X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa, masz bardzo niskie ciśnienie, może właśnie stąd te bóle głowy. Mi przy spadku ciśnienia zawsze ból doskwiera i wtedy kawa pomaga. Miałaś u lekarza mierzone? Nic nie mówił o tym?

atdcjw4ziax1my6y.png
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też od paru dni pobolewa głowa. O położnej jeszcze nie myślałam, tak się bardzo boję porodu zwłaszcza w polskich warunkach, że chyba stchórze i wybiorę cc... Wiem że to też operacja, ale kontrolowana i zaplanowana. Po prostu jak czytam te przeżycia czy opowieści to mnie aż wszystko cierpnie

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U lekarza oczywiście mam ksiazkowe 120/80 . Ale zawsze byłam wrazliwa na zmiane pogody i ciśnienie. Od początku ciazy pilam moze 2 razy kawe. Chyba sie napije typowo ratunkowo i leczniczo

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Pani mol

Nie jestem pewna ale wydaje mi się że to za krótki odstęp żeby rodzić sn . Moja kuzynka też miała 18 miesięcy i lekarz nie wyraził zgody i skierował na drugie cc powiedział że on się pod tym ryzykiem nie podpisze
    To bedzie zależało od wielkości dziecka i od łożyska, bo odstęp nie jest za mały. Generalnie uznaje się, że 18 miesięcy powinno być ale jesli blizna ma min 2mm i łożysko wydolne i z tyłu to generalnie nie ma przeciwwskazań i na grupie naturalnie po cesarce są laski, ktore rodziły sn i z krótszym odstępem. Mój dr wspiera taki plan, no ale teraz jeszcze cukrzyca może skomplikować temat więc się za mocno nie nastawiam, ale też nie porzucam nadziei. Na tej grupie są laski, które rodziły naturalnie i po dwóch cc choć to już troszkę brawura ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 17:27

• Pantera Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niższe ciśnienie jest w ciąży normalne, bo dzieli się też na maleństwo.
    Natomiast powyzej 120/80 byłoby alarmujące. Mnie przy 144 wysłali w pierwszej ciąży do szpitala :)

Wysłany: 25 listopada 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pije kawe , juz mam dziwny posmak w buzi ale moze troszke pomoze i mnie ozywi. Do tego pralinka lindta i jest fajnie:D

iwwk, Oleander lubią tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png

Wysłany: 25 listopada 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka widze ze mamy taki sam gust suwaczkowy:D

o148o7es5xrrd9s8.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    To bedzie zależało od wielkości dziecka i od łożyska, bo odstęp nie jest za mały. Generalnie uznaje się, że 18 miesięcy powinno być ale jesli blizna ma min 2mm i łożysko wydolne i z tyłu to generalnie nie ma przeciwwskazań i na grupie naturalnie po cesarce są laski, ktore rodziły sn i z krótszym odstępem. Mój dr wspiera taki plan, no ale teraz jeszcze cukrzyca może skomplikować temat więc się za mocno nie nastawiam, ale też nie porzucam nadziei. Na tej grupie są laski, które rodziły naturalnie i po dwóch cc choć to już troszkę brawura ;)
    Zależy właśnie jak blizna będzie się zachowywać. Przy cukrzycy porod jest indukowany w 38tc i jak jest stan po cc/cukrzyca/oxytocyna jest obowiązek stałego monitorowania asp, więc beda musieli podłączyć do ktg, u nas maja takie przenośne, więc jak łapie to można pod prysznic nawet iść, ale trzeba mieć tego świadomość, że będzie porod pod obserwacja.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • cookiemonster Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam teraz codziennie bóle glowy i pomaga woda z solą himalajska (można dodać cytrynę).

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Zależy właśnie jak blizna będzie się zachowywać. Przy cukrzycy porod jest indukowany w 38tc i jak jest stan po cc/cukrzyca/oxytocyna jest obowiązek stałego monitorowania asp, więc beda musieli podłączyć do ktg, u nas maja takie przenośne, więc jak łapie to można pod prysznic nawet iść, ale trzeba mieć tego świadomość, że będzie porod pod obserwacja.

Zastanawiam sie jaki wobec mnie beda miec plan. Mialam cesarke w 2009 r ze wzgledu na zagrażającą zamartwice plodu,zaburzenia pracy serca. W obecnej ciazy cukrzyce i na chwile obecna łożysko na przedniej scianie i nisko. Zastanawiam sie czy nawet jesli dostanę skierowanie od mojej dr prowadzącej na cesarke czy w szpitalu mogą zmienić przy przyjeciu kwalifikacje. Mojej gin niestety nie ma w zadnym szpitalu.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Zastanawiam sie jaki wobec mnie beda miec plan. Mialam cesarke w 2009 r ze wzgledu na zagrażającą zamartwice plodu,zaburzenia pracy serca. W obecnej ciazy cukrzyce i na chwile obecna łożysko na przedniej scianie i nisko. Zastanawiam sie czy nawet jesli dostanę skierowanie od mojej dr prowadzącej na cesarke czy w szpitalu mogą zmienić przy przyjeciu kwalifikacje. Mojej gin niestety nie ma w zadnym szpitalu.
    Zależy od szpitala/lekarza/wagi dziecka makrosomia jest 4500,przy cukrzycy 4200. Nawet jeżeli lekarz da skier na cc mogą go nie wziąć pod uwagę np mierząc blizne na oddziale. Właśnie ten nowy standard też ma ograniczyć liczne cc, ale już jakiś czas nie ma tak, że pacjent może nie wyrazić zgody na psn, bo to coś co dzieje się naturalnie, ale np na indukcje czy jakieś leki może nie wyrazić zgody. Najlepiej spytaj w szpitalu w okolicy, po co się stresować, bo rozumiem, że chesz cc, czy chciałabyś próbę SN?

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Zależy od szpitala/lekarza/wagi dziecka makrosomia jest 4500,przy cukrzycy 4200. Nawet jeżeli lekarz da skier na cc mogą go nie wziąć pod uwagę np mierząc blizne na oddziale. Właśnie ten nowy standard też ma ograniczyć liczne cc, ale już jakiś czas nie ma tak, że pacjent może nie wyrazić zgody na psn, bo to coś co dzieje się naturalnie, ale np na indukcje czy jakieś leki może nie wyrazić zgody. Najlepiej spytaj w szpitalu w okolicy, po co się stresować, bo rozumiem, że chesz cc, czy chciałabyś próbę SN?
    Nie chce sn. Wolalabym cc. Do tego wszystkiwgo mam jeszcze clexane i acard. W sumie to nie jest tez powod do cc. U mnie w miescie jest 2 szpitale jeden z 2 stopniem referencujnosci drugi z 1 stopniem. Wybieram doe do tego z drugim zresztą moja dr tam wlasnie kieruje swoje pacjentki

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Nie chce sn. Wolalabym cc. Do tego wszystkiwgo mam jeszcze clexane i acard. W sumie to nie jest tez powod do cc. U mnie w miescie jest 2 szpitale jeden z 2 stopniem referencujnosci drugi z 1 stopniem. Wybieram doe do tego z drugim zresztą moja dr tam wlasnie kieruje swoje pacjentki

Myślę, że jak Twój lekarz da Ci skierowanie na cc i dobrze to uzasadni, to się nie będą czepiać. Będę trzymać kciuki!

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z cukrzyca jedynka nie może Cię przyjąć. No to musisz się zorientować jak do Twojego przypadku podejda, żeby się nie stresować, czy nie zaskoczyc, u nas też często przychodziły pacjentki pewnie, że będzie cc, a jednak szpital zweryfikowal wskazania i urodziły naturalnie. Przy przeciwzakrzepowych lepszy psn, mniejsze pole krwawien jak przy operacji cc, jeżeli nie minie 12h od przyjęcia heparyny w dawce 0.4mg, a 24h od 0.8mg to nawet Anestezjolog nie znieczuli w pop, czy zop, wtedy przy takich cc robią w znieczuleniu ogólnym.
    Ja nastawiam się na sn, oczywiście w razie koniecznosci nie będę się spierać i oczywiście na cc się zgodzę, ale wolałabym tego uniknąć.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Niestety moga :/

Co do położnych to sprawdzcie czy w szpitalu, w ktorym rodzicie moze byc polozna plus maz. U mnie albo jedno albo drugie takze wybieram meza ;)

I tez biore heparyne i zaczynam sie lekko martwić, zeby nie bylo jakis problemow podczas porodu z tego powodu :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 20:15

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek wiem właśnie ze przy heparynie lepiej SN. Ale jeśli uznają że lepiej SN niż cc też nie będę się spierać, nie jestem lekarzem więc zdam się na nich. Będę dopytywac bliżej porodu.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ta położna do porodu to jest tak, że albo pracuje w szpitalu i może prowadzić i przyjac porod, albo przychodzi jako doula i jest już osoba towarzyszącą, wtedy wiadomo, że nie może medycznie nic zrobić. U nas jeden szpital ma taką możliwość, ale ja akurat rodze w innym, o położna akurat się nie martwię :) maz przy porodzie nie będzie obecny, pójdę z koleżanką, jak nie będzie mogła to sama, maz na korytarzu, albo gdzieś poczeka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 20:33

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedzcie mi, w jakim celu bierzecie leki przeciwzakrzepowe? Pytam, bo niestety jestem na czasie, mój mąż wylądował w szpitalu z zakrzepicą, także poza leczeniem szpitalnym czeka go pewnie na stałe przyjmowanie leków w domu. Podpowiedzcie coś ;)

gann3e3k0unlohxb.png

• Chusy Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie przepisala na lepsze przeplywy krwi pepowinowej, ale profilaktycznie z tego wzgledu ze w poprzedniej ciazy urodzilam dziecko z niska waga ciala.

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    Dziewczyny, powiedzcie mi, w jakim celu bierzecie leki przeciwzakrzepowe? Pytam, bo niestety jestem na czasie, mój mąż wylądował w szpitalu z zakrzepicą, także poza leczeniem szpitalnym czeka go pewnie na stałe przyjmowanie leków w domu. Podpowiedzcie coś ;)
    Ja nie biorę, ale
    W ciąży przy hemofiliach np przy mutacjach Mthfr homozygocie, leiden, przy krwiakach łożyska, trofoblastu, przy małym wzroście płodu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 20:43

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ