Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
i.am.chappie wrote:Nati masz rację, nikomu nic do tego i karmienie jest w głowie. Jak podczas kryzysu sięgnie się po mm, może faktycznie laktacja zanikać. Mnie kp nie kręciło, chciałam na początku i to bardzo! Ale po 2 tyg miałam naprawdę dość i cały baby blues był przez to, nie było łatwo i się poddałam i nie żałuję. Przy ostatnim kryzysie, kiedy to miałam zagęszczać moje mleko, żeby Mały nie chlustał nim powiedziałam stop, było ponad moje siły. U mnie był jeszcze problem z bardzo szybką utratą wagi, pewnie większość by się ucieszyła, ale skrajna niedowaga niestety też nie jest dobra. Teraz dopiero trochę odżyłam i zaczęłam czuć to macierzyństwo
Tak stękałam rano, a synek ucina sobie właśnie trzecią drzemkę od rana, a do tego teraz sam zasnął w łóżeczku i śpi od godzinymoże faktycznie przechodził skok rozwojowy i te kilka dni było takich ciężkich, się okaże
Teraz sobie leży n macie i "rozmawia" z lusterkiem i innymi zabawkamiA ja dzięki temu mam chwilę
A co do kosztów, to więcej niż na mleko wydajemy na biogaię, bo mamy bebilona na receptę gdzie puszka 450g kosztuje nas 16złPrzy mm idzie nam mniej pampersów, bo ok. 6-7 na dobę no i co za tym idzie chusteczek bo mamy jedną kupę dziennie i to już o raczej stałej porze
Więc wydaje mi się że koszta to się pokrywają. Przy mm idzie na mleko, a przy kp więcej na pampersy i chusteczkiIwa81, i.am.chappie lubią tę wiadomość
-
Kłosia wrote:Ja karmie piersią i mam mieszane uczucia, w nocy okey karmienie 10 min i juz a w dzień potrafi jeść jeść i jeść a co już myślę że koniec odkładam i ryk. Są dni ze śpi w dzień 5 -7 godzin ale większość jest takich ze śpi 3 x 15 min a resztę marudzi
Do odbicia go bierzesz? Bo mojego tak męczy czasem, ze wyje jak obdzierany ze skóry, biore do odbicia i też nie odbija od razu tylko po np. 5 minutach. Potem jeszcze dojada chwile. A czasem płacze bo juz nie chce jesc a ja mu daje i sie denerwuje i stad wrzaski.Bartuś❤️
09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić -
Iwa81 wrote:Patrycja a jak u Ciebie z tą piersią udało się ?
Iwa81 lubi tę wiadomość
Patrycja24 -
Iwa81 wrote:no właśnie muszę dopytać, czy taki maluch to do m-ca. W szpitalu musiałyśmy wybudzać na karmienie, ale raz młodą obudziłam to tak się wkurzyła że nie mogłam jej uspokoić że stwierdziłam że to niema sensu. Ale w sumie sama się budzi co 2,5-3h więc widocznie taką ma potrzebę, co lekarz i położna to inne poglądyPatrycja24
-
Cześć dziewczyny, mam pytanie czy któraś z was miała problem z kikutem u swojego maluszka ? Moj maluszek dzis skończył 5 tygodni a kikut jeszcze mamy. Pediatra mówi ze tak moze być a położna straszy chirurgiem? Czy któraś z was na ten sam problem
-
czesc witam sie i ja po dlugiej przerwie . ja sciAgam mleko i juz mam tego dosc szczegolnie w nocy ale do 2 miesiecy sie jeszcze pomecze- dla mnie jednak to meczace:Pale jakos bardziej wole laktator niz malego przy cycu chociaz czasem przystawie ale to on mokry i ja tez bo czasem zlapie a czesem krzyku na pol domu .my tez pobudki co 3-4 godziny a ze spaniem roznie ale to co sie dziwic jest taka pogoda ze doroslym ciezko a takim maleństwom ktore leza caly czas to juz wogole.
macie moze pproblem z ropiejacym oczkiem??
i 2 problem u nas pare razy w ciagu dnia musimy wyczyscic nnosek bo ma taka gile sucha ze sobie poradzic nie moze z wydmuchaniem - nie wiem czy to ma zwiazek ale to ta sama dziurka co i oczko z przytkanym kanalikiem.przemywam to slepko roztworem soli ale to starcza tylko na chwile a jak pomasuje to wtedy odtyka sie na chwile i wychdzi ropka albo lezka .... ide jutro nA patronazowa wizyte to moze cos doradzi mi lekarz.
co do wagi to ja jakos diety nie trzymam zjadlam nawet pierogi z kapusta chociaz po tych troche wiecej baczyl ale nie plakal. i czekolade tez jem.... poki moge bo narazie jestem bez diety za 3 tyg obiazenie glukoza i wtedy wyjdzie czy cukrzyca poszla w sina dal . mocno wierze ze juz mam to za soba . -
domi05 wrote:Dziewczyny jakie macie leżaczki/huśtawki i czy polecacie czy odradzacie?
No i lepiej huśtawka czy leżaczek?Patrycja24 -
zabuszka wrote:czesc witam sie i ja po dlugiej przerwie . ja sciAgam mleko i juz mam tego dosc szczegolnie w nocy ale do 2 miesiecy sie jeszcze pomecze- dla mnie jednak to meczace:Pale jakos bardziej wole laktator niz malego przy cycu chociaz czasem przystawie ale to on mokry i ja tez bo czasem zlapie a czesem krzyku na pol domu .my tez pobudki co 3-4 godziny a ze spaniem roznie ale to co sie dziwic jest taka pogoda ze doroslym ciezko a takim maleństwom ktore leza caly czas to juz wogole.
i 2 problem u nas pare razy w ciagu dnia musimy wyczyscic nnosek bo ma taka gile sucha ze sobie poradzic nie moze z wydmuchaniem - nie wiem czy to ma zwiazek ale to ta sama dziurka co i oczko z przytkanym kanalikiem.przemywam to slepko roztworem soli ale to starcza tylko na chwile a jak pomasuje to wtedy odtyka sie na chwile i wychdzi ropka albo lezka .... ide jutro nA patronazowa wizyte to moze cos doradzi mi lekarz.
co do wagi to ja jakos diety nie trzymam zjadlam nawet pierogi z kapusta chociaz po tych troche wiecej baczyl ale nie plakal. i czekolade tez jem.... poki moge bo narazie jestem bez diety za 3 tyg obiazenie glukoza i wtedy wyjdzie czy cukrzyca poszla w sina dal . mocno wierze ze juz mam to za soba .Patrycja24 -
domi05 wrote:Dziewczyny jakie macie leżaczki/huśtawki i czy polecacie czy odradzacie?
No i lepiej huśtawka czy leżaczek?
my dostaliśmy w prezencie takie coś http://www.3kropki.pl/p/bright-starts-hustawka-hybrydowa-biedronka-bs-60338.html?gclid=CjwKEAjwqJ67BRCzzJ7Hy-LYlFYSJABwp9PGirU6PGlvQls_KFeGLI9dIEc7XvF-1S5P63D_C4dHqBoCI-Hw_wcB
ale jeszcze nie testowane, i nie wiem jak się bedzie sprawowałoAgusia ;) lubi tę wiadomość
-
No i lepiej huśtawka czy leżaczek?
mi ludzie z pracy kupili w prezencie bujaczek-leżaczek, nie wiem z jakiej firmy albo Fisher albo Lionello - musze go odebrać -
zabuszka wrote:czesc witam sie i ja po dlugiej przerwie . ja sciAgam mleko i juz mam tego dosc szczegolnie w nocy ale do 2 miesiecy sie jeszcze pomecze- dla mnie jednak to meczace:Pale jakos bardziej wole laktator niz malego przy cycu chociaz czasem przystawie ale to on mokry i ja tez bo czasem zlapie a czesem krzyku na pol domu .my tez pobudki co 3-4 godziny a ze spaniem roznie ale to co sie dziwic jest taka pogoda ze doroslym ciezko a takim maleństwom ktore leza caly czas to juz wogole.
co do wagi to ja jakos diety nie trzymam zjadlam nawet pierogi z kapusta chociaz po tych troche wiecej baczyl ale nie plakal. i czekolade tez jem.... poki moge bo narazie jestem bez diety za 3 tyg obiazenie glukoza i wtedy wyjdzie czy cukrzyca poszla w sina dal . mocno wierze ze juz mam to za soba .
Co do noska też cały czas takie strasznie ciągnące gile i też wyciągam po kilka razy dziennie ale lekarka stwierdziła że to normalne -
My bedziemy uzywac lezaczka jak nasz tata bedzie musial wrocic do pracy i zostaniemy sami. Nie wyobrazam sobie np.isc pod prysznic a malego zostawic w pokoju samego. A tak-maly w lezaczku ze mna do lazienki i oboje bedziemy zadowoleni.
Iwa81 lubi tę wiadomość
Patrycja24 -
Patrycja24 wrote:Ja mam z Fisher-Price z wibracjami i palakiem z zabawkami. Mlody jeszcze nie probowal. Bujaczka fajny gadzet, ale ja to mialabym schize, ze za bardzo sie przyzwyczai
No i zastanawiam się czy lepsza huśtawka czy leżaczek z wibracjami.
-
Tadek kupił bratu kota
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a1c5cd246f25.jpgPatrycja24, Iwa81, KokoszaNell lubią tę wiadomość
-
Zdarzylo wam się przyciac paluszka przy obcinaniu paznokcia?poprosilam mame,zeby to zrobila a ja pojechalam do miasta.Wracam a moja mama placze,ze Nince przyciela paluszka.No faktycznie jest przyciety ale od razu odkazila octenisptem mam nadzieje,ze nie bedzie sie paprzec
-
domi05 wrote:Zabuszka ja z oczkiem byłam u okulisty jak kazano w szpitalu i masowałam 4xdziennie (10 ruchów jakby okrężnych przy nosku koło kącika i 10 takich pociągających od kącika do dołu noska) i jeszcze 3xdziennie miałam kropić jakimś kroplami ale nie za bardzo kropiłam bo małemu ciężko zakropić a potem trzeba było 2-3 minuty trzymać palec w kąciku żeby się krople do organizmu nie przedostały... kropiłam kilka razy i odpuściłam, po masowaniu przeszło po niecałym tygodniu.
Co do noska też cały czas takie strasznie ciągnące gile i też wyciągam po kilka razy dziennie ale lekarka stwierdziła że to normalne -
domi05 wrote:Ja Poli przycięłam trochę skórki cążkami i od tamtej pory obcinam tylko nożyczkami.
Też odkaziłam octaniseptem i było ok, choć chyba małego nie bolało i nie było to mocno bo nie płakał, no może tylko przez chwilkę.