X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szyjki to ja mam miekka od 29 tygodnia. Skrocila sie tez ale nic lekarz nie mowi moj ani w szpitalu nie mowili, ze niewydolna wiec nie wiem jak to jest z tymi szyjkami. Ja nawet o tym nie mysle ma tym etapie ciazy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama

"Niewydolność może być spowodowana anatomicznym defektem szyjki, urazem doznanym w poprzedniej ciąży, pęknięciem szyjki podczas porodu albo w czasie operacji, np. łyżeczkowania macicy lub na skutek dokonanej aborcji, a także zaburzeniami hormonalnymi czy czynnikami wrodzonymi.

OBJAWY brak bólu. Zwykle przedwczesne rozwarcie występuje nagle, nie dając wcześniejszych oznak. Brak bólu stanowi charakterystyczny, a zarazem najgroźniejszy objaw,.brunatne plamienie.
    Rozwieranie się szyjki macicy skutkuje ciemnym, brunatnym plamieniem, bólem w dole brzucha (wtedy już wiadomo, że dzieje się coś złego) lub kręgosłupa. "

To nie jest tak że szyjka.jak się skróci to jest zaraz niewydolna, u mnie przez nieprawidłową budowę dzieje się to co wyżej napisałam otwiera się przedwcześnie -stad bez bolu okazalo sie ze rozwarcie 2 cm teraz od niedawna boli mnie brzuch i pojawia się brunatne na przemian z zolto-mlecznym plamieniem , dodatkowo przyczyną u mnie jest stan po dwóch cieciach cesarskich.

Dlatego mam.co tydzień kontrolę szyjki,żeby sprawdzić czy nie jest gorzej muszę brać 3x1.luteine 3xdziennie nospe i muszę leżeć żeby wytrwać do 37 tygodnia bo na tym etapie nie zakłada się już żadnych szwów,pesarow czy czegokolwiek A dodatkowo.stresuje się bo jak coś by się działo to muszę jechać 100 km dalej do szpitala o 3 referwncyjnosci gdzie mogą się rodzić wcześniaki. I chyba normalna rzeczą jest że się martwię gdzie dodatkowo za.chwile mam.wizje operacji tarczycy i pozostawienie noworodka na kilka dni i dwójki pozostałych dzieci...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:28

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Samari bo już mnie wkurza jak w każdym poście piszesz dokładnie jedno i to samo. Bo szyjka, bo trzecia cesarka..dosłownie w każdym :D I nie widzę powodu żeby milczeć, i tak długo milczałam a za grosz zaufania nie mam do Ciebie po tamtej akcji i jestem pewna w 100 procentach ze nikt za Ciebie się nie podszywał :D

Resztę dziewczyn przepraszam, musiałam dać upust swoim emocjom w tej kwestii :D

Nistera, mi też lekarz mówił że krążek przy donoszonej ciąży się ściąga ale jako że problemy sa z terminem wizyty to wchodzi albo 36i2 albo 38i4, wybieramy to wcześniejszą opcje i mamy nadzieję że te kilka dni jeszcze nic się nie będzie działo :D

Glendolina, też się trochę śmieje z tym co 2 dzień, nie wiem na co brzuch mi pozwoli :D a mój mąż to boi sie mnie dotknąć żeby przypadkiem jakichś twardnien brzucha nie wywołać haha :D

kama2784, mysla.nieskalana, Glendolina, MaMaMi83, Oleander, ago91, iwwk, Nistera, 4me, Fikus, Szczesliwa ledwo zywa, Pani Moł lubią tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maz ma dzis wolne. Wybieramy sie na cały dzien do kuzyna na działkę. Pierwszy w tym roku grill :-) uwielbiam wiosne!

Glendolina, puszek369, Oleander, Samari0702, slodka100, Nistera, 4me lubią tę wiadomość

• Nistera Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry Samari ale nie masz pojęcia o czym piszesz , niewydolność rozpoznaje się po przynajmniej jednym porodzie/poronieniu między 16 a 25 tc. Może masz słabszą szyjke pod koniec ciąży że względu na jej zaawansowanie ale napewno nie masz nie wydolności szyjki macicy. Jakby nie patrzec z twoją szyjka nic się praktycznie nie dzieje , nie mówiąc o tym że do 33 lub 34 (Nie pamiętam już) wogole nic jej nie było. Oczywiście że jak się ma swoja historię ciąży i wie się czego można się spodziewać to trzeba na to zwrócić uwagę, ale niewydolnością szyjki bym tego nie nazwała na pewno.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maryjane

Nie widzę sensu dyskusji z Tobą ponieważ nie mam.ci ani nic do powiedzenia ani nic do tłumaczenia i nie mam zamiaru żeby tu była jakaś chora atmosfera. A pozatym nie mogę się denerwować i stresować bo mam.swoje problemy ważniejsze niż to co ty sobie myślisz. Myśl co chcesz. Ja nie mam zamiaru odpowiadać na twoje zaczepki.

• Nistera Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary bo się właśnie zakreciłam jak napisałaś że 36 i sobie myślę od razu kurna w balona mnie robią że ja muszę czekać do 37 😋🤣

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari, to w ogóle na nic najlepiej już nie odpowiadaj, odpoczywaj, nie stresuj się, nie zaglądaj na forum i będziesz zdrowsza :D a przynajmniej ja będę na pewno :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:35

MaMaMi83, 4me lubią tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Mary bo się właśnie zakreciłam jak napisałaś że 36 i sobie myślę od razu kurna w balona mnie robią że ja muszę czekać do 37 😋🤣

Nistera hahah, ja pierwsza wersję usłyszałam te 38i4 i przerażenie w oczach, bo tak naprawdę nie wiem co się okaże po ściągnięciu, lekarz straszy ze porody lubią sobie potem długo czekać i trzeba wywoływać haha :D masz na wizycie sprawdzane za każdym razem jaka szyjka długa i jak z jej zamknieciem? Bo mój lekarz już tylko ręcznie teraz sprawdza czy dobrze się trzyma krążek :)

Nistera lubi tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na rane po cc polecam solcoseryl. Pół roku nie było go w magazynach, ale wrócil :) kosztuje grosze, efekty spektakularne :)

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me ja żelazo biorę od 12 tyg ciagle to samo - w Prenatal duo. Miałam teraz jak zawsze nawet problemy z wc ale jakos szło i znowu od wczoraj ta mega biegunka.. No woda i bóle skurcze, wczoraj wiecz brzuch był jak skala !!!! .. zaczęłam liczyć skurcze i wyszły co 5 min ;) wiec olałam że to nie to przecież tylko cos innego sie dzieje .. a brzuch bolał jak na @ No i wtedy mnie zaczelo ganiać :(
    Oczywiście czytałam ze to objaw porodu i sie przeraziłam bo nie chce jeszcze rodzic a kurczak ma podrosnąć .. teraz sie boje jechać do teściów w nd bo to na wsi daleko od szpitala :( i sie boje ze to mnie oczyszcza i sie może zacząć.
    A czy to realne ze sie oczyszczam !!?? - nie kumam tego .. wczoraj zjadłam znowu tyle co nic - 4 kanapki :( a potem juz nie miałam apetytu i nic ..wzięłam smecte bo znowu sie odwodnie juz ledwo żyje bo tyle ze mnie poszło i próbuje odespać noc :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Na rane po cc polecam solcoseryl. Pół roku nie było go w magazynach, ale wrócil :) kosztuje grosze, efekty spektakularne :)

A to jest jakaś maść czy plastry ? Co myślisz na temat zachwalanego wszędzie Sutriconu,który nie jest taki tani patrzac na powtarzalność jego używania ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:40

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Jane moge priv

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko

A może zjadlas coś ? Może jakiś produkt w diecie wywołuje u Ciebie taka reakcje organizmu ?

• Nistera Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 28tc ostatni raz zmierzyli mi szyjke , potem miałam już tylko ręczne badanie 🤦‍♀️ wogole to tak po 28tc To już tak na luzie zaczeli podchodzić. Jak się pytałam czemu nie mam już wymazu albo nie mierzą to mówili że ciąża już zaawansowana i nie ma potrzeby 🤣 oczywiście nie byłabym sobą jakbym 2 tygodnie temu nie miała mierzonej szyjki. Jak mi Pani od usg powiedziała że już nie mierzą to naklamalam że mnie tam coś boli i musiała zmierzyć 😋😋😂😂 Teraz już nie będę nic mówić bo to i tak bez różnicy za tydzień ściągają szew.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Mary Jane moge priv
    No pewnie :D

Nistera hahah, próbowałam tego samego ale mój lekarz się już na nic nie daje nabrać i nic nie chce sprawdzać bez potrzeby :D Jak serio zacznę rodzić to i tak mi nie uwierzy i powie ze wymyślam :D a tak serio to ufam mu, jak mówi że nie trzeba mierzyć to ok, chociaż aż mnie z tej niewiedzy skręca :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 09:45

gann3e3k0unlohxb.png

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari0702 wrote:
    A to jest jakaś maść czy plastry ? Co myślisz na temat zachwalanego wszędzie Sutriconu,który nie jest taki tani patrzac na powtarzalność jego używania ?
    https://www.aptekagemini.pl/solcoseryl-zel-20g.html
    Żel, dużo koleżanek po fachu z całej Pl to stosują i nie słyszałam negatywnej opinii o tym, koszt jest mały, myślę, że warto spróbować. Nie stosowałam tych plastrów u pacjentek, nie odniosę się 😜

Samari0702 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ło matko ależ prodakszyn z rana :D

Ja chyba też mam nisko brzuch, taka kulka do przodu mi wystaje jakbym połknęła mega arbuza
    Najwygodniej mi w sukienkach, a zamiast rajstop już jakiś czas noszę pończochy

W niedziele ma być pięknie, może znacie jakieś fajne miejsca na spacery na śląsku/okolicach? Myślę na przykład o ojcowskim parku narodowym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 10:01

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic kompletnie podejrzanego - kanapki z serem gouda tak jak czasem jadam :( to było do 13, potem nic juz nie jadłam (brak apet) i zaczelo sie gdzieś ok 19- 20.. ale spbie wkręciłam te oczyszczanie przed porodem - czy to serio moze być nawet 2 tyg przed !? Nie kumam ..

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    W 28tc ostatni raz zmierzyli mi szyjke , potem miałam już tylko ręczne badanie 🤦‍♀️ wogole to tak po 28tc To już tak na luzie zaczeli podchodzić. Jak się pytałam czemu nie mam już wymazu albo nie mierzą to mówili że ciąża już zaawansowana i nie ma potrzeby 🤣 oczywiście nie byłabym sobą jakbym 2 tygodnie temu nie miała mierzonej szyjki. Jak mi Pani od usg powiedziała że już nie mierzą to naklamalam że mnie tam coś boli i musiała zmierzyć 😋😋😂😂 Teraz już nie będę nic mówić bo to i tak bez różnicy za tydzień ściągają szew.
    Mi wlasnie tez w 29 tygodniu w ogole sie tym nie przejeli (kilku lekarzy w szpitalu ani moj gin.) jedna dr powiedziała, ze na tym etapie ciąży juz tak moze byc, ze szyjka mięknie i sie skraca i niekt nawrt noe wspomnial ze niewydolność mam.

‹‹ 1095 1096 1097 1098 1099 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ