X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam obiad z baru nie na moje.zdrowie gotowanie :) schabowy z serem i pieczarkami do tego frytki i surówki

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Puszku pytanie mam do Ciebie jedno 😁 jak brzuch opada tzn że dziecko się wstawia w kanał rodny? Czy to tylko taki mit jest z tym opadnieciem brzucha. Wszystkie znajome mi mówią że już mi opadł i lekarka dziś też mówiła że już jest nisko. Więc co to tak naprawdę znaczy , może się coś zacząć niedługo czy mogę tak chodzić cały czas i nie ma to żadnego znaczenia ?
    część przodująca (zazwyczaj głowa) zaczyna przymierzać się do wejścia w kanał rodny i tam naciska na szyję;) no może się zacząć, drugi raz rodzisz, a pierwszy wcześniak tak?

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Mi to powiedział lekarz z lux med - nie ma znaczenia czy chodzisz prv czy nfz

Ps. Mamy tu Puszka (jakie to szczęście !!) i przecież „trąbiła” już dawno o tym :) nie ma co się obrażać czy buntować - lepiej samemu wybrać fajną położną żeby właśnie nie trafić źle z przypadku. Kobiety - musicie znać swoje prawa, bo potem są pretensje, żale czy właśnie dziwne historie .. niestety - jak to kiedyś mi sędzia powiedział na rozprawie na mój głupi zarzut, że klient nie znał swoich praw- w tych czasach nie znać swoich podstawowych praw czy obowiązków to nie jest argument - za łatwy jest dostęp do internetu czy literatury .. zaprzeczycie???

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale we Wrocławiu położna nie jeździ po całym mieście tylko w okolicy, inaczej trzeba się pofatygować do przychodni. Tak samo z pediatra dla dziecka.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się też właśnie zastanawiam jak to jest z tą położna, bo ja mam wybrana z innej przychodni (nawet tej przychodni nie znam) i zastanawiam się czy mi kogoś z mojej przysla czy szpital poinformuję wybrana położna bo przybila mi do karty pieczątkę swoją. Mam się z nią spotkać pi świętach to dopytam, bo nawet wcześniej o tym nie pomyślałam. Wiem tylko od niej ze nie musze być zapisana do jej przychodni żeby móc ją wybrać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 15:28

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Nie wiem gdzie mieszkasz, ale we Wrocławiu położna nie jeździ po całym mieście tylko w okolicy, inaczej trzeba się pofatygować do przychodni. Tak samo z pediatra dla dziecka.
    Pewnie ma swoje rejony i albo akceptuje odległość i przyjmuje pacjentkę, albo nie, niestety za paliwo nikt nie płaci, czy za parking ;/ jak ma bezpośredni kontrakt z nfz, a jak jest przez przychodnię to zależy na ile jej dyrekcja pozwala (do ilu km). Niestety za patronaż jest stała kwota i nfz nie zapłaci więcej jak położna będzie miała super opinie, nikogo to nie obchodzi, że siedze u pacjentki 2-3 h i oceniam akt karmienia i dojadę do niej 30 km, nfz płaci te same 26 zł co takiej położnej co wejdzie na 5 min i da jakieś bzdury na kartce ;( Dlatego trzeba wybrać taką, która nam odpowiada. Myślę ,że Wrocław jest na tyle dużym miastem, że wśród położnych jest spora konkurencja, gorzej jest na wsiach, gdzie nie ma wyjścia.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kama2784 wrote:
    Ja się też właśnie zastanawiam jak to jest z tą położna, bo ja mam wybrana z innej przychodni (nawet tej przychodni nie znam) i zastanawiam się czy mi kogoś z mojej przyszła czy szpital poinformuję wybrana położna bo przybila mi do karty pieczątkę swoją. Mam się z nią spotkać pi świętach to dopytam, bo nawet wcześniej o tym nie pomyślałam. Wiem tylko od niej ze nie musze być zapisana do jej przychodni żeby móc ją wybrać.
    Miło będzie jak ją poinformujesz o porodzie i o wyjsciu ze szpitala smsem. Dała swój numer?
    Tak możesz mieć położną gdzie indziej, lekarza gdzie indziej i pielęgniarkę gdzie indziej ;) i już jesteś do niej zapisana, bo miałaś edukację, wiec pewnie deklarację wypełniłaś ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 15:32

kama2784 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    W Gdańsku :) to lipa - ale jesteś pewna, że żadna nie jeździ? Też wiadomo że nie szukam położnej z Gdyni, bo raczej nie przyjedzie tyle km (30), moja położna bez problemu dojeżdża w obrębie miasta- jest na nfz.
    Pediatra to co innego .. ale też są wizyty domowe (jak dziecko mocno chore?).

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    W Gdańsku :) to lipa - ale jesteś pewna, że żadna nie jeździ? Też wiadomo że nie szukam położnej z Gdyni, bo raczej nie przyjedzie tyle km (30), moja położna bez problemu dojeżdża w obrębie miasta- jest na nfz.
    Pediatra to co innego .. ale też są wizyty domowe (jak dziecko mocno chore?).
    tak ;) są, ogólni9e patronaż też powinien być w przychodni, jednak przy tej ilości pacjentów w mieście są w przychodni ;) nasza pediatra jeździ do domu jak potrzeba ;)

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Miło będzie jak ją poinformujesz o porodzie i o wyjsciu ze szpitala smsem. Dała swój numer?
    Tak możesz mieć położną gdzie indziej, lekarza gdzie indziej i pielęgniarkę gdzie indziej ;) i już jesteś do niej zapisana, bo miałaś edukację, wiec pewnie deklarację wypełniłaś ;)
    Tak mam jej numer i ona jest bardzo bardzo fajna, powiedziała, że jak tylko mam jakiś problem to mam dzwonić. Po świętach na spotkaniu pewnie się umówimy jak mam ją poinformować o porodzie. Ciekawi mnie czy szpital też ją poinformuję, jak to działa.

• Nistera Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    część przodująca (zazwyczaj głowa) zaczyna przymierzać się do wejścia w kanał rodny i tam naciska na szyję;) no może się zacząć, drugi raz rodzisz, a pierwszy wcześniak tak?

Wsumie to 3 raz już.
    Pierwszy wcześniak 25tc SN z oxy po przebyciu pęcherza podczas zakładania szwu.
    2 porod był o czasie 40+1 SN miałam założoną jakąś taśmę tylko szyjke i po 2 godzinach wypadła i poszło rozwarcie.
    Tak tylko teoretycznie pytam czy spodziewać się czegoś wcześniej przez to "opadniecie brzucha" czy nie zawracać sobie głowy.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    Pantera, powiem jeszcze raz ze to jest bezprawne. Zrobiłam rozeznanie, we wszystkich przedszkolach gdzie kogoś znam dyżur pełni dyrektor który musi zapewnić dzieciom opiekę. U nas w przedszkolu w zeszłym tygodniu była tylko dyrekcja, napisała kartkę ze może przyjąć 25 dzieci, teraz zrezygnowała jedna pani ze strajku to już można przyjąć 50 dzieci. Nie do pomyślenia jest ze strajkujace placówki sa całkiem zamknięte :/ u nas 160 dzieci jest gdzie, w zeszłym tygodniu chodziło 4, w tym 26 już, rodzice sa z nauczycielami ale prawda taka że nie mają wszyscy co zrobić z dzieckiem na tyle czasu
    Mary Jane
    Teoretycznie rzeczywiście przedszkole nie powinno być zamknięte z powodu strajku, jednak nasza pani dyrektor zamknęła z powodu braku wystarczająco bezpiecznych warunków dla dzieci, bo 100% pracowników strajkuje...

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kama2784 wrote:
    Tak mam jej numer i ona jest bardzo bardzo fajna, powiedziała, że jak tylko mam jakiś problem to mam dzwonić. Po świętach na spotkaniu pewnie się umówimy jak mam ją poinformować o porodzie. Ciekawi mnie czy szpital też ją poinformuję, jak to działa.
    wysyła zaświadczenie o porodzie. Zależy od szpitala, bo część ma osobny druk dla położnej, osobny dla pediatry i super, bo wtedy oboje są poinformowani, w moim szpitalu jest jeden, wiec na tym druku podaje się adres przychodni i naswisko położnej, ale jak ma wybraną położną skądś indziej, to ona nie dostaje tej informacji, dlatego tak istotny jest kontakt bezpośredni. Po za tym zanim pocztą przyjdzie ta kartka to czasem też idzie, a ja lubiłam już na drugi dzień po powrocie zrobić wizytę, potem na szwy i potem po tygodniu kolejnym i po kolejnym. Jak było oki to na tylu wizytach kończyliśmy :)

kama2784 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera

Prywatne przedszkole strajkuje ? U nas przedszkole prywatne gdzie.corka chodzi żadnego strajku nie prowadzi normalnie dziecko chodzi do przedszkola bez żadnych problemów

• Pantera Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari my w publicznym :)

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Wsumie to 3 raz już.
    Pierwszy wcześniak 25tc SN z oxy po przebyciu pęcherza podczas zakładania szwu.
    2 porod był o czasie 40+1 SN miałam założoną jakąś taśmę tylko szyjke i po 2 godzinach wypadła i poszło rozwarcie.
    Tak tylko teoretycznie pytam czy spodziewać się czegoś wcześniej przez to "opadniecie brzucha" czy nie zawracać sobie głowy.
    Myślę, że może chcieć wyjść ;) u wieloródki to może szybko pójść w takim wypadku, trzymam kciuki;)

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszku
    Czyli nisko brzuszek tzn zaczynający się od linii włosów może zwiastować wcześniejszy poród?
    Dodatkowo Mały często napiera na szyjkę i miednicę, ale czasem również na pachwinę, więc raz jest tak raz tak.

• 4me Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    Puszku
    Czyli nisko brzuszek tzn zaczynający się od linii włosów może zwiastować wcześniejszy poród?
    Dodatkowo Mały często napiera na szyjkę i miednicę, ale czasem również na pachwinę, więc raz jest tak raz tak.
    Ale obnizyl Ci sie teraz czy zawsze byl nisko?
    Moj jest nisko ale zawsze tak byl. Taka budowa ciala. W pierwszej ciazy tez.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me w tej ciąży był raczej nisko od momentu gdy porządnie urósł. W pierwszej ciąży był wyżej
    Ale w pierwszej nie miałam z kolei tego napierania na miednicę, a jak juz to na 2-3tyg przed porodem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 16:15

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    Puszku
    Ogólnie brzuszek opada ok 2 tyg przed porodem, czy częściej siusiasz? i lepiej Ci się oddycha?

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem że w żadnej ciąży nie doświadczyłam tego spektakularnego opadniecia brzucha ,zawsze miałam wysoko :)

‹‹ 1166 1167 1168 1169 1170 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ