X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zastanawiam cały czas nad testem pappa......

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarz 3ego powiedział / ten z przypadku pierwszy lepszy / ze u mnie nie ma wskazan do tych testów / wziął pod uwagę tylko obraz usg... ale tez sie nad nimi zastanawiam hmmm zobaczymy co moj gin mi powie 10ego ...

• CassieMK Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej :)

Luna, ja nie wiem, co z tym moim Aleksandrem, ja się tego imienia uczepiłam, ale mąż jest na nie :( U nas temat pewnie ruszy dopiero, jak poznamy płeć. Jak się w piątek na genetycznym nie uda to masakra, będzie trzeba z tym czekać i czekać, a ja już chcę te imiona wybrać!

ps. witam się w zaczętym 13 tygodniu!! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 15:49

FeliceGatto, luna91 lubią tę wiadomość

oar89jcgzipdaets.png
  • Mysia 15 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bereda11 wrote:
    dzieki kochana ..czy takie badanie zagraza dziecku ?

Witajcie!
    Bardzo rzadko się tutaj udzielam, ale od czasu do czasu zaglądam i czytam ;)

Czy badanie amniopunkcji zagraża dziecku?
    Ja właśnie straciłam córeczkę w wyniku powikłań po amniopunkcji. Zdrową córeczkę. Po jej śmierci odebrałam wyniki: Kariotyp prawidłowy żeński. Dlatego zawsze przestrzegam, aby nie robić tego badania bez koniecznej potrzeby. Czytam czasami, że niektóre dziewczyny decydują się na to badanie bez wyraźnej potrzeby. To jednak badanie inwazyjne i należy o tym pamiętać. Też wydawało mi się, że ten 1% możliwości powikłań to niewiele, ale potem, już po stracie, pomyślałam, że przecież ten 1% na kogoś musi trafić. Trafił właśnie na mnie i moją Maję.

Życzę Wam spokojnych ciąż i szczęśliwych rozwiązań. I tego abyście nie musiały rozważać zrobienia amniopunkcji. Samych zdrowych Maleństw!

Maja nasz kochany Groszek 20 tc 23.12.2014 [*] Tak ciężko dalej żyć.
    zem32n0alr3vfj1n.png
    iv09cwa14ccjvtbo.png

• bereda11 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysia 15 wrote:
    Witajcie!

Ja właśnie straciłam córeczkę w wyniku powikłań po amniopunkcji. Zdrową córeczkę. Po jej śmierci odebrałam wyniki: Kariotyp prawidłowy żeński. Dlatego zawsze przestrzegam, aby nie robić tego badania bez koniecznej potrzeby. Czytam czasami, że niektóre dziewczyny decydują się na to badanie bez wyraźnej potrzeby. To jednak badanie inwazyjne i należy o tym pamiętać. Też wydawało mi się, że ten 1% możliwości powikłań to niewiele, ale potem, już po stracie, pomyślałam, że przecież ten 1% na kogoś musi trafić. Trafił właśnie na mnie i moją Maję.

Życzę Wam spokojnych ciąż i szczęśliwych rozwiązań. I tego abyście nie musiały rozważać zrobienia amniopunkcji. Samych zdrowych Maleństw!

Mysia dziekuje bardzo za odpowiedz , ale jesli mozesz powiedz czemu ty zrobilas aminopunkcje ? musialas ? ja nie zamierzam robic ale chce cos na ten temat wiedziec wiecej bo mam wiecej niz 35 lat ..po prostu zeby miec jakies zdanie na ten temat
    bardzo mi przykro ze Cie to spotkało....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 16:32

https://www.maluchy.pl/li-72454.png

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • Narinka Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysia 15 wrote:
    Witajcie!

Mysia dlatego ja też się bardzo boję aminopunkcji. Jeżeli będzie potrzeba, to jednak zdecyduję się na Nifty.

williams1 lubi tę wiadomość

• Mysia 15 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amniopunkcję zrobiłam, ponieważ źle mi wyszedł test pappa. I mój lekarz skierował mnie na to badanie. Chciałam dobrze dla Maluszka. Nigdy z mężem nawet nie rozważaliśmy możliwości poddania się terminacji gdyby coś było źle. Chcieliśmy mieć świadomość, aby móc się przygotować.
    Już po stracie dużo czytałam na temat amnio i testów pappa. No cóż testy pappa to czysta matematyka. Dla mnie nie są one wiarygodne. Pokazują tylko na ile kobiet z takimi wynikami jak moje jedna urodzi chore dziecko. Żadnego indywidualnego podejścia. Statystyka. I mnóstwo rzeczy, które automatycznie podwyższają ryzyko np. wiek, nadwaga, aktualne choroby itd.

U Mai usg miałam idealne i tylko na tym powinnam się oprzeć, a testy pappa olać- brzydko mówiąc. I teraz tak zamierzam zrobić, chociaż też miałam zlecony test pappa.

Są też nieinwazyjne metody i jeżeli będzie trzeba je właśnie rozważę, chociaż są dość kosztowne np Nifty ok 2500 zł.

Maja nasz kochany Groszek 20 tc 23.12.2014 [*] Tak ciężko dalej żyć.
    zem32n0alr3vfj1n.png
    iv09cwa14ccjvtbo.png

• FeliceGatto Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysiu, bardzo mi przykro :( Dobrze, że o tym napisałaś. Ja tez nie zrobiłabym amniopunkcji. Po prostu chore czy zniekształcone - i tak będę nosić. A przygotować mnie na wady może też usg. Natomiast gdybym była zmuszona w jakikolwiek sposób, żeby zrobić takie badania,zrobiłabym właśnie testy Nifty. Są drogie (2000-2500 zł), ale w pełni bezpieczne i jak poczytałam, to dają 99% poprawności wyniku, czyli tyle, co amniopunkcja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 16:45

Mysia 15 lubi tę wiadomość

http://szogunowmatka.blogspot.com/
  • Dariaaa88 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 00:50

cd9bskjojgq3qzff.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 nowe mamy są to więc proszę Was tylko żebyście się przypomniał z tp to Was wpisze na pierwszą stronę wieczorkiem albo jutro, bo dopiero wróciłam do domu ;)

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • kw Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 2013 gdy ja zostałam skierowana na amniopunkcje nikt nie wspominał o tych testach Nifty.Zresztą to wszystko działo się tak szybko bo badanie usg połówkowe w piątek a w poniedziałek amniopunkcja brak czasu na przemyślenia i zastanawianie się nad zagrożeniem bardziej nadzieja ze wynik tego badania wszystko zmieni ze wszyscy uwierzą że jest dobrze i to wszystko nie prawda te wszystkie wady to pomyłka.

Ja również uważam że badań inwazyjnych nie należy robić bez mocnych wskazań bo to jednak ingerencja w świat dziecka. Dlatego tak bardzo się bałam gdy dostałam skierowanie teraz na biopsje kosmowki ale na szczęście okazało się ze narazie nie ma potrzeby bo właśnie skoro ja mogłam być ta 1:10000 gdy ta wada występuje to dlaczego nie mogę być ten 1% ale wiem też ze mimo iż wynik nic nie zmieni to ja nie żałuję że w tamtej ciąży je zrobiłam i wiedziałam że mój synek odejdzie w brzuchu lub po porodzie bo to dało nam czas żeby z nim się pożegnać.
    Nie rozumiem jednak i nigdy nie zrozumiem kobiet które same decydują się na prywatne badania inwazyjne.

Bartuś Aniołek (18.01.2015) 39tcfbc0faeaf893a20241cc7d7de4f97605.png
    Kalendarz
  • FeliceGatto Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KW, wydaje mi się, że w 2013 jeszcze Nifty w Polsce nie było.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysia 15 wrote:
    Witajcie!

Myślą co stało się u Ciebie , ze straciłas swoje dzieciątko w 20tc?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narinka a u Ciebie co było powodem strach dzidziusia w 22tc?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    Myślą co stało się u Ciebie , ze straciłas swoje dzieciątko w 20tc?

Mysia*

• bereda11 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki ja sie tak nie bawie ja tu czekam na was a tam na FB dyskusja ..no no ej..:-(

https://www.maluchy.pl/li-72454.png

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • FeliceGatto Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toć my i tutaj :)

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahha to Wam wrzucam sytuacje z przed chwili :D

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jebłam.. :D
    Dobiega do mnie smrodek. . :P
    Pytam dzieci - no to które z Was się zesrało.?
    Nagle Nela się odwraca i mówi - ja - a potem buchnela takim chamskim śmiechem, że mało się nie zsikałam sama ze śmiechu hahahha no kocham ich za ten brak nudy przy Nich <3

bereda11, luna91 lubią tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • kamisia88 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Był temat narzekania na teściowe 10000 razy ale ja dziś go odświeżę.
    Nie mam już sił do tej kobiety, nie to że krzyczy czy coś takiego, nie, ona jest fałszywa jak jakis gargamel, przy moim Szymku taka miła och ach wazelina a jak sama z nia zostaje to udaje, że mnie nie ma , dziś jej mówię dzień dobry rano a tak mi odpowiedziała jakby miała w rajstopach srakę.... Poźniej jak mąż zszedł to do mnie jak ładnie wyglądam i inne bajery no mnie juz szlag trafia.
    Wybaczcie z język i za formę ale ja z nia pracuje i mieszkam i boję się już, że to źle wpłynie na moje dziecko, nie wiem melisa już nie pomaga :(

f2w3flw19tw30ku4.png
    Kazik :*
‹‹ 610 611 612 613 614 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ