Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki dziewczyny za pomoc. Biorę od rana ibuprofen. Spróbowałam odciągnąć pokarm z bolącej piersi i z wielkim trudem udało się 80 ml ale mleko wydaje się być ok, teraz już rozumiem czemu mała budziła się dziś niemal co pól godziny. W dzień jadła tak długo jak potrzebowała ale w nocy zasypiała nim cokolwiek pożywnego poleciało. Zobaczę do wieczora prysznic, masaże i odciąganie a jutro najwyżej wybiorę się do internisty chyba że jeszcze dzisiaj mąż zawiezie mnie na pogotowie.
Justyś a robili ci jakieś badania jak pojechałaś do szpitala, usg czy tylko obejrzeli pierś?
Czy podczas zapalenia dawałyście dzieciom mleko z tej chorej piersi?
Iwa gratuluję ząbka! Dół czy góra? -
i.am.chappie wrote:Haha, dietetyczkę ze mnie zrobiłaś, miło pasternak ma tylko rossmann, babydream, ale można się bez niego obejść ja kupiłam z ciekawości i żeby sprawdzić czy zje ze słoika jedzenie a my wczoraj i dziś wyciągamy zielony groszek i też wchodzi bez problemu
a wolę posłuchać niż eksperymentować, ja póki co gotuję sama, i w Auchan był pasternak świeży ale był mega zwiędnięty więc spróbuję pietruszkę
u Nas kupy ciut twardsze, tzn nie aż takie płynne jak wcześniej, ale karmię cyckiem, a mleko matki ma właściwości przeczyszczające więc póki co jest ok. Po kleiku tez problemów niema. -
Guem wrote:Dzięki dziewczyny za pomoc. Biorę od rana ibuprofen. Spróbowałam odciągnąć pokarm z bolącej piersi i z wielkim trudem udało się 80 ml ale mleko wydaje się być ok, teraz już rozumiem czemu mała budziła się dziś niemal co pól godziny. W dzień jadła tak długo jak potrzebowała ale w nocy zasypiała nim cokolwiek pożywnego poleciało. Zobaczę do wieczora prysznic, masaże i odciąganie a jutro najwyżej wybiorę się do internisty chyba że jeszcze dzisiaj mąż zawiezie mnie na pogotowie.
Justyś a robili ci jakieś badania jak pojechałaś do szpitala, usg czy tylko obejrzeli pierś?
Iwa gratuluję ząbka! Dół czy góra?
Jak najbardziej należy przystawiać dziecko do chorej piersi, dzięki temu mnie szybko puściło, przykładałam 2x pod rząd do chorej, przy nast. karmieniu do zdrowej, i potem znowu 2x pod rząd do chorej, i raz do zdrowej. i dobrze jest karmić wtedy spod pachy. -
Guem wrote:Dzięki dziewczyny za pomoc. Biorę od rana ibuprofen. Spróbowałam odciągnąć pokarm z bolącej piersi i z wielkim trudem udało się 80 ml ale mleko wydaje się być ok, teraz już rozumiem czemu mała budziła się dziś niemal co pól godziny. W dzień jadła tak długo jak potrzebowała ale w nocy zasypiała nim cokolwiek pożywnego poleciało. Zobaczę do wieczora prysznic, masaże i odciąganie a jutro najwyżej wybiorę się do internisty chyba że jeszcze dzisiaj mąż zawiezie mnie na pogotowie.
Iwa gratuluję ząbka! Dół czy góra?[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
marzenka06 wrote:Czy Wasze dzieci jeżdżą w samochodzie w kurtce? Wczoraj jechaliśmy raptem 30 minut i założyłam mu kurtkę z polarkiem i taki był spocone jak go rozebrałam w domu. A jak mu założę zimowy kombinezon to całkiem się ugotuje.
Ja na krótkie trasy po mieście zakładam młodej kombinezon taki ala Minky, nie jest jakoś strasznie gruby, i spocona nie jest.
A w dalszą drogę to najczęściej ma body z krótkim rękawem i bluzkę z długim, ewentualnie body + cienka bluza. A wychodząc z auta albo ją ubieram albo jak do domu to przykrywam kocykiem. -
Dziewczyny potrzebuje łopatologicznego wytlumaczenia na temat rozszerzania diety. Moj Miki jest cyckowy i dzisiaj skonczyl 20 tygodni wiec mamy jeszcze czas, ale chce sie doedukowac od strony praktycznej. Czy to ma tak wygladać?
Dzien I: 2-3 lyzeczki np.marchwi i jak to zje to do cycka
Dzien II: 4-5 lyzeczek marchwi+cycek
Dzien III: pol sloiczka +woda? Cycek?
Potem 2 dni przerwy i nowe warzywko?
Kiedy przestac podawac piers po obiadku?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2016, 14:12
Patrycja24 -
Iwa dzięki wczoraj wieczorem temperatura wzrosła do 39 stopni i miałam jechać na pogotowie ale sama się bałam prowadzić a nie mieliśmy z kim małej zostawić bo już ją położyliśmy spać. Ostatnie 2-3 miesiące nie używałam laktatora a jak był wczoraj potrzebny to zaniemógł, na szczęście córcia walczyła całą noc, najpierw przystawiałam ja do chorej a później do zdrowej piersi. Nad ranem obudziłam się cała zlana potem, koszulkę mogłam wykręcać ale ból się zmniejszył, temperatura spadła a ja mogłam w końcu spokojnie zasnąć. Rano czułam się super, pierś miękka, tylko pobolewała przy zmianach pozycji, temperatura wzorowa ale niestety od południa znowu rośnie więc czekam na męża jak wróci z pracy i lecę do przychodni.
Patrycja mi mówiono co prawda odnośnie blw ale chyba pod tym względem niewiele się będzie różnić że pierś jest na żądanie tak długo jak mama i dziecko tego chcą. Do każdego posiłku radzili proponować wodę ale bez wmuszania jeśli dziecko będzie wolało pierś, nie trzeba jej ograniczać bo tak na prawdę w pierwszym roku mleko matki jest podstawowym pożywieniem niemowlaka. -
Guem wrote:Iwa dzięki wczoraj wieczorem temperatura wzrosła do 39 stopni i miałam jechać na pogotowie ale sama się bałam prowadzić a nie mieliśmy z kim małej zostawić bo już ją położyliśmy spać. Ostatnie 2-3 miesiące nie używałam laktatora a jak był wczoraj potrzebny to zaniemógł, na szczęście córcia walczyła całą noc, najpierw przystawiałam ja do chorej a później do zdrowej piersi. Nad ranem obudziłam się cała zlana potem, koszulkę mogłam wykręcać ale ból się zmniejszył, temperatura spadła a ja mogłam w końcu spokojnie zasnąć. Rano czułam się super, pierś miękka, tylko pobolewała przy zmianach pozycji, temperatura wzorowa ale niestety od południa znowu rośnie więc czekam na męża jak wróci z pracy i lecę do przychodni.
Patrycja mi mówiono co prawda odnośnie blw ale chyba pod tym względem niewiele się będzie różnić że pierś jest na żądanie tak długo jak mama i dziecko tego chcą. Do każdego posiłku radzili proponować wodę ale bez wmuszania jeśli dziecko będzie wolało pierś, nie trzeba jej ograniczać bo tak na prawdę w pierwszym roku mleko matki jest podstawowym pożywieniem niemowlaka.
Mi temp rosła i spadała przez 3-4 dni, ale ważne że pierś zmiękła, i ważne jak śpisz to żeby jej nie ugniatać. Potem puściło całkowicie, -
josephinka84 wrote:My przeszliśmy przez zapalenie oskrzeli, płuc, uczulenie na antybiotyk, mam dość:(i też jestem chora;/
Mam pytanie do karmiących piersią, ile minut jednorazowo ssą wasze maluchy w dzień i co ile?
nie wiem czasowo, różnie jak tylko chce jej się pić to kilka razy pociągnie, jak dłużej je to może być ok 10 minut.
Co 2-2,5hjosephinka84 lubi tę wiadomość
-
Patrycja24 wrote:Dziewczyny potrzebuje łopatologicznego wytlumaczenia na temat rozszerzania diety. Moj Miki jest cyckowy i dzisiaj skonczyl 20 tygodni wiec mamy jeszcze czas, ale chce sie doedukowac od strony praktycznej. Czy to ma tak wygladać?
Dzien I: 2-3 lyzeczki np.marchwi i jak to zje to do cycka
Dzien II: 4-5 lyzeczek marchwi+cycek
Dzien III: pol sloiczka +woda? Cycek?
Potem 2 dni przerwy i nowe warzywko?
Kiedy przestac podawac piers po obiadku?
Ja mojej do popicia na początku dawałam cycka, ale wczoraj chętnie popiła wodą, więc mam zamiar dawać jej wodę.
Ja daję popić, dlatego że wydaje mi się że chce się pić po jedzeniu, przynajmniej ja tak mam
pewnie każdy ma inny system:
Ja akurat mam system taki, że dawałam w pierwszy dzień ziemniaka 3-4 łyżeczki, więcej i tak nie chciała, na następny dzień marchewkę, na następny dzień dynia, na następny brokuły, wczoraj ziemniak+marchewka+pietruszka
Dzisiaj dostanie ziemniaczka z brokułem.
Najchętniej jadła dynię i brokułaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2016, 15:14
-
josephinka84 wrote:My przeszliśmy przez zapalenie oskrzeli, płuc, uczulenie na antybiotyk, mam dość:(i też jestem chora;/
Mam pytanie do karmiących piersią, ile minut jednorazowo ssą wasze maluchy w dzień i co ile?
Daje co 2.5-3 godziny i zwykle 5 minut tylko wieczorne trwa dłużej ale też nie zawsze.josephinka84 lubi tę wiadomość