X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg norm opracowanych przez instytut żywności i żywienia obowiązujących w Polsce zapotrzebowanie na witaminę B6 w ciąży wynosi 1,9mg/dobę. Jeśli przyjmujecie już witaminy ciążowe z B6 gdzie ta norma już jest przekroczona (np.prenatal duo ma 2,6mg ) to dodatkowa dawka w magnezie jest niewskazana z uwagi na duże przekroczenia. Nie jestem lekarzem ani farmaceutą tylko zywieniowcem więc mnie nie bijcie ;)

Samari, Oleander, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodatkowo B6 przyjmujemy też naturalnie z żywnością: pieczywo, mięso, ryby, kasze, ryż. Myślę że nie ma co aż tak przekraczać granicy bo nic nie pozostaje bez odpowiedzi w naszym organizmie.

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka

A no widzisz dobrze wiedzieć , a no może.tez farmaceutka przez to poleciła sam "czysty" magnez

• Kendra86 Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaki magnez bierzecie ?

Samari lubi tę wiadomość

wniduay3p43ry7gh.png
    h44e3e3kyjq0gcwp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendra86 wrote:
    jaki magnez bierzecie ?

Ja biorę Magnezin comfort i witaminy mama.dha.premium plus

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendra86 wrote:
    jaki magnez bierzecie ?

Ja biorę także Magnezin comfort i kwas foliowy nie biorę żadnych witamin .

• iwwk Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam właśnie wyniki badań, mocz i morfologia super. Może któraś się zna na tarczycy to mi coś doradzi.

TSH 2,335 normy dla II trymestru 0,1-2,35
    FT3 1,93 normy dla II trymestru 2,29-3,83
    FT4 1,02 normy dla II trymestru 0,82-1,40

W przyszłym tygodniu mam wizytę u endokrynologa to pewnie się coś więcej dowiem, niby nie jest źle, tsh od ostatniego badania spadło, ale to FT3 mnie zmartwiło :/

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia

Lekarz nie zalecił ci brania kompleksu witamin ? Bo niby kwas foliowy to jest dobry na początku ciąży sam A potem trzeba poszerzyć o inne witaminy których pokarm nam nie dostarczy tak jak tego potrzeba

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwwk

moja endo mówi że ft3 nie jest tak istotne jak ft4 w ciąży. (nawet nie każe mi za każdym razem robić ft3 tylko co jakiś czas)

Ft4 masz ok.

Tsh mogłoby być trochę lepsze ale tragedii nie ma pewnie ciut ci dawkę leku zwiększy. Jak Ci zwiększy ta dawkę to i ft4 troszkę jeszcze pójdzie w górę. Moja endo mówi że najlepiej jak ft4 jest w górnej granicy normy. Ostatnio też miałam takie ft4 jak ty i było ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 13:07

iwwk lubi tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Kendra86 Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę Pregna Plus

i do tego Polomag B6

wniduay3p43ry7gh.png
    h44e3e3kyjq0gcwp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie się podziała Chusy ??? Bo już kilka.dni jej nie widzę hmm. Odezwij się co.u was :)

• iwwk Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi dzięki, właśnie skądś kojarzyłam, że ft4 lepiej jak bliżej górnej granicy. W necie coś wyczytałam, że ft3 bagatelizują i jakieś tam inne bzdury więc odpuściłam dalsze szukanie informacji i wolałam zapytać Was, bo jesteśmy na tym samym etapie i z podobnymi badaniami, a za tydzień się dowiem wszystkiego dokładnie. Tsh w 1 trymestrze miałam 1,6 także chociaż tyle, że wtedy kiedy było najważniejsze nie wywaliło do góry.

Za tydzień mam maraton lekarzy, aż 4 hahaha czuję się jak stara babcia :D Na skierowaniu miałam zapisane, że ciąża, a Pani w recepcji, że do kardiologa na lipiec termin, a ja, że no dobra, ale jestem w ciąży i przysługuje mi wizyta w ciągu 7dni "a tak, tak, proszę kartę", automatycznie nastawienie do mnie inne, wszystko się ładnie dało zrobić :)

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem, jestem!

Przepraszam ale nie mam czasu nadrabiac postow, powiedzcie co nowego? Jakies wizyty mam dopisac?

Mala chodzi juz do zlobka od poczatku tygodnia a ja w zwiazku z tym sie wzielam za generalne porzadki. No i zrobilam male zakupy wyprawkowe ;)

Kupilam sliczny kocyk zieloniutki, strasznie mi sie spodobal i byl za 15 szekli! (1 szekel - prawie 1 zl) takze za bezcen, a jest mieciusi i cienki, akurat na maj bedzie idealny. Kupilam tez szczotke i grzebyk i pierwsza butelke. Tym razem kupilam z aventu, zobaczymy jak sie sprawdzi.

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy

Widziałam że skarb pisała że 4.02 ma.wizyte i Nistera 15.02 nie wiem czy ktoś jescze ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 14:22

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy

Co do butelek z aventu to w sumie ja tylko je używam i używałam przy moich dzieciakach zawsze się dobrze sprawdzaly i teraz też w koszyk mam je wrzucone :)

• Chusy Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super, wlasnie sie zastanawialam czy beda ok. Wczesniej uzywalam dr Brownsa te antykolkowe i musze przyznac ze byly rewelacyjne, ale musialabym je przez neta zamawiac.

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak młoda w żłobku ? Jak się zaklimatyzowala?? No ogółem ja przy 1 córce kupiłam aventa sprawdziły się i w sumie przy nich zostałam ale odpukac moje dzieci kolek nie mialy

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy, Samari i wszystkie Mamy maluchów juz w domach - kminię sobie logistykę. Oliwka śpi w naszej sypialni, ma swoje łóżeczko, ale część nocy dosypia z nami, a w swoim pokoju się na razie tylko bawi. Gdy urodzi się braciszek, będzie miała 19 miesięcy. Zastanawiam się czy przed narodzinami Gustawa wyeksmitowac ją do swojego pokoju na spanie, żeby się dzieci wzajemnie nie budziły - noworodek będzie ją budził a i ona robi nocne pobudki i będzie hałasować Gutkowi... A z drugiej strony ona jeszcze potrzebuje bliskości i bardzo bym nie chciała, żeby poczuła się odstawiona, bo jest drugie dziecko, boję się, że będzie jej przykro i dodatkowo, że wytworzy sobie negatywne podejście do brata. Co o tym myślicie??

Też używamy butelek z aventu i u nas sprawdziły się najlepiej - używaliśmy jeszcze nuk, lovi i medela. :)

Muszę od lutego zabrać się konkretnie za zakupy dla Maluszka - wlasnie kocyki, posciel do kosza i lozeczka, bodziaki i pajacki, a poza tym tylko pieluchy plus apteczno-kosmetyczne sprawy i finito ;) niesamowite ile bylo na glowie przy pierwszym dziecku, a ile jest po krotkiej przerwie przy drugim :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani mol

Hmm ja jedynie co ci mogę powiedzieć że córka na 2.5 roku została przeprowadzona do swojego pokoju ale zanim się brat urodził to ona miała już 4 lata i nie wyobrażala sobie spać z nami bo miała.swoj pokój A synek przeprowadził się w grudniu do pokoju swojego i wtedy miał niemalże tyle samo bo 27 miesięcy więc ja przy takiej różnicy wielu miałam poprostu łatwiej.... bo teraz młody będzie po 3 latach od narodzin syna. Także nie wiem co bym mogła ci doradzić.... myślę że.spanoe młodej u siebie napewno będzie dla Ciebie korzystniejsze i dla dziecka bo mała się wyspie u siebie A Ty palac światło nie będziesz jej wybudzac

Pani Moł lubi tę wiadomość

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł szwagierka ma 2,5 latke i teraz 2 miesięczne dziecko. Dzieciaki śpią w łóżeczkach koło siebie. Jak maluch płaczę to starsza się nie budzi. Nie ma problemów w nocy a szwagierka nie musi lazic do drugiego pokoju jak starszą coś wybudzi albo włącza się jej nocne spacery.

Pani Moł lubi tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
‹‹ 640 641 642 643 644 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ