X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nie chodziło żeby w ogóle nie ćwiczyć w ciąży. Jestem wręcz za aktywnością kobiet w ciąży, wszystko za zgodą lekarza i dopasowaniem ćwiczeń do aktywności przed ciążą. Jednak pewnie ćwiczenia w ciąży jak i w krótkim czasie po porodzie (dłuższym niż połóg) są niewskazane, ponieważ niosą za sobą wiele powikłań. Niektóre mięśnie w ciąży zmieniają swoje położenie, mi.n. mięśnie proste brzucha. Robienie tradycyjnych brzuszków w ciąży powoduje, że owszem wzmacniamy je przez co nie są elastyczne i może dojść do silnego rozejścia i powstania kresy białej. Oprócz tego wykonując tego typu ćwiczenia możemy doprowadzić do powstania przepukliny. Podobnie ma się to do robienia brzuszków po porodzie, narażamy swoje narządy rodne na wypadnięcie, problemy z oddawaniem moczu w przyszłości, osłabienie mięśni dnia miednicy. Po porodzie trzeba ćwiczyć, ale najlepiej udać się do fizjoterapeuty ze specjalnością pracy kobiet w ciąży i po porodzie. Jeżeli ktoś mówi, że w ciąży powinno się wzmacniać mięśnie proste brzucha to naprawę niech się douczy, nie trzeba naprawdę daleko szukać, aby poznać anatomię naszego ciała i pracę poszczególnych mięśni. Byłam aktywna lata przed ciążą, teraz zwolniłam, ale nadal ćwiczę odpowiednio dopasowane ćwiczenia do tego stanu. Jeżeli przed ciążą mogłam sama według swojej wiedzy dobierać odpowiednie ćwiczenia dla siebie, stopień zaawansowania, tak teraz jak i po porodzie będę nadal konsultować się z osobami, które mają odpowiednią wiedzę. Tu i teraz jedno, ale o przyszłości i swoim zdrowiu też należy myśleć :)

Doradzając na forach odnośnie ćwiczeń w ciąży należy pamiętać, że każda z Nas ma inne ciało i to co jednej będzie służyło drugiej może zaszkodzić. Dlatego zawsze trzeba konsultować to z lekarzami, fizjoterapeutami i innymi w zależności od problemu, a nie słuchać się tego co napisane jest w internecie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2018, 13:05

Oleander, Ciasteczko777, MaMaMi83, Nistera lubią tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście ale myślę że jest czas kiedy z rozsądkiem się podchodzi do pewnych rzeczy. Najważniejsze jest dziecko A nie nasz egoizm. A na ćwiczenia powrót do formy kondycję mamy mnóstwo czasu. A dla mnie ciąża nie ejst momentem na jakieś wysiłkowe ćwiczenia po 2 operacjach się modlę żeby donosic i żeby mi się blizna nie rozeszła A nie o tym żeby 36 rozmiar nosić jak że stołu mnie zdjejma. Ale każdy ma inne priorytety w życiu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2018, 13:44

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwwk zgadzam się z Tobą, dlatego napisałam że znalazłam te informacje gdzieś w necie i trzeba je potwierdzić albo i nie :) ja do tej pory mogłam ćwiczyć tylko jogę ale od kiedy mdłości przechodzą pomału zabieram się za zestawy dla kobiet w ciąży
    Swoją drogą jak macie jakieś fajne zestawy na Youtube na przykład to podzielcie się :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2018, 13:57

iwwk lubi tę wiadomość

• iwwk Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari oczywiście, że dziecko jest najważniejsze. Ćwiczenia w ciąży przede wszystkim mają zapewnić nam dobre samopoczucie, wzmocnić kręgosłup, mięśnie dna miednicy i wpływać korzystnie na Nas i dziecko. O chudnięciu, robieniu formy nie ma w tym czasie mowy. Aktywność to również spacery, basen w ciąży bardzo wskazany i nie obciążający mięśni. Żadna rozsądna kobieta w ciąży nie będzie myślała o nagłym robieniu formy, na to jest czas później :) Dlatego tak szczególną uwagę zwracam na to, że jeśli chcemy być aktywne to po odpowiednim dopasowaniu ćwiczeń dla siebie i po konsultacji z lekarzem :) Ciało w ciąży się zmienia u każdej inaczej to będzie wyglądało, jedna będzie ćwiczyć, a i tak będzie tyć okropnie, druga leżeć plackiem i figurę będzie miała piękną, indywidualność każdej z nas. Dlatego aktywność w ciąży to nie walka o zgrabną sylwetkę, to tylko dbanie o zdrowie swoje i maluszka :)

Oleander lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    iwwk zgadzam się z Tobą, dlatego napisałam że znalazłam te informacje gdzieś w necie i trzeba je potwierdzić albo i nie :) ja do tej pory mogłam ćwiczyć tylko jogę ale od kiedy mdłości przechodzą pomału zabieram się za zestawy dla kobiet w ciąży
    Swoją drogą jak macie jakieś fajne zestawy na Youtube na przykład to podzielcie się :)

Ja mam płytkę Lewandowskiej, bardzo fajne ćwiczenia dla II trymestru, I był dla mnie za lekki, czasami ćwiczę z nią, czasami coś swojego, rowerek stacjonarny. Natalia Gacka na Youtube ma również trening dla kobiet w ciąży. Pregnicious program Edyty Litwiniuk też polecam. Miałam kupić płytkę, ale jednak wystarczy mi to co mam obecnie, bo dodatkowo na pilates mam zamiar zacząć chodzić więc już za dużo by tego było :D

Oleander lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie mi jakie syropy na kaszel dostawalyscie w ciąży ??? Męczy mnie od wczoraj suvju duszqcy kaszel aż mnie brzuch boli w dodatku gorąco mi i pęka mnie głowa czy te przeziębienia się ode mnie nie idcxepia :(

• 4me Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    4me

Co do fotelików to na 8 gwiazdek szukaj ;)
    8 gwiazdek znam bo my naszego 3 latka do tej pory tylem wozimy w RWFie jak kosmici ;) ale oni ptomuja glownie axkida a chcialam poznac tez inne opinie i polecenia ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Nie- to nówka z salonu ;) i bardzo go lubię :) ja nim tylko jeżdzę ... a w mieście - idealny !
    Balios S też jest na mojej liście, ale podobno lipa z amortyzacją (??).
    Wózek kupują dziadkowie w prezencie... dla nich też najważniejszy jest komfort, bezpieczeństwo, cena w tym przypadku dla nich nie gra roli (a wiedzą jakie są ceny) absolutnie ich nie naciągam .... mi jest ciężej się pogodzić z tymi cenami niż im... szczerze, aż mi głupio, ale to ich jedyny wnuczek, poza tym nie mogą pomóc z opieką itp więc chociaż tak chcą nam pomóc... bardzo to doceniamy! nawet chcieli mi dać jeden ze swoich suv-ów, ale ja z kolei nie lubię dużych aut w mieście :) zresztą nie zabiorę im jednego auta ;)
    W każdym razie ja dalej szukam kompaktowego wózka, może w końcu trafię taki za 2 tys. :) pojadę jeszcze do 2 sklepów...
    ps. 2 jak otworzę kanapę to dziecko musiałoby jeździć z przodu ... No way ;)
    4me- a co sądzisz o Avionaut ?? Wazy 2.5 kg, 4 adac i I-size, profilowana wkładka stworzona przez fizjoterap. I ta waga mnie kusi :)
    Sprawdzę, dzieki! Nie slyszalam ale dla mnie musi przejsc test plus pozytywnie . Ja mam fiola na tym punkcie ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwwk dzięki zaraz sprawdzę te zestawy :)

Samari ja bylam jakiś czas temu z kaszlem u rodzinnego i nie przepisała mi nic, mówiła że w ciąży lepiej unikać tego typu syropów i koniec końców wyleczyłam się domowym syropem z cebuli. Ale u mnie to nie był mocny kaszel nie wiem jak u Ciebie

• iwwk Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari tu masz fajny przepis https://pantabletka.pl/syrop-z-cebuli-przepis/

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo właśnie się zastanawiam czy jechać do lekarza żeby mnie obejrzał czy poczekać do jutra chyba jednak podjadę zobaczę co mądrego mi powie i w aptece kupię sol fizjologiczna i będę robić sobie inhalacje i jakiś prenalen w aptece może to mi pomoże bo syrop to muszę poczekać do jutra bo nie mam na niego składników A sklepy zamknięte

• Nistera Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari ja bym udała się do lekarza, szczególnie że twoja ciąża jest ciąża ryzyka.Ja mam założony szew od 16 tygodnia, niestety szyjka się już bardzo skróciła, przed operacją rozmawiałam z Profesor która jest specjalistą od ciąż zagrożonych w Wiedniu i ona mi powiedziała że kaszel jest najgorszym co może być. Strasznie ciągnie mięśnie, może my tego tak nie odczuwamy ale potrafi narobić wiele złego. Mówiła mi że jakby tylko kaszel się pojawił to od razu do lekarza po jakiś syrop, żeby nie zostawiać tego z nadzieją że w końcu przejdzie.
    W żadnym razie nie chce nikogo straszyć, ale czasami lepiej dmuchać na zimne.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jedno w tym wszystkim jest ważne. Porod silami natury a nie CC to wysiłek fizyczny! Rowny maratonowi. Przed pierwsza ciąża ciwczylam i bylam aktywna. W ciazy nie moglam bo mialam krwiaka i musialam lezec. Porod fizycznie to byla meka. 2 godziny TYLKO partych zrobily swoje. Na koniec lekarz wypchnal sam moje dziecko z brzucha. J apo prostu nie mialam sily go urodzic.

Takze mowienie o egoizmie w przypadku cwiczen w ciazy tez nie do konca jest prawda... To sie robi dla zdrowia, dla dobra dziecka! I pisze to niestety z pozycji kanapy.... Teraz od dwoch lat nic nie robilam, tyle co nabiegalam sie w pracy i przy dziecku ale prawdziwych cwiczen zero. Wiem, ze moja kondycja leży. Powinnam zaczac sie ruszac ale lekarka mi powiedziała, ze nie powinnam juz teraz zaczynac jesli nie cwiczylam regularnie przed... Pewnie traktuje to jako wymowke ale ciezko mi sie za cos zabrac. Poza tym pracujac 8-9h dziennie to jak wracam do domu ledwo na nogach stoje...

Co nie zmienia faktu, ze określone cwiczenia w zdrowej ciazy sa zalecane. Dla zdrowia a nie dal chudej pupy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2018, 14:46

iwwk, Oleander lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari, dlaczego Twoja ciąża jest ciążą ryzyka? Wydawało mi się że pisałas ze z Twoja szyjka wszystko ok czy znowu mnie coś ominęło?

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    Samari, dlaczego Twoja ciąża jest ciążą ryzyka? Wydawało mi się że pisałas ze z Twoja szyjka wszystko ok czy znowu mnie coś ominęło?

No właśnie ja sama nie wiem czemu koleżanka tak napisała może z kimś mnie pomyliła ? Ja nie mam ciąży zagrożonej . Jedynie jestem po 2 cesarskich cieciach i mam zakaz.dzwigania i nadmiernego wysiłku fizycznego ale nie mam ciąży podwyższonego ryzyka czy coś w tym stylu. Myślę z koleżance chodziło o skarb15 która ma zagrożenie porodem przedwczesnym A login to na s i to

Ja mam.szyjke długa 45mm zamknketa i łożysko na tylnej ścianie także u mnie wszystko w porządku ogolem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2018, 15:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam u lekarza byl jakos stary dziadek nie wiem skad oni go wzieli oczywiście nie zapisał mi nic osluchiwo niby ok. Powoedizalz ani pić wapno z witaminą C że to łagodzi kaszel i w ciąży można pić. A pozatym kupiłam syrop prenalen będę to pić i sól fizjologiczna na katar zrobię sobie inhalacje będę leżeć i może mi przejdzie.

• Nistera Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie , nie chodziło mi o Ciebie, ponieważ parę postów wyżej pisałaś że jesteś po 2 operacjach i modlisz się aby donosić, dlatego wywnioskowałam że masz ciążę z podwyższonym ryzykiem. Jeśli źle zrozumiałam to wybaczcie.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Nie , nie chodziło mi o Ciebie, ponieważ parę postów wyżej pisałaś że jesteś po 2 operacjach i modlisz się aby donosić, dlatego wywnioskowałam że masz ciążę z podwyższonym ryzykiem. Jeśli źle zrozumiałam to wybaczcie.

Aaaa o to.chodizlo może Cię to zmylilo :) ogółem bardziej chodzilo mi o ryzyko związane z podnoszeniem ciąży jak jestem po 2 cc ale z.moja ciąża wszystko okej . Dzięki ;)

• aktyde85 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z tymi cwiczeniami nie chodzilo to zachowanie chudego tylka Samari. Nie wiem, po sobie sadzicie, ze wpadacie na takie genialne inaczej pomysly? Jakbyscie czytaly, co pisalam kilka dni temu, to wiedzialybyscie, ze mam problem z miesniami brzucha i od poczatku ciazy lapia mnie okropne skurcze i martwie sie po prostu, ze cos sie z tymi miesniami dzieje i stad myslalam o ich wmocnieniu, wlasnie dla dobra ciazy. Sprawne cialo i miesnie brzucha przydaja sie do wyparcia dziecka. A jak mam wyprzec dziecko, jesli aktualnie nie moge z pozycju pollezacej usiasc bez skurczu brzucha?

Milka1991 lubi tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brała któraś z Was calcium dobesilate hasco ma poprawę krążenia w ciąży ?

‹‹ 444 445 446 447 448 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ