X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak ludzie nie znają granic mozliwosci:P wogole jak nieraz widzę na wieszakach bluzki usmolone pudrami różami i podkładami na kolnierzu to nie wiem gdzie mają mózg.
    Zrobilyscie mi smaka na spaghetti wczoraj i jak mi wysycha włosy to lecę po mielone i robię bolognese:D

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Mi zleciał to drugie badanie na HIV i coś tam jeszcze. Mówiła, że to jest w wytycznych,co mnie zdziwiło, bo w pierwszej ciąży, nie miałam ani razu badania na hiv... Ale pewnie tamten lekarz oszczedzal.
    Dla takiego malucha to piore wszystko, ale w sumie nie wiem, czy biorę w ogóle pieluchy tetrowe, bo w szpitalu mają z tego co pamiętam przy becikach dzieci. Wolę jak najmniej rzeczy brać do szpitala, bo potem i tak trzeba to wyprać, czy było używane czy nie.
    Nieco zmieniły się wytyczne, kiedyś badanie na HIV było zalecane, jednak pacjent musiał sam zrobić (żeby nie było, że jest do tego badania zmuszany), teraz standard mówi o podwójnym badaniu na HIV, bo przy porodzie jest największe ryzyko transmisji wirusa, więc podaje się leki, żeby zmniejszyć do ryzyko na czas porodu.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Nieco zmieniły się wytyczne, kiedyś badanie na HIV było zalecane, jednak pacjent musiał sam zrobić (żeby nie było, że jest do tego badania zmuszany), teraz standard mówi o podwójnym badaniu na HIV, bo przy porodzie jest największe ryzyko transmisji wirusa, więc podaje się leki, żeby zmniejszyć do ryzyko na czas porodu.
    Ok, super. Dzięki za info ;)

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam z córką u lekarza i lekarz nie zauważył, że jestem w ciąży... Chyba sobie doczepie sztuczny brzuch.

Szczęśliwa Mamusia, Rudzik1, Pani Moł lubią tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Byłam z córką u lekarza i lekarz nie zauważył, że jestem w ciąży... Chyba sobie doczepie sztuczny brzuch.

Faktycznie u Ciebie ten brzuszek jest malutenki, ale w sumie jest normalny bo jesteś wysoką kobieta. Co innego jak ja mam 164 wzrostu i 90 kg wagi to takiego hipcia nie da się nie zauważyć.... haha

aktyde85 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bieliznę to na targu kupuję , nie chodzę po sklepach i nie przymierzam.
    Trochę tak z innej beczki kiedyś kupowałam czapkę dla Ani i dana tam Pani sprzedawczyni tak do mnie że przede mną byla taka Pani , tam przebierała te czapki i dwie po prostu wzięła bez zapłaty dopiero to zauważyła jak sprawdzała te czapeczki , można obejrzeć , przymerzyć ale żeby już kraść czapkę np za 15 zł .

• Fikus Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za mną wczoraj w kolejce w sklepie stał sąsiad, który mieszka za ścianą i też brzuszka nie zauważył i mówi do mnie że jak przyszłam z buta to może mnie do domu podrzucić :P
    ubawiłam się bo było już wieczorem, do tego ten sklep jest jakieś 15 min na piechotę od nas, więc w tym stanie o tej porze już na pewno bym tam spacerkiem nie poszła wieczorem ;)

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie chyba jakieś przeziębienie rozkłada... głowa coś mnie boli tak ciepło mi katar mam masakra :/ oby mnie nic nie rozebralo bo NiedojZ że nogi ledwo ciągne to jeszcze to na sam koniec

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fikus Mi to taka ciocia mojego męża a Iwonka jakoś po Tobie to nie widać że w ciąży jesteś 😝 , moja taka jakby bratowa o malutki masz ten brzuszek jak na 8 msc , a mój mąż najlepszy ale jesteś tłusta 😝😂😂 .

Samari Szybkiego powrotu do zdrowia 😊 ja przy Ani na sam koniec ciąży się przyziębiłam był to już 38 tc , a ja kicham ,
    kaszlę , mam katar jak jeździłam na KTG to z nosa mi leciało jak z kranu , długo mnie to trzymało nawet na poródowce trochę miałam kataru , dane Panie doktór pytały się podczas KTG czy chora jestem , a ja mówiłam że trochę mam katar taka psia pogoda że nie łatwo o chorobę rano zimno potem ciepło i jak tu nie zachorować .

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia

Dziękuję😘 no właśnie to przez ta pogode zdradziecka....ciepło było to czapki nie ubieralam grubej zimowej bo byłam zagotowania, i przecież nie będę szala zimowego ubierać.. No i w samej kurtce raz ciepło raz zimno i przeziebienie gotowe... A ja właśnie nie mam kataru tylko nos zatkany i bardzo sucho w tym nosie ciągle z wodą morską chodze i psikam żeby oddychać szło...

Wiem że się chwalę ciągle , ale mam.najelpszego tatusia na świecie ♥️♥️ rano.jak.wstalam już pyszny bigosik mi dał, ugotowal zupkę warzywną z kalafiorem,fasolka kapustka,ziemniakami i marchewka, nic nie usiadł nawet i już się wziął za szykowanie drugiego dania filetów z kurczaka z serem.ziemniakami i surówką z kapusty :)

Kazał mi.lezec i przyniósł herbatkę z miodem i.cytryna w.dodatku cały czas doglada mojego.syna.co on psoci jak ja.mu się odwdziecze 🤔🤔🤔🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 12:52

Szczęśliwa Mamusia, Veri, aktyde85, Milka1991 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari Proszę bardzo 😉.

Tacy rodzice to prawdziwy skarb ❤❤❤. Mój tata by mi tak nie pomógł on uważa że jestem na tyle dorosła że sama sobie poradzę , kiedyś sam dzwonił a teraz odzywa się raz na ruski rok ja z resztą z tatą nigdy jakoś dobrych kontaktów nie miałam szanuję go i doceniam to mój jedyny w końcu rodzic .

Mi to taka ciocia mojego męża nie raz mówiła a będę mogę Ci pomagać , co będę z tym moim pijakiem siedzieć i przez te 11 lat tylko dwa razy mi pomogła a tak to zawsze wymówki , moja bratowa też mi rację przyznała bo dla niej to teściowa mieszkają tu już 4 prawie msc i tak samo przyjdzie lub nie do niej ta moja bratowa w domu z 5 letnim synkiem cały czas siedzi sama , a też jej obiecywała złote góry jak to się mówi umiesz liczyć licz na siebie .

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusiu

To przykre że na najbliższą rodzinę liczyć nie można nawet jak.sie jest dorosłym :(

Mój tata zawsze był dla nas dobry,ja i siostra to jego oczka w glowie- wczoraj mówił że dla.niego jest ważniejsze moje zdrowie i dzieciatka w brzuszku niż jakas robota,która może zrobić kiedy indziej , bo mówi co mu po robocie by było jak by nam się coś złego działo, dowiedział się że mam.problemy właśnie i muszę leżeć to rzucił wszystko i 600 km.przyjechal żeby posiedzieć z nami i pomoc

aktyde85, Szczesliwa ledwo zywa, Szczęśliwa Mamusia, Veri lubią tę wiadomość

• aktyde85 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari, super tata! Mój to nawet wody na herbatę nie zagotuje :/

Samari0702, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pod tym względem to ja też mam dobrze jak i z moja mama tak i z treściami. Co prawda tesciu nie taki obrotny jak twój tata ale na zakupy pójdzie, młodego do przedszkola da , pobawi się przypilnuje to już jest duża pomóc. Teściowa to wogole jak rakieta , wszystko robi nic nie trzeba jej mówić, nawet nie pomyślę że coś trzeba A ona już to wie , na zakupy nie pójdzie tylko bo języka nie zna i się boi 😋 M9ja mama znowu jest kochana i też wszystko mi pomoże ale trzeba jej wszystko mówić i pokazać palcem. Ale mimo wszystko zawsze na nich możemy liczyć, jak trzeba to do Gabriela z Polski przyjeżdżali żeby to pilnować np jak był chory. Nie mogę narzekać naprawdę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 13:33

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Witam w klubie - mi proponują w restauracji drinki z alko a lekarka ciagle pyta gdzie moj brzuch :( też już chciałam kupić sztuczny brzuch .. chociażby do zdjeć ;)

Pytałam o wirusologie moich 2 gin i żaden nie kazal powtórzyć / ja akurat mam badania z września i też przed IVF- ale nie mam aktualnych. Szlag mnie chyba trafi/ czyli maja obowiązek mi zlecić ?

Samari - dużo zdrówka i wyleż/ wygrzej choróbsko.

Nistera - Dzieki za info o wadze - jestem mocno zestresowana bo jednak jestem na tej granicy hipotrofii (<10 cent)..im bardziej sie stresuje tym bardziej zaciska mi sie żołądek i nie mogę jeść..

Była u mnie położna i spisałam też plan porodu- na 2 szpitale.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wychodze z zalozenia, ze po to chodze do lekarza cala ciaze zeby ja prowadzil i zlecal wszystkie potrzebne badania. Mi moj poki co nie mowil, ze mam cokolwiek powtarzac wiec jesli nie to nie bede sama na wlasna reke robic. Nie mam chyba obowiazku znac wszystkich wytycznych itd bo od tego jest lekarz.

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Witam w klubie - mi proponują w restauracji drinki z alko a lekarka ciagle pyta gdzie moj brzuch :( też już chciałam kupić sztuczny brzuch .. chociażby do zdjeć ;)

Pytałam o wirusologie moich 2 gin i żaden nie kazal powtórzyć / ja akurat mam badania z września i też przed IVF- ale nie mam aktualnych. Szlag mnie chyba trafi/ czyli maja obowiązek mi zlecić ?

Samari - dużo zdrówka i wyleż/ wygrzej choróbsko.

Nistera - Dzieki za info o wadze - jestem mocno zestresowana bo jednak jestem na tej granicy hipotrofii (<10 cent)..im bardziej sie stresuje tym bardziej zaciska mi sie żołądek i nie mogę jeść..

Była u mnie położna i spisałam też plan porodu- na 2 szpitale.
    wg standardu opieki okołoporodowej to tak, tam jest napisane, że powinnaś mieć te badania zrobione ;) Możesz na ten standard się powołać ;)

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj boli mnie pod prawym żebrem, ból taki jak kolka tyle że w jednym miejscu, nasila się jak się ruszam albo jak próbuję mocniej oddychać, jakieś pomysły co to może być? Boli coraz bardziej :(
    Pytam tutaj bo może w ciąży to normalne że coś się tam przestawia i dlatego tak boli?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 14:18

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander, kłuje mnie od kilku dni tak samo, czasem się nasila, zwłaszcza po jedzeniu, mam nadzieję że to ucisk na coś a nie jakaś kolka nerkowa czy problemy z wątroba :/

gann3e3k0unlohxb.png

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    Od wczoraj boli mnie pod prawym żebrem, ból taki jak kolka tyle że w jednym miejscu, nasila się jak się ruszam albo jak próbuję mocniej oddychać, jakieś pomysły co to może być? Boli coraz bardziej :(
    Czasem też tak mam, macica może już na przeponę uciskać i coraz cieżej będzie ;(

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
‹‹ 1050 1051 1052 1053 1054 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ