatnich tematów:
    - smoczek myślę kupić do butelki Lovi Mammafeel lub Avent, a do ciumkania chyba Suavinex, ale jeszcze nie mam ani smoczków ani butelek;
    - dobór nakładek na sutki i lejków do laktatora: jest taka fajna instrukcja na stronie Neno, polecam (gdzieś czytałam, że chyba po 32 tc można już próbować dobrać);
    - zarówno nowe, jak i używane ubranka zamierzam wyprać w 40 stopniach i uprasować, potem prasowanie raczej sobie odpuszczę, wyłączając rzeczy po szpitalu. Kokon i rożek też będę prać. Kupiłam płyn do prania Lovela, płyn do płukania uznałam póki co za zbędny. Najwyżej dam parę kropelek olejku eterycznego, z naszym praniem też tak robię. Pierwsze pranko wleci jutro!

Dobrego dnia i udanych wizyt w nadchodzącym tygodniu 🙂.

Mi gin kazał robić z yt takie cwiczenia na obrot malucha robiłam codziennie zobaczymy w środę na wizycie czy się obrócił chodz mam wrażenie że tak bo brzuch mi opadł niżej i lepiej się oddycha byle by to ten powód a nie coś innego 😊

• hypatia92 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia, podeślesz link?

Synek 05.2024 ❤️
‹‹ 287 288 289 290 291 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ