X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak oglądałam te adaptery do pasów to tak myślałam że one mają za zadanie po prostu odciągnąć pas z brzucha. Czy nie prościej jest po prostu zapiac pas na fotelu i siąść przekładając przez głowę tylko ten pas poprzeczny? Wtedy w ogóle nie uciska

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • Magdaa88 Debiutantka

Wysłany: 21 października 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) mam pytanie do Was dziewczyny. Moj maluszek ostatnio na wizycie miał tetno 190/min. I to był wg OM 11t1d a wg usg 11t4d. CRL- 47mm. Jakie tetno mialy Wasze maluszki? Nie ukrywam, ze bardzo sie martwię. Lekarz kazal się nie przejmować bo raz bylam przeziebiona a dwa maluszek bardzo byl aktywny. Powiedział, zeby zwrocic uwage na badaniach prenatalnych.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszonka

Mi się wydaje że bardziej chodzi tutaj o bezpieczeństwo w razie jakiejś stłuczki czy kolizji że jednak całościowo prawidłowo zapisy pas da ci jakieś bezpieczeństwo. Nie wyobrażam sobie w 8 miesiącu fikac koziołki przez pasy bo za 100 zł można kupić używki w super stanie

Oleander, cookiemonster, 4me, Paula_071 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa zapomniałam pisać witamy się w 12 tygodniu ❤❤

ago91, Paula_071 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa88 wrote:
    Hej :) mam pytanie do Was dziewczyny. Moj maluszek ostatnio na wizycie miał tetno 190/min. I to był wg OM 11t1d a wg usg 11t4d. CRL- 47mm. Jakie tetno mialy Wasze maluszki? Nie ukrywam, ze bardzo sie martwię. Lekarz kazal się nie przejmować bo raz bylam przeziebiona a dwa maluszek bardzo byl aktywny. Powiedział, zeby zwrocic uwage na badaniach prenatalnych.
    U mnie z usg 3.77 cm dokładnie - i było 183, to wg usg 10 tydz 2 dzień niby .. też sie bałam, że za dużo :( i dalej się boję

A kupujecie te adaptery pasów ?? Bo co on w sumie robi??
    Czy warto kupić używany ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 10:23

• Magdaa88 Debiutantka

Wysłany: 21 października 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko dziekuje za odpowiedz. Teraz jeszcze dojrzalam prenatalne mojego synka z 1 ciazy i on mial w 13t5d 170/min i wtedy lekarz nie zwrocil na to uwagi. Zapytalam tez na innym forum i jedna dziewczyna napisala, ze tez miala 190 w 9tygodniu ciazy. Wiec moze czasami to tetno faktycznie takie wysokie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 14:02

• Pantera Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży prowadziłam auto do 8mca bez żadnych adapterów.

Chyba mdłości minęły od kakiegoś czasu :) w 1szej ciąży non stop wymiotowałam, w drugiej widać lepiej sie znosi. Ale po doświadczeniach wiem już że wymiotowałam po frytkach i smażonych kotletach
    Teraz jestem mądrzejsza i tylko łagodne potrawy, zero smażenia i widać to działa :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adaptery są dla bezpieczeństwa dziecka a nie dla wygody :) zobaczcie sobie filmiki na internecie z symulacji wypadków

cookiemonster, 4me, Paula_071 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://youtu.be/_Ehp3o41GDM
    Tutaj jeden film z symulacji.

Dziś się czuję jakby lepiej ale jeszcze nie chwalę dnia,pójdę z mężem na długi spacer pewnie dobrze mi zrobi :)

• Magdaa88 Debiutantka

Wysłany: 21 października 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Pani Moł, naprawde podnioslas mnie na duchu :) co do pasow bezpieczenstwa nie wypowiem sie, bo nie uzywalam ani w 1 ciazy ani teraz, ale fakt ja malo podrozuje ;)

Pani Moł lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa88 wrote:
    Ciasteczko dziekuje za odpowiedz. Teraz jeszcze dojrzalam prenatalne mojego synka z 1 ciazy i on mial w 13t5d 170/min i wtedy lekarz nie zwrocil na to uwagi. Zapytalam tez na innym forum i jedna dziewczyna napisala, ze tez miala 190 w 9tygodniu ciazy. Wiec moze czasami to tetno faktycznie takie wysokie.
    Czyli mamy nie panikować :)
    Ja też dużo jeżdzę - lekarze + ewentualnie praca - chyba kupie adapter.

• cookiemonster Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander ma rację.
    Adapter jest dla bezpieczeństwa dziecka i matki. Chodzi o ten pas dolny żeby nie wbijal się w brzuch. A jeżdżenie w ogole bez pasów, co niestety część ciężarnych praktykuje, to już w ogóle skrajna nieodpowiedzialność.

maderdin, Paula_071, Oleander, Pani Moł lubią tę wiadomość

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Dolaczam i ja. Mam termin na 31.05, chyba jestem ostatnia na liscie??? aczkolwiek nie wiem czy nie powinnam jednak przyłączyć się do czerwcowej partii ;) pierwsze dziecko urodzilam w 41tc wiec pewnie tym razem będzie podobnie ;)
    Mimo to spróbuję tu bo nie bede przynajmniej pionierem jak na majoweczkach ;)

Witam się :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 10:53

Paula_071, Ciasteczko77, cookiemonster, Milka1991, Pani Moł lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży bylam na warsztatach bezpieczny maluch. Ratownik medyczny opowiadal jak ratowal kobiete w ciazy z wypadku, która usiadła na dolnej czesci i zapiela sie górna. Cala byla tam, gdzie normalnie trzyma sie nogi.
    Nie bylo czego ratowac-ani jej ani dziecka. Oboje zmarli. Nie zapiety pas konczy sie za szyba samochodu-skutek taki sam...
    Koszt nowego adaptera to kilka lat temu bylo 200 pln. Nie mialam zadanych dylematow czy warto... Pas chroni matke a adapter dziecko.
    Ja osobiście polecam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 10:54

Oleander, maderdin, Paula_071, cookiemonster, Pani Moł lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • ago91 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa88 wrote:
    Ja też w 11t1d byłam na wizycie i maluch miał tętno 185 Ale lekarz nawet słowa nie powiedział na ten temat więc się nie martwię.

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • ago91 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro zaczynam drugi trymestr <3

Ciasteczko77, Paula_071, Pani Moł lubią tę wiadomość

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • Magdaa88 Debiutantka

Wysłany: 21 października 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ago91 dziekuje za odpowiedz :) naprawde ciesze sie, ze zapytalam Was dziewczyny, bo starszna panikara ze mnie i juz kladlam sobie do glowy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ago91

Gratulacje :) ja jeszcze trochę i też wejdę w drugi trymestr :) z niecierpliwością czekam na prenatalne ❤

Dokładnie ja też nie rozważam za i przeciw adapterow znalazłam na olx czekam.na odpowiedź od babeczki i biorę od ręki. Dla mnie bezpieczeństwo to kwestia najważniejsza. Tak.samo jak z fotelikiem na jakie modele stawiacie?

ago91 lubi tę wiadomość

• KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)
    Nie miałam czasu ostatnio nawet się na chwilę odezwać. W piątek robiłam tort na urodziny do znajomych, stwierdziłam, że nie będę wam pokazywać, bo narobie taaakiej ochoty... :D a wyszedł mi najlepszy! Zamiast alkoholu nasaczylam biszkopty herbata o smaku maliny i figi. Był słodko kwaśny, idealnie wyważony. Mój pierwszy z takim udziwnienien, ale nie ostatni.

Kupiliśmy po prenatalnych dwa pierwsze ubranka, w kolorze bezowo białym, tak symbolicznie. Najchętniej już kupiliśmy wszystko. Przeszedł strach . Trafiliśmy na używany wózek za 400zl, ale opinie były niezbyt dobre. A wózek 3w 1, super stan. Zastanawiam się czy jest sens kupować nowke, jak u nas ludzie sprzedają naprawdę super wózki po okresie zakończenia używania gondoli, wtedy kupują nowe spacerówki. Chociaż też marka babydesing dostępna w smyku ma super wózki i joie, te dwie firmy mnie kuszą.

Co do fotelików, my stawiamy raczej na kiddy evoluna 2, jedyny na rynku, który można lekko rozłożyć podczas jazdy, a już teraz wiemy, że czeka nas długa droga z maleństwem.
    Jak maluszek będzie miał 6 miesięcy, chcemy wrócić na stałe do Polski. Nie nadaje się do lotu samolotem więc podróż sobie rozłożymy na dwa dni autem. Z resztą fotelik ma super opinie, a w razie stłuczki, producent wymienia fotelik na nowy.

Kiedy zaczynacie kupować jakieś gadżety dla dziecka?
    Ja wogole nie wiem jak kompletowac wyprawkę na maj... U nas będzie już raczej ciepło bardzo. W okolicach połowy maja potrafi być po 30stopni, ale był też taki Rok, że cały maj lało.

Ja jutro wracam do pracy, pracuje fizycznie więc nie wiem jak długo dam radę. Planuję wytrzymać chociaż 3 tygodnie żeby znowu mieć płatności 100% na 2tygodnie, a potem na tydzień 85%, po trzech tygodniach na zwolnieniu płacą tylko 60%. Tak planuje odciągnąć do 7miesiaca, bo jak się kończy 6 już mogę zgłosić, że całkowicie idę na zwolnienie.
    Plus jest taki, że na atescie do pracy lekarz machnął mi zły termin 23.04 więc automatycznie mogę pójść wcześniej na wolne, odbiorą mi to potem z dwóch miesięcy macierzyńskiego, ale to nic, bo i tak mam chytry plan żeby po wychowawczym się zwolnić. Czyli łącznie pół roku po porodzie. Trzymajcie za mnie kciuki, bo strasznie się boję powrotu, spać mogłabym nadal non stop, nie wiem jak zerwe się o 6,a potem przeżyje w pracy do 16.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 12:44

Oleander lubi tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
‹‹ 188 189 190 191 192 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ