X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Cherry87 Ekspertka

Wysłany: 19 października 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy - podobno około 10tygodnia następuje nasilenie objawów, tak słyszałam.

c55fxzkrvmf1b5up.png
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wymioty były codziennie przez cały tydzień, wczoraj odpuscilo mam nadzieję że przechodzi... Nie mam żadnych pobudek na siku, w zasadzie mam tak samo jak przed ciążą. Kicham i muszę ciągle coś jeść bo jak nie zjem to mam mdłości.
    Dziewczyny powiedzcie mi proszę odnośnie tych badań prenatalnych, czy przed 30 też robicie? Pytałam mojej ginekolog czy zaleca i mówi że to zależy co chce się zrobić z tą wiedzą bo otrzymam pewien wynik liczbowy prawdopodobieństwa chorób genetycznych, jeśli wyjdzie duże to trzeba zrobić ten test z krwi za 2,5tys i jeśli to potwierdzi to wtedy można się zastanowić nad usunięciem ciąży.... Dziewczyny czy wy macie taka opcję żeby usunąć? Ja bym nie mogła więc zastanawiam się czy jest sens w ogóle robić te badania a czytam tu was i mam wrażenie że wszystkie idziecie na to

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mdłości naprawdę spróbujcie czerwone grejpfuty. Działają nawet następnego dnia

Jestem przerażona rozmiarem swojego brzuszka, normalnie w 6mcu tak miałam w 1szej ciąży, a to dopiero 9tc! Jak ja to będę dalej ukrywać w pracy? Chyba długo nie mam szans się maskować...

Co do zmęczenia to ja też po 21 jestem dętka.
    Drugi dzień siedzę z córką w domu, bo ma zapalenie oskrzeli i zgadzam się, że nic się nie chce, nie ma siły, czas przez palce przecieka.
    Jak wstaje do pracy 5:30 i kończę dzień o 21 to przynajmniej mam poczucie, że coś zrobiłam. I na odczuwanie zmęczenia czy senności w dzień po prostu nie mam czasu!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2018, 08:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie u mnie corka.odprawiona do przedszkola synek.sie obudził właśnie i nauczy niezadowolony A ja nie długo skoczę z nim do męża zawieźć mu jakieś jedzonko i na zakupy i mam.ambitny plan ogarnąć dom.ciekawe haha. A u was jakie plany ?

• Agata :) Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)
    co do sikania też wstaje jak szalona, ale przed ciążą też wstawałam więc to norma :) Wstawanie w nocy to już standard. mam nadzieję, ze przyda się przy dziecku :D

co do mdłości ja już 3 tydzień bez. Jedyne co mi dolega to niesamowite wzdęcia, ból piersi i pobolewania brzucha i ciągłe biegunki po kilka razy dziennie ostatnio.

Kochane wczoraj robiłam badania, wszystko prawidłowo, zrobiłam sobie tarczycę dodatkowo bo lekarz mi nawet nie zlecił i wyszedł mi wynik TSH 4,049 mIU/l. Czytałam że w ciąży max 2,5 powinno być. Koleżanka miała 2,5 a lekarz i tak jej to zbijał. Czy to faktycznie wysoki wynik? wg norm (ale tych nieciążowych, jestem w normie choć w górnej granicy)
    Nigdy nie badałam wcześniej tarczycy. jestem zielona w tym temacie.

no i w przyszłą środę prenatalne, już się stresuję.

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

11.2020 cb 💔 06.2022 - 7tc 💔😔
    22cs - ⏸️💚
    9.12 -> 6+4, serduszko, 5mm
    23.12 -> 8+4, serduszko, 17mm
    16.01 - > 12+0 prenatalne
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera

A do którego miesiąca.chcesz pracować ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata

Żeby wykluczyć czy potwierdzić czy masz coś z tarczyca zrób sobie jescze ft3 i ft4 i wtedy weź na wizytę do ginekologa te wyniki

Agata :) lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 Po pierwsze zmień gin jaki to ginekolog aby już niby sugerować że np mogę mieć chore dziecko to usuwać ciążę :-!. Moja taka ciocia nie wiem ile miała dokładnie lat jak urodziła Wojtusia i lekarze też sugerowali jej usunięcie ciąży :O :O :O, bo dziecko będzie jak roślina była u różnych innych specjalistów i to się potwierdziło, że ich synek będzie chory i go urodziła! i wychowała wszak był bardzo chory bardzo dzielnie walczył i żył z chorobą 8 lat :'( .

Ja tych badań tak drogich nie robię mam 31 lat są za drogie, miałam nie raz prenatalne i wszystko było w porządku.

Co do zanikania mdłości i innych objawów to popieram to mit mi od trzech dni jak rano wstaję jest nie dobrze a to 10 tc B-).

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka jestem od Ciebie rok młodsza i robię prenatalne z nastawieniem, że wszystko będzie dobrze, gdyby coś było niepokojącego to zrobię pappe, gdyby coś z dalej to zawsze jest możliwość amniopunkcji. Nie trzeba robić nifty, czy cos.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka ja w pierwszej ciąży nie robilam tych badań. Tylko usg. Lekarz sam powiedział że nie widzi potrzeby bym wydawała tyle pieniędzy. Teraz jak do Niego poszłam to sam o to zagadnal czy robimy tak jak wcześniej ;)

Goldfinch ja też idę spać o 21 razem z córką :) wieczorem po prostu padam

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    2023💔Puste jajo płodowe 8tc
    01.2025 Crl 1,12cm ❤️
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi mdłości zniknęły, hurra!

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata. Wg obecnych standardow (nie w ciazy) wynik 4.0 to nie jest w granicach normy nawet jesli wskazuje na to przedzial laboratoryjny. Ja jak zaczelam sie leczyc na tarczyce 5 lat temu trafilam do endokrynologa z wynikiem 4.3
    Tak jak Samari napisala sam wynik tsh nic nie daje zrób ft3 i ft4.
    W ciazy idealnym wynikiem tsh jest wynik zblizony do 1 max 2.5
    Z tego co mi ostatnio endo mowila to w ciazy wazniejszy jest ft4 zeby byl w normie bo tsh lubi szalec.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na siku też wstaję w nocy, ale ogólnie jak potem zasnę to śpię jak zabita do 7:30. Ale ja już przed 21 jestem do spania. Zawsze chodziłam spać 23-24 czasem później, a teraz nie ma opcji.

Chusy wczoraj czytałam, że jakoś 9-10 mdłości są najgorsze, a potem już słabna, ale pewnie nie ma reguły.

Kruszynka, jeśli chodzi o usg prenatalne to warto zrobić nawet jeśli nie było wad genetycznych w rodzinie, nawet mimo młodego wieku. Oprócz wad chromosomalnych typy zespół downa itd. Są również schorzenia, które wykryte na tak wczesnym etapie stwarzają możliwość wdrożrnia odpowiedniego leczenia. Jeśli chodzi o wynik liczbowy prawdopodobieństwa to to się wylicza na podstawie różnych czynników, usg, testu pappa-a, wieku, występowania chorób w rodzinie itd. Test pappa-a czasami faktycznie wychodzi słabo i przez to robi to prawdopodobieństwo wystąpienia wad większe. Niekiedy jest to też niepotrzebnym stresem, ale uważam, że warto, nawet jak nie masz obciążeń i jesteś młoda, nawet tylko po to, żeby się upewnić, że jest ok. Pappa-a daje też obraz jak pracuje nasze łożysko.

maderdin lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dodam. Nie stresuj sie bo ten wynik nie jest jakis fatalny. Ja mialm poltora tygosnia temu ponad 8!!zwiekszyli mi dawki leku i teraz mam kontrole w przyszym tygodniu. Dzidzius bierze tyle hormonu tarczycy od ciebie ile potrzebuje to tobie zaczyna brakowac tak mi tlumaczyla endokrynolog. Zrob ft3 i ft4

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka ja rowniez nie robie prenatalnych, tak jak Milka.

Milka1991 lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • iwwk Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata mi w poprzedniej ciąży przy wyniku 2,5 wdrozyl lekarz euthyrox, najpierw gin, a potem endokrynolog zwiększył dawkę. Zrobiłam dodatkowe badania tarczycy i wyniki były prawidłowe. W maju na kontroli po poronienie miałam wynik 2,32 i lekarz mówił, że do starań muszę zbić, ale ja od marca nie brałam euthyrox i jakoś zaszłam z taką powyżej 2. Ale urosła do 2,86 i od razu w 5 Tc dostałam euthyrox, nie protestowałam, bo pomimo, że tarczycę mam zdrowa to wiem, że teraz dziecko pobiera hormony tarczycy ode mnie, stąd podwyższone tsh i trzeba troszkę wspomóc ta tarczycę. Najlepiej udaj się od razu do endokrynologa, w ciąży powinni przyjąć Cię w ciągu 7 dni,zrobi Ci cały panel tarczycowy.

atdcjw4ziax1my6y.png
  • pokico Znajoma

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja wczoraj wizyta, Dzidzia ma 5,27 cm <3 mój gin zakupił sobie nowy sprzęt do usg, jak wyraźnie było widać rączki, nóżki, dzidzia ruszała nóżką i miała prawdopodobnie czkawkę (:
    termin 2/3 maj, prenatalne 23.10.

Chusy, iwwk, Szczęśliwa Mamusia, Oleander, Milka1991, Agata :), Paula_071 lubią tę wiadomość

eiktsek2ejahpnjn.png
    23. 08 dwie kreski <3
    05.09 13220 BetaHcg.
    17.09 jest <3
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi :) czyli ogólnie po prostu chcecie się upewnić ze wszystko ok. Ktoś pisał kiedyś ze u kogoś wyszło ze dziecko będzie miało Downa i matka już się na to psychicznie przygotowała a tu urodziło się zdrowe. Dlatego obawiam się tych badań... Przecież w połowie ciąży też powinni wykryć gdyby coś miało być nie tak? I to USG co jest u mnie w 13 tyg (5.11 mam) to wtedy też wszystko będzie widać mimo że nie nazywa się to usg prenatalne.

km5sroeqzvrm7hel.png

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Hashimoto i w sierpniu udało mi się zbić TSH do 0.26 a teraz w ciąży mi skoczylo do 3 i dostałam większą dawkę od razu bo musi być poniżej 2,5. Czytałam ze podwyższone TSH źle wpływa na rozwój mózgu maluszka i może nawet powodować kretynizm.warto szybko uregulować to TSH.W ciąży bada się razem z TSH zawsze FT 4

km5sroeqzvrm7hel.png

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prenatalne mam 16.11 bedzie to 12t6dz czyli udalo mi sie zlapac termin dokladnie taki jaki moja gin chciala i do tego doktora do ktorego moja gin polecala bo sie z nim zna. W prywatnej przychodni w jeden dzien sie wymieniają on konczy przyjmowac ona wchodzi i mowila ze często omawiają jak jej pacjentki robia u niego prenatalne. Mam nadziejr ze wszystko bedzie dobrze.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
‹‹ 182 183 184 185 186 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ