🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Piwonia37 wrote:Cześć dziewczyny.
Ja już po wizycie. Córcia zdrowa i nadal pozostaje duuuza 😄. Mamy dzisiaj 22+6 i waga 566g. Lekarz powiedział, że ma długie nogi. Jak na dziewczynkę to w sumie dobrze 😉.
Widziałam, że wcześniej przewijał się temat imion. U nas chyba już ostatecznie zostanie Anastazja. Kilku osobom z rodziny się nie podoba ale trudno, będą musieli się przyzwyczaić.
Piękne imię 🥰 -
Tesciowe to zlote kobiety xd ja ze swoją tez przeszlam ciężką i wyboistą drogę. Teraz juz jestesmy na etapie gdy sie tolerujemy bardziej i cos tam sie mnie nawet poslucha i przyzna racje. Fakt ze z mezem jestem juz ponad 15 lat 🤔😌, jako maz oficjalny 8 lat. Mimo to do tesciowej mowie "prosze Pani", ona nie powiedziala ani nie zaproponowala jak sie mam zwracac i ja tez nie z tych wyrywnych.
Wczoraj ja na Temu poszalalam xd zamowilam torbe do szpitala, POLSKIE pieluszki muslinowe, rogala do karmienia i jeszcze kilka pierdulek. Ja dzisiaj czuje ze zrobie zamowienie w aptece na rozne pierdolki pptrzebne.
Musze popatrzec cenowo gdzie wyjdzie korzystniej. Ja mam niby w rossmanie zaznaczone ze w ciazy a mimo to nie widze zeby mi rabat jakis naliczalo. Czuje ze tez zamowienie bedzie spore
Monika33 lubi tę wiadomość
-
Hej, wczoraj bylam na 2 prenatalnych w 19+5 dni. Synek w 78 centylu, 360g,lekarz twierdzi,ze pieknie rośnie. Martwi mnie jednak fakt,ze nie widział,czy lozysko wrasta w bliznę po cc i kazał to monitorować.ponoc to bardzo niebezpieczne.podczas porodu wtedy dochodzi do krwotoku i moze dojść do usunięcia macicy.niby tego nie widział i kazał obserwować,jednak ziarneko niepewności zasiał 🫣 czy ktoras słyszałam o takim poważnym powikłania ciążowym? To moja druga ciaza po cc.wczesniej nigdy o tym nie słyszałam,ale poprzednie ciaze byly 10 i 8 lat temu i widzę przepaść w opiece medycznej wtedy a teraz.
Lila777, Monika33 lubią tę wiadomość
-
Najkorzystniej Gemini, albo Aptelia, ale oni zaraz się połączą z DOZ, więc pewnie ceny mają 1:1 takie same. Ja zrobiłam na Gemini zakupy, Mój Świat Dziecka, jeszcze parę rzeczy dodanych mam na allegro takie jak koszule, czapeczkę z daszkiem, pudełko na chusteczki nawilżane, śliniaczki i trochę zabawek sensorycznych.Lavariavel wrote:Tesciowe to zlote kobiety xd ja ze swoją tez przeszlam ciężką i wyboistą drogę. Teraz juz jestesmy na etapie gdy sie tolerujemy bardziej i cos tam sie mnie nawet poslucha i przyzna racje. Fakt ze z mezem jestem juz ponad 15 lat 🤔😌, jako maz oficjalny 8 lat. Mimo to do tesciowej mowie "prosze Pani", ona nie powiedziala ani nie zaproponowala jak sie mam zwracac i ja tez nie z tych wyrywnych.
Wczoraj ja na Temu poszalalam xd zamowilam torbe do szpitala, POLSKIE pieluszki muslinowe, rogala do karmienia i jeszcze kilka pierdulek. Ja dzisiaj czuje ze zrobie zamowienie w aptece na rozne pierdolki pptrzebne.
Musze popatrzec cenowo gdzie wyjdzie korzystniej. Ja mam niby w rossmanie zaznaczone ze w ciazy a mimo to nie widze zeby mi rabat jakis naliczalo. Czuje ze tez zamowienie bedzie spore
Na Vinted: chustonosidlo, laktator, podgrzewacz z wyparzaczem.
Grubych rzeczy: łóżeczko (tekstylia do niego jak prześcieradło, ochraniacz na materac), wózek i fotelik.
Z ciuchów zostało mi do kupienia zestaw, który rośnie razem. Dzieckiem z H&M, rozmiar 50 i 56. I chyba to wsio 👽. Ale to już będę sobie zamawiać systematycznie, może się pojawi coś ciekawego jeszcze.
Znalazłam piękny, lekki kombinezon z newbie za grosze na Vinted ❤️.
Natt99, dracaena, Sosenka93, Agat99, Nicole123, Kasieńka lubią tę wiadomość
-
Ja finalnie kupiłam ten laktator Momcozy (ale pojedynczy -> wiem, że będę kp 90% czasu) - czekam na przesyłkę. Ogółem zostawiam moje Neno też, bo wiem, że na początki moze byc spoko, ale też wiem, ze po stabilizacji laktacji te ilości juz nie będą ogromne, wiec przyda się taki muszlowy, z którym nie będę musiała siedzieć. 😅
No a poza tym nic, jakoś luz mam z tym wszystkim. 😅 Wózek i fotelik chyba w marcu w ogole, bo w lutym montujemy klimatyzację i to trochę zeżre fundusze. 😅 Apteczna wyprawka jakoś na koniec chyba.
Agat99 lubi tę wiadomość
-
Moja teściowa próbowała chociażby decydować co mam jeść a co nie i parę innych rzeczy, więc postawiliśmy granicę z mężem
i przestała się odzywać, co jest mi bardzo na rękę. Przed ciążą dużo znosiłam, ale teraz nie mam siły na jej bullshit.
Też Wam tak brzuszek ciąży? Mam wrażenie, że przejdę się 15 min i robi się taki ciężki, że bez odpoczynku nie da rady iść dalej -. - a jakaś aktywność musi być.
punkcja czerwiec 2025
6 zapłodnionych
❄️❄️
Sierpień 2025
6dpt Bhcg 26
10 dpt Bhcg 208
❤️ -
Ja dzisiaj skusiłam się na pierwsze ciuszki 😁
Poszłam do lumpeksu i dorwałam takie piękne bodziaki 🥹 z tyłu głowy mam żeby jeszcze poczekać, ale jakby nie patrzeć od 23 tygodnia zaczyna się 6 miesiąc 🥹🩷 ja go rozpoczynam już za tydzień, jak to leci! Cieszę się i się boję jednocześnie 😂
Kasieńka lubi tę wiadomość
-
To ja z teściową mam super kontakt, za to z moimi rodzicami są wyboje i przeboje, ale w takim nasileniu, że to nie jest rozmowa na publiczne forum. No i kosztuje mnie to sporo stresu 😅…Lavariavel wrote:Tesciowe to zlote kobiety xd ja ze swoją tez przeszlam ciężką i wyboistą drogę. Teraz juz jestesmy na etapie gdy sie tolerujemy bardziej i cos tam sie mnie nawet poslucha i przyzna racje. Fakt ze z mezem jestem juz ponad 15 lat 🤔😌, jako maz oficjalny 8 lat. Mimo to do tesciowej mowie "prosze Pani", ona nie powiedziala ani nie zaproponowala jak sie mam zwracac i ja tez nie z tych wyrywnych.
Musze popatrzec cenowo gdzie wyjdzie korzystniej. Ja mam niby w rossmanie zaznaczone ze w ciazy a mimo to nie widze zeby mi rabat jakis naliczalo. Czuje ze tez zamowienie bedzie spore -
Bezimienna wrote:Najkorzystniej Gemini, albo Aptelia, ale oni zaraz się połączą z DOZ, więc pewnie ceny mają 1:1 takie same. Ja zrobiłam na Gemini zakupy, Mój Świat Dziecka, jeszcze parę rzeczy dodanych mam na allegro takie jak koszule, czapeczkę z daszkiem, pudełko na chusteczki nawilżane, śliniaczki i trochę zabawek sensorycznych.
Na Vinted: chustonosidlo, laktator, podgrzewacz z wyparzaczem.
Grubych rzeczy: łóżeczko (tekstylia do niego jak prześcieradło, ochraniacz na materac), wózek i fotelik.
Z ciuchów zostało mi do kupienia zestaw, który rośnie razem. Dzieckiem z H&M, rozmiar 50 i 56. I chyba to wsio 👽. Ale to już będę sobie zamawiać systematycznie, może się pojawi coś ciekawego jeszcze.
Znalazłam piękny, lekki kombinezon z newbie za grosze na Vinted ❤️.
Kochana, ja wczoraj zamówiłam dwa komplety rosnące z dzieckiem rozmiar 50 z H&M za 22,50zł już za dwa, na Vinted 😁 na zdjęciu wyglądają jak nowe. Zobaczymy jak na żywo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 14:44
-
SMka wrote:Nas prowadzi Pani dr. G 😁
Gó-k? 🙈 Jeśli to ta Pani to miałam u niej prenatalne oraz będę miała połówkowe w Hi-Gen i to na NFZ (dostałam skierowanie od prowadzącego). Jestem oczarowana jej osobą. Przesympatyczna kobieta 🙂 -
U nas te komplety rosnące z dzieckiem z HM z nami nie urosły. Młoda koksiła i na początku ok, ale potem były za wąskie nawet jak długość byłaby ok. 🤣 Miała chyba na wyjściu ze szpitala i może z 2x pozniej, a potem na szerokość byl problem i najlepiej sprawdzały sie zwykłe bodziaki z HM. Dużo marek mi tez odpadło z zakupów w ogóle, bo były wąskie właśnie (Reserved, Sinsay za wąskie).
Ja z teściowa żyje ok bardzo. 😅 Odległość robi swoje. Mieli różne zastrzeżenia z mloda co do naszych metod, a teraz są nią zachwyceni. 😉 Jak to BLW a teraz "jeju jak ona pięknie je sztućcami i jak to potrafi kroic już sama i nawet kanapkę posmaruje". Czemu nosimy, a potem smutki jak nie chciala być przez nich noszona. 🤣 Czemu zabawek grających nie chcemy, a teraz teściowa porównuje do wnuków koleżanek "zadne dziecko tak ladnie i duzo nie mowi jak Wandzia" (choc to oczywiscie nie tylko kwestia braku grających zabawek, tam tez w mniejszej miejscowosci nie ma reakcji kiedy juz powinno sie pracowac z logopeda itp.). 🤣 Także robiliśmy po swojemu i chill, ale tu tez maz mnie wspierał na tym froncie bo to jego rodzice. Teraz trochę padło pytanie na swietach, czy nie moglaby sama zasypiać (leży jedno z nas obok niej dopóki nie zasnie po czytaniu książeczek) - ale ja sama nie zasypiałam sama bardzo długo (czytano mi do snu lekko jeszcze w zerówce) i wiem ze bedzie mi tego kiedyś brakować, bo ona sama jest bliżej niz dalej powiedzenia nam, ze zaraz sama bedzie zasypiać. 😆 Ale to juz padają pytania, bez większego wrzucania własnego zdania.
To czego bedzie mi brakować to w pierwszej ciazy teściowa mi zrobiła jedzonko na połóg, ale tym razem muszę sama sobie poszykować - wraz z RD zaczęłam gotować (i nawet to względnie polubiłam, a przynajmniej nie smakuje już nam tak jedzenie "miastowe"), ale gotujemy w domu totalnie inaczej, bardziej zdrowo i od teściowej tez juz tak nie smakuje. 🤣 A jedzenie na połóg to must have dla mnie. 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 15:18
-
Gotujesz i mrozisz, czy wekujesz? Też się zastanawiam jak ogarnąć posiłki. Jeśli mąż będzie w domu to on coś ogarnie, ale nie wiem ile wolnego mu się uda wziąć 🤔dracaena wrote:U nas te komplety rosnące z dzieckiem z HM z nami nie urosły. Młoda koksiła i na początku ok, ale potem były za wąskie nawet jak długość byłaby ok. 🤣 Miała chyba na wyjściu ze szpitala i może z 2x pozniej, a potem na szerokość byl problem i najlepiej sprawdzały sie zwykłe bodziaki z HM. Dużo marek mi tez odpadło z zakupów w ogóle, bo były wąskie właśnie (Reserved, Sinsay za wąskie).
Ja z teściowa żyje ok bardzo. 😅 Odległość robi swoje. Mieli różne zastrzeżenia z mloda co do naszych metod, a teraz są nią zachwyceni. 😉 Jak to BLW a teraz "jeju jak ona pięknie je sztućcami i jak to potrafi kroic już sama i nawet kanapkę posmaruje". Czemu nosimy, a potem smutki jak nie chciala być przez nich noszona. 🤣 Czemu zabawek grających nie chcemy, a teraz teściowa porównuje do wnuków koleżanek "zadne dziecko tak ladnie i duzo nie mowi jak Wandzia" (choc to oczywiscie nie tylko kwestia braku grających zabawek, tam tez w mniejszej miejscowosci nie ma reakcji kiedy juz powinno sie pracowac z logopeda itp.). 🤣 Także robiliśmy po swojemu i chill, ale tu tez maz mnie wspierał na tym froncie bo to jego rodzice. Teraz trochę padło pytanie na swietach, czy nie moglaby sama zasypiać (leży jedno z nas obok niej dopóki nie zasnie po czytaniu książeczek) - ale ja sama nie zasypiałam sama bardzo długo (czytano mi do snu lekko jeszcze w zerówce) i wiem ze bedzie mi tego kiedyś brakować, bo ona sama jest bliżej niz dalej powiedzenia nam, ze zaraz sama bedzie zasypiać. 😆 Ale to juz padają pytania, bez większego wrzucania własnego zdania.
To czego bedzie mi brakować to w pierwszej ciazy teściowa mi zrobiła jedzonko na połóg, ale tym razem muszę sama sobie poszykować - wraz z RD zaczęłam gotować (i nawet to względnie polubiłam, a przynajmniej nie smakuje już nam tak jedzenie "miastowe"), ale gotujemy w domu totalnie inaczej, bardziej zdrowo i od teściowej tez juz tak nie smakuje. 🤣 A jedzenie na połóg to must have dla mnie. 🥰👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 800g 😍
03.02 980g ❤️
26.02 USG 🙏
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Tez pomału szukam jedzeniowej inspiracji na okres połogu, każda polecajka na wagę złota:)
dracaena, Natt99 lubią tę wiadomość
-
@dracaena też zamówiłam dziś ten pojedynczy lalktator Momcozy, oczywiście obejrzałam już wszystkie porównania co do innych modeli i skoro i tutaj tak go chwalicie i ma dobre opinie w necie to warto spróbować 😉 chciałam już mieć jakąś konkretną rzecz z wyprawki z głowy, a jeśli mi się nie sprawdzi albo nie będę używać to sprzedam
@Bezimienna Wow ile masz już załatwione z listy! Ja mam na pewno ubranka, śpiworek do spania, 1 koszule do szpitala no i dziś ten laktator. A od znajomych dostaniemy leżaczek bujaczek i kosz Mojżesza.
Obejrzałam dziś chyba całe Temu z koszulami do karmienia 😜 I niektóre są naprawdę świetne, kosztują grosze i nie będzie mi ich później żal się pozbywać 😉
Z jedzeniem w połogu będę bardzo liczyć na dziadków 😀 oczywiście coś spróbuję wcześniej pomrozić ale taki rosołek od babci na pewno chętnie przygarnę w dużych ilościach
Kasieńka lubi tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o jedzenie to też planuję coś tam zamrozić i częściowo będę liczyć na moją mamę 😂. Ale zastanawiałam się też nad cateringiem, choćby na same obiady przez jakiś czas. Pewnie w praniu wyjdzie.
Ja na razie tylko przeglądam ubranka, kupiłam właśnie dzisiaj jedne spioszki i jeden zestaw sweterek i spodenki ale to przy okazji innego zamówienia. Te wszystkie rzeczy są takie słodkie 😊 Ale muszę w końcu zrobić jakąś listę potrzebnych rzeczy i zacząć kompletować. Chciałabym mieć większość do końca marca więc jeszcze trochę czasu jest.
I też zamówiłam laktator z momcozy ale podwójny. Uznałam, że wolę być przygotowana na wszystko 😂 -
U mnie to ryzyko wrastania w bliznę wyszło przy pierwszych prenatalnych . Teraz przy połówkowych już nic lekarz nie mówił tylko żeby kontrolować ,ale pocieszyła mnie że łożysko sie jeszcze podnosiKropka787 wrote:Hej, wczoraj bylam na 2 prenatalnych w 19+5 dni. Synek w 78 centylu, 360g,lekarz twierdzi,ze pieknie rośnie. Martwi mnie jednak fakt,ze nie widział,czy lozysko wrasta w bliznę po cc i kazał to monitorować.ponoc to bardzo niebezpieczne.podczas porodu wtedy dochodzi do krwotoku i moze dojść do usunięcia macicy.niby tego nie widział i kazał obserwować,jednak ziarneko niepewności zasiał 🫣 czy ktoras słyszałam o takim poważnym powikłania ciążowym? To moja druga ciaza po cc.wczesniej nigdy o tym nie słyszałam,ale poprzednie ciaze byly 10 i 8 lat temu i widzę przepaść w opiece medycznej wtedy a teraz.🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Karpatka95 wrote:Gotujesz i mrozisz, czy wekujesz? Też się zastanawiam jak ogarnąć posiłki. Jeśli mąż będzie w domu to on coś ogarnie, ale nie wiem ile wolnego mu się uda wziąć 🤔
Bede mrozić, tak normalnie tez zwykle cos tam mam zamrożone na dzień pt. nieogar totalny. 😆 Teściowa i wekuje i mrozi, od niej cos tam tez przygarnę, ale wlasnie wybrane rzeczy. 😅
Ja wiem, ze pewnie ok. 3-4 tygodnie maz bedzie w domu, 2 tygodnie zwolnienia na opiekę i potem tydzien albo dwa ojcowskiego, zalezy jak bedzie. Ale biorę pod uwagę, ze 3-latka moze różnie sobie radzić z siostrą i dni pewnie beda wymagające.
Pojechaliśmy wózki obejrzeć i jednak Mast M5X nas zachwycił, dużo łatwiej sie ocenia i wybiera jak juz sie wie, jak sie używa wózka i na co zwracać uwagę, co jest dla nas ważne. 😅😁 Musimy tylko jeszcze go zmierzyć z hamakiem dla starszej, wiec nie jest to jeszcze pewniak, ale mam nadzieję, ze bedzie ok, bo bym ubolewała. 😅 Kompletnie nie przekonał mnie Espiro Miloo (ale tez nie moja stylistyka pomijajac jego trzeszczenie i jakis taki widoczny brak dobrego spasowania elementow), Roan tez nie, ale z Roanem to wiem ze mi po prostu sie nie sprawdzi ta amortyzacja, potrzebuje zwrotnego wózka o dosc pewnym zawieszeniu, nawet takim twardszym.