Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciacho dobrze, że robisz ten test ;) przynajmniej będziesz spokojna ;) te amnicheck akurat sprawdzają pH, my w szpitalu mamy amnioquick, on wykrywa białka IGFBP-1 w wymazach z pochwy, które są w płynie owodniowym.

Ja kupiłam materac do łóżeczka ;) zdecydowałam się na fikimiki fikuśny sen ;) jest promo w tych akpolach, po za Poznaniem i -20% na materace, na inne rzeczy też zniżki zamiast 200 zł wyszedł 155 ;)

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka37 wrote:
    Mamami-a diabetolog powiedziała może Ci co warto ewentualnie zjeść przy porodzie:)? Wtedy już można coś słodkiego czy jak to wygląda?
    Ogólnie cukrzyca musi jeść przy porodzie ;) my kontrolujemy poziomy cukru, zazwyczaj kobiety mają swoje glukometry i tylko podpowiadamy kiedy zmierzyć glikemię, jeżeli jest za niski to zalecamy coś zjeść, chociaż dostają normalnie jedzenie szpitalne, jeżeli jest nakaz bycia na czczo (zagrozenie cc, znieczulenie zewnątrzoponowe) to podłączamy glukozę i.v.

Izka37 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszku a musze miec ten plan? Nie chce mi sie tego wypelniac bo i tak zgadzam sie na wszystko co zaproponuje lekarz i polozna-wierze, ze robia co trzeba. Przeciez nie chca nikogo zabic!
    Mi zalezy tylko na lewatywie hahahaha 😆

O co chodzi z cewnikiem do wyprozniania????

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • ago91 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj koło 23 miałam pierwszy prawdziwy bolesny skurcz. Już myślałam że się zaczęło. Złapało mnie nagle jak wstawalam z łóżka siku, cały brzuch nagle zrobił się twardy i czułam wielki ból okresowy ale to taki że nie mogłam się podnieść. Musiałam przeczekać żeby pójść zrobić to siku. Trwało to około 1.5 minuty ale puszczalo powoli. Po tym miałam co chwilę skurcze braxtona bezbolesne właściwie co jakieś trzy minuty. Zadzwoniłam do męża mówię żeby nie szedł spać bo miałam skurcz i czekam co dalej. Już chciał się pakować szybko wsiadac w samochód i wracać, no ale się nie doczekaliśmy na kolejny.. miałam już tylko te braxtona co chwilę leżałam i zasnęłam w końcu w nocy też miałam chyba cały czas bo co się przebudzilam to czułam jak mi twardnial brzuch. Cieszę się że coś się rusza powoli, z tego co wiem to te poważniejsze skurcze powodują rozwieranie szyjki tak ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 15:11

Szczęśliwa Mamusia, Milka1991 lubią tę wiadomość

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Ok - zrobię dziś test na ten wyciek- znalazłam w aptece i M kupi..
    Która z Was ma tak mokro cały czas? Czy tylko ja?? :(
    Wyciek wód miałam w pierwszej ciąży prawie tydzień przed terminem. Wyglądało to tak, że majtki były mokre choć nic nie czułam by wyciekało, i co ważne zero upławów czy wydzieliny.
    A zapach taki ładny słodki

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibs wrote:
    Puszek serio jest coś takiego jak znieczulenie do nacięcia krocza? Jak to się wykonuje? I mniej boli potem? , łe fajna sprawa...
    lignokaina podskórnie, jak już jestem ubrana na jałowo do porodu mam okleje krocze itp to koleżanka trzyma mi fiolkę ja pobieram i podaję, jak nie ma skurczu, mówię, że ukłuję i tyle jak u dentysty podaje po godzinie 8 jakby, bo w naszym szpitalu na tą stronę jest nacięcie ;) ja wolę ze znieczuleniem, ogólnie nie trzeba znieczulać krocza do nacięcia, bo odpowiednio wykonane nie boli, czyli na szczycie skurczu i przy parciu rodzącej. Jednak jak mi przestanie przeć to ją zaboli, po za tym jak ją znieczulę szybciej, to potem do szycia to znieczulenie też działa i jak lekarz dostrzykuje do szycia znieczulenia to nie boli ;)

Bibs lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Puszku a musze miec ten plan? Nie chce mi sie tego wypelniac bo i tak zgadzam sie na wszystko co zaproponuje lekarz i polozna-wierze, ze robia co trzeba. Przeciez nie chca nikogo zabic!
    Mi zalezy tylko na lewatywie hahahaha 😆

O co chodzi z cewnikiem do wyprozniania????
    do wysikania, opróżnienia pęcherza moczowego, pełny pęcherz stanowi przeszkodę porodową, a czasem głowa tak już nisko jest, że kobieta się nie jest w stanie wysikać, ale ja nie chce tego, bo kiedyś miałam dużo infekcji układu moczowego, ale ogólnie jak będzie mus to przecież będą musieli;p nie musisz, moim zdaniem plan porodu ma sens jak ktoś chce coś innego niż normalnie ;) dałam przykład pacjentki z gwałtem w wywiadzie.

Warto też sprawdzić jakie warunki ma szpital, bo jak ktoś zaznaczy chce rodzić w wannie, a w szpitalu no brak wanny.
    Chce rodzić w sali pojedynczej, serio teraz już chyba nie ma innych sal, a jeżeli są w danym szpitalu to przecież położna nie zbuduje nowej sali.
    Pamiętamy, że sytuacja przy porodzie jest dynamiczna i jeżeli jest zagrożenie życia matki i dziecka to plan porodu schodzi na drugi plan. Może ktoś tu wrzucić jakiś plan to opiszę te pkt co i jak, bo w necie jest tego pelno, na studentów zawsze musisz wyrazić zgodę przy przyjęciu, ale też po to jest ojciec dziecka, że jak nie chcesz ich to ma zwrócić uwagę lekarzowi, bo lekarz nie czyta tego planu, a uwierzcie mi jak ja zwracałam uwagę lekarzowi, że w planie porodu był brak zgody na studentów to co pacjentka uśmiecha się do lekarza, że jej nie przeszkadzają, a ja wychodzę na kretyna ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 15:21

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę u mnie dziś kuchnia nieczynna nie ma kto obiadu gotować haha to po najniższej linii oporu robię frytki w frytkownicy bo już w brzuchu mi burczy 😊😊

• Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły mi wyniki badań. Morfologia całkiem spoko ale mam białko w moczu w ilości 25 mg/dl ( gdzie powinny być nieobecne) i w mikroskopowym osadzie mam 18 a zakres jest do 15. OB wyszło 100, crp ok
    Czy mam się mocno martwić ?

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja-33 wrote:
    Przyszły mi wyniki badań. Morfologia całkiem spoko ale mam białko w moczu w ilości 25 mg/dl ( gdzie powinny być nieobecne) i w mikroskopowym osadzie mam 18 a zakres jest do 15. OB wyszło 100, crp ok
    Czy mam się mocno martwić ?
    Jakie masz ciśnienie? Masz obrzęki ?

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Agata :) Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja ja miałam dla porównania 138mg/dl białka w moczu i odnośnie tego nic nie usłyszałam w szpitalu, nie wiem czy na to można coś zaradzić na tym etapie prócz odpoczynku i dbania o dietę, bo innych rad nie dostałam

Alicja-33 lubi tę wiadomość

11.2020 cb 💔 06.2022 - 7tc 💔😔
    22cs - ⏸️💚
    9.12 -> 6+4, serduszko, 5mm
    23.12 -> 8+4, serduszko, 17mm
    16.01 - > 12+0 prenatalne
    preg.png
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek ciśnienie mam 125/86
    Obrzęków nie mam

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok Puszek dzieki, wszystko jasne :*
    Ja nie robie planu w takim razie.

Jedyne co chce to lewatywe i swoja sale ale tak jak napisalas jak bedzie nawal rodzacych i wszystkie rodzinne zajete to mi G pomoze to moje chce :/
    A o lewatywe bede tym razem głośniej krzyczec a jak mi nie ebda chcialy zrobic to powiem, ze ide ze swoją i poprosze o pokazanie gdzie pokoik hahahahaha

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja-33 wrote:
    Puszek ciśnienie mam 125/86
    Obrzęków nie mam
    Powtórz siuśki, gdyby dalej było białko, napisz do gina, gdyby ciśnienie urosło, pojawiłyby się obrzęki to do szpitala, ale myślę, że jak dzisiaj dużo napijesz się wody i jutro powtórzysz mocz to będzie oki ;)

Alicja-33 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tym razem przed cc też poproszę o lewatywe ,nie mam zamiaru po porodzie znów tydzień w starachu żyć ze jak się załatwić pójdę to mi szwy puszcza serio to moja schiza po każdej cc 😢😢

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci bardzo Puszku, sugerowałam się tym co jest do wypełnienia na rodzić po ludzku :D to w takim razie też nie pisze tego w ogóle, nie chce nic nadzwyczajnego poza tym żeby urodzić bez kompilacji :D

Izka37 lubi tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:D ja wczoraj miałam fajny dzień w końcu się nie nudzilam. Była u mnie siostra z synkiem na cały dzień u zostali na noc. Szkoda tylko że pogoda nie dopisała bo byśmy spędziły cały dzień na polu a tak to tylko poszłyśmy do rossmanna:P dziś pogoda chyba jeszcze gorsza tyle co z psem wyszlam rano.
    Co do lewatywy wiem że dobrze było by ja zrobić i mam ja oczywiście w torbie ale boję się prosić o zrobienie . Ale musze sie odwazyc

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Ok - zrobię dziś test na ten wyciek- znalazłam w aptece i M kupi..
    Która z Was ma tak mokro cały czas? Czy tylko ja?? :(

Ja mam tak cały czas gdyby nie wkładki to chyba bym codziennie majtki musiała zmieniać, możesz w sklepie medycznym kupić takie paski do ph.

Co do chusty czy nosidelek takich dla maleństwo to ja kupiłam raja tulę ergonomiczne i nie wiem w sumie po co ani razu jej nie uzylam a jak Anie chciałam nosic to płakała za każdym razem wiec oddałam znajomej.

Glendolina Najlepiej to z ginem omów to KTG, trzabylo sie pod pytać położnej co one oznaczają.

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    Dziękuję Ci bardzo Puszku, sugerowałam się tym co jest do wypełnienia na rodzić po ludzku :D to w takim razie też nie pisze tego w ogóle, nie chce nic nadzwyczajnego poza tym żeby urodzić bez kompilacji :D
    ojj z rodzić po ludzku jest elaborat na 4 strony ;) ogólnie serio my lubimy jak plan porodu jest konkretny, bo oglądanie po raz 4 pod rząd tego samego jest bez sensu ;D a wszystko możesz powiedzieć położnej na zasadzie rozmowy ;) nikt krzywdy nie zrobi ;)

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ago91 wrote:
    Ja wczoraj koło 23 miałam pierwszy prawdziwy bolesny skurcz. Już myślałam że się zaczęło. Złapało mnie nagle jak wstawalam z łóżka siku, cały brzuch nagle zrobił się twardy i czułam wielki ból okresowy ale to taki że nie mogłam się podnieść. Musiałam przeczekać żeby pójść zrobić to siku. Trwało to około 1.5 minuty ale puszczalo powoli. Po tym miałam co chwilę skurcze braxtona bezbolesne właściwie co jakieś trzy minuty. Zadzwoniłam do męża mówię żeby nie szedł spać bo miałam skurcz i czekam co dalej. Już chciał się pakować szybko wsiadac w samochód i wracać, no ale się nie doczekaliśmy na kolejny.. miałam już tylko te braxtona co chwilę leżałam i zasnęłam w końcu w nocy też miałam chyba cały czas bo co się przebudzilam to czułam jak mi twardnial brzuch. Cieszę się że coś się rusza powoli, z tego co wiem to te poważniejsze skurcze powodują rozwieranie szyjki tak ?

O coś moja droga czuję że tuż tuż , co do tych skurczy to sie nie znam ja miałam skurcze nawet ponad 80 % i nic nie ruszali i zaraz znowu 50 % i tak spadały i rosły ale nie ma co tu porównywać itp trzymam jak coś mocno kciuki. Pamiętaj moja droga że jak na prawdę coś się zacznie nawet jakby to był fałszywy alarm to i tak na szpital , nie wiem jak tam jest w Kozienicach ( tam będziesz rodzić ) jak coś to zostawią Cię .

ago91 lubi tę wiadomość

‹‹ 1151 1152 1153 1154 1155 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ