Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCiasteczko777 wrote:A to nie opłaca sie bardziej od razu zadeklarować roczny i pobierać 80% przez 12 msc?? 100/60 opłaca sie chyba tylko jeżeli zarabiasz najniższa krajowa ?
Ciacho myślę że jest tak jak mówisz księgowa też mi podpowiadala że tak dla mnie jest korzystniej 80% na cały rok. Może być że ci co na najniższej krajowej to opłaci im sie opcja 100/60Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
Lepiej wziąc od razu 100% bo Ty wówczas przez pół roku mozesz obracać swoimi środkami. W przeciwnym razie inflacja zjada a ZUS może sobie dowolnie obracać kasą i ma od tego % na tylu kobietach!
Mi sie wydaje, że system zdrowotny się nie zmieni na lepsze niestety. Pracujemy do 65 roku życia, płacimy składki, a w przypadku powazniejszych chorób system nie przewiduje leczenia... niestety wiem z doświadczenia -
nick nieaktualny
-
100/60 bardziej opłaca się na najniższej krajowej, bo to 60% to jakieś 900 zł, a zasiłek nie może być niższy niż 1000 zł, odkąd weszło to kosiniakowe. Właśnie o tym czytałam, bo aż się zaciekawiłam tematem. Dla tych co mają wyższe zarobki bardziej opłaca się 80%
Samari ja mam tylko wannę więc do końca w niej muszę pozostaćpewnie mąż będzie musiał pomagać za jakiś czas się z niej wydostać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 17:13
4me lubi tę wiadomość
-
Wanna ponoć nie wskazana dla ciężarnych ale ile w tym prawdy.... Mi po założeniu szwu położna powiedziała że nie wolno mi pod żadnym pozorem się kąpać tylko prysznic, ale nie wiem czy że względu na szew czy ogólnie.Prysznicuję się tylko w wannie , nie jest to łatwe a co będzie później to nie wiem
już teraz jest ciężko z niej wyjść
-
Dziewczyny na s por w pl jest opieka 1na 1 na4 sale są 4 położne, przynajmniej u mnie i w innych szpitalach w moim mieście.
Co do opieki nad dzieckiem po porodzie teraz jest rooming in i tylko w przypadkach uzasadnionych matka może oddać dziecko na noworodki, nawet po cc dziecko z matką jest 24h/dobe, a na s poop normalnie położna się nimi zajmuje u nas nie ma odwiedzin na pooperacyjnej że wzgledow epidemiologicznych, ale położna cały czas się zajmuje tymi praktykami.
Pantera jak nie chcesz możesz nie wyrazić zgody na szczepienie w szpitalu, już Ci pisałam o tym nikt nie będzie tego robił bez Twojej zgody, no taki jest u nas kalendarz szczepien.
Co do znieczulenia to kobieta wybiera szpital u nas jest dostępne cała dobę od nowego roku ta sama położna, jeżeli ma kurs anestezjologiczny, jest od prowadzenia porody i może też obsługiwać zop, więc w jednym czasie może mieć kilka kobie, u nas aktualnie jest jedna piel anestezjologiczna, wiec jednoczasowo jedno może być podane, ale teraz się zmieni.
Można przecież przed porodem wybrać szpital jak jest z zopem jak z ultiva jak z entonoxem.
W ciąży muszą przyjac do specjalisty w ciągu tygodnia i da się znaleźć dobrego lekarza gina na nfz. Do tego super działa położna poz, która od 21tc może dawać edukację raz w tyg a po 32tc dwa razy w tyg. Trzeba znaleźć dobra, potem ona przychodzi do domu po porodzie min 4 razy, ale trzeba mieć świadomość i poszukać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 17:30
Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPuszek
U nas zabieraja w 1 dobie dziecko znajoma miała cc miesiąc temu i pytali czy mają zabrać dziecko i dac na karmienie czy ma.zostac. Ja jak rodzilam 2 lata temu to rak samo było na cała noc dziecko było zabrane po 6 rano mi to przywieźli na sale i wtedy już cały czas jest że mną. Ale jak mam.sie zająć dzieckiem skoro po operacji wstać do niego nie mogę bo jestem znieczulona
I u mnie w mieście nie ma takiego czegoś jak sala pooperacyjna po cc dostaje się samemu swoją salę i żaden pacjent z Tobą nie leżeć i rodzina może być u Ciebie cały dzień. Mój mąż po porodzie czekał właśnie na sali na której leżałam aZ przywioza mnie z operacji i cały czas był że mną tak samo moja mamaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 17:31
-
nick nieaktualnyMi akurat wypłaca pracodawca nie ZUS, a lepiej mieć 80% stałe niż nagle spadek do 60% który mega zaboli ... dokładnie-100/60 tylko przy minimalnym wynagrodzeniu... załóżmy wynagrodzenie 5000 zł netto, 5 msc x 100 % + 7 msc x60% wychodzi mniej niż 12 msc x 4000 zł (80%), mozna liczyć tyg to też tak wychodzi- chyba że źle liczę
-
nick nieaktualnyCiacho
Mi też wypłaca pracodawca tak samo jak chorobowe
Ja tak.samo wezmę 80% bo przy moich zarobkach też wolę mieć jedna stała pensję. No ale racja jak ktoś ma na umowie najniższą krajową to może być że lepszą jest opcja numer 2Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
Samari spytali czy zabrać, pierwsza doba po cc względnie matka może nie mieć siły, więc to jest normalne pytanie, się gdyby miała siłę i chciała to dziecko ma 24h do karmienia, pomaga przystawiac do piersi, przewijania pomaga położna. U nas na pooperacyjnej normalne, że dzieci cała noc, po 12h mama jest uruchomiona w celu profilaktyki zakrzepicy. Trochę co szpital to obyczaj, ale mój szpital ma 3 stopień referencyjnosci i przyjeżdża patologia z całego województwa, czasami z pl na ttts.
Co do składek na nfz niestety tak jest, że zdrowi składają się na tych chorych, leczenie np onkologiczne to jest dramat cena, pomijając już fakt, że część osób nie pracuje i ubezpiecza się w mops, miałam na studiach finansowanie nfz i trochę inaczej na to patrzę.
W USA nie masz ubezpieczenia, to dla osób niebezpiecznych pokrywa tylko mala cześć świadczeń, to wywioza Cię że szpitala za bramę, żebyś nie złamał sobie tylko nogi, co by szpital odszkodowania nie płacił, albo wystawia rachunek i nie ma bata płacisz albo więzienie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 17:38
-
nick nieaktualny
-
No niestety zawód piękny, choć nie jest doceniany i trzeba dorabiac gdzie indziej bo pensja też nie zachwyca, stąd duże wypalenie. Trzeba to kochać, dlatego warto po prostu powiedzieć dziękuję położnej, bo niestety jak slyszy się tylko negatywy w internecie itp to płakać się chce... A tak to buduje, ja do tej pory dostaje zdjęcia i życzenia od moich pacjentek to takie miłe.
-
Puszek masz rację, trzeba to kochać. Ja miałam swoją położną która kocha to co robi. Zreszta lekarz prowadzący też świetny. Dlatego położna dostała w podzięce mega pudło czekoladek i moje rekomendacje u ciężarnych koleżanek, a lekarz dyplom za wspaniałą opiekę w trakcie ciąży
-
nick nieaktualnyJa też mojemu mężowi po drugiej cc kazalam dla położnych w podzięce za opiekę kupić piękny bukiet kwiatów duża kawę i czekoladę. Ani złotówki nie bylo mi szkoda dla ludzi którzy mi pomogli zajęli się dzieckiem i czułam się naprawdę bardzo dobrze będąc na oddziale.
Bo ludzie umieją tylko zadac widzieć swoje ja ja i ja A każdy człowiek potrzebuje być doceniony i pochwalony mimo że to jego zawód i praca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 18:15
Milka1991 lubi tę wiadomość
-
A dla mnie to akurat logiczne jest podziękować
teraz jak byłam 1.5 tygodnia z tymi jelitami przyniosłam jedna wielka torbę słodyczy, kawy i herbaty dla pielęgniarek, druga taka sama dla lekarzy. Wiem że to ich praca, Ale serce rosło Jak na każdym kroku wykazywali się pomocą, empatia i wszyscy byli mega sympatyczni
Milka1991, Oleander lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMaryjane
Dla nas to logiczne ale dla wielu ludzi logiczne jest zadac krytykować i przyjmować roszczeoniowe postawę na zasadzie "przecież to ich praca dostają wypłatę " mam mamę dyplomowana pielęgniarką po studiach to nie raz słyszałam jacy pacjenci potrafią być akurat od kilku lat prowadzi firmę więc nie pracuje zawodowo ale swoje wie