X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Marzenka cisza tu dziś, to Ci napiszę raz jeszcze :-)

Dla siebie zamawiałam:
    maltan na sutki, szare mydło, tantum rosa, majtki wielorazowe, wkładki laktacyjne, podkłady canpol, witaminy pregna zapas do końca ciąży

Dla maluszka:
    gruszka do nosa z wymiennymi końcówkami, kompresy jałowe i niejałowe 5x5cm, pieluszki tetrowe, linomag a+e, pilniczek nożyczki cążki, herbatka z kopru włoskiego, butelki, sól fizjologiczna, ziajka spf30 od urodzenia, paracetamol w czopkach, czopki glicerynowa, alatan zielony

Takie dodatkowe:
    woreczki do sterylizacji, olejek migdałowy, szczotka do czyszczenia butelek

Możesz podobierać inne jak jeszcze nie masz, jakieś podkłady na łóżko, szczotkę do włosów, smoczek, itd. ja to kupowałam gdzie indziej na promocjach jak wychodziło taniej

no ja do tej listy od Domi: mam jeszcze waciki nasączone spirytusem do pępka, ja mam majtki i jednorazowe i wielorazowe bo nie wiem które mi się lepiej sprawdzą, i jeszcze do pielęgnacji Małej : ja akurat mam wszystko z Hippa: Żel do mycia ciała i włosów, oliwka, krem do buźki, balsam do ciała,+ alantan zielony i patyczki do uszu dla dzieci, i tyle co się przyda czas pokaże

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2016, 13:17

km5sdf9h3loowecn.png
  • Efendis Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w ten piękny słoneczny dzień:)
    Iwa81 z Twoich wypowiedzi widzę, że jesteś z Opola:) tak jak ja.

I tu się zgodzę, że u nas w szpitalu rzeczywiście dokarmiają, a wręcz mi położna powiedziała od razu po urodzeniu, że nie wykarmię ponad 4 kilowego dziecka piersią. W pierwszej i drugiej nocy małego zabrali ode mnie, bo byłam po cesarce i wtedy dokarmiali mm i to było jego ostatnie mm w życiu. Karmiłam tylko piersią 14 miesięcy i jednak udało się i nie głodował.
    Moim zdaniem karmienie jest w głowie. Wiadomo może się zdarzyć, że mama nie ma pokarmu ale w większości przypadków to tylko psychika.
    Mnie nikt nie uprzedzał jak to będzie wyglądało, że będę wychodziła do sklepu i wracała z zalaną bluzką mimo wkładek, że na początku pogryzione sutki tak bolą, że karmiłam i płakałam (tu pomogły nakładki) i różne takie inne. Nawał miałam w 3 dobie i dla mnie najlepszym sposobem na nawał był prysznic po prostu lałam się ciepłą wodą i nadmiar sam wypływał. Mimo wszytko przetrwałam i nigdy nie żałowałam, a wręcz jestem z tego powodu mega szczęśliwa.

pasia27, Marietta lubią tę wiadomość

201605071656.png
    Leonek [*] 19.01.2015 17tc
    dqpr3e5ev2z8e2v3.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja do pępuszka mam ocenisept i patyczki, ale mam zwykłe nie te dla dzieci, do kąpieli mam żel z babydreamu z rossmanna, do buzi jak trzeba będzie będę używać linomag a+e, a na suchą skórę uniwersalny olejek migdałowy, który może się przydać w razie ciemieniuchy :)

Iwa81 lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efendis wrote:
    Witam w ten piękny słoneczny dzień:)
    Iwa81 z Twoich wypowiedzi widzę, że jesteś z Opola:) tak jak ja.

I tu się zgodzę, że u nas w szpitalu rzeczywiście dokarmiają, a wręcz mi położna powiedziała od razu po urodzeniu, że nie wykarmię ponad 4 kilowego dziecka piersią. W pierwszej i drugiej nocy małego zabrali ode mnie, bo byłam po cesarce i wtedy dokarmiali mm i to było jego ostatnie mm w życiu. Karmiłam tylko piersią 14 miesięcy i jednak udało się i nie głodował.
    Moim zdaniem karmienie jest w głowie. Wiadomo może się zdarzyć, że mama nie ma pokarmu ale w większości przypadków to tylko psychika.
    Mnie nikt nie uprzedzał jak to będzie wyglądało, że będę wychodziła do sklepu i wracała z zalaną bluzką mimo wkładek, że na początku pogryzione sutki tak bolą, że karmiłam i płakałam (tu pomogły nakładki) i różne takie inne. Nawał miałam w 3 dobie i dla mnie najlepszym sposobem na nawał był prysznic po prostu lałam się ciepłą wodą i nadmiar sam wypływał. Mimo wszytko przetrwałam i nigdy nie żałowałam, a wręcz jestem z tego powodu mega szczęśliwa.

Witam :D W końcu ktoś z Opola

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efendis , a szkołę rodzenia masz już za sobą, ?

no widzę że termin taki dokładnie jak ja, u mnie wg OM 13 maj

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2016, 13:45

km5sdf9h3loowecn.png
  • Efendis Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Efendis , a szkołę rodzenia masz już za sobą, ?

no widzę że termin taki dokładnie jak ja, wg OM 13 maj

Nie chodzę, bo nie miałabym z kim synka zostawić, w pierwszej ciąży trochę chodziłam teraz pojadę tylko na koniec dowiedzieć się czy muszę nową deklaracje wypisać, bo adres zmieniłam. A która położna masz na rejonie albo, którą wybrałaś?
    A termin rzeczywiście taki sam, ale ja mam pewną cesarkę więc jak się nie zacznie szybciej to moja gin mówi, że gdzieś na 39,5 się na nią umówimy więc raczej szybciej będzie. Ale kto wie może na porodówce się spotkamy. Jak rodziłam synka to moja koleżanka miała taki sam termin na ja i rzeczywiście rodziłyśmy w tym samym czasie i mamy dzieci z jednego dnia.

201605071656.png
    dqpr3e5ev2z8e2v3.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efendis wrote:
    Nie chodzę, bo nie miałabym z kim synka zostawić, w pierwszej ciąży trochę chodziłam teraz pojadę tylko na koniec dowiedzieć się czy muszę nową deklaracje wypisać, bo adres zmieniłam. A która położna masz na rejonie albo, którą wybrałaś?
    A termin rzeczywiście taki sam, ale ja mam pewną cesarkę więc jak się nie zacznie szybciej to moja gin mówi, że gdzieś na 39,5 się na nią umówimy więc raczej szybciej będzie. Ale kto wie może na porodówce się spotkamy. Jak rodziłam synka to moja koleżanka miała taki sam termin na ja i rzeczywiście rodziłyśmy w tym samym czasie i mamy dzieci z jednego dnia.

Wiesz co ja w związku z tym że myślałam że moja ulica to rejon Malinki, a dzisiaj sprawdziłam że łapię się jeszcze do Śródmieścia, to przypisano mi p. Grażynę Kochanowską, ale nie wiem czy teraz nie będę musiała zmienić na Joannę Dziurzyńską, bo w sumie to mi obojęnie ani jednej ani drugiej nie znam, więc we wtorek będę na zajęciach dodatkowych to się dopytam czy muszę zmieniać ze względu na dzielnicę, ( bo ja mieszkam tak na pograniczu Śródmieścia i Malinki)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2016, 14:08

km5sdf9h3loowecn.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi i Iwa dzięki :)) bo chcę zamówić wszystko w weekend. A olejek migdałowy to do czego?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niby do masażu, ale olejek mam a masażu nie robię ;p ponoć na rozstępy też dobry. Ja mam go na ciemieniuchę albo posmarować małego jak będzie miał suchą skórę

tb732n0a0czusv9c.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was jest z Lublina?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    niby do masażu, ale olejek mam a masażu nie robię ;p ponoć na rozstępy też dobry. Ja mam go na ciemieniuchę albo posmarować małego jak będzie miał suchą skórę

no właśnie ja tez nie masuję, ale z ciekawości na ostatniej wizycie zapytałam swojej gin do której chodzę prywatnie, ale też pracuje w szpitalu na porodówce,
    i ona na to że niema potwierdzenia medycznego że on pomaga w rozciągnięciu krocza żeby nie pękło, oczywiście mówi że pewnie nie zaszkodzi, ale dowodów na działanie niema, powiedziała mi że wszystko zależy od kobiety, jej predyspozycji i przede wszystkim od wielkości główki, może być dziecko małe ale z dość dużą główką, i odwrotnie.
    Więc się w sumie ucieszyłam bo mi się nie chciało masować i w sumie nawet za bardzo sobie tego nie wyobrażałam ;)

km5sdf9h3loowecn.png
  • Efendis Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Wiesz co ja w związku z tym że myślałam że moja ulica to rejon Malinki, a dzisiaj sprawdziłam że łapię się jeszcze do Śródmieścia, to przypisano mi p. Grażynę Kochanowską, ale nie wiem czy teraz nie będę musiała zmienić na Joannę Dziurzyńską, bo w sumie to mi obojęnie ani jednej ani drugiej nie znam, więc we wtorek będę na zajęciach dodatkowych to się dopytam czy muszę zmieniać ze względu na dzielnicę, ( bo ja mieszkam tak na pograniczu Śródmieścia i Malinki)

Czyli mieszkasz gdzieś niedaleko, bo ja też mieszkam na pograniczu Malinki i Śródmieścia. Wcześniej mieszkałam na Malince i właśnie Grażyna Kochanowska do mnie przychodziła. A do jakiej lekarki chodzisz prywatnie jeżeli oczywiście chcesz się ze mną tą wiedzą podzielić.

201605071656.png
    dqpr3e5ev2z8e2v3.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a któraś bedzie lykać wiesiołka i pić herbatę z lisci malin?

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Marietta Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    a któraś bedzie lykać wiesiołka i pić herbatę z lisci malin?

Ja od wczoraj łykam wiesiołka 2 razy dziennie, co do liści malin, pytałam wczoraj lekarki o wiesiołka i herbatę z liści, na wiesiołka przytaknęła, ale zabroniła stanowczo herbaty z liści malin, bo działa mocno na ukrwienie macicy, może wywołać krwotok w trakcie porodu/ silniejsze krwawienie po porodzie. Jeśli już pić, to najwcześniej na tydzień/ dwa przed planowanym porodem. Czytałam,że w Stanach kobiety piją całą ciąże, ale chyba będę ostrożna :)

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efendis wrote:
    Czyli mieszkasz gdzieś niedaleko, bo ja też mieszkam na pograniczu Malinki i Śródmieścia. Wcześniej mieszkałam na Malince i właśnie Grażyna Kochanowska do mnie przychodziła. A do jakiej lekarki chodzisz prywatnie jeżeli oczywiście chcesz się ze mną tą wiedzą podzielić.

no jeszcze się okaże że na tej samej ulicy :D

ciążę prowadzi mi dr Magdalena Zawadzka-Duliniec
    prenatalne robił mi dr Marcin Pasternok

oboje super.,

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marietta wrote:
    Ja od wczoraj łykam wiesiołka 2 razy dziennie, co do liści malin, pytałam wczoraj lekarki o wiesiołka i herbatę z liści, na wiesiołka przytaknęła, ale zabroniła stanowczo herbaty z liści malin, bo działa mocno na ukrwienie macicy, może wywołać krwotok w trakcie porodu/ silniejsze krwawienie po porodzie. Jeśli już pić, to najwcześniej na tydzień/ dwa przed planowanym porodem. Czytałam,że w Stanach kobiety piją całą ciąże, ale chyba będę ostrożna :)

marietta a na co ten wiesiołek?

km5sdf9h3loowecn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam położna mówiła o tym naparze z liści malin, że najwcześniej 2 tygodnie przed terminem. A jeszcze się dowiedziałam o wodzie magnezowej, żeby pić, nazwy nie pamiętam (jakaś lecznicza, żeby dużo jonów magnezu miała) i ma to niby przygotować macicę, chociaż magnez działa rozkurczowo, więc nie wiem, czy porodu nie spowolni.
    I jeszcze napar z kawy - przyrządzić tak z ok. pół szklanki kawy i zalać wrzątkiem, odczekać aż przestygnie i same fusy przełożyć na gazę i takie ciepłe na krocze i trzymać z 15-20 min, raz dziennie, też 2 tygodnie przed terminem. To jest przepis ze starej szkoły niemieckiej (tak nam mówili) :D I podobno ma pomóc przy niepęknięciu przy porodzie, bo kofeina zawarta w kawie rozszerza i uelastycznia naczynia krwionośne :)

• Marietta Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    marietta a na co ten wiesiołek?

Wiesiołek przedewszystkim działa na błony śluzowe, ma tez ułatwić poród przez wzmożenie skurczy i "uelastycznia" trasę dziecku ponoć :)

http://badaniaprenatalne.com.pl/produkty-wspomagajace-porod.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2016, 19:28

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guem wrote:
    Cześć dziewczyny :) zaczynamy ostatni etap remontu, malowanie salonu. Jak wczoraj mąż wynosił rzeczy to zaczęłam żałować że to wymyśliłam :D ale z remontami na najbliższe trzy lata będziemy mieć spokój. A i tak przed przyjściem maluszka wszystko bym odsuwała żeby wysprzątać więc nie ma tego złego :)
    Dajcie znać jak na warsztatach, u nas są dopiero w maju może uda mi się na nie wybrać. W przyszły poniedziałek idziemy na warsztaty "mamo to ja" :)
    Jeśli chodzi o mleko to też słyszałam że lepiej nie dokarmiać. Noworodek ma podobno żołądek wielkości wisienki to przecież dużo nie potrzeba mu na początku więc jeśli nie ma większych przeciwwskazań to lepiej zdać się tylko na karmienie piersią. Ale zobaczymy jak będzie w praktyce. Ja nie kupuję mleka na zapas.

Byłam na tych warsztatach mamo to ja - bardzo fajne :)pokazywali jak kąpać, było trochę o fotelikach, żywieniu i o szczepieniach :) no i gratisy oczywiście :)

pasia27, Listka, monilia84 lubią tę wiadomość

f2wlh371tr1ba2by.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie pilam od 37tyg napar z liści malin 2razy po szklance..
    Macica sie szybko obkurczyla po porodzie i wszystko ładnie sie oczyscilo..chociaż nie wiem czy to przez to..teraz jak dojde do zielarskiego to kupie tez ;-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
‹‹ 1488 1489 1490 1491 1492 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ