X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie duphaston ale luteine, 2razy100, mieliśmy powoli odstawiac ale ze ciągle mam bóle brzucha to póki co zostawiamy :D

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dupha juz odstawiłam Ok 14 /15 tyg - lekarz nie zalecił brać dalej, teraz tylko luteinę i juz tez odstawiam :)
    U lekarza to robię listę pytań w tel i lecę wg niej inaczej też zapominam języka w gębie ;)

• Nistera Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę duphaston od 4 tc i mam brać już do końca, do samego porodu, ale ja mam nie wydolność szyjki, dojdzie mi jeszcze od 24 tc progesteron w zastrzykach raz w tygodniu i pewnie sterydy na płuca dostane po 24tc, z synem też tak miałam.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś zaczyna się 6 mc , niesamowite :D

Ciasteczko777, Oleander lubią tę wiadomość

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • ago91 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onomatopeja wrote:
    dziewczyny które brały/biorą duphaston - czy bierzecie nadal? czy odstawiłyście? co zalecają Wasi lekarze?
    Ja brałam do 14 tygodnia 3x1 potem zmiejszalam aż przestałam w ogóle.

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam duphaston do 11tc 2x1, potem do 14tc 1x1 i już nie biorę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Dziś zaczyna się 6 mc , niesamowite :D
    Tak jak ja :D Juppi lecimy tak samo ;) szkoda tylko,że mi pewnie beda wywoływać wcześniej :(
    A to faktycznie - przy szyjce trzeba brać... ja odstawiam wszystko, bo wyszła całkiem długa, ale przyznam, że te bóle brzucha mnie zmartwiły i wzięłam jeszcze dawkę lutki...

• 4me Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onomatopeja wrote:
    dziewczyny które brały/biorą duphaston - czy bierzecie nadal? czy odstawiłyście? co zalecają Wasi lekarze?
    Ja duphaston w poprzedniej ciazy bralam prawie do porodu...
    Teraz mam luteine ale powoli odstawiam. Bardzo powoli zmiana dawki co 7 dni pod dyktando lekarza. Nie rob tego sama lepiej, tylko skonsultuj ze swoim ginem. Jak widac nie ma standardow co do dlugosci brania, zalezy od przypadlosci i lekarza.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • onomatopeja Koleżanka

Wysłany: 23 grudnia 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście nic sama nie robię :) tylko byłam ciekawa bo w niektórych przypadkach wiem że zalecają kontynuować do porodu ale już rozumiem że to w przypadku niewydolności szyjki.

jeszcze jedno pytanie mam :) czy usg połówkowe miałyście tylko przez brzuch, czy od środka również?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2018, 14:24

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onomatopeja wrote:
    Oczywiście nic sama nie robię :) tylko byłam ciekawa bo w niektórych przypadkach wiem że zalecają kontynuować do porodu ale już rozumiem że to w przypadku niewydolności szyjki.

jeszcze jedno pytanie mam :) czy usg połówkowe miałyście tylko przez brzuch, czy od środka również?

Z tego co wiem to u mnie robią przez brzuch ale głowicą dopochwoeą mierzą długość szyjki.
    Moja dr też na każdej wizycie tak robi. Więc mam jedno i drugie zawsze

onomatopeja lubi tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • PatkaPP Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onomatopeja, też biorę duphaston 2x1 od pierwszej wizyty (5tc). Miałam krwiaki, zeszły mi do 12tc. Ale lekarz chyba dmucha na zimne bo mam brać cały czas. Czekam niecierpliwie, aż luteinę mi odstawi. Póki co przesuwa z wizyty na wizytę. Ostatnio powiedział, że po połowie mi odstawi. Więc może na kolejnej wizycie, albo po połówkowych.
    Co do połówkowych to się nie wypowiem, ale na każdej wizycie mam i brzez brzuch i głowicą dopochwowa mierzenie długości szyjki(od jakiś dwóch wizyt)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2018, 14:47

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • 4me Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onomatopeja wrote:

Ja mialam do konca ciazy ale nigdy nie mialam problemów z szyjka. Tylko na początku mialam krwiaka i z tego powodu byl duphaston. Czemu tak dlugo, nie wiem

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co wizytę mam usg przez brzuch ocenia lekarz dziecko o dopochwowo bo jestem po 2 cieciach i zawsze sprawdza stan blizny i długość szyjki no i co wizyta badanie manualne na fotelu

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja nie mam na fotelu poza 1 wizyta ciążowa. Doktor powiedziała że fotel to tylko w przypadku gdybym jakąś infekcje złapała. A że mam łożysko przodujące i zasłania ujście szyjki to trzeba unikać badania na fotelu.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któras z nas wspomniała o bolących pachwinach, ja właśnie też je odczuwam, ale nie kojarzę takich objawów z pierwszej ciąży

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2018, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami

Mi lekarz ostatnio mówił że po 25 latach pracy i doświadczenia w zawodzie że swoich obserwacji bada każdej pacjentce szyjke bo nic to to nie kosztuje A bardzo dużo pomaga i wiele rzeczy można wychwycic takich jak skracanie się szyjki czy przedwczesne rozwarcie. Właśnie tym sposobem w 36+5 lekarz wybadal u mnie rozwarcie na 2 palce w ten sam dzień zaczął boleć mnie brzuch i już miałam sygnał żeby jechać do szpitala i nie traktowała tego jako normalne i tym sposobem 2 dni później syn był z nami na swiecie

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera wrote:
    Któras z nas wspomniała o bolących pachwinach, ja właśnie też je odczuwam, ale nie kojarzę takich objawów z pierwszej ciąży

Ja w każdej ciąży na tym etapie mam.coagneicie od pachwin w stronę boków promieniujace takie. Jeśli nie towarzyszy temu plamienia to jest normalne brzuch jest coraz większy icniezszy więzadła mają kupę roboty żeby to podtrzymac

• Chusy Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny : )

Gratuluje poloweczki Samari, zaraz do ciebie dobije :D Wierzyc mi sie nie chce ze to juz polowa.. Nawet by mogl czas troche przyhamowac, bo powiem wam ze ciagle chyba nie zdaje sobie w pelni sprawy z tego ze jestem w ciazy i z czym to sie wiaze. To znaczy mam wrazenie ze jeszcze nie jestem gotowa na porod, ani co bedzie PO porodzie, czyli zycie z dwojka maluchow : ) Niby "eee, jeszcze 5 miesiecy" a z drugiej strony, zleci niewiadomo kiedy, tak jak te 20 tygodni.

Kurde jestem ciagle glodna, jak sobie z tym radzicie? :<

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2018, 21:15

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to wogole nie wierzę ze jestem w ciazy:D do teraz nie moge jakos tego pojąć , bardzo chcialam od dawna myslalam ze juz pora a jak sie stało to nie moge tego pojąć. pierwsza ciaza pelno obaw ale takie szczescie ze sie nie da opisać:D zaczęłam 20 tydzień i nie wiem kiedy to zlecialo myslalam ze jak bede na zwolnieniu to zwariuje ale w sumie ciagle znajduje sobie jakies zajecia i te dni leca niesamowicie

o148o7es5xrrd9s8.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy ja np jem czesto ale po ociupince;)i co chwile musze miec cos smakowo innego tzn kwasne zaraz slodkie, tu zupa zaraz salatka bo duza porcja jednej rzeczy z gory mnie przeraza i odpycha

o148o7es5xrrd9s8.png
‹‹ 513 514 515 516 517 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ