X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • nesone Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Dziewczyny z tymi drzemkami to wszystko fajnie... tylko JAK Go uśpić... zaczyna marudzić, oczy trze, płacze, ziewa, ale nie chce usnąć, wożę Go, na chwilę się uspokaja po czym albo krzyk (i tak w kółko) albo zaczyna się śmiać i nagle zmęczenie przechodzi. Ale do pół godziny znowu robi się śpiący i od początku...
    Od jutra faktycznie spróbuję mu wprowadzić stałe pory drzemek... może się uda...
    Póki co marudzi i ziewa już od ponad godziny, ale spać nie chce, leży na brzuchu i zamiennie się śmieje i bawi i marudzi/ziewa...

Domi dziecko nie chce zasnqc bo jest niestety przemeczone.
    Ja sie tak z moja corka 2miesiace bujalam bo nie wiedzialam ze ona potrzebuje tyle snu, w efekcie byla caly czas marudna i spala po 30min, budzila sie z placzem.
    Dopiero jak trafilam na bloga dziewczyny ktora tu na forum cytuka o drzemkach to zaczelo to miec troche rece i nogi.
    Co prawda nie trzymam sie tak tych czasow az do do 5min jak polecaja na tym forum i blogu i nie podliczam az tak wszystkiego maniakalnie bo bym zwariowala ale trzymam sie mniej-wiwcej tych czasow czuwania.
    I wiem ze jak przeciagne moje dziecko i poloze o 20min za pozno to juz bedzie problem z zasnieciem

Polecam blog 'zdrowy sen dziecka'

Negra lubi tę wiadomość

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra wrote:
    Iwa- słusznie waży i mierzy Twoja córcia! Chyba szybko się wyciągnęła do tych 76cm?

W temacie masci nie pomogę, bo nie słyszałam o takiej
    A Tormentalum nie pomógł? Próbowałaś grubszą warstwę na noc?

Oj słusznie ;) a o co pytasz, w sensie szybko się wyciągnęła ?

Chciałam z ciekawości sprawdzić co to za maść bo lekarka mówiła że ona ma bardzo skłonną skórę do podrażnień i używa właśnie maści która jest również dla dzieci i podobno super znika moment. No nic zapytam przy następnej wizycie zapytam.

A w ogóle to zaczęło schodzić to zaczerwienienie i chyba to jednak od zielonych Pampersów 3, bo z zielonych 2 wskoczyliśmy właśnie na zielone 3 i mają chyba inny skład i ją chyba uczuliły, bo zmieniłam na białe 3 premium care i schodzi zaczerwienienie, a i jeszcze doszłam że np. zielone 3 też są np. różne bo ja kupiłam paczkę, moja teściowa też mi przywiozła i te od niej są delikatniejsze niż te moje, inne wzorki na pasku - myślałam że zielone są jedne z danego rozmiaru a jednak nie.
    A co do Tomerntalum to kupiłam wczoraj ale jakoś nie miałam odwagi posmarować bo tak mi zapachem ropy zajechało i wyczytałam jeszcze na ulotce że może podrażnić, więc jak popatrzyłam na tą czerwoną cipuchnę to od razu wyobraziłam sobie że może ją zacząć piec :/ :) ale jakby nie schodziło to jej użyję.

km5sdf9h3loowecn.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Próbowałam już też w zaciemnieniu, ale to samo... chyba faktycznie musiałby mieć całkiem ciemno jak w nocy, bo po kąpaniu i w nocy żadnego problemu ze spaniem nie ma.
    Pomęczę się jeszcze te kilka miesięcy, potem się przeprowadzamy i kupimy rolety 100% zaciemnienia :-) A może w końcu sam zrozumie o co chodzi... najpierw spróbuję w miarę uregulować mu dzień i drzemki

I jeszcze pozwole sie odniesc do tego co tu piszesz.
    Ja tez na poczatku bylam zdziwniona czemu moje dziecko nie chce spac w dzien a nocy spi bardzo dobrze i szybko zasypia..
    Polecam poczytanie tez amerykanskich stron o snie dzieci. Za sen nocy i dzienny sa odpowiedzialne inne polkule mozgu dlatego dzieci w nocy moga spac dobrze a w dzien niestety nie.

I nie martw sie ze dziecko zacznie mylic dzien z noca jak bedziesz zaciemniac pokoj. Rozroznianie dnia od nocy ksztaluje sie od urodzenia do 6tyg zycia, takze na poczatku jest wazne pokazac dziecku ze jest dzien, pozniej dzieci juz wiedza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2016, 14:18

Negra lubi tę wiadomość

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Oj słusznie ;) a o co pytasz, w sensie szybko się wyciągnęła ?

Chciałam z ciekawości sprawdzić co to za maść bo lekarka mówiła że ona ma bardzo skłonną skórę do podrażnień i używa właśnie maści która jest również dla dzieci i podobno super znika moment. No nic zapytam przy następnej wizycie zapytam.

A w ogóle to zaczęło schodzić to zaczerwienienie i chyba to jednak od zielonych Pampersów 3, bo z zielonych 2 wskoczyliśmy właśnie na zielone 3 i mają chyba inny skład i ją chyba uczuliły, bo zmieniłam na białe 3 premium care i schodzi zaczerwienienie, a i jeszcze doszłam że np. zielone 3 też są np. różne bo ja kupiłam paczkę, moja teściowa też mi przywiozła i te od niej są delikatniejsze niż te moje, inne wzorki na pasku - myślałam że zielone są jedne z danego rozmiaru a jednak nie.
    A co do Tomerntalum to kupiłam wczoraj ale jakoś nie miałam odwagi posmarować bo tak mi zapachem ropy zajechało i wyczytałam jeszcze na ulotce że może podrażnić, więc jak popatrzyłam na tą czerwoną cipuchnę to od razu wyobraziłam sobie że może ją zacząć piec :/ :) ale jakby nie schodziło to jej użyję.
    Pisząc wyciągnęła miałam na myśli urosła na długość- chyba tp był taki skok?

Jeśli chodzi o Tormentalum, to pachnie specyficznie, to fakt, ale pomaga :-) Tylko nie smaruj "cipuchy" w środku (miedzy wargami)- bo tam to tylko tłustym Alantanem/Linomagiem. Te maści na odparzenia są tylko do pupki, ewentualnie między fałdki skóry na nóżkach :-)

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie ona z zewnątrz ma zaczerwienione - jakby to powiedzieć bułeczkę ;)

a co do skoku długości to tak bo 2 sierpnia miała 67cm, a dzisiaj już 76cm

Negra lubi tę wiadomość

km5sdf9h3loowecn.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesone wrote:
    Domi dziecko nie chce zasnqc bo jest niestety przemeczone.
    Ja sie tak z moja corka 2miesiace bujalam bo nie wiedzialam ze ona potrzebuje tyle snu, w efekcie byla caly czas marudna i spala po 30min, budzila sie z placzem.
    Dopiero jak trafilam na bloga dziewczyny ktora tu na forum cytuka o drzemkach to zaczelo to miec troche rece i nogi.
    Co prawda nie trzymam sie tak tych czasow az do do 5min jak polecaja na tym forum i blogu i nie podliczam az tak wszystkiego maniakalnie bo bym zwariowala ale trzymam sie mniej-wiwcej tych czasow czuwania.
    I wiem ze jak przeciagne moje dziecko i poloze o 20min za pozno to juz bedzie problem z zasnieciem

Polecam blog 'zdrowy sen dziecka'
    Tylko to wszystko fajnie wygląda w teorii. .. ja już się naczytałam... dziś wstał o 7, między 8 a 8.30 zaczął marudzic i zrobił się śpiący, ziewal ,bo to go kładę, ledwo odłożyłam krzyk, pomarudzil 15 minut, poplakal, kręcił się po czym zaczął sobie gadać, śmiać się i zero oznak zmęczenia... i tak dopiero przed 10 usunął, do tego czasu był uśmiechnięty i rozgadany z krótkimi przerwami na marudzenie. Ręce mu opadają bo ja nie wiem od jakiegoś czasu o co mu chodzi... widać że jest zmęczony, marudzi, ani rękach nie chce, ani nigdzie a jak już poloze to bunt i do kilku chwil jakby wypoczety. ..
    Potem spał od 12.15 do 14 Z polgodzinna przerwa, ledwo zjadł, zaczął marudzi, i znów godz położyłam i śpi dalej. Ale w wózku, z przyslonietymi oczami i włączonym okapem. ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2016, 14:59

tb732n0a0czusv9c.png
  • JustyśM Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Martynka kilka dni temu miała zaczerwienione pod pieluszką ale nie wyglądało to jak odparzenie bardziej uczulenie.Do tej pory smakowała bepanten em i ziajka i było oki.Zaczelam.przemywac rumiankiem i posypywac mąka ziemniaczana i zeszło na szczescie

Iwa81 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kąpałam ją w krochmalu i to pewnie też złagodziło zaczerwienienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2016, 15:17

km5sdf9h3loowecn.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my wczoraj szczepiliśmy 5w1 i rota i dziś jest masakra. Cały dzień temp waha się od 37,5 do 39. Jakoś tak dziwnie. Dobrze, że już usnął, bo wstał o 14.15 i już nie chciał spać.
    Robiłyście takim maluszkom morfologię? bo my byliśmy wczoraj i pediatra dała skierowanie, bo nie podoba jej się, że ma taką jasną skórę.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Kłosia Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam morfologie jak młoda miała kolo 1.5 miesiąca. Dzielnie zniosła, jak dobra pigula to raz dwa i po krzyku :)

w4sqqqmzfxp2qinv.png

dxomtv73afcam3as.png
    3 miesiące 5720g
    4 miesiące 6160g
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i.am.chappie wrote:
    Wpisałam w google derma... i wyskoczyły trzy opcje: Dermatol, Dermosan i Dermalibour. Nie znam ich, więc nie pomogę, tylko nazwę wyszukałam :)
    Ale dzidzia duuuża :D
    A używa ktoś jeszcze pieluch "2"? Ja już kupiłam "3" i jednak musiałam się przeprosić z "2", bo za duże. I chyba do pół roku utkniemy na nich :D
    A ubranka to od miesiąca dopiero 62, a my z mężem raczej z tych wyższych :D
    My też w dwójkach, ale tescowych, dady notorycznie przesikiwał, są widocznie mniejsze. Trójek nie przesikuje, ale mogę go dwa razy owinąć, więc nie przechodzimy póki co. Też pewnie jeszcze trochę je ponosimy.
    Ubranka też mamy na 62 (kilka body na 56, a kilka już na 68, pajace też 68, mniejsze ma za krótkie) I śpiworek ten mały niby 0-6 ze smyka już odłożony, a dłuższy co mam też w tym rozmiarze, to już tak na styk, będę musiała się za większym rozglądać. A w tesco były na promocji, szkoda że nie wzięłam...

Niech rośnie bo go obkupiłam w tesco na promocjach na przyszłe lato na 74/80 (głównie 80) i mam nadzieję że trafiłam...

Jak dobrać rozmiar śpiworu na zimę...? Bo nie wiem czy się rozglądać za 68 czy 74... Lepiej kupić większy bo będzie miał jeszcze coś pod spodem, czy te rozmiary już uwzględniają to że coś się pod niego zakłada i są większe?

tb732n0a0czusv9c.png
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my dziś szczepiliśmy na pneumo, ok pół godziny po szczepionce dziecko "odpłynęło", oczy w jeden punkt, blady, bez reakcji na bodźce, wiotki. Mnie nie było w domu, jak mąż zadzwonił to dawno tak szybko nie biegałam... Trwało to minutę, może dwie. Nastraszyliśmy się okropnie... Później był marudny, ale bez temperatury. Poczytałam że mógł być to epizod hipotoniczno-hiporeaktywny (nie znam się, ale wszystko pasuje).

43kt82c31nhz2sid.png
  • aaaguchaaa Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam u lelarA-wirosowka jakas
    nasivin Wit c imhalacje. Takze o
    szczepienie odlozone na 2,tyg po tym jak wyzdrowieje

ex2b8rib3sp7l0jl.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i.am.chappie wrote:
    Wpisałam w google derma... i wyskoczyły trzy opcje: Dermatol, Dermosan i Dermalibour. Nie znam ich, więc nie pomogę, tylko nazwę wyszukałam :)
    Ale dzidzia duuuża :D
    A używa ktoś jeszcze pieluch "2"? Ja już kupiłam "3" i jednak musiałam się przeprosić z "2", bo za duże. I chyba do pół roku utkniemy na nich :D
    A ubranka to od miesiąca dopiero 62, a my z mężem raczej z tych wyższych :D
    no widzisz a ja z tych niższych , no mąż wyższy ale bez szaleństwa,
    a młoda idzie chyba po dziadku ;)

Znalazłam, ale dziękuję za poszukiwania:
    Alantan Dermoline

i.am.chappie lubi tę wiadomość

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KokoszaNell wrote:
    my dziś szczepiliśmy na pneumo, ok pół godziny po szczepionce dziecko "odpłynęło", oczy w jeden punkt, blady, bez reakcji na bodźce, wiotki. Mnie nie było w domu, jak mąż zadzwonił to dawno tak szybko nie biegałam... Trwało to minutę, może dwie. Nastraszyliśmy się okropnie... Później był marudny, ale bez temperatury. Poczytałam że mógł być to epizod hipotoniczno-hiporeaktywny (nie znam się, ale wszystko pasuje).

no nie dziwię się że stracha mieliście :/
    U Nas odpukać na razie dobrze, ale dużo spała dzisiaj po szczepieniu,
    ale też siedziałyśmy u moich rodziców, a u nich w domu jest chłodniutko

km5sdf9h3loowecn.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KokoszaNell wrote:
    To przerażające, co Was spotkało! Chyba w tą minutę-dwie bym osiwiała! Szczepicie dalej? To była pierwsza, czy kolejna dawka pneumo? Zgłosiłaś to lekarzowi jako NOP? Jak teraz synek się czuje?

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2016, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te tescowe pieluszki całkiem ok, ale tesco mam nie po drodze :-/ kupiłam ostatnio w rossmannie te ichnie pampki i są spoko, trochę grube, ale poza tym bez zastrzeżeń. Wzięłam te tańsze, bo te droższe to ceną nawet pampers premium care przebijają. Biedronkowe dady po zmianie jednak na minus, bo śmierdzą. Jak z tych "2" wyrośnie, a "3" będą za duże, to pampersy będę kupować, bo one są takie pomiędzy.
    Ubranek na lato nie kupowałam, bo nie wiem jak z rozmiarem i stwierdziłam, że nie będę ryzykować. W pepco zresztą zawsze można coś taniego dostać, ewentualnie allegro czy olx. Później ubranka będą starczały na dłużej, to będzie łatwiej ;-)

KokoszaNell lubi tę wiadomość

• JustyśM Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas śledzę olx.Ostatnio wylaczylam śliczna kamizelkę futerkowa z next-a,koszule jeansowa więc szukam perełek

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy w Waszych matach te pałąki też się tak przewracają? bo Domink póki co ich nie ciągnie, a tylko trąci rączką albo nóżką, to cały leci...

tb732n0a0czusv9c.png
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra wrote:
    To przerażające, co Was spotkało! Chyba w tą minutę-dwie bym osiwiała! Szczepicie dalej? To była pierwsza, czy kolejna dawka pneumo? Zgłosiłaś to lekarzowi jako NOP? Jak teraz synek się czuje?

nic podobnego się już na szczęście nie wydarzyło, wieczór i nocka taka jak zawsze. Dziś też ok, pogodny, śpi normalnie. Mam teraz ciężką zagwozdkę co dalej... Na pewno zgłoszę lekarzowi co się działo, to była pierwsza dawka :/

43kt82c31nhz2sid.png
‹‹ 1909 1910 1911 1912 1913 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ