X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i.am.chappie wrote:
    Nati masz rację, nikomu nic do tego i karmienie jest w głowie. Jak podczas kryzysu sięgnie się po mm, może faktycznie laktacja zanikać. Mnie kp nie kręciło, chciałam na początku i to bardzo! Ale po 2 tyg miałam naprawdę dość i cały baby blues był przez to, nie było łatwo i się poddałam i nie żałuję. Przy ostatnim kryzysie, kiedy to miałam zagęszczać moje mleko, żeby Mały nie chlustał nim powiedziałam stop, było ponad moje siły. U mnie był jeszcze problem z bardzo szybką utratą wagi, pewnie większość by się ucieszyła, ale skrajna niedowaga niestety też nie jest dobra. Teraz dopiero trochę odżyłam i zaczęłam czuć to macierzyństwo :)
    Tak stękałam rano, a synek ucina sobie właśnie trzecią drzemkę od rana, a do tego teraz sam zasnął w łóżeczku i śpi od godziny :) może faktycznie przechodził skok rozwojowy i te kilka dni było takich ciężkich, się okaże :)
    Masz rację, ja bardzo podobnie jak ty, chciałam bardzo, ale mnie to przerosło. A teraz jak jesteśmy na mm ja czuję się lepiej.
    Teraz sobie leży n macie i "rozmawia" z lusterkiem i innymi zabawkami :-) A ja dzięki temu mam chwilę :-)
    A co do kosztów, to więcej niż na mleko wydajemy na biogaię, bo mamy bebilona na receptę gdzie puszka 450g kosztuje nas 16zł :-) Przy mm idzie nam mniej pampersów, bo ok. 6-7 na dobę no i co za tym idzie chusteczek bo mamy jedną kupę dziennie i to już o raczej stałej porze :-)
    Więc wydaje mi się że koszta to się pokrywają. Przy mm idzie na mleko, a przy kp więcej na pampersy i chusteczki :-)

Iwa81, i.am.chappie lubią tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie macie leżaczki/huśtawki i czy polecacie czy odradzacie?
    No i lepiej huśtawka czy leżaczek?

tb732n0a0czusv9c.png
  • NatiB Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłosia wrote:
    Ja karmie piersią i mam mieszane uczucia, w nocy okey karmienie 10 min i juz a w dzień potrafi jeść jeść i jeść a co już myślę że koniec odkładam i ryk. Są dni ze śpi w dzień 5 -7 godzin ale większość jest takich ze śpi 3 x 15 min a resztę marudzi :/

Do odbicia go bierzesz? Bo mojego tak męczy czasem, ze wyje jak obdzierany ze skóry, biore do odbicia i też nie odbija od razu tylko po np. 5 minutach. Potem jeszcze dojada chwile. A czasem płacze bo juz nie chce jesc a ja mu daje i sie denerwuje i stad wrzaski.

Bartuś❤️
    09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić
  • Patrycja24 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Patrycja a jak u Ciebie z tą piersią udało się ?
    Czuje sie juz lepiej. Tzn.nie mam goraczki. Rozmawialam z polozna, pytalam czy jechac do lekarza to mowila, ze nie. Masowac, rozgrzewac, przystawiac, sciagac. Polecila tez kapiel w wannie i sciaganie w wodzie. Niestety ja mam tylko kabine wiec jestem u rodzicow i zaraz wskakuje do wanny i bede dzialac. Kurde, sutek mam tak poraniony jak na poczatku kp, boli masakrycznie.

Iwa81 lubi tę wiadomość

Patrycja24
  • Patrycja24 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    no właśnie muszę dopytać, czy taki maluch to do m-ca. W szpitalu musiałyśmy wybudzać na karmienie, ale raz młodą obudziłam to tak się wkurzyła że nie mogłam jej uspokoić że stwierdziłam że to niema sensu. Ale w sumie sama się budzi co 2,5-3h więc widocznie taką ma potrzebę, co lekarz i położna to inne poglądy ;)
    Moj Mikuś skonczyl dzisiaj 4 tygodnie. Ja go do karmienia nie budze. W dzien je zazwyczaj co 3h, w nocy co 4h. Tak srednio. Raz sie zdarzylo, ze dostal cycka o 20 i obudzil sie dopiero o 3:20. Widze, ze przybiera na wadze bo robi sie tlusciutki. Wychodze z zalozenia, ze gdyby potrzebowal jesc czesciej to budzilby sie czesciej.

Patrycja24
  • Olka 25 Koleżanka

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mam pytanie czy któraś z was miała problem z kikutem u swojego maluszka ? Moj maluszek dzis skończył 5 tygodni a kikut jeszcze mamy. Pediatra mówi ze tak moze być a położna straszy chirurgiem? Czy któraś z was na ten sam problem :(

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc witam sie i ja po dlugiej przerwie . ja sciAgam mleko i juz mam tego dosc szczegolnie w nocy ale do 2 miesiecy sie jeszcze pomecze- dla mnie jednak to meczace:Pale jakos bardziej wole laktator niz malego przy cycu chociaz czasem przystawie ale to on mokry i ja tez bo czasem zlapie a czesem krzyku na pol domu .my tez pobudki co 3-4 godziny a ze spaniem roznie ale to co sie dziwic jest taka pogoda ze doroslym ciezko a takim maleństwom ktore leza caly czas to juz wogole.

macie moze pproblem z ropiejacym oczkiem??

i 2 problem u nas pare razy w ciagu dnia musimy wyczyscic nnosek bo ma taka gile sucha ze sobie poradzic nie moze z wydmuchaniem - nie wiem czy to ma zwiazek ale to ta sama dziurka co i oczko z przytkanym kanalikiem.przemywam to slepko roztworem soli ale to starcza tylko na chwile a jak pomasuje to wtedy odtyka sie na chwile i wychdzi ropka albo lezka .... ide jutro nA patronazowa wizyte to moze cos doradzi mi lekarz.

co do wagi to ja jakos diety nie trzymam zjadlam nawet pierogi z kapusta chociaz po tych troche wiecej baczyl ale nie plakal. i czekolade tez jem.... poki moge bo narazie jestem bez diety za 3 tyg obiazenie glukoza i wtedy wyjdzie czy cukrzyca poszla w sina dal . mocno wierze ze juz mam to za soba .

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Patrycja24 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Ja mam z Fisher-Price z wibracjami i palakiem z zabawkami. Mlody jeszcze nie probowal. Bujaczka fajny gadzet, ale ja to mialabym schize, ze za bardzo sie przyzwyczai :-P

Patrycja24
  • Patrycja24 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:
    czesc witam sie i ja po dlugiej przerwie . ja sciAgam mleko i juz mam tego dosc szczegolnie w nocy ale do 2 miesiecy sie jeszcze pomecze- dla mnie jednak to meczace:Pale jakos bardziej wole laktator niz malego przy cycu chociaz czasem przystawie ale to on mokry i ja tez bo czasem zlapie a czesem krzyku na pol domu .my tez pobudki co 3-4 godziny a ze spaniem roznie ale to co sie dziwic jest taka pogoda ze doroslym ciezko a takim maleństwom ktore leza caly czas to juz wogole.

i 2 problem u nas pare razy w ciagu dnia musimy wyczyscic nnosek bo ma taka gile sucha ze sobie poradzic nie moze z wydmuchaniem - nie wiem czy to ma zwiazek ale to ta sama dziurka co i oczko z przytkanym kanalikiem.przemywam to slepko roztworem soli ale to starcza tylko na chwile a jak pomasuje to wtedy odtyka sie na chwile i wychdzi ropka albo lezka .... ide jutro nA patronazowa wizyte to moze cos doradzi mi lekarz.

co do wagi to ja jakos diety nie trzymam zjadlam nawet pierogi z kapusta chociaz po tych troche wiecej baczyl ale nie plakal. i czekolade tez jem.... poki moge bo narazie jestem bez diety za 3 tyg obiazenie glukoza i wtedy wyjdzie czy cukrzyca poszla w sina dal . mocno wierze ze juz mam to za soba .
    Przemywaj rumiankiem. U nas podzialalo.

Patrycja24
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:

my dostaliśmy w prezencie takie coś http://www.3kropki.pl/p/bright-starts-hustawka-hybrydowa-biedronka-bs-60338.html?gclid=CjwKEAjwqJ67BRCzzJ7Hy-LYlFYSJABwp9PGirU6PGlvQls_KFeGLI9dIEc7XvF-1S5P63D_C4dHqBoCI-Hw_wcB
    ale jeszcze nie testowane, i nie wiem jak się bedzie sprawowało

Agusia ;) lubi tę wiadomość

43kt82c31nhz2sid.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:

mi ludzie z pracy kupili w prezencie bujaczek-leżaczek, nie wiem z jakiej firmy albo Fisher albo Lionello - musze go odebrać ;)

km5sdf9h3loowecn.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:

Zabuszka ja z oczkiem byłam u okulisty jak kazano w szpitalu i masowałam 4xdziennie (10 ruchów jakby okrężnych przy nosku koło kącika i 10 takich pociągających od kącika do dołu noska) i jeszcze 3xdziennie miałam kropić jakimś kroplami ale nie za bardzo kropiłam bo małemu ciężko zakropić a potem trzeba było 2-3 minuty trzymać palec w kąciku żeby się krople do organizmu nie przedostały... kropiłam kilka razy i odpuściłam, po masowaniu przeszło po niecałym tygodniu.
    Co do noska też cały czas takie strasznie ciągnące gile i też wyciągam po kilka razy dziennie ale lekarka stwierdziła że to normalne

tb732n0a0czusv9c.png
  • Patrycja24 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bedziemy uzywac lezaczka jak nasz tata bedzie musial wrocic do pracy i zostaniemy sami. Nie wyobrazam sobie np.isc pod prysznic a malego zostawic w pokoju samego. A tak-maly w lezaczku ze mna do lazienki i oboje bedziemy zadowoleni.

Iwa81 lubi tę wiadomość

Patrycja24
  • Patrycja24 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, dziewczyny. Pomijajac fakt, ze mam problem z ta piersia to nie pamietam kiedy mialam taka chwile dla siebie i relaks w wannie. Cos wspanialego :-)

Iwa81 lubi tę wiadomość

Patrycja24
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja24 wrote:
    Ja mam z Fisher-Price z wibracjami i palakiem z zabawkami. Mlody jeszcze nie probowal. Bujaczka fajny gadzet, ale ja to mialabym schize, ze za bardzo sie przyzwyczai :-P
    Ja tam wolę żeby przyzwyczaił się do leżaczka niż do rąk... bo tak go położę w leżaczku przy sobie a jak na rękach to nic nie zrobię. A i tak póki co jak płacze przy kolce to uspokajają go albo ręce albo wożenie w wózku :-)
    No i zastanawiam się czy lepsza huśtawka czy leżaczek z wibracjami.

tb732n0a0czusv9c.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tadek kupił bratu kota ;)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a1c5cd246f25.jpg

Patrycja24, Iwa81, KokoszaNell lubią tę wiadomość

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdarzylo wam się przyciac paluszka przy obcinaniu paznokcia?poprosilam mame,zeby to zrobila a ja pojechalam do miasta.Wracam a moja mama placze,ze Nince przyciela paluszka.No faktycznie jest przyciety ale od razu odkazila octenisptem mam nadzieje,ze nie bedzie sie paprzec

• domi05 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Poli przycięłam trochę skórki cążkami i od tamtej pory obcinam tylko nożyczkami.
    Też odkaziłam octaniseptem i było ok, choć chyba małego nie bolało i nie było to mocno bo nie płakał, no może tylko przez chwilkę.

tb732n0a0czusv9c.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Zabuszka ja z oczkiem byłam u okulisty jak kazano w szpitalu i masowałam 4xdziennie (10 ruchów jakby okrężnych przy nosku koło kącika i 10 takich pociągających od kącika do dołu noska) i jeszcze 3xdziennie miałam kropić jakimś kroplami ale nie za bardzo kropiłam bo małemu ciężko zakropić a potem trzeba było 2-3 minuty trzymać palec w kąciku żeby się krople do organizmu nie przedostały... kropiłam kilka razy i odpuściłam, po masowaniu przeszło po niecałym tygodniu.
    Co do noska też cały czas takie strasznie ciągnące gile i też wyciągam po kilka razy dziennie ale lekarka stwierdziła że to normalne
    Dzieki no to bede masowac wiecej i te pociagniecia przy nosku zastosuje

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Ja Poli przycięłam trochę skórki cążkami i od tamtej pory obcinam tylko nożyczkami.
    Też odkaziłam octaniseptem i było ok, choć chyba małego nie bolało i nie było to mocno bo nie płakał, no może tylko przez chwilkę.
    Aa i jak u ciebie Domi sprawa z cukrami?

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
‹‹ 1765 1766 1767 1768 1769 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ