X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Cherry87 Ekspertka

Wysłany: 19 października 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy - podobno około 10tygodnia następuje nasilenie objawów, tak słyszałam.

c55fxzkrvmf1b5up.png
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wymioty były codziennie przez cały tydzień, wczoraj odpuscilo mam nadzieję że przechodzi... Nie mam żadnych pobudek na siku, w zasadzie mam tak samo jak przed ciążą. Kicham i muszę ciągle coś jeść bo jak nie zjem to mam mdłości.
    Dziewczyny powiedzcie mi proszę odnośnie tych badań prenatalnych, czy przed 30 też robicie? Pytałam mojej ginekolog czy zaleca i mówi że to zależy co chce się zrobić z tą wiedzą bo otrzymam pewien wynik liczbowy prawdopodobieństwa chorób genetycznych, jeśli wyjdzie duże to trzeba zrobić ten test z krwi za 2,5tys i jeśli to potwierdzi to wtedy można się zastanowić nad usunięciem ciąży.... Dziewczyny czy wy macie taka opcję żeby usunąć? Ja bym nie mogła więc zastanawiam się czy jest sens w ogóle robić te badania a czytam tu was i mam wrażenie że wszystkie idziecie na to

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mdłości naprawdę spróbujcie czerwone grejpfuty. Działają nawet następnego dnia

Jestem przerażona rozmiarem swojego brzuszka, normalnie w 6mcu tak miałam w 1szej ciąży, a to dopiero 9tc! Jak ja to będę dalej ukrywać w pracy? Chyba długo nie mam szans się maskować...

Co do zmęczenia to ja też po 21 jestem dętka.
    Drugi dzień siedzę z córką w domu, bo ma zapalenie oskrzeli i zgadzam się, że nic się nie chce, nie ma siły, czas przez palce przecieka.
    Jak wstaje do pracy 5:30 i kończę dzień o 21 to przynajmniej mam poczucie, że coś zrobiłam. I na odczuwanie zmęczenia czy senności w dzień po prostu nie mam czasu!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2018, 08:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie u mnie corka.odprawiona do przedszkola synek.sie obudził właśnie i nauczy niezadowolony A ja nie długo skoczę z nim do męża zawieźć mu jakieś jedzonko i na zakupy i mam.ambitny plan ogarnąć dom.ciekawe haha. A u was jakie plany ?

• Agata :) Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)
    co do sikania też wstaje jak szalona, ale przed ciążą też wstawałam więc to norma :) Wstawanie w nocy to już standard. mam nadzieję, ze przyda się przy dziecku :D

co do mdłości ja już 3 tydzień bez. Jedyne co mi dolega to niesamowite wzdęcia, ból piersi i pobolewania brzucha i ciągłe biegunki po kilka razy dziennie ostatnio.

Kochane wczoraj robiłam badania, wszystko prawidłowo, zrobiłam sobie tarczycę dodatkowo bo lekarz mi nawet nie zlecił i wyszedł mi wynik TSH 4,049 mIU/l. Czytałam że w ciąży max 2,5 powinno być. Koleżanka miała 2,5 a lekarz i tak jej to zbijał. Czy to faktycznie wysoki wynik? wg norm (ale tych nieciążowych, jestem w normie choć w górnej granicy)
    Nigdy nie badałam wcześniej tarczycy. jestem zielona w tym temacie.

no i w przyszłą środę prenatalne, już się stresuję.

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

11.2020 cb 💔 06.2022 - 7tc 💔😔
    22cs - ⏸️💚
    9.12 -> 6+4, serduszko, 5mm
    23.12 -> 8+4, serduszko, 17mm
    16.01 - > 12+0 prenatalne
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera

A do którego miesiąca.chcesz pracować ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata

Żeby wykluczyć czy potwierdzić czy masz coś z tarczyca zrób sobie jescze ft3 i ft4 i wtedy weź na wizytę do ginekologa te wyniki

Agata :) lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 Po pierwsze zmień gin jaki to ginekolog aby już niby sugerować że np mogę mieć chore dziecko to usuwać ciążę :-!. Moja taka ciocia nie wiem ile miała dokładnie lat jak urodziła Wojtusia i lekarze też sugerowali jej usunięcie ciąży :O :O :O, bo dziecko będzie jak roślina była u różnych innych specjalistów i to się potwierdziło, że ich synek będzie chory i go urodziła! i wychowała wszak był bardzo chory bardzo dzielnie walczył i żył z chorobą 8 lat :'( .

Ja tych badań tak drogich nie robię mam 31 lat są za drogie, miałam nie raz prenatalne i wszystko było w porządku.

Co do zanikania mdłości i innych objawów to popieram to mit mi od trzech dni jak rano wstaję jest nie dobrze a to 10 tc B-).

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka jestem od Ciebie rok młodsza i robię prenatalne z nastawieniem, że wszystko będzie dobrze, gdyby coś było niepokojącego to zrobię pappe, gdyby coś z dalej to zawsze jest możliwość amniopunkcji. Nie trzeba robić nifty, czy cos.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka ja w pierwszej ciąży nie robilam tych badań. Tylko usg. Lekarz sam powiedział że nie widzi potrzeby bym wydawała tyle pieniędzy. Teraz jak do Niego poszłam to sam o to zagadnal czy robimy tak jak wcześniej ;)

Goldfinch ja też idę spać o 21 razem z córką :) wieczorem po prostu padam

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi mdłości zniknęły, hurra!

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata. Wg obecnych standardow (nie w ciazy) wynik 4.0 to nie jest w granicach normy nawet jesli wskazuje na to przedzial laboratoryjny. Ja jak zaczelam sie leczyc na tarczyce 5 lat temu trafilam do endokrynologa z wynikiem 4.3
    Tak jak Samari napisala sam wynik tsh nic nie daje zrób ft3 i ft4.
    W ciazy idealnym wynikiem tsh jest wynik zblizony do 1 max 2.5
    Z tego co mi ostatnio endo mowila to w ciazy wazniejszy jest ft4 zeby byl w normie bo tsh lubi szalec.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na siku też wstaję w nocy, ale ogólnie jak potem zasnę to śpię jak zabita do 7:30. Ale ja już przed 21 jestem do spania. Zawsze chodziłam spać 23-24 czasem później, a teraz nie ma opcji.

Chusy wczoraj czytałam, że jakoś 9-10 mdłości są najgorsze, a potem już słabna, ale pewnie nie ma reguły.

Kruszynka, jeśli chodzi o usg prenatalne to warto zrobić nawet jeśli nie było wad genetycznych w rodzinie, nawet mimo młodego wieku. Oprócz wad chromosomalnych typy zespół downa itd. Są również schorzenia, które wykryte na tak wczesnym etapie stwarzają możliwość wdrożrnia odpowiedniego leczenia. Jeśli chodzi o wynik liczbowy prawdopodobieństwa to to się wylicza na podstawie różnych czynników, usg, testu pappa-a, wieku, występowania chorób w rodzinie itd. Test pappa-a czasami faktycznie wychodzi słabo i przez to robi to prawdopodobieństwo wystąpienia wad większe. Niekiedy jest to też niepotrzebnym stresem, ale uważam, że warto, nawet jak nie masz obciążeń i jesteś młoda, nawet tylko po to, żeby się upewnić, że jest ok. Pappa-a daje też obraz jak pracuje nasze łożysko.

maderdin lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dodam. Nie stresuj sie bo ten wynik nie jest jakis fatalny. Ja mialm poltora tygosnia temu ponad 8!!zwiekszyli mi dawki leku i teraz mam kontrole w przyszym tygodniu. Dzidzius bierze tyle hormonu tarczycy od ciebie ile potrzebuje to tobie zaczyna brakowac tak mi tlumaczyla endokrynolog. Zrob ft3 i ft4

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka ja rowniez nie robie prenatalnych, tak jak Milka.

Milka1991 lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • iwwk Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata mi w poprzedniej ciąży przy wyniku 2,5 wdrozyl lekarz euthyrox, najpierw gin, a potem endokrynolog zwiększył dawkę. Zrobiłam dodatkowe badania tarczycy i wyniki były prawidłowe. W maju na kontroli po poronienie miałam wynik 2,32 i lekarz mówił, że do starań muszę zbić, ale ja od marca nie brałam euthyrox i jakoś zaszłam z taką powyżej 2. Ale urosła do 2,86 i od razu w 5 Tc dostałam euthyrox, nie protestowałam, bo pomimo, że tarczycę mam zdrowa to wiem, że teraz dziecko pobiera hormony tarczycy ode mnie, stąd podwyższone tsh i trzeba troszkę wspomóc ta tarczycę. Najlepiej udaj się od razu do endokrynologa, w ciąży powinni przyjąć Cię w ciągu 7 dni,zrobi Ci cały panel tarczycowy.

atdcjw4ziax1my6y.png
  • pokico Znajoma

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja wczoraj wizyta, Dzidzia ma 5,27 cm <3 mój gin zakupił sobie nowy sprzęt do usg, jak wyraźnie było widać rączki, nóżki, dzidzia ruszała nóżką i miała prawdopodobnie czkawkę (:
    termin 2/3 maj, prenatalne 23.10.

Chusy, iwwk, Szczęśliwa Mamusia, Oleander, Milka1991, Agata :), Paula_071 lubią tę wiadomość

eiktsek2ejahpnjn.png
    23. 08 dwie kreski <3
    05.09 13220 BetaHcg.
    17.09 jest <3
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi :) czyli ogólnie po prostu chcecie się upewnić ze wszystko ok. Ktoś pisał kiedyś ze u kogoś wyszło ze dziecko będzie miało Downa i matka już się na to psychicznie przygotowała a tu urodziło się zdrowe. Dlatego obawiam się tych badań... Przecież w połowie ciąży też powinni wykryć gdyby coś miało być nie tak? I to USG co jest u mnie w 13 tyg (5.11 mam) to wtedy też wszystko będzie widać mimo że nie nazywa się to usg prenatalne.

km5sroeqzvrm7hel.png

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Hashimoto i w sierpniu udało mi się zbić TSH do 0.26 a teraz w ciąży mi skoczylo do 3 i dostałam większą dawkę od razu bo musi być poniżej 2,5. Czytałam ze podwyższone TSH źle wpływa na rozwój mózgu maluszka i może nawet powodować kretynizm.warto szybko uregulować to TSH.W ciąży bada się razem z TSH zawsze FT 4

km5sroeqzvrm7hel.png

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prenatalne mam 16.11 bedzie to 12t6dz czyli udalo mi sie zlapac termin dokladnie taki jaki moja gin chciala i do tego doktora do ktorego moja gin polecala bo sie z nim zna. W prywatnej przychodni w jeden dzien sie wymieniają on konczy przyjmowac ona wchodzi i mowila ze często omawiają jak jej pacjentki robia u niego prenatalne. Mam nadziejr ze wszystko bedzie dobrze.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
‹‹ 182 183 184 185 186 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ