Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ej dziewczyny spotkalam sie z dziwna sytuacja. Moja znajoma ma corke 8 miesieczna. I ona jeszcze nie siedzi. W ogole! Czy to normalne?
Od kilku dni dopiero przewraca sie z plecow na brzuch.. i ona jej za wiele nie pozwala bo podobno szkodzi to na kregoslupno pierwsze slysze.. w szoku jestem..
I takie nosidelko co ma sie na brzuchu lub na plecach to dopiero chce uzyc jak mala zacznie siedziec czyli hmm jak bedzie miala 10 miesiecy?! Takie dzieci juz chyba raczkuja a nie ktore juz puszczaja sie i probuja chodzic..
Poprawcie mnie jak sie myle. Bo troche jestem w szoku.. -
No wlasnie niektore dzieci maja 10 miesiecy i juz zaczynaja chodzic.. a tutaj taka sytuacja ze mala ma 8 i nie siedzi jeszcze.. i ta kolezanka mowi jeszcze do mnie ze nie moze jej pozwalac siadac bo zepsuje sobie kregoslup.. ehh.. chcialabym jej cos powiedziec ale nie wypada bo powie mi ze bede miala swoje dziecko to bede po swojemu wychowywac..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 21:24
-
Boze... To może tez niech nie chodzi, bo chodzenie też obciąża kregoslup.. W sumie tylko lezenie odciąża kregoslup wiev moze niech ją przywiąże do materaca... Psychiczna z lekka typiaraBartuś❤️
09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić -
NatiB wrote:Boze... To może tez niech nie chodzi, bo chodzenie też obciąża kregoslup.. W sumie tylko lezenie odciąża kregoslup wiev moze niech ją przywiąże do materaca... Psychiczna z lekka typiara
Heheheh no bo wiesz tak pisza na internecie co wolno a co nie wolnoi ona sie tego trzyma..
-
Organizm takiego malego dziecka i ruchy ktore wykonuje są dostosowane do takiego ciałka... Samo sobie takie dziecko reguluje co może a co jest dla niego niewlasciwe, tak samo jak my, gdy np zbyt dlugo sie pochylamy to zaczynaja nas bolec plecy i musimy sie wyprostowac, tak samo, gdyby na dziecko zle wplywala pozycja "siedząca" to by zaczeło płakac i samo by sie polozylo.... Natura tak stworzyla i skoro dziecko chce siedziec to powinno i tyleBartuś❤️
09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić -
Nie wolno sadzac jak dziecko nie siedzi stabilnie, nie wolno prowadząc jak dziecko nie chodzi samo. Chyba zle zrozumiala o vo w tym chodzi.
Dziecko trzeba ćwiczyć i mu pomagać sie rozwijać, zeby właśnie ćwiczyli kręgosłup. A jak nie siedzi w wieku 8 miesięcy to powinien rehabilitant obejrzeć i sprawdzić napiecie:/ -
Powinnaś dostac skierowanie na kroplówki do szpitala.
Leżałam z dziewczyna ktora futrowali kroplowkami i podniosła jej sie iloac do normy. -
Ej dziewczyny moj gin nic mi nie mowi na temat ilosci wod i wogole jak tak czytam wasze wpisy to mam wrazenie ze moj gin nie robi mi zadnych badan.. tylko podstawowe krew i mocz.. nawet nie kazal mi robic usg 3 trymestru.. 1 i 2 robilam i to z nich najwiecej sie dowiedzialam.. a gin nic nie mowi...
-
nick nieaktualnyNacia wrote:Ej dziewczyny moj gin nic mi nie mowi na temat ilosci wod i wogole jak tak czytam wasze wpisy to mam wrazenie ze moj gin nie robi mi zadnych badan.. tylko podstawowe krew i mocz.. nawet nie kazal mi robic usg 3 trymestru.. 1 i 2 robilam i to z nich najwiecej sie dowiedzialam.. a gin nic nie mowi...
Moja gin na USG sprawdza ilość wód itp.. Mówi ze jest ok a jak nic mi nie mówi to tez odbieram ze jest ok:-) bo jak by nie bylo to chyba by mi powiedziała -
Nacia wrote:Ej dziewczyny spotkalam sie z dziwna sytuacja. Moja znajoma ma corke 8 miesieczna. I ona jeszcze nie siedzi. W ogole! Czy to normalne?
Od kilku dni dopiero przewraca sie z plecow na brzuch.. i ona jej za wiele nie pozwala bo podobno szkodzi to na kregoslupno pierwsze slysze.. w szoku jestem..
I takie nosidelko co ma sie na brzuchu lub na plecach to dopiero chce uzyc jak mala zacznie siedziec czyli hmm jak bedzie miala 10 miesiecy?! Takie dzieci juz chyba raczkuja a nie ktore juz puszczaja sie i probuja chodzic..
Poprawcie mnie jak sie myle. Bo troche jestem w szoku..
yyy nie. to nie jest nrmalne. no ale... moze jednak jest, a to ja jestem jedna z tych co paologie uznaja za norme [ja codzilam majac 9,5 miesiaca, brat w 9 mcy rowniutko poszedl.
generalnie jest tak: sa tzw kroki milowe w rozwoju dziecka. np 3 mc usmiech spolecczny [bodajze!! glowy nie dam uciac nie pracuje w zawodzie fizjoterapeuty, pomimo ze kierunek skonczylam ] 6-siedzi, 12- chodzi. pytanie czy dziecko podejmuje proby [podciaga sie gdy trzyma sie o cos raczkami] czy tez mozna powiedziec bezwiedmi lezy. jesli lezy - dobr rada, skonssultowalabym sie z lekarzem rehabilitacji/fizjoterapeuta/ neurologiem. jsli proby podejmuje ale to matka j`ej nie pozwala,to piep.rznelabym matce w czerep. nikt nie wie lepiej czy moze stawac/siadac etc niz dziecko, bo ono instynktownie czuje, ze nozki ma silne, wic srobuje stanac, ze dupka tez w miare ok, zeby na niej posiedziec. itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 22:50
-
malvva wrote:ktos mi powiedzial ze do pupy taki sie wklada ale nie wiem czy to bepieczne ? bo pod pacha to jak utrzymac.
A temu dużemu to.ciezko.zmierzyc i mam.do ucha 3sekundowke..
Do tylka nigdy nic nie wkladalam w pupe Kacperkowi i malej tez nie będę...Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 22:51