X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja.wam powiem że ja uznałam szkole rodzenia za stratę czasu A w praktyce okazało się wszystko zupełnie inaczej jak w książce. Ale to każdy musi pójść i ocenić jeden będzie zadowolony A drugi znudzony

• cookiemonster Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    Pytanie do doświadczonych mam: jak to u was było z pierwszym maluszkiem, wiedziałyście od razu jak go kąpać, przebierać itp, nie bałyście się? Ja się dużo zajmowałam dziećmi 1+, a niemowlaków zawsze się bałam, tzn bałam się, że je jakiś uszkodzę hehe i teraz też mam takie myśli jak to będzie z naszą dzidzią..
    ja tak samo jak Ty - maluszków nigdy nie brałam na ręce, żeby nie popsuć i początki są ciężkie. W szpitalu gdzie rodziłam nikt nic nie pokazał; byliśmy na szkole rodzenia to coś wiedziałam plus filmiki Zawitkowskiego na youtube i reszta jakoś wychodzi z czasem. Natomiast najwięcej dały nam wizyty u fizjoterapeutów którzy mają Bobath i do tego ogromnie zachęcam na etapie jak dziecko ma ok 6 tyg. My byliśmy późno, bo ok 3msc - długo wydawało mi się to zbędne i na wyrost i nie rozumiałam po co to robić, ale w grupie lipcówek większość szła i tak siłą tłumu też zdecydowaliśmy się. Dobry fizjo jest w stanie wiele nauczyć, wiele wykryć wcześnie i można to łatwo skorygować na tym etapie.

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png

Wysłany: 31 października 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    A ja.wam powiem że ja uznałam szkole rodzenia za stratę czasu A w praktyce okazało się wszystko zupełnie inaczej jak w książce. Ale to każdy musi pójść i ocenić jeden będzie zadowolony A drugi znudzony
    Dla mnie w szkole rodzenia chodziło głównie o oswojenie się ze szpitalem - wybrałam taką która jest w szpitalu gdzie chciałam rodzić, mogłam poznać dwie położne, zobaczyć trakt, dowiedzieć się co i jak od strony technicznej i to mnie jakoś tam uspokoiło. Z tym, że my wybraliśmy opcję jednodniową, intensywny kurs w sobotę.

3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem że na obchodzie po szpitalu właśnie że szkoły rodzenia trafiliśmy akurat na rodzica mną sali obok jak by usłyszeliśmy jej wrzaski to każda blada jak ściana haha

• KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas są wieczorki zapoznawcze, po 25tyg można pójść na taki wieczorek. Poznaje się położne, pokazują porodówki, jak wyglądają sale, bo są do wyboru 1,2,3 bądź 4osobowe. Tłumacza co zabrać, bo większość dają oni.my się wybieramy w styczniu :)

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odpowiedzi.. :)
    Byłam.. nie wiem jaki ma wymiar ... szczerze.. byłam zbyt przejęta i łeb boli... niestety dalej zwolnienie... musze brać 150 acardu już (ciekawe po co tyle - zapomniałam spytać?) dalej proga :(
    Ja miałam niedobór żelaza - biore suple, teraz ładnie urosło.

Wysłany: 31 października 2018, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Ja wam powiem że na obchodzie po szpitalu właśnie że szkoły rodzenia trafiliśmy akurat na rodzica mną sali obok jak by usłyszeliśmy jej wrzaski to każda blada jak ściana haha
    jakby tak trafili na moje wrzaski jak rodziłam... łojezusiu, aż się dziwię, że nie straciłam głosu kompletnie, a skończyłam na drugi dzień tylko z chrypką;p

3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Dziewczyny - łeb mi rozsadza nie wyrobie, do tego znowu wymioty - czy zaszkodzi 1 Apap ??
    No nie wyrabiam z bólu ...
    bierzecie czasem przeciwbólowe ???

Jezu mnie tez... przykładam zimne okłady ale nic to nie daje. Boje się brać leki, jakoś chce to wytrzymać ale mam dość + plus mdłości nawet teraz :(

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciacho

W ciąży parqcetamol jest uznany za bezpieczny i można zazyc w razie kryzysu

No ja ogółem mimo że jestem po 2 cc to pierwszy poród miałam normalną próbę sn bo nie zapowiadało się nic że mam jakąś wadę miednicy i rodzilam 22.godziny i 2 godziny bóle partę wrzeszczalam jak opetana że babka co z bólami chodziła na takim korytarzyku to zasłabla.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2018, 21:54

• Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari nie strasz;(

o148o7es5xrrd9s8.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny, dajcie mi znac na kiedy macie terminy i cos o sobie zebym mogla wrzucic na pierwsza strone : )

Pani Mol, wreszcie ktos z '88 hurra :D

Dziewczyny ja tez nigdy nie mialam stycznosci z noworodkami ani dziecmi jako tako, wiec jak urodzila sie mala to rowniez panikowalam. Tym bardziej ze polozne w szpitalu mialy rece pelne roboty i nie bardzo mialy czas i ochote mi pokazac jak sie dziecko przewija albo kapie (a bylam w szpitalu przez tydzien). Wiec zdarzalo sie ze ubieralam pieluszke odwrotnie, ubranko powykrzywiane.. ale czlowiek nabiera wprawy i to calkiem szybko. Poza tym roznica miedzy zajmowaniem sie wlasnym dzieckiem a czyims jest ogromna. Z wlasnym owszem, tez obchodzisz sie jak z jajkiem, ale jednak to twoje dziecko i nie ma takiego strachu jak z zajmowaniem sie czyims potomstwem.

Pani Moł lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa ledwo zywa wrote:
    Samari nie strasz;(

Nie no coś ty nie straże absolutnie to taka moja historia A przymrużeniem oka. Ale nie ma co czarowac z poród to żadna przyjemność :) co się martwisz ja 3.raz na stół pójdę i jakoś się da :)

Wysłany: 31 października 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari, dla mnie parte były ulgą i już się nie darłam, za to te do rozwarcia... dla mnie kosmos, bo dzien przed porodem miałam szyjkę na prawie 4cm i bez rozwarcia.
    Szczęśliwa ledwo żywa - każdy poród jest inny. Znam kobiety które rodziły szybko i sprawnie nawet pierwsze dzieci, nie ma reguły :)

3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png

Wysłany: 31 października 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobieta potrafi więcej zniesc niz facet! Moj dzis pyta czy sie boje porodu a ja mowie ze w sumie narazie nie. Pewnie wpadne w panike jak sie zacznie. Narazie duuzo czasu do tego to zyje spokojnie. Ale mysle ze ten bol da sie przetrwać. Moja siostra mówi ze woli rodzic niz byc w ciazy

o148o7es5xrrd9s8.png

Wysłany: 31 października 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sensie bardzo zle przechodziła ciaze a poród miała stosunkowo lagodny i szybki

cookiemonster lubi tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po prenatalnym, wszystko super, na 90% dziewczynka :) bardzo się cieszymy obdzwonilismy wszystkich, mąż oblewal teraz dopiero wróciliśmy. Termin ma 11.05. Teraz ma 62mm, ryzyko wad genetycznych poniżej 1:20000 mała się super ułożyła, jak będę wiedziała jak się wrzuca zdjęcie to Wam prześle

Chusy, PatkaPP, Goldfinch26, Milka1991, Agata :), Paula_071, maderdin, cookiemonster lubią tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wiesci Kruszynka! <3

Co do porodu to u mnie bylo naprawde lajtowo, za to polog byl koszmarny..

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Kainna Debiutantka

Wysłany: 31 października 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adani wrote:
    Kainna super różnica wieku, na pewno nie będzie lekko, ale później będą się świetnie razem bawić
    Mam też nadzieję ze to będzie drugi chłopiec, wtedy naprawdę mogą się fajnie dogadywać. Jak będzie dziewczynka to sie zdziwię, bo smaki mam na prawie identyczne rzeczy jak w pierwszej ciąży:)
    Chusy, termin z usg mam na 22.05, ale jest on mało precyzyjny bo z pomiarów w 11tc, a okresu po porodzie nie zdążyłam dostać i tak sobie z lekarzem celyjemy w 22 mocno orientacyjnie;)
    Wizytę mam 8.11, prenatalnych jeszcze nie umawiałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2018, 23:07

0d1y9jcgy3ya46tp.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kainna, smaki o niczym nieswiadcza, ja mam te same co w pierwszej ciazy a jest chlopak tym razem :D Tez myslalam ze fajnie by bylo miec druga dziewczynke bo by sie razem bawily, mala roznica wieku itd, ale mysle ze z braciszkiem tez sie moga dogadywac ;)

Kainna lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Adani Debiutantka

Wysłany: 31 października 2018, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka gratuluję

f2w3io4p9petbjkv.png
‹‹ 248 249 250 251 252 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ