Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Biała Azlia wrote:Macie w kartę ciąży wpisana tą cukrzycę ciążową? Bo ja mam tylko wyniki krzywej wpisane. To wystarczy? Przy przyjęciu do szpitala przeprowadzany jest jakiś wywiad? Kurczę nic nie wiem. Nigdy nie byłam w szpitalu
Mam wpisaną drukowanymi literami i podkreślona różowym zakreslaczem. Moja dr wszystkie ważne informacje w karcie ciazy tak znaczyBiała Azlia lubi tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
DorotaAnna wrote:Cześć dziewczyny
ja zaglądam do Was z kwietniówek z pytaniem
widzę, że puszek369 ogarnia temat
widziałam gdzieś wcześniej że pracujesz w szpitalu:) i jeśli mogę mam pytanie- czy lekarze kierują kobiety z cukrzycą ciążową do szpitala przed terminem porodu albo w terminie porodu? Nie chodzi mi o wywoływanie czy cc tylko słyszałam, że często lekarze kierują na patologie już tydzien przed terminem - czy naprawdę ?
Miłego wieczoru
Z mojej wiedzy a też mam cukrzycę to jest różnie, przede wszystkim tak jak tłumaczyła mi dr że obserwuje się łożysko czy się nie starzeje, przepływy, rozmiar dziecka, i często jest tak że już w 38tyg kończy się ciąże albo przez cc albo przez wywołanie. Są przypadki że od 30 tc się leży w szpitalu właśnie ze względu na obserwacje łożyska i jak coś jest nie tak to dostaje się sterydy na rozwój płuc. Są też dziewczyny co piszą na fb na cukrzycy ciążowej że normalnie chodziły do 40tc.
Puszek może coś więcej podpowie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 20:00
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Tak zależy od sytuacji z łożyskiem, ile waży dziecko itp. Ogólnie to leakrze wolą dmuchać na zimne i w 38 tc pacjentki lądują na patologii, zwłaszcza, że muszą rodzić w III stopniu. Często kończy się indukcją w 38 tc z racji, że wskazaniem do cc przy ciąży bez cukrzycy jest waga płodu 4500, a w ciaży z cukrzycą 4200 (ze względu na to, że zazwyczaj mają dużo tkanki tłuszczowej). Oczywiście te indukcje u cukrzycy na insulinie, na diecie raczej rzadko się zdarza.
Co do wywiadu w szpitalu jeszcze będziecie miały go dość!! Jest bardzoooooo długi i lekarze mają swój, położne swój, wiec cierpliwości !!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 20:08
-
nick nieaktualnyJa pytałam mojej dr -ze szpitala Puszka, mówiła że jeżeli będzie wszystko Ok to żadnej indukcji czy patologii.. No zobaczymy
Mam wpisane wyniki z tej krzywej. Póki co ja cukry mam Ok i nie biorę insuliny.
Puszku - dziękuje ! Świetne opracowanie ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 20:08
puszek369 lubi tę wiadomość
-
Biała Azlia wrote:Macie w kartę ciąży wpisana tą cukrzycę ciążową? Bo ja mam tylko wyniki krzywej wpisane. To wystarczy? Przy przyjęciu do szpitala przeprowadzany jest jakiś wywiad? Kurczę nic nie wiem. Nigdy nie byłam w szpitalu
Biała Azlia lubi tę wiadomość
-
U mnie duża waga dzidziusia raczej nie grozi
i właśnie wiem że sama cukrzyca nie jest wskazaniem do wywołania czy do cc tylko od paru dni nie mogę przestać myśleć o tym czy nie wyląduje wcześniej w szpitalu. dziękuje za odpowiedzi
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
nick nieaktualnypuszek369 wrote:Wpisz z przodu karty GDMG1, bo to na diecie cukrzyca? Jak na insulinie do GDMG2
a że zapomniałam podczas wizyty to czekałam z 30 min po, żeby tylko dr mi wpisała
taka jestem .. ha ha
ja jeszcze mam dostać heviran na koniec ciąży przez tą opryszczkę którą już miałam 3 razy.
-
DorotaAnna wrote:U mnie duża waga dzidziusia raczej nie grozi
i właśnie wiem że sama cukrzyca nie jest wskazaniem do wywołania czy do cc tylko od paru dni nie mogę przestać myśleć o tym czy nie wyląduje wcześniej w szpitalu. dziękuje za odpowiedzi
Powodzenia!2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Powodzenia Dorota, oby wszystko samo się zaczęło, bez konieczności hospitalizacji
Dziewczyny macie już prześcieradła, jak tak to te gładkie, czy frotte? I czy kupujecie pościel? W sensie kołdrę czy te śpiworki?
Sponia czekam na następne propozycje tematów, to Wam opracuje z chęciąWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 20:29
Ciasteczko777, 4me, Izka37 lubią tę wiadomość
-
Izka37 wrote:MaMaMi ja dziś rano robie pomiar 90, nic nie zjadłam pól godzinki poźniej może nawet mniej urosły do 97. Juz wiem że rano mam wyrzut cukrów z wątroby stąd tak musze uważać na śniadanie 1 i 2, później już mogę sie rozkręcać. Mam nadzieję że będzie tak jak powiedziała ta diabetolog że do 32 tygodnia a póżniej stabilizacja z cukrami.
Dalej testuje swoje produkty i musze powiedzieć że najlepsze cukry mam po obiedzie, aż jestem w szoku.
Może w ciążowej jest podobny mechanizm? -
Dzięki dziewczyny również życzę Wam wszystkiego dobregoni rozpakowania w donoszonej ciąży
MaMaMi83, Milka1991, Szczesliwa ledwo zywa, Pani Moł, puszek369, Nistera, Biała Azlia lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Pantera wrote:Izka abstrahując od cukrzycy ciążowej - czytałam artykuł, że nie zjedzenie śniadania lub zbyt późne śniadanie może sprzyjać cukrzycy, gdyż cukry nie mogą się prawidłowo wyregulować po nocy.
Może w ciążowej jest podobny mechanizm?
W cukrzycy ciążowej jest podobnie, nie powinno być dluzeszj przerwy nocnej dlatego często lekarze zalecają jeszcze coś zjeść przed samym snem. a śniadanie powinno się zjeść najpóźniej o 8.30Izka37 lubi tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnyMoja koleżanka z cukrzycą miala wlasnie po 38 tc obserwację na patologii mimo niedużej wagi dziecka i dobrego stanu łożyska. Po kilku dniach obserwacji wywolywali porod cewnikiem Foleya i poszło
Pytalam też o to, o co pytala Dorota swojego lekarza, mowi, że jeśli będzie widok na poród naturalny po cc to jest możliwa juz wcześniejsza hospitalizacja ze względu na cukrzycę, ale jeśli będą wskazania do cięcia to nie ma takiej potrzeby - w zależności od sytuacji po prostu skierowanie na cięcie.
-
nick nieaktualnypuszek369 wrote:Powodzenia Dorota, oby wszystko samo się zaczęło, bez konieczności hospitalizacji
Dziewczyny macie już prześcieradła, jak tak to te gładkie, czy frotte? I czy kupujecie pościel? W sensie kołdrę czy te śpiworki?
Sponia czekam na następne propozycje tematów, to Wam opracuje z chęcią