X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami zależy czy łożysko jest centralnie przodujace, czy np tylko brzeznie przoduje, czy wystąpi krwawienie itp, dużo jest zależności.
    Tak ja i chyba 4me jesteśmy na szarym końcu 31.05:)

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Mamami zależy czy łożysko jest centralnie przodujace, czy np tylko brzeznie przoduje, czy wystąpi krwawienie itp, dużo jest zależności.
    Tak ja i chyba 4me jesteśmy na szarym końcu 31.05:)

Narazie zasłania ujście szyjki więc z tego co rozumiem jest to centralnie przodujące tak? Zobaczymy co dr powie na połowkowych ale takie łożysko chyba raczej się nie podniesie

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Narazie zasłania ujście szyjki więc z tego co rozumiem jest to centralnie przodujące tak? Zobaczymy co dr powie na połowkowych ale takie łożysko chyba raczej się nie podniesie
    Może pójdzie do góry, daj znać po wizycie :)

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Może pójdzie do góry, daj znać po wizycie :)

W środę mam wizytę u swojej gin a 31go polowkowe może coś się rozjaśni.
    Dużo się oszczędzam i odpoczywam wolę nie ryzykować.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menka

Na fejsie to jest ta grupa przez którą była.afera karmelove i Syska z której mnie usunięto A niektóre dziewczyny usunęły się same bo otworzyli ja na cały tv fb dla każdego

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby jest grupa otwarta, Ale można dołączyć tylko po zaakceptowaniu prośby przez administratorow,już jest dość chwilę otwarta a nikt nie dołączył także spokojnie :D dziewczyny dużo zdjęć wrzucają, z usg, brzuszki itd :D także wpadać kogo jeszcze nie ma :P

gann3e3k0unlohxb.png

• 4me Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    Serio zmienili terminację do 22tc???
    Co za kraj...
    Zmienili też rok temu liczbę godzin pracy przed kompem dla ciężarnej z 4 do 8h dziennie z przerwą 15min w kazdej godz.
    Co oczywiscie jest trudne do skontrolowania, czy te przerwy rzeczywiście były
    Co innego z 4h czasem pracy, nie było wątpliwosci ile kobieta faktycznie przebywała w pracy
    Prawo niestety zmienia sie na niekorzyść pracownika, np ja pracuję w święta typu 1, 11 listopada, majowe itp bo pracuję na rzecz zagranicznej jednostki... i po to te niedziele niehandlowe, skoro spora część społeczeństwa musi pracować w swięta państwowe i organizowac opiekę dla dzieci?
    W sumie jakby nie patrzec to każda firma pracuje z zagranicznymi jednostkami

Tyle z narzekania :)
    Zaraz biorę się za ciasto, rosół i dorsza pieczonego z warzywami :)
    Wieczorem kino - bohemian rapsody :)
    Miłej niedzieli

Jest jeszcze ciekawiej co godzine 10 min ;)

Dziewczyny i tak nie ma co narzekac mamy możliwość wziecia roku macierzynskiego. Przypomonam, ze jeszcze niedawno bylo tylko 6 miesiecy. A sa kraje, gdzie sa tylko 3 miesiace - to dopiero hardcore....

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Jest jeszcze ciekawiej co godzine 10 min ;)

Dziewczyny i tak nie ma co narzekac mamy możliwość wziecia roku macierzynskiego. Przypomonam, ze jeszcze niedawno bylo tylko 6 miesiecy. A sa kraje, gdzie sa tylko 3 miesiace - to dopiero hardcore....

Otóż to, a na dodatek w macierzyński wlicza się już zwolnienie na które ewentualnie idzie się przed porodem. Nie ma czegoś takiego jak l4 ciążowe, albo zwolnienie lekarskie na dziecko. Urlop bezpłatny i tyle jeśli trzeba. Moja siostra jest w Irlandii, przy pierwszym dziecku pracowała do dnia przed porodem, kolejny dzień była sobota i akurat zaczęła rodzić :D

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam też nie narzekam na polską opiekę czy zasady dla ciężarnych. I nie tęskni mi się za standardami z zachodu. Mam kuzynke w Anglii opieka tam jest masakryczna w Niemczech nic lepiej. Dlatego nie ma co narzekać.

• iwwk Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, wiele razy słyszałam od osób będących za granicą, że w Polsce nam się wydaje, że jest źle dopóki nie mamy styczności z tamtejszą służbą zdrowia. Wiele osób jak ma porównanie z opieką w trakcie i po ciąży tutaj, a tam to jest zdania, że u Nas jest jednak lepiej. Mam sporo znajomych czy rodziny za granicą i naprawdę jeszcze nikt nie powiedział, że służba zdrowia w Anglii, Niemczech czy innym kraju jest lepsza od naszej :)

atdcjw4ziax1my6y.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuzyna żona rodziła w Anglii 30h skończyło się kleszcsowym. Powiedziała że więcej dzieci mieć nie chce taka traume przeżyła. Koleżanka z klasy pierwszego syna rodziła w Anglii też skończyło się kleszczowym drugiego syna rodziła już w Polsce. Mówi że więcej takiej rzeźni by nie przeżyła. Natomiast moja przyjaciółka rodziła w Irlandii i wspomina poród wspaniałe... No ale jej mężem jest lekarz więc i pewnie opiekę miała zdecydowanie lepsza.
    Także mam wrażenie że u nas jest super w porównaniu z tym co opowiadaly

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kolezanka o malo nie umarla rodzac w Norwegii. Miala wskazania do cesarki a tam prawie wogole ich nie robia traktują porod jak selekcje naturalna.

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego właśnie nie rozumiem ludzi którzy zachwycają się zachodem. A tak naprawdę to nie ma.czym się zachwycać.

• Pantera Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poród w Anglii pod pewnymi względami jest lepszy (prywatna położna dla każdej rodzącej, dobrze zorganizowana lista badań/wizyt przed porodem, epidural na życzenie dla każdej rodzacej bez zwlekania, brak przymusowych szczepień bezpośrednio po porodzie, dziecko jest cały czas z mamą, leki dla mamy i dziecka darmowe w ciazy i rok po porodzie) no i pod pewnymi gorszy (brak opieki gina w trakcie i po ciąży, opieka GP o wątpliwej jakosci wiedzy medycznej, brak lekarza do porodu, chyba że trzeba cc lub vaccum).
    Będę miała porównanie w maju :)

Po L4 w 9m jechałam do polskiej ginekolog pod Londynem. Do niej też jechałam na wizytę kontrolną 6tyg po porodzie, by sprawdzić czy wszystko ok.
    Nie ufałam naszej GP chociaż była Polką.

U nas ten roczny macierzyński jest super, tylko te 60% pensji w drugiej połowie... boli

• Agata :) Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dużo promek w h&m w super cenach, piękne bodziaki, komplety itp <3
    Nasza komoda się wypełnia krok po kroczku :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 16:07

11.2020 cb 💔 06.2022 - 7tc 💔😔
    22cs - ⏸️💚
    9.12 -> 6+4, serduszko, 5mm
    23.12 -> 8+4, serduszko, 17mm
    16.01 - > 12+0 prenatalne
    preg.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Dlatego właśnie nie rozumiem ludzi którzy zachwycają się zachodem. A tak naprawdę to nie ma.czym się zachwycać.
    Eksscytują się chyba jedynie ludzie z niewielkich miasteczek/wioseczek, bez wyksztalcenia i szans na dobrą przyszłosć w PL :)
    Mieszkałam w Londynie, Edynburgu, Dublinie, Las Vegas i moim kochanym Luxembourgu i tylko w tym ostatnim chciałabym żyć! W pozostałych lokalizacjach miałam wrazenie, ze Polska i Warszawa jest leoiej rozwinieta pod wzgledem intelektualnym.

Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W wielu podróżach byłam ale nigdy nie zachwycił mnie żaden kraj na tyle żebym chciał tam zostać. Fajnie wyskoczyć na wakacje ale mieszkać dobrze mi się mieszka w Polsce. A co do opieki porodeowej nie mam zastrzeżeń. I nie przeszkadza mi że dzieci są szczepione po porodzie. Nie siedzę i nie wyszukuje sobie sztucznych problemów typu co tu zrobić żeby być na nie. I cieszę sie ze rodzilam tutaj bo mimo ciężkiego porodu uratowano życie mi i córce i dzięki Bogu mam zdrowe dzieci.

A co do organizacji badań u nas też każde potrzebne badania są zlecane. A mi do cesarki prywatna położna nie jest do niczego potrzebna. I będąc po operacji cieszę się że zabierają dziecko że pierwsza dobe mogę odpocząć i dojść do siebie. Nie wyobrażam sobie żeby dali mi dziecko jak jestem w pół przecięta i radz sobie. Drugi dzień to co innego już. Też leki miałam na zawołanie po operacji pielęgniarki przyszły umyly mnie zmieniły świeży podkład żebym czuła się komfortowo A głodne dziecko przystawialy mi do cyca na żądanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 16:17

Julia37 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera nikt nie każe brać ci 60% w drugiej połowie . Możesz całe macierzyńskie pobierać 80% ja problemu żadnego tutaj nie widzę.

• Pantera Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari z ekonomii wynika, że wówczas tracisz biorac mniej na początku.

Masz prawo do własnej opinii, szanuję to.
    Mam porównanie mieszkajac w róznych krajach i potrafię powiedzieć co w Polsce jest ok a co do zdecydowanej poprawy.
    Z tego co wiem jesli wszystko jest ok dzieckiem po porodzie to nie mają prawa go zabrać od mamy. Zrezygnowałam z wygody po porodzie, aby miec pewnosć ze nie zostawię dziecka samego gdy np pojdę się myc i poczekałam na męża

• Nistera Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam powiem że jestem zachwycona służba zdrowia w Austrii. Nie czekam po 2 lata na termin do specjalisty, mimo że jest na kasę chorych. Wszystkie badania i wizyty mam niemal od ręki. W ciąży mam zwolnienie lekarskie płatne 110% do 4 mc po porodzie później przechodzę na wychowawczy i sama ustalam na jak długo Max chyba 3 lata. Recepty są płatne 6€. Mam wizyty kontrolne co 2 tygodnie W szpitalu na kasę chorych zawsze z usg i badaniami, raz w miesiącu u ginekologa też na kasę chorych. Na pewno są też jakieś minusy, zawsze sue mozna do czegos doczepić ,ale jak dla mnie to nie chciałabym się leczyć w Pl.

Pantera lubi tę wiadomość

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
‹‹ 482 483 484 485 486 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ