X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    Az mnie zainteresowalo, co jest zabronione?

chodzi o to że kiedyś praktykowano rzeczy których położne w tej chwili nie mogą robić, np. jakieś masaże macicy, ciągnięcie pępowiny,
    nigdy nie rodziłam więc tez nie wiedziałam że nie mogą zabrać dziecka bez mojej wiedzy na badania (jeśli niema sytuacji zagrożenia), trochę się przynajmniej dowiedziałam, do czego mam prawo :)

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolq wrote:
    Pasia nazwa lewatywy to ENEMA , coraz bardziej sie nad tym zastanawiam , bowiem
    Chce by był Maź przy porodzie nie za bardzo sobie wyobrażałam by sie przez przypadek zesrac :P ale podobno to położne tak szybko sie z tym uwijają ze nie wiadomo kiedy i nic nie widac dlatego sie zastanawiam czy jest sens :)
    A czyści mnie raczej po baloniku , ostatnio 3 razy na dzien jadalnym płatki na mleku :p i wypijam duze jogurty :p

Ja się zastanawiałam nad lewatywą, i wczoraj położna mnie do niej przekonała, bo rzeczywiście pomimo tego że rzeczywiście babeczki szybko to ogarniają, to jest inna korzyść że oczyszczone jelita i jakieś tam kosmki się oczyszczają i pomaga to w porodzie maluszka.
    Więc stwierdziłam źe jeśli zdążą to niech robią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 09:41

Baronowa_83, Carolq, pasia27 lubią tę wiadomość

km5sdf9h3loowecn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś z Was pisała o tym środku enema chyba. U nas w szpitalu jest informacja, ze można go kupić samemu w aptece . Któraś z Was go używała? To jakiś roztwór jest? Ile przed porodem trzeba to zaaplikowac?

Marietta lubi tę wiadomość

• Lilik Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam ten środek, bo położna też o nim wspominała. To butelka z roztworem 150ml i końcówką doodbytniczą. Dla dorosłego człowieka wystarczy zaaplikować ok. 120ml.
    Najlepiej użyć, jak już zaczną się w domu skurcze -idziesz do toalety, aplikujesz i po ok. 5 minutach zaczynasz się oczyszczać.

Iwa81, pasia27 lubią tę wiadomość

3jgx9n73ycg6jadh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę miała cc i zastanawiam się czy to dzien przed czy rano wystarczy. A to w krótkim czasie to działa, myślałam, że jakieś 3 h :p

• Lilik Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tola, lepiej rano. Na ulotce nawet piszą, że jak przez 5 minut nic nie ruszy to trzeba do lekarza, więc efekt jest natychmiastowy :).
    Ten środek od razu rozpuszcza wszystkie złogi kałowe. A wiadomo, że w ciąży tych złogów zbiera się tam sporo, bo zaparcia, mało miejsca, itd.
    Myślę, że lepiej sobie zrobić to samemu w domu. Przynajmniej ja będę się czuć bardziej komfortowo niż gdyby miała to robić w szpitalu obca osoba. A w niektórych szpitalach są takie wielkie tuby do odbytu O_o !Fuuu

tola2014, pasia27 lubią tę wiadomość

3jgx9n73ycg6jadh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez o tym pomyślałam. Najbardziej krępujące dla mnie w szpitalu byłaby lewatywa:)

Lilik, pasia27 lubią tę wiadomość

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny to dla nich rutynowe ja mialam lewatywe prsed porodem i naprawde sa gorsze rzeczy wypraszaja wtedy meza czy partnera. 5 minyt i po wszystkim potem jeszcze kibelek i po sprawie .

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Lilik Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że dla nich to rutynowe - i lewatywa, i kupa, i poród, i wszystko. Ale tu chodzi o moje samopoczucie. A w tym wypadku będzie lepsze, jak zrobię to sobie sama :).

tola2014, pasia27 lubią tę wiadomość

3jgx9n73ycg6jadh.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lewatywa to byl pikus. Ogólnie po porodzie wyzbylam sie pewnych obiekcji. Bada cie co chwile ktos inny, co cheile ktos zaglada, maca. Jestes rozwalona na łóżku. Wszystko na wierzchu;). Takze lewatywa to male miki;).
    Ale jak mozna w domku to czemu nie. Tyle, ze to nie zawsze pojdzie od razu wszystko, a ja mam 30 km do szpitala i gorzej jak w trakcie jazdy cos jeszcze by chciało wyleźć :P

pasia27 lubi tę wiadomość

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Liley Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny melduje. Dżordż 2400 (35+3). Głowa duża, brzuszek mały, nogi długie. Szyjka dluga, zamknięta. dr ani ukm ani dopplera nie zrobi (mca pi ponad normę) wiec wysyła nas na konsultacje do poznania. Jestem juz po rozmowie z dr który robił wcześniejsze konsultacje i 5.05 jedziemy na badania i rozmowę. Co prawda powiedział , że nie muszę rodzić w ośrodku referencyjnym ale kiedy mu powiedziałam, ze boje się tu rodzic i nie wiem czy będą wiedzieli jak postępować z noworodkiem z poszerzonym ukm to uspokoił mnie, że spokojnie pogadamy jak przyjadę.
    Jestem trochę spokojniejsza. Myślę, że po rozmowie podejmiemy decyzję gdzie poród. To 100km od domu, więc nie był by to taki wielki problem.

Negra, tak mnie naszło... piękne imię!

Negra lubi tę wiadomość

f2wlepok51d0udm2.png
  • Asmee Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liley, a w Poznaniu gdzie/u kogo konsultujecie? :)

Jak chodzi o zabiegu typu lewatywa, to ja podchodzę do tego na luzie. Skoro dla położnych to norma, to czym ja mam się przejmować. Jedyne co to tatuś musi zostać uświadomiony, że takie cuda mogą wystąpić :d

Gratuluję kolejnej mamusi! :*

Negra lubi tę wiadomość

uwo9gov3ad3vq34d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na 8 być w szpitalu to chyba ta lewatywa zrobię kolo 5 jakby coś chciało jeszcze wylezc i tak w dniu porodu pewnie nie będę mogła w nocy usnac

• Liley Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asmee u Dydowicza. Byłam u niego 2x na polnej ze wzgledu na to ukm. Nie rosło więc kazał sobie spokojnie czekać do porodu i po przypilnować żeby małemu zrobili usg nerek. Ale jak trafiłam z tymi skurczami to okazało się, że ukm sobie "tańczy". Poszerzenia do 9mm maksymalne.

Moja gin jest taka, że na te ciąże chucha i dmucha. Zmartwiła się. A mnie konkretnie wystraszyła
    Jeszcze przepływ w tętnicy mózgowej jest ponad normę. Niczego się w szpitalu nie dowiedziałam.
    Niby mówił, że nie muszę rodzic w ośrodku referencyjnym ale jak się okaże że coś jest nie tak.... mam rodzic w małym szpitalu w Trzciance. Pediatra tam jest taka, że po porodzie Gosi miałam ochotę wstać i kopnąć ją w d... a jak coś się z dzieckiem dzieje przewoza do Pily a tam.... szkoda gadać! 90% dzieci ma albo zapalenie płuc albo gronkowiec. Oczywiście od matki. Co tam się dzieje to brak słów. Umieralnia.

Zawsze jest ten poznań, ale zobaczę co powie mi w czwartek chociaż boje się tej wizyty okropnie..

f2wlepok51d0udm2.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liley, lepiej chuchac i dmuchać na wyrost.

2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • hiacynta99. Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lewatywę juz miałam 5 razy :P przed porodem na zmianę z wymiotami :-) hard corowo i 4 razy do operacji !

Tak ze lewatywka spoko jest :-)

Iwa81 lubi tę wiadomość

hsxq6uc.png
  • Liley Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    Liley, lepiej chuchac i dmuchać na wyrost.
    Za to mojej dr Krysi jestem wdzięczna...

f2wlepok51d0udm2.png
  • Asmee Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liley, ja teraz leżałam na polnej. Mam wrażenie, że tam jak sama nie dopytasz to trudno usłyszeć coś konkretnego. Nie bój się pytać i wyciągać wszystko siłą :P Mimo, że lekarze są na prawdę dobrzy to 'małomówni'.

Ja mam nadzieję, że u mnie się coś ruszy w miarę szybko, bo to czekanie jest stresujące. Jak nie to w środę polna i ktg. Póki co skurcze się wyciszyły. Leżę z bólem podbrzusza i wysłuchuję wróżek 'na pewno w weekend urodzisz' 'jeszcze z dwa tygodnie'. :< A czym więcej takiego gadania tym bardziej nerwowa jestem. Dziś TŻ dostał opr, że za miły jest dla mnie i mnie stresuje tym, bo to nie normalne. ;d

uwo9gov3ad3vq34d.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz sie przestalam nastawiać. Obawiam sie, ze bez oksy nie urodzę.
    Na szczęście mam się stawić 10 w szpitalu. Takze jeszcze tylko kilka dni.

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • hiacynta99. Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to czuje ze wogole nie urodzę !!! Śpię rewelacyjnie! Latam jak perszing!! Szybkość zawrotna :-)

Czuje sie super!! Dzis mnie przeczyściło :-) od wieków mnie nie przedarło :-) :-)

Jutro na KTG :-) od picu pojadę! Bo i tak się nie nastawiam :)

Zamówilam nianie z monitorem oddechu Angelcare za 350 zl w stanie B.dobrym :-) zadowolona jestem :-)

Od sąsiadki załatwię sobie piłkę i będę ćwiczyć :-)

pasia27, Marietta lubią tę wiadomość

hsxq6uc.png
‹‹ 1629 1630 1631 1632 1633 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ