X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do już doświadczonych mam.
    Młody miał rano gorączkę ponad 38, dałam mu pedicatemol, spadła. I teraz dawać drugą dawkę tak jak w ulotce po 6 godzinach, czy jak jest w normie to nie dawać i czekać aż ewentualnie podskoczy i wtedy dać?

tb732n0a0czusv9c.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze mi też włosy wylatują. Myślicie że przy kp można używać jakiś wcierek w skórę głowy? Są różne na porost włosów. Mi strasznie przerzedziły się włosy :(

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała pokasluje,coś byście podaly czy czekaly żeby iść do.lekarza jak czekać to ile?nie wiem czy to kaszel na chorobe czy przez sline,mloda raz zakaslala teraz w aucie,i z rana ze 3 razy.Właśnie jesteśmy w drodze do domu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 11:05

• JustyśM Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi włosami dziewczyny to jest tak ze od około 3 miesiąca po porodzie zaczynają się sypać-ja do tej pory wszystko oki parę włosków na szczotce a teraz się zaczęło od tygodnia wylatuje na potęgę. Pokrzywa będę pila (piłam ale mi się skończyła z 2 tyg temu muszę zakupic).
    Mi mała wczoraj tak płakała pod wieczór przeraźliwie aż się zanosila i z nerwów jej czerwony plamki na twarzy powychodzily-myslalam że to kolki po ok 20 min się uspokoiła i kupka poszla.

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Pytanie do już doświadczonych mam.
    Młody miał rano gorączkę ponad 38, dałam mu pedicatemol, spadła. I teraz dawać drugą dawkę tak jak w ulotce po 6 godzinach, czy jak jest w normie to nie dawać i czekać aż ewentualnie podskoczy i wtedy dać?
    Nie dawalabym. Ale po 6 h bardzo pilnowala czy nie rośnie.
    Dawaj dużo pić. Jak np. Zacznie rosnąć to można zrobić oklady na nadgarstki, kark, łydki. Odchodzi sie od schładzania czoła.
    Jesli by wzrosła to z takim maluchem pojechalabym do lekarza.

Ważne tez jest ze takim maluchom można dawac zamiennie różne leki jak jest duza goraczka. NP. O 12 dajesz cos z patacetamolem a za 2 czy 3 h cos z ibupromem. I oba leki podaje sie według ich ulotek. Ale wtedy zbijamy szybciej i czescieh goraczke. Tylko musza byc leki o różnej substancji czynnej.

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poli9106 wrote:
    Mała pokasluje,coś byście podaly czy czekaly żeby iść do.lekarza jak czekać to ile?nie wiem czy to kaszel na chorobe czy przez sline,mloda raz zakaslala teraz w aucie,i z rana ze 3 razy.Właśnie jesteśmy w drodze do domu
    Ostatnio wladek tak miał. Ale tez bardzo się slinil. Czekałam 3 dni. Kaszel sie nie nasilał. Albo jednak cos go bralo ale przeszlo albo jednak ślina i nauczył sie przelykac większe ilości.

2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • aaaguchaaa Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domu ona w siatce jest na niespełna 50centylu.. Czyli niby ok.. Problem jest ze za malo przybrala od 21.07 do 25.08 430gramow. Czyli troche malowato
    Ostatnio tez zauwazylam ze krótko siedzi na cycu, jak zke to wypluwa sutek i tylko mieli po nim językiem, karmie ja tak co 2,5h bo tak sie domaga. Ma dluga przewe nocna bo klade ja o20-21(tak max 20.45juz chrapie smacznie w lozeczu) i śpi do 2-4 a kilka razy ostatnio nawet do 6 w bdaniach ok
    zobaczymy czy w prEciagu tyg troche zwiększy mase

A wiecie co jest najlepsze- kto jej nie widzi ze znajomych to mówi ale wielka, ladnie ja "tuczysz" superasne pyzulki.. O jakie kielbaski.. A onama juz prawie 68cm.. I nawet 6kg nie wazy.. Jak ostatnio powiedzialamsasiadce ze raczej slabo przybrala to ona ze niemozliwe- ze wazy na oko tak z 7-7,5kg..ja ze nie.. Ledwo nieco więcej niż 5,5kg.. A ona żebym nieklamala bo widac ze dobrze karmiona.. Wzruszylam ramionami i poszłam dalej ;)

ex2b8rib3sp7l0jl.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może taka jej uroda. Na poczatku przybrała, a teraz bedzie po trochu. Grunt, ze nie spada. Jęsli wyniki ok, a waga powoli rośnie, to chyba nie ma co się przejmować. Na poł roku podwoi masę bez problemu. Pamiętaj, ze dzieci kp bardzo często przybierają dużo wolniej niż dzieci mm. Trzeba patrzeć czy siatki centylowe są na mm czy kp. Mam dwie książeczki i u starszego syna są zupełnie inne wartości niż w tej Władka
    Mój teraz też przez 3 tygodnie przybrał 400 g i lekarka powiedziała że super.

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa dziś niedziela, ibupofenu nie mam, ale temp. nie przekracza 38 więc tragedii nie ma. Po porannym pedicetamolu spadła do 37,6 (tylko połowę mi wypluł) i o 13 znowu było 38 więc dałam czopka. Na razie bardziej nie rośnie, jak zacznie rosnąć to od razu pojedziemy na ip, a jak jutro dalej będzie miał gorączkę to pójdziemy do lekarza. Humor mu dopisuje, je ładnie, nawet katar odpuszcza. Bacznie go obserwuję, na czole mirzę temp. co chwila, a w pupie co 2-3 godziny.

Baronowa_83 lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    f19dfe87f2a76f31med.jpg

Hej dziewczyny. Zaglądam od czasu do czasu ale aktywnie spedzamy czas jak jest pogoda..albo działka ale gdzieś w teren..syn miał 3 urodzinki i pojechaliśmy po ,do dziadków na 2tyg..a tam całą rodziną i atrakcje rabkoland ,zakopane,Bukowina,kraków :-) niestety Kacper wrócił z katarem i zaraził martynke..
    Za kilka dni młody do przedszkola a my same..boję się chorób. .eh..
    A Martynka ma 68 cm i waży równo 6kg..lekarka mówi że mało przybrala bo 700zl przez 1,5mc i tylko kp..ale ja tam nie patrzę na jakieś tabelki..przybiera,rośnie i ma się dobrze więc wystarczy mi to

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 14:57

KokoszaNell, tola2014, Iwa2016, Baronowa_83, Patrycja24, i.am.chappie, SShape, JustyśM lubią tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wychudzona Martynka

d14570ea0625c0bamed.jpg

tola2014, Iwa2016, Baronowa_83, Patrycja24, i.am.chappie, Kłosia, SShape, Iwa81, JustyśM lubią tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie kg jak Wy macie do pozbycia się to żadne kg. Ja to mam wyzwanie - 26! Kurde.

Od tygodnia codziennie tracę garść włosów :( juz mi mało co zostało. Na tygodniu idę trochę ściąć i liczę, że trochę się wzmocnią szamponem Biotebal.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 16:15

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jak mam cwiczyc glowke z mlodym jak on nie chce lezec na brzuchu. daje rece do tylu glowa w materac i drze sie. ;/ a ja panikuje razem z nim, ze sie udusi zaraz

• Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tola, próbuj rączki pod klatkę piersiową przekładać. A jak leży na Twoim brzuchu to tez nie podnosi?
    Ja robie tez tak, że siedzę oparta o łóżko/ścianę a nogi mam wyprostowane i przekładam Małego przez swoje uda. Super wtedy sobie pracuje całym cialkiem.

Baronowa_83 lubi tę wiadomość

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na jakim materacu go kładziesz? Jeśli na miękkim to mu jest źle się wybić w górę. Powinien byc twardy.

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa2016 wrote:
    Tola, próbuj rączki pod klatkę piersiową przekładać. A jak leży na Twoim brzuchu to tez nie podnosi?
    Ja robie tez tak, że siedzę oparta o łóżko/ścianę a nogi mam wyprostowane i przekładam Małego przez swoje uda. Super wtedy sobie pracuje całym cialkiem.
    Klade tez swojego normalnie na swojej klacie i go bujam. Sie nauczył i sam probuje ze mnie spadać.
    Przytrzymaj mu troche lapki przy sobie zeby sie nie rozjeżdzały. To ma być choćby kilka sekund. Ale za to często. I nie kladzcie dzieci tylko je turlajcie z pleców. Od samego początku tak przeturliwalam i dlatego wladek juz się nauczył.
    Można tez przez ramie pezekladac - filmik zawotowskiego. Tez glowa pracuje

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Baronowa dziś niedziela, ibupofenu nie mam, ale temp. nie przekracza 38 więc tragedii nie ma. Po porannym pedicetamolu spadła do 37,6 (tylko połowę mi wypluł) i o 13 znowu było 38 więc dałam czopka. Na razie bardziej nie rośnie, jak zacznie rosnąć to od razu pojedziemy na ip, a jak jutro dalej będzie miał gorączkę to pójdziemy do lekarza. Humor mu dopisuje, je ładnie, nawet katar odpuszcza. Bacznie go obserwuję, na czole mirzę temp. co chwila, a w pupie co 2-3 godziny.
    Powinna być przychodnia nocno swiateczna ktora ma dyżur zamiast ip

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas chyba nie ma czegoś takiego... lekarka w piątek powiedziała że w razie czego na izbę podjechać. Tam na dole są pokoje lekarskie dla dzieci i lekarka schodzi z oddziału. To w sumie jest przychodnia na terenie szpitala, byłam tam też na kontroli bioderek, ale na górze jest oddział.
    po czopku spało do 37,7 więc rewelacji nie ma... ale gorączki też nie ma

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gdyby to było przez ząbki to chyba nie byłoby kataru i miałby spuchnięte/czerwone dziąsła?

tb732n0a0czusv9c.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katar przez zeby jak najbardziej może być. U nas zawsze byli choróbsko a po tygodniu żeby.
    To może to ip działa jak przychodnia. U nas jest kilja takich nocnych w różnych dzielnicach miasta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 17:50

2r8rqps6ohlhosuf.png
‹‹ 1881 1882 1883 1884 1885 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ