X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    Czesc. Dawno mnie nie bylo. Zanim Was nadrobie to kilka pytan:

1.Czy zmienilyscie juz smoczki od butelek na 3m+? ja tak - w 1 butlce TT, jesli chodzi o avent to mam dylemat bo nie wiem czym rozni sie smoczek 3m+ przeplyw sredni i 3m+ przeplyw regulowany, trojprzeplywowy, przeplyw sredni. sa 4 rodzaje tych smoczkow i sie gubie.

2. Jakie pampersy nosza Wasze dzieciaczki? moj waz y troche ponad 6 kg ale dalej w 2 sie miesci.
    ktoras z Was wie czym roznia sie te pomaranczowe sleep &play od baby dry i jeszcze od tych zielono granatowych .

3 nigdy nie ogladalam kupy malego, a dzis zauwazylam pasmo sluzu dosc duze, w kolejnej kupie tego nie bylo, moze takie malutkie.

4.jak u Was z trzymaniem glowki? mojemu troszke lata jeszcze. tak na siedzaco go nie trzymam - jeszcze sie boje.

5. ile ml zjadaja dzieciaczki? moj 800-850 ml.

6. czy Wasze dzieci tez tak wpychaja piesci do buzi? moj strasznie.

7. kiedy wprowadzacie dodatkowy pokarm?

8. ile przybraly Wasze dzieci od urodzenia?

1. z TT mam już 3+, do wody mam 1,
    2.3 z biedrodnki, Jak ci nie przesikuje i kupa nie wypływa, to niech nosi 2. Nie wiem czym się róznią
    3. Sluz raz kiedyś, ba nawet nitki krwi raz kiedyś to nie powod do niepokoju.
    4. Główka stabilna, ale jeszcze go asekuruję. Ale mlody uwielba lezeć na brzuchu więc, ćwiczy niemal non stop
    5. z reguły 6 x 120. Czasem się zdarzy 5 razy 120
    6.Bardzo wypycha. Jak jest nerwowy to czasem smaruje dentinoxem i sie uspokaja
    7.Jeszcze o tym nie myślałam, ale raczej po skończeniu 5 miesiecy, może nawet później
    8. 3 kg w 3,5 miesiąca.
    9. co do smoczka raczej nie bede odzwyczajać przed ząbkowaniem. Zresztą pcha łapki cały czas. łatwiej odzywczaić potem od smoka, niż obciąć kciuki :P. Starszego odzwyczaiłam jak miał 10 miesiecy. Szybko poszło.

tola2014 lubi tę wiadomość

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno. Pamiętajcie jedno dziecko zrobi coś bardzo szybko, drugie późno. Ale jak dodać do siebie i podzielić na dwa, to wychodzi standardowy czas.
    Nam widocznie takie szbkie dzieci wychodzą ;). Bo Tadek zaczął chodzić bez trzymanki jak miał 9 miesięcy

tola2014, Iwa81 lubią tę wiadomość

2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • JustyśM Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:

1.Czy zmienilyscie juz smoczki od butelek na 3m+? ja tak - w 1 butlce TT, jesli chodzi o avent to mam dylemat bo nie wiem czym rozni sie smoczek 3m+ przeplyw sredni i 3m+ przeplyw regulowany, trojprzeplywowy, przeplyw sredni. sa 4 rodzaje tych smoczkow i sie gubie.

2. Jakie pampersy nosza Wasze dzieciaczki? moj waz y troche ponad 6 kg ale dalej w 2 sie miesci.
    ktoras z Was wie czym roznia sie te pomaranczowe sleep &play od baby dry i jeszcze od tych zielono granatowych .

3 nigdy nie ogladalam kupy malego, a dzis zauwazylam pasmo sluzu dosc duze, w kolejnej kupie tego nie bylo, moze takie malutkie.

4.jak u Was z trzymaniem glowki? mojemu troszke lata jeszcze. tak na siedzaco go nie trzymam - jeszcze sie boje.

1. U nas już smoczek zmieniony na 3+jak skończyła 3 miesiące na początku dziwnie jej się pilo i się krztusila ale teraz już luz.
    2.Moja już jest na pampersach 3-nie chciałam żeby się cisnelo w mniejszych,a co do pampersów to slyszalam,że pomarańczowe najcieńsze-sama nie używałam.
    3 Śluzu w kupce brak
    4.Glowka u nas tez w miarę stabilna-mala cały czas próbuje się podnosic,dużo na brzuszku leży.
    5.zjada ok 800-900mldziennie zależy od dnia
    6.Moja cały czas coś do buzi wypcha jak nie piastki to cokolwiek innego i slinotok nagminnie
    7.po skończeniu 4 miesiąca
    8.3400
    9.nie zastanawiałam się,ponoć najlepiej w 6 miesiącu ale ja podobnie jak baronowa wolę żeby dziecko smoczek stało niż później z kciukiem w buzi 3 letnie dziecko chodzilo

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    Co do siadania to Wladek wczoraj odkrył, ze jak się odbije ode mnie lokciami to da radę usiąść

no nieźle - Władek szaleje ;)

km5sdf9h3loowecn.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kiedy z katarem do lekarza?
    Młody od 2-3 dni ma jakoś zapchany nosek, charczy jak oddycha, płacze czy nawet pije, czyszczę go 3-5 razy dziennie, ale nie leci mu z niego i nie wiem czy to katar czy nie katar i czy biec do lekarza...
    gorączki nie ma, nie kaszle

tb732n0a0czusv9c.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Dziewczyny kiedy z katarem do lekarza?
    Młody od 2-3 dni ma jakoś zapchany nosek, charczy jak oddycha, płacze czy nawet pije, czyszczę go 3-5 razy dziennie, ale nie leci mu z niego i nie wiem czy to katar czy nie katar i czy biec do lekarza...
    gorączki nie ma, nie kaszle
    Ja polecialam od razu bo młody mial 2 tygodnie. Okazalo sie ze to z ukewania. Teraz kaszlal 2 dni stwierdziłam ze poczekam i przestał. Jak nic z nosa nie leci to bym tylko nawilzala. Nawet nie odciagala bi to podrażnia i dlatego charczy bardziej.

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli myślisz psikać wodą morską/solą fizjologiczną i kłaść na brzuch?
    Nie chcę panikować, ale jutro piątek a nie chce w weekend na pogotowiu wylądować, a znów z drugiej strony nasza lekarka ma urlop do końca sierpnia i musiałabym iść do innej ;/
    Jak leży na brzuchu to mu tam nic nie spływa samo, ale jak oddycha to słychać że ma pełny nosek

Wcześniej tak nie odciągałam, max raz dziennie wieczorem przy kąpani, ale to jak była konieczność, albo w ciągu dnia jak widziałam że ma gila ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 16:54

tb732n0a0czusv9c.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chce stawiać diagnozy przez neta.
    Ale mysle ze ja bym czekala. Wiecej nawilzala może maść majerankową

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze mam wrażenie że mu to spływa gdzieś po tyłach do gardła zamiast wypływać nosem... Leżał dobre 20 minut na brzuchu i nic nie wypłynęło w wcześniej psiknęłam wodą morską... i wydaje takie dziwne odgłosy co jakiś czas, tak jakby miał coś w gardle

tb732n0a0czusv9c.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    kurcze mam wrażenie że mu to spływa gdzieś po tyłach do gardła zamiast wypływać nosem... Leżał dobre 20 minut na brzuchu i nic nie wypłynęło w wcześniej psiknęłam wodą morską... i wydaje takie dziwne odgłosy co jakiś czas, tak jakby miał coś w gardle
    Mój charczal jak stary gruzlik. Bylam pewna ze jest mega chory. Oslychala. Poogladala i stwierdzila ze to mleko gdzies zalega.

Jak masz sie martwic to idź osluchac. Tyle ze musisz iść na dzieci chore.

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może to być od mleka, ale ulewał już bardziej i tak nie było... teraz rzadko ulewa, jak mu do jutra nie przejdzie to dla świętego spokoju się przejdę... jest dziś jakiś marudny, gorzej śpi mam wrażenie, zobaczymy

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macie jakieś niekapki? My mamy jakiś tt, z zestawu z butelek ale jakiś taki do niczego mi się wydaje na początek. Widziałam nubby i mi się spodobał, ma któraś?

tb732n0a0czusv9c.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Dziewczyny karmiące mm jak u Was z dopajaniem?
    Bo Dominik wody się napije jak już jest na prawdę ciepło i chce mu się pić. Herbatek nie daję bo ponoć i po koperkowej i po rumianku może boleć brzuszek, od wczoraj próbuję mu dawać soczek jabłkowy z wodą, ale krzywi się i pluje...

moja też jak jest gorąco to wody się napije a jak jest chłodno to specjalnie nie dopajam, herbatki sprawdziłyśmy, akurat Małej nie służą.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłosia wrote:
    Byłam u pediatry, ale przepisala mi to wcześniej niż szczepilam. To jest oslonowy i trochę przeciwbiegunkowy.

Wybrałam się dzisiaj do pediatry bo rano też Maja zrobiła rzadką kupę z dużą ilością śluzu, lekarka osłuchała obadała, odwodniona nie jest, po szczepienna sraczka to nie jest bo zbyt dawno szczepiłyśmy,
    a podobno wirus krąży w powietrzu i zapomniałam że mojego męża w poniedziałek przegoniło więc lekarka powiedziała że Maja mogła złapać, a że jest zaszczepiona przechodzi łagodniej bez gorączki i wymiotów.

Przepisała na zagęszczenie kupy Hidrasec 1/2 saszetki dziennie,
    i Probiotyk 5 kropli dziennie.

km5sdf9h3loowecn.png
  • JustyśM Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    macie jakieś niekapki? My mamy jakiś tt, z zestawu z butelek ale jakiś taki do niczego mi się wydaje na początek. Widziałam nubby i mi się spodobał, ma któraś?
    Ja kupiłam kubek doidy cup-wczoraj przyszedł za jakiś czas będę próbowała podawać.

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:

Cześć Tolu
    Odp:
    1) ja mam jeszcze smoczki 0+ , a to dlatego że jak już czasami młoda pije z butelki mleko to robi to strasznie łapczywie bo wiecznie się jej śpieszy, i czasami się krztusi więc boję się trochę zmieniać
    2)Maja do wczoraj jechała na Pampersach zielonych 2, ale ponieważ wczoraj 2 przegrała z kupą, od dzisiaj 3, a że od porodu jedziemy na prezentowych paczkach to mamy w tej chwili pomarańczowe 3, i też paczkę z Lidla który jej założyłam dzisiaj na próbę, na siuśki ok, ale nie wiem jak się sprawdzą przy kupce.
    3)przy KP śluz kupce w małych ilościach może się zdarzać, My akurat aktualnie po wizycie u lekarza z dużą ilością śluzu bo młoda złapała coś, więc jesteśmy na lekach
    4) jak leży na brzuchu to już głowa sztywno, na rękach jak jest to jeszcze jej się troszku kiwa, jak się ją złapie za rączki to się dźwiga
    5) rzadko karmię butelką, ale myślę ż ok 600-700ml
    6) tak teraz etap wciskania piąstek do buzi i pieluchy,
    7) 4-mc
    8) ok 3300kg w 3 m-ce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 21:25

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4f32d520bb18.jpg

W końcu po 3 m-cach prób moje dziecko potrafi poleżeć na brzuchu ponad 40 minut ;)

Iwa2016, Baronowa_83, i.am.chappie, Patrycja24 lubią tę wiadomość

km5sdf9h3loowecn.png
  • NatiB Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny.. A zielone kupy u dziecka kp to tylko jako objaw czegoś typu infekcja/alergia/coś szkodzi czy czasem moze tak być bez powodu?

Bartuś❤️
    09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2016, 01:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zielona kupa była po bananie ale to jadłam po 3 dziennie. Teraz zjem jednego sporadycznie i kupa żółta

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2016, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatiB wrote:
    Dziewczyny.. A zielone kupy u dziecka kp to tylko jako objaw czegoś typu infekcja/alergia/coś szkodzi czy czasem moze tak być bez powodu?
    Nie zawsze to coś złego, kolor zielony też pojawia się z powodu procesu utleniania, moja ma też zielona jak się sałaty najem,

km5sdf9h3loowecn.png
‹‹ 1877 1878 1879 1880 1881 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ