Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKama
"Niewydolność może być spowodowana anatomicznym defektem szyjki, urazem doznanym w poprzedniej ciąży, pęknięciem szyjki podczas porodu albo w czasie operacji, np. łyżeczkowania macicy lub na skutek dokonanej aborcji, a także zaburzeniami hormonalnymi czy czynnikami wrodzonymi.
OBJAWY brak bólu. Zwykle przedwczesne rozwarcie występuje nagle, nie dając wcześniejszych oznak. Brak bólu stanowi charakterystyczny, a zarazem najgroźniejszy objaw,.brunatne plamienie.
Rozwieranie się szyjki macicy skutkuje ciemnym, brunatnym plamieniem, bólem w dole brzucha (wtedy już wiadomo, że dzieje się coś złego) lub kręgosłupa. "
To nie jest tak że szyjka.jak się skróci to jest zaraz niewydolna, u mnie przez nieprawidłową budowę dzieje się to co wyżej napisałam otwiera się przedwcześnie -stad bez bolu okazalo sie ze rozwarcie 2 cm teraz od niedawna boli mnie brzuch i pojawia się brunatne na przemian z zolto-mlecznym plamieniem , dodatkowo przyczyną u mnie jest stan po dwóch cieciach cesarskich.
Dlatego mam.co tydzień kontrolę szyjki,żeby sprawdzić czy nie jest gorzej muszę brać 3x1.luteine 3xdziennie nospe i muszę leżeć żeby wytrwać do 37 tygodnia bo na tym etapie nie zakłada się już żadnych szwów,pesarow czy czegokolwiek A dodatkowo.stresuje się bo jak coś by się działo to muszę jechać 100 km dalej do szpitala o 3 referwncyjnosci gdzie mogą się rodzić wcześniaki. I chyba normalna rzeczą jest że się martwię gdzie dodatkowo za.chwile mam.wizje operacji tarczycy i pozostawienie noworodka na kilka dni i dwójki pozostałych dzieci...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:28
-
A Samari bo już mnie wkurza jak w każdym poście piszesz dokładnie jedno i to samo. Bo szyjka, bo trzecia cesarka..dosłownie w każdym
I nie widzę powodu żeby milczeć, i tak długo milczałam a za grosz zaufania nie mam do Ciebie po tamtej akcji i jestem pewna w 100 procentach ze nikt za Ciebie się nie podszywał
Resztę dziewczyn przepraszam, musiałam dać upust swoim emocjom w tej kwestii
Nistera, mi też lekarz mówił że krążek przy donoszonej ciąży się ściąga ale jako że problemy sa z terminem wizyty to wchodzi albo 36i2 albo 38i4, wybieramy to wcześniejszą opcje i mamy nadzieję że te kilka dni jeszcze nic się nie będzie działo
Glendolina, też się trochę śmieje z tym co 2 dzień, nie wiem na co brzuch mi pozwolia mój mąż to boi sie mnie dotknąć żeby przypadkiem jakichś twardnien brzucha nie wywołać haha
kama2784, mysla.nieskalana, Glendolina, MaMaMi83, Oleander, ago91, iwwk, Nistera, 4me, Fikus, Szczesliwa ledwo zywa, Pani Moł lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Sorry Samari ale nie masz pojęcia o czym piszesz , niewydolność rozpoznaje się po przynajmniej jednym porodzie/poronieniu między 16 a 25 tc. Może masz słabszą szyjke pod koniec ciąży że względu na jej zaawansowanie ale napewno nie masz nie wydolności szyjki macicy. Jakby nie patrzec z twoją szyjka nic się praktycznie nie dzieje , nie mówiąc o tym że do 33 lub 34 (Nie pamiętam już) wogole nic jej nie było. Oczywiście że jak się ma swoja historię ciąży i wie się czego można się spodziewać to trzeba na to zwrócić uwagę, ale niewydolnością szyjki bym tego nie nazwała na pewno.
-
nick nieaktualnyMaryjane
Nie widzę sensu dyskusji z Tobą ponieważ nie mam.ci ani nic do powiedzenia ani nic do tłumaczenia i nie mam zamiaru żeby tu była jakaś chora atmosfera. A pozatym nie mogę się denerwować i stresować bo mam.swoje problemy ważniejsze niż to co ty sobie myślisz. Myśl co chcesz. Ja nie mam zamiaru odpowiadać na twoje zaczepki. -
Samari, to w ogóle na nic najlepiej już nie odpowiadaj, odpoczywaj, nie stresuj się, nie zaglądaj na forum i będziesz zdrowsza
a przynajmniej ja będę na pewno
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:35
MaMaMi83, 4me lubią tę wiadomość
-
Nistera wrote:Mary bo się właśnie zakreciłam jak napisałaś że 36 i sobie myślę od razu kurna w balona mnie robią że ja muszę czekać do 37 😋🤣
Nistera hahah, ja pierwsza wersję usłyszałam te 38i4 i przerażenie w oczach, bo tak naprawdę nie wiem co się okaże po ściągnięciu, lekarz straszy ze porody lubią sobie potem długo czekać i trzeba wywoływać hahamasz na wizycie sprawdzane za każdym razem jaka szyjka długa i jak z jej zamknieciem? Bo mój lekarz już tylko ręcznie teraz sprawdza czy dobrze się trzyma krążek
Nistera lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny4me ja żelazo biorę od 12 tyg ciagle to samo - w Prenatal duo. Miałam teraz jak zawsze nawet problemy z wc ale jakos szło i znowu od wczoraj ta mega biegunka.. No woda i bóle skurcze, wczoraj wiecz brzuch był jak skala !!!! .. zaczęłam liczyć skurcze i wyszły co 5 min
wiec olałam że to nie to przecież tylko cos innego sie dzieje .. a brzuch bolał jak na @ No i wtedy mnie zaczelo ganiać
Oczywiście czytałam ze to objaw porodu i sie przeraziłam bo nie chce jeszcze rodzic a kurczak ma podrosnąć .. teraz sie boje jechać do teściów w nd bo to na wsi daleko od szpitalai sie boje ze to mnie oczyszcza i sie może zacząć.
A czy to realne ze sie oczyszczam !!?? - nie kumam tego .. wczoraj zjadłam znowu tyle co nic - 4 kanapkia potem juz nie miałam apetytu i nic ..wzięłam smecte bo znowu sie odwodnie juz ledwo żyje bo tyle ze mnie poszło i próbuje odespać noc
-
nick nieaktualnypuszek369 wrote:Na rane po cc polecam solcoseryl. Pół roku nie było go w magazynach, ale wrócil
kosztuje grosze, efekty spektakularne
A to jest jakaś maść czy plastry ? Co myślisz na temat zachwalanego wszędzie Sutriconu,który nie jest taki tani patrzac na powtarzalność jego używania ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:40
-
nick nieaktualny
-
W 28tc ostatni raz zmierzyli mi szyjke , potem miałam już tylko ręczne badanie 🤦♀️ wogole to tak po 28tc To już tak na luzie zaczeli podchodzić. Jak się pytałam czemu nie mam już wymazu albo nie mierzą to mówili że ciąża już zaawansowana i nie ma potrzeby 🤣 oczywiście nie byłabym sobą jakbym 2 tygodnie temu nie miała mierzonej szyjki. Jak mi Pani od usg powiedziała że już nie mierzą to naklamalam że mnie tam coś boli i musiała zmierzyć 😋😋😂😂 Teraz już nie będę nic mówić bo to i tak bez różnicy za tydzień ściągają szew.
-
MaMaMi83 wrote:Mary Jane moge priv
Nistera hahah, próbowałam tego samego ale mój lekarz się już na nic nie daje nabrać i nic nie chce sprawdzać bez potrzebyJak serio zacznę rodzić to i tak mi nie uwierzy i powie ze wymyślam
a tak serio to ufam mu, jak mówi że nie trzeba mierzyć to ok, chociaż aż mnie z tej niewiedzy skręca
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:45
-
Samari0702 wrote:A to jest jakaś maść czy plastry ? Co myślisz na temat zachwalanego wszędzie Sutriconu,który nie jest taki tani patrzac na powtarzalność jego używania ?
Żel, dużo koleżanek po fachu z całej Pl to stosują i nie słyszałam negatywnej opinii o tym, koszt jest mały, myślę, że warto spróbować. Nie stosowałam tych plastrów u pacjentek, nie odniosę się 😜Samari0702 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej! Ło matko ależ prodakszyn z rana
Ja chyba też mam nisko brzuch, taka kulka do przodu mi wystaje jakbym połknęła mega arbuza
Najwygodniej mi w sukienkach, a zamiast rajstop już jakiś czas noszę pończochy
W niedziele ma być pięknie, może znacie jakieś fajne miejsca na spacery na śląsku/okolicach? Myślę na przykład o ojcowskim parku narodowymWiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 10:01
-
nick nieaktualnyNo nic kompletnie podejrzanego - kanapki z serem gouda tak jak czasem jadam
to było do 13, potem nic juz nie jadłam (brak apet) i zaczelo sie gdzieś ok 19- 20.. ale spbie wkręciłam te oczyszczanie przed porodem - czy to serio moze być nawet 2 tyg przed !? Nie kumam ..
-
nick nieaktualnyNistera wrote:W 28tc ostatni raz zmierzyli mi szyjke , potem miałam już tylko ręczne badanie 🤦♀️ wogole to tak po 28tc To już tak na luzie zaczeli podchodzić. Jak się pytałam czemu nie mam już wymazu albo nie mierzą to mówili że ciąża już zaawansowana i nie ma potrzeby 🤣 oczywiście nie byłabym sobą jakbym 2 tygodnie temu nie miała mierzonej szyjki. Jak mi Pani od usg powiedziała że już nie mierzą to naklamalam że mnie tam coś boli i musiała zmierzyć 😋😋😂😂 Teraz już nie będę nic mówić bo to i tak bez różnicy za tydzień ściągają szew.