WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szyjki to ja mam miekka od 29 tygodnia. Skrocila sie tez ale nic lekarz nie mowi moj ani w szpitalu nie mowili, ze niewydolna wiec nie wiem jak to jest z tymi szyjkami. Ja nawet o tym nie mysle ma tym etapie ciazy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama

"Niewydolność może być spowodowana anatomicznym defektem szyjki, urazem doznanym w poprzedniej ciąży, pęknięciem szyjki podczas porodu albo w czasie operacji, np. łyżeczkowania macicy lub na skutek dokonanej aborcji, a także zaburzeniami hormonalnymi czy czynnikami wrodzonymi.

OBJAWY brak bólu. Zwykle przedwczesne rozwarcie występuje nagle, nie dając wcześniejszych oznak. Brak bólu stanowi charakterystyczny, a zarazem najgroźniejszy objaw,.brunatne plamienie.
    Rozwieranie się szyjki macicy skutkuje ciemnym, brunatnym plamieniem, bólem w dole brzucha (wtedy już wiadomo, że dzieje się coś złego) lub kręgosłupa. "

To nie jest tak że szyjka.jak się skróci to jest zaraz niewydolna, u mnie przez nieprawidłową budowę dzieje się to co wyżej napisałam otwiera się przedwcześnie -stad bez bolu okazalo sie ze rozwarcie 2 cm teraz od niedawna boli mnie brzuch i pojawia się brunatne na przemian z zolto-mlecznym plamieniem , dodatkowo przyczyną u mnie jest stan po dwóch cieciach cesarskich.

Dlatego mam.co tydzień kontrolę szyjki,żeby sprawdzić czy nie jest gorzej muszę brać 3x1.luteine 3xdziennie nospe i muszę leżeć żeby wytrwać do 37 tygodnia bo na tym etapie nie zakłada się już żadnych szwów,pesarow czy czegokolwiek A dodatkowo.stresuje się bo jak coś by się działo to muszę jechać 100 km dalej do szpitala o 3 referwncyjnosci gdzie mogą się rodzić wcześniaki. I chyba normalna rzeczą jest że się martwię gdzie dodatkowo za.chwile mam.wizje operacji tarczycy i pozostawienie noworodka na kilka dni i dwójki pozostałych dzieci...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:28

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Samari bo już mnie wkurza jak w każdym poście piszesz dokładnie jedno i to samo. Bo szyjka, bo trzecia cesarka..dosłownie w każdym :D I nie widzę powodu żeby milczeć, i tak długo milczałam a za grosz zaufania nie mam do Ciebie po tamtej akcji i jestem pewna w 100 procentach ze nikt za Ciebie się nie podszywał :D

Resztę dziewczyn przepraszam, musiałam dać upust swoim emocjom w tej kwestii :D

Nistera, mi też lekarz mówił że krążek przy donoszonej ciąży się ściąga ale jako że problemy sa z terminem wizyty to wchodzi albo 36i2 albo 38i4, wybieramy to wcześniejszą opcje i mamy nadzieję że te kilka dni jeszcze nic się nie będzie działo :D

Glendolina, też się trochę śmieje z tym co 2 dzień, nie wiem na co brzuch mi pozwoli :D a mój mąż to boi sie mnie dotknąć żeby przypadkiem jakichś twardnien brzucha nie wywołać haha :D

kama2784, mysla.nieskalana, Glendolina, MaMaMi83, Oleander, ago91, iwwk, Nistera, 4me, Fikus, Szczesliwa ledwo zywa, Pani Moł lubią tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maz ma dzis wolne. Wybieramy sie na cały dzien do kuzyna na działkę. Pierwszy w tym roku grill :-) uwielbiam wiosne!

Glendolina, puszek369, Oleander, Samari0702, slodka100, Nistera, 4me lubią tę wiadomość

• Nistera Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry Samari ale nie masz pojęcia o czym piszesz , niewydolność rozpoznaje się po przynajmniej jednym porodzie/poronieniu między 16 a 25 tc. Może masz słabszą szyjke pod koniec ciąży że względu na jej zaawansowanie ale napewno nie masz nie wydolności szyjki macicy. Jakby nie patrzec z twoją szyjka nic się praktycznie nie dzieje , nie mówiąc o tym że do 33 lub 34 (Nie pamiętam już) wogole nic jej nie było. Oczywiście że jak się ma swoja historię ciąży i wie się czego można się spodziewać to trzeba na to zwrócić uwagę, ale niewydolnością szyjki bym tego nie nazwała na pewno.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maryjane

Nie widzę sensu dyskusji z Tobą ponieważ nie mam.ci ani nic do powiedzenia ani nic do tłumaczenia i nie mam zamiaru żeby tu była jakaś chora atmosfera. A pozatym nie mogę się denerwować i stresować bo mam.swoje problemy ważniejsze niż to co ty sobie myślisz. Myśl co chcesz. Ja nie mam zamiaru odpowiadać na twoje zaczepki.

• Nistera Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary bo się właśnie zakreciłam jak napisałaś że 36 i sobie myślę od razu kurna w balona mnie robią że ja muszę czekać do 37 😋🤣

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari, to w ogóle na nic najlepiej już nie odpowiadaj, odpoczywaj, nie stresuj się, nie zaglądaj na forum i będziesz zdrowsza :D a przynajmniej ja będę na pewno :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:35

MaMaMi83, 4me lubią tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Mary bo się właśnie zakreciłam jak napisałaś że 36 i sobie myślę od razu kurna w balona mnie robią że ja muszę czekać do 37 😋🤣

Nistera hahah, ja pierwsza wersję usłyszałam te 38i4 i przerażenie w oczach, bo tak naprawdę nie wiem co się okaże po ściągnięciu, lekarz straszy ze porody lubią sobie potem długo czekać i trzeba wywoływać haha :D masz na wizycie sprawdzane za każdym razem jaka szyjka długa i jak z jej zamknieciem? Bo mój lekarz już tylko ręcznie teraz sprawdza czy dobrze się trzyma krążek :)

Nistera lubi tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na rane po cc polecam solcoseryl. Pół roku nie było go w magazynach, ale wrócil :) kosztuje grosze, efekty spektakularne :)

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me ja żelazo biorę od 12 tyg ciagle to samo - w Prenatal duo. Miałam teraz jak zawsze nawet problemy z wc ale jakos szło i znowu od wczoraj ta mega biegunka.. No woda i bóle skurcze, wczoraj wiecz brzuch był jak skala !!!! .. zaczęłam liczyć skurcze i wyszły co 5 min ;) wiec olałam że to nie to przecież tylko cos innego sie dzieje .. a brzuch bolał jak na @ No i wtedy mnie zaczelo ganiać :(
    Oczywiście czytałam ze to objaw porodu i sie przeraziłam bo nie chce jeszcze rodzic a kurczak ma podrosnąć .. teraz sie boje jechać do teściów w nd bo to na wsi daleko od szpitala :( i sie boje ze to mnie oczyszcza i sie może zacząć.
    A czy to realne ze sie oczyszczam !!?? - nie kumam tego .. wczoraj zjadłam znowu tyle co nic - 4 kanapki :( a potem juz nie miałam apetytu i nic ..wzięłam smecte bo znowu sie odwodnie juz ledwo żyje bo tyle ze mnie poszło i próbuje odespać noc :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Na rane po cc polecam solcoseryl. Pół roku nie było go w magazynach, ale wrócil :) kosztuje grosze, efekty spektakularne :)

A to jest jakaś maść czy plastry ? Co myślisz na temat zachwalanego wszędzie Sutriconu,który nie jest taki tani patrzac na powtarzalność jego używania ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:40

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Jane moge priv

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko

A może zjadlas coś ? Może jakiś produkt w diecie wywołuje u Ciebie taka reakcje organizmu ?

• Nistera Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 28tc ostatni raz zmierzyli mi szyjke , potem miałam już tylko ręczne badanie 🤦‍♀️ wogole to tak po 28tc To już tak na luzie zaczeli podchodzić. Jak się pytałam czemu nie mam już wymazu albo nie mierzą to mówili że ciąża już zaawansowana i nie ma potrzeby 🤣 oczywiście nie byłabym sobą jakbym 2 tygodnie temu nie miała mierzonej szyjki. Jak mi Pani od usg powiedziała że już nie mierzą to naklamalam że mnie tam coś boli i musiała zmierzyć 😋😋😂😂 Teraz już nie będę nic mówić bo to i tak bez różnicy za tydzień ściągają szew.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Mary Jane moge priv
    No pewnie :D

Nistera hahah, próbowałam tego samego ale mój lekarz się już na nic nie daje nabrać i nic nie chce sprawdzać bez potrzeby :D Jak serio zacznę rodzić to i tak mi nie uwierzy i powie ze wymyślam :D a tak serio to ufam mu, jak mówi że nie trzeba mierzyć to ok, chociaż aż mnie z tej niewiedzy skręca :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:45

gann3e3k0unlohxb.png

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari0702 wrote:
    A to jest jakaś maść czy plastry ? Co myślisz na temat zachwalanego wszędzie Sutriconu,który nie jest taki tani patrzac na powtarzalność jego używania ?
    https://www.aptekagemini.pl/solcoseryl-zel-20g.html
    Żel, dużo koleżanek po fachu z całej Pl to stosują i nie słyszałam negatywnej opinii o tym, koszt jest mały, myślę, że warto spróbować. Nie stosowałam tych plastrów u pacjentek, nie odniosę się 😜

Samari0702 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ło matko ależ prodakszyn z rana :D

Ja chyba też mam nisko brzuch, taka kulka do przodu mi wystaje jakbym połknęła mega arbuza
    Najwygodniej mi w sukienkach, a zamiast rajstop już jakiś czas noszę pończochy

W niedziele ma być pięknie, może znacie jakieś fajne miejsca na spacery na śląsku/okolicach? Myślę na przykład o ojcowskim parku narodowym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 10:01

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic kompletnie podejrzanego - kanapki z serem gouda tak jak czasem jadam :( to było do 13, potem nic juz nie jadłam (brak apet) i zaczelo sie gdzieś ok 19- 20.. ale spbie wkręciłam te oczyszczanie przed porodem - czy to serio moze być nawet 2 tyg przed !? Nie kumam ..

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    W 28tc ostatni raz zmierzyli mi szyjke , potem miałam już tylko ręczne badanie 🤦‍♀️ wogole to tak po 28tc To już tak na luzie zaczeli podchodzić. Jak się pytałam czemu nie mam już wymazu albo nie mierzą to mówili że ciąża już zaawansowana i nie ma potrzeby 🤣 oczywiście nie byłabym sobą jakbym 2 tygodnie temu nie miała mierzonej szyjki. Jak mi Pani od usg powiedziała że już nie mierzą to naklamalam że mnie tam coś boli i musiała zmierzyć 😋😋😂😂 Teraz już nie będę nic mówić bo to i tak bez różnicy za tydzień ściągają szew.
    Mi wlasnie tez w 29 tygodniu w ogole sie tym nie przejeli (kilku lekarzy w szpitalu ani moj gin.) jedna dr powiedziała, ze na tym etapie ciąży juz tak moze byc, ze szyjka mięknie i sie skraca i niekt nawrt noe wspomnial ze niewydolność mam.

‹‹ 1095 1096 1097 1098 1099 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ