X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • martek88 Koleżanka

Wysłany: 19 grudnia 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Majóweczki, pisałam trochę na wątku na początku ciąży, teraz Was podczytuje.

MaMaMi83 wlasnie to samo się dowiedziałam w poniedziałek, że dziecko ma 1 torbielkę i Pani Doktor zapewniła, żeby się nie przejmować, bo się samoistnie wchłonie.
    Oczywiście, ja nie potrafię się uspokoić. Zapisałam się na dodatkowe usg.

Pozdrawiam dziewczyny i życzę udanych wizyt :)

https://www.suwaczki.com/tickers/w4sqvkcb7ylvfsz3.png
    Synek 11.05.2017 <3
    Aniołek 2016 12 tc <3
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martek88 wrote:
    Dzień dobry Majóweczki, pisałam trochę na wątku na początku ciąży, teraz Was podczytuje.

MaMaMi83 wlasnie to samo się dowiedziałam w poniedziałek, że dziecko ma 1 torbielkę i Pani Doktor zapewniła, żeby się nie przejmować, bo się samoistnie wchłonie.
    Oczywiście, ja nie potrafię się uspokoić. Zapisałam się na dodatkowe usg.

Pozdrawiam dziewczyny i życzę udanych wizyt :)

A jakiej wielkości? U nas 1 ma 6,6mm druga 9.4 mm. Za 12 dni mam polowkowe i potem od polowkowego mam za 9 dni mam kolejne usg bo moja dr chce wiedzieć szybko co w połówkowym napisał dr polecony przez nią. Kazała mi żebym pokazała ten wynik z dzisiaj temu doktorowi. I wzaleznosci co będzie w tych wynikach z obu usg wychodzić jak będzie potrzeba będzie kierować mnie dalej.

Dzięki za słowa otuchy ale strasznie się martwię :(

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • martek88 Koleżanka

Wysłany: 19 grudnia 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 u mnie ma 2.4 mm. Nic Pani Doktor nie mówiła o poszerzonej diagnostyce tylko, żeby sprawdzić dokładnie na badaniu połówkowym.
    Będę miała wizytę 3 stycznia.
    Też się martwię, tak chciałam, żeby ta ciąża przebiegła spokojnie. W ciąży z synkiem też miałam trochę nieprawidłowości, bo było podejrzenie niedrożności jelit i zaburzenia rytmu serca. Na szczęście niedrożność się nie potwierdziła, a zaburzenia rytmu ustąpiły. Także widzę na swoim przykładzie, że czasami coś się znajduje w badaniu USG a potem się okazuje, że to nic groźnego.

https://www.suwaczki.com/tickers/w4sqvkcb7ylvfsz3.png
    Synek 11.05.2017 <3
    Aniołek 2016 12 tc <3
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek88 to malutkie u nas 3-4 x większe.Ja mam takie szczęście że zawsze się mnie jakieś dziadostwo przyczepi. Jeszcze młody się dziś tak ułożył że nie było szans na obejrzenie serduszka ani przez brzuch ani przezpochwowo no tak się zaparl że nie pokazał a u nas to istotne że względu na wskazania związane z pierwszą ciążą i cukrzyca ciążowa teraz. No masakra. Tak czekałam na tą wizytę i teraz tak mi smutno...
    W pierwszej ciąży też młoda z zaburzeniami rytmu serca na szczęście ustabilizowalo się jak miała 1.5 roku.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero mam.wizyte 7.01-polowkowe ciekawe co u naszego syna czy wszystko okej , niby 3 tygodnie do wizyty A tak się dłuży masakra ;)

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami, a ja znam od znajomych taki przypadek, zadzwoniłam aż spytać jak to było. Na badaniach polowkowych wyszły 2 torbiele spore w główce, ale kumpela nie pamięta jakie duże dokładnie i torbiel na jajniku. Nie panikowali lekarze bo ryzyko wad genetycznych było minimalne. Po 4 tygodniach torbiele w glowce się zmniejszyły a po 6 nie było po nich sladu. Na jajniku została ale w ciągu roku od urodzenia też się wchlonela. Także spokojnie, na pewno bardzo się denerwujesz, to zrozumiałe ale będzie dobrze, prawie wszystkie historie takie w necie maja szczęśliwe zakończenie :)

Didi, a Tobie co dolega? Pytam bo u mnie też ciągle coś nie tak, coraz to nowe kwestie zdrowotne dochodzą, nie każdy może mieć niestety miła, bezproblemowa ciążę :/

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• didi123 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane
    Dam znać po wizycie, póki co czekam i się zamartwiam. Ta ciąża mnie wykończy nerwowo.

Moje szczęście <3
    Filip 20.05.2019, godz. 11:45
    3500 g i 53 cm
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Jane dziękuję za informację

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny współczuję wam tych przygód w ciąży ja dopiero pierwszy raz mam."spokojna" ciążę w 1 ciąży leżałam z polpascem na oddziale zakaznym w 4 miesiącu i przez to zagrazalo poronienie masakra to była dla mnie... A z synem brałam 4 antybiotyki wcześniej się urodził i 3 razy leżałam w szpitalu totalna masakra i nerwy co nie miara :/ teraz jedynie pierwszy raz baralm antybiotyk i to w połowie ciąży ale o druga połowę się boję bo ciągnie mnie podbrzusza mocno przy bliznie :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami - znalazłam artykuły na ten temat - pewnie już je czytasz- wierze, że to sie wchłonie- robiłaś diagnostykę przecież wiec wady odpadają !
    Wyobrażam sobie co masz „na bani”..

Didi/ co z Toba ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem dopiero w domu bo jeszcze musiałam zawieźć wymaz do laboratorium i musiałam jechać do sąsiedniego miasta bo tylko tam jeszcze było czynne..

A na wizycie wszystko dobrze, dzidzia była bardzo spokojna i ziewała sobie, co za słodki widok żałuję że męża nie było ze mną :)
    Pytałam o drenaż limfatyczny i nie ma przeciwwskazań więc się zapisze jakby ból łydek wrócił

Pani Moł lubi tę wiadomość

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Mamami - znalazłam artykuły na ten temat - pewnie już je czytasz- wierze, że to sie wchłonie- robiłaś diagnostykę przecież wiec wady odpadają !
    Wyobrażam sobie co masz „na bani”..

Didi/ co z Toba ?

Tak. Czytam. W większości się wchłaniają i to jest pocieszajace ale zawsze jest to że nie w 100%przypadków. Mam wynik pappa który w trisomii 18 wskazuję niskie ryzyko ale to tylko niestety statystyka.
    Dr u młodego nie zauważyła poza tym nic więcej co mogłoby wskazywać na jakiś poważniejszy problem ale jednak woli to częściej kontrolować i ważna dla niej jest też opinia dr z połowkowych - to jej kolega z którym ona często współpracuje w trudnych przypadkach i konsultuja się że sobą. Miałam nadzieję że święta będą spokojne a tu dupa....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 15:27

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Tak. Czytam. W większości się wchłaniają i to jest pocieszajace ale zawsze jest to że nie w 100%przypadków. Mam wynik pappa który w trisomii 18 wskazuję niskie ryzyko ale to tylko niestety statystyka.
    Mamami, a Nipt test nie robiłaś ? Trzeba wierzyć w te wysokie statystyki ze sie wchłonie!
    Ja powoli zaczynam schodzić ... jeszcze łeb mnie boli.

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Mamami, a Nipt test nie robiłaś ? Trzeba wierzyć w te wysokie statystyki ze sie wchłonie!
    Ja powoli zaczynam schodzić ... jeszcze łeb mnie boli.
    Nipt nie robiłam. Miałam zamiar ale po pappie gdzie jak na mój wiek wyszły wyniki bardzo dobre zrezygnowałam. Jeśli temat torbiel będzie się poważniejszy zrobię bo na amnio się nie zdecyduje

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami

Nie pozostaje nic innego jak być dobrej mysli o starać się nie stresować żeby nie zaszkodzić dziecku nerwami chociaż wiem że to nie jest latwe

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

• Pantera Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami, Martek,

Wyobrażam sobie Wasze zdenerwowanie
    Jednak pamiętajcie, że niewielka część kobiet robi dobre usg poza 12tc a 20tc.
    Mój gin w Medicover na każdej comiesiecznej wizycie podgląda maluszka, ale niczego nie sprawdza, nie mierzy. Tylko patrzy czy szyjka długa, maleństwo się rusza a serce bije, nawet nie mierzy akcji serduszka.
    Dlatego naprawdę lekarze nie są w stanie na takim usg wykryć torbielek, a zapewne nie są one rzadkoscią.
    Po prostu zostają niezauważone i się wchłaniają.
    Mam nadzieję, że i u Was się wchłoną.
    Na usg 12tc nie było nieprawidłowości jak rozumiem?
    Połówkowe jeszcze przed Wami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 16:33

• Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz przez to jeszcze bardziej sie boje polowkowych ze cos czego nie bylo to tej pory sie ujawni

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tam dziewczyny nie przesadzajcie. Co am być to będzie co w brzuchu ejst to jest nie macie na to wpływu ani tego nie zmienicie. A psuć sobie całe święta i się stresować to jest kompletnie bez sensu i do niczego nie prowadzi

Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia, ago91 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2018, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety ja też panikuję - u koleżanki wada serduszka wyszła na połówkowych, a wcześniej było wszystko dobrze :( a badania (połówkowe i pren) robiła ta sama dr!! Dlatego schodzę .. jest tyle wad i schorzeń- można zwariować :(
    Samari - masz rację... tylko jak wyłączyć myślenie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 16:40

• iwwk Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2018, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dokładnie nie ma co panikować, bo nic nam to nie da. Życie to życie, zamartwianie w niczym nie pomoże. Niestety jeśli coś ma wyjść to wyjdzie. Też się martwię, bo wiem co to jest stracić dziecko z poważnymi wadami, ale wierzę w to mocno, że tym razem będzie dobrze i cokolwiek by się nie działo to i tak będzie dobrze! Musimy wierzyć w nasze maluszki, bo one to czują i potrzebują szczęśliwych, a nie zmartwionych mamusiek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2018, 16:44

Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777, Nistera, PatkaPP lubią tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
‹‹ 495 496 497 498 499 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ