Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa chodzę na NFZ i moja gin nawet nie wspomniała o usg trzeciego trymestru, zrobię sama dla siebie prywatnie. Chyba, że coś jutro powie. A nawet sama zapytam. Z resztą na nfz miałam tylko jedno usg, bo tu gdzie chodzę przy szpitalu robi się usg na izbie przyjęć ginekologicznej, a tam kolejki i trzeba się zapisywać ze 2 miesiące przed. Zrobiłam tam tylko połówkowe, bo udało mi się zapisać, a resztę w luxmedzie prywatnie. Widać zależy to chyba od przychodni z tym usg. Gdyby nie to usg to by było w porządku. Wizyty i badania mam często, nie muszę płacić. Diabetologa też miałam załatwionego na cito, nawet pani gin mnie zarejestrowała, bo to gabinet obok. Jest ok, o to usg już nie będę się wykłócać, w sumie za nic więcej nie płacę. Ale następnej ciąży bym tu już nie prowadziła.
-
Dziewczyny brzuszki cudowne, lubię oglądać takie zdjęcia
Wstawiam mój bębenekplus 9 na wadze
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/207b5be4c5b8.jpgBiała Azlia, puszek369, Oleander, 4me, Szczesliwa ledwo zywa, kama2784, PatkaPP, Milka1991, Ciasteczko777, ago91, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
Wszystkie brzuszki Wasze piękne, trzeba częściej wrzucać
Patka, Azila, Agata takie ładne zgrabne kuleczki, szczupłe tez bardzo jesteście
ja jestem mała to cala zaczynam się robić kulka
Gratuluję wizyt dziewczyny, Wasze dzieciaczki już piękne wagi mają, cieszę się że wszystko dobrze. Ago, pewnie też jeszcze bym gdzieś dodatkowo poszła na Twoim miejscu, to jest właśnie nasze NFZ, nawet dokładnych informacji o sobie nie można uzyskać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2019, 09:32
puszek369, 4me, Szczesliwa ledwo zywa, Agata :), kama2784, PatkaPP, Milka1991, Chusy, Biała Azlia, Ciasteczko777, Pani Moł, ago91, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
No właśnie nie zrobią mi więcej usg bo ostatnio jak byłam na wizycie to położna mówiła że to będzie ostatnie usg które mi przysługuje. Robią tylko 3 razy w każdym trymestrze a z racji że ja zaczęłam tam chodzić dopiero od 16 tyg to miałam 2 usg to dzisiejsze i polowkowe. Agata masz super bo ja nawet nie miałam ani razu badanej szyjki ani badania na fotelu jedynie wcześniej prywatnie.
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 -
Ja to KTG mialam robione na NFZ w szpitalu, gdzie pracuje moj lekarz, czyli za darmo. Chociaż chodzilam do niego prywatnie. Nie wiem czy to "legalne"? ale dobrze byłoby jakby sie znow udalo.
Moze dlatego, ze bylo to w okolicach terminu a takze po terminie-co dwa dni musialam jezdzic...Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2019, 20:59
-
4 me zawsze możesz jechać do szpitala, zgłosić słabsze odczuwanie ruchów płodu i zrobią ktg;) czasami mogą nie robić ktg na izbie (jak jes punkt przyjeć planowych) to kładą na oddział-tak było do tej pory w moim szpitalu, przed przeniesieniem, teraz już ma być normalnie izba z ktg.
4me lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhttps://naforum.zapodaj.net/thumbs/ea523ef47ee9.png
A tak wyglada moje brzusisko88 dni do terminu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2019, 21:31
Agata :), Milka1991, Szczesliwa ledwo zywa, puszek369, 4me, Oleander, Ciasteczko777, ago91, PatkaPP, Biała Azlia, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny, ale piękne historie, aż przyjemnie poczytać wieczorem. My z mężem jesteśmy razem prawie 13 lat, w kwietniu 2 lata od ślubu a znamy się w sumie od liceum 15lat. Razem jesteśmy przez zakład kiedy to założyliśmy się że nie wytrzymamy ze sobą przez tydzień, jak widać wytrzymaliśmy trochę dłużej
Muszę się pochwalić że też ostatnio dorwałam zestaw ubranek praktycznie nówka po jednym dziecku i nawet kombinezon jest, jedynie jakieś krótkie spodenki muszę kupić i w sumie do rozmiaru 68 mam spokój. Wózek też już kupiliśmy, w końcu zdecydowałam się na bebetto murano, mamy też już fotelik maxi cosi a dziś odebraliśmy bazę tak że pomału do przodu.
Mam jednak tym razem problem z łóżeczkiem. Bardzo spodobało nam się łóżeczko klupś z komodą które mozna przerobić później na tapczanik ale nam do sypialni nie wejdzie i musiałoby stać od razu w pokoju małego i tu pytanie do was do jakiego czasu dziecko będzie spać razem z wami w sypialni? Zastanawiam się na kupnem dostawki do łóżka ale to wiadomo max pół roku i dziecko wyrośnie i teraz sama nie wiemTo samo z wanienką i przewijakiem fajnie na stelażu składanym ale czy one są stabilne, myślałam o takim stacjonarnym ale mam maleńką łazienkę i mimo mieszkania ponad 60m miejsca na taki sprzęt brak.
puszek369 i ja do Ciebie z pytaniem. Lekarz prowadzący kategorycznie twierdzi że muszę mieć CC ze względu na krótki odstęp czasu (miałam cc w styczniu 2018) no i sugeruje też tak na wszelki wypadek szpital 3 ref mimo że odpukać ciąża przebiega książkowo. Czy w szpitalu mogą mi hmm odmówić i np zdecydować że mam rodzić jednak naturalnie? Jak to jest z tym odstępem po cc przy sn? Nie ukrywam że przeraża mnie poród sn.
A i powiem wam że w końcu wybraliśmy imię dla naszego młodegoChcieliśmy imię niezbyt popularne, by nam z nikim się nie kojarzyło a i by brzmiało fajnie zarówno formalnie jak i zdrobniale. I tak oto po kilkugodzinnych naradach, bezapelacyjnie padło na Cezarego i chyba nic się już nie zmieni
Szczesliwa ledwo zywa, Ciasteczko777, kama2784, PatkaPP, Milka1991, Szczęśliwa Mamusia, Chusy lubią tę wiadomość
Kacperek 06.01.2018 - 12.01.2018 [*]
Nasze 6 dni szczęścia...
Filip 18.04.2019 nasz mały wielki cud 😍3270g 55cm -
nick nieaktualnyJa chodzę też do gin na nfz - to bardzo dobra dr ze szpitala Puszka
jestem zadowolona, fakt że wydrukow ni mam ale widzę badanie (sprzęt bez 3D) i dr bardzo dokładna
dodatkowo chodzę do gin na abon med. Usg 3 trym idę tylko prv - do dr która jest bardzo dobra w bad prenat. + filmik na płytę (całość bad) w cenie.
Fajne te Wasze brzuchy!ja w życiu nie pokażę publ.
ago91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySliczne brzuchalki!
To krzeselko-łóżeczko chicco 4w1 serio fajnie wygląda! Kompaktowe i mobilne.. Ja mam jeszcze teraz dylemat jak lozeczko i kosz Mojzeszka zabezpieczyc, zeby starsza siostra np.nie wrzucala do dzidziutka zabawek, książeczek - no będzir wyzwanie -
Dzień dobry z rana
Ja dziś wizyta od 8.00 już nie mogę się doczekać
Ja kupię zwykły leżaczek bujaczek, z Gabrysiem też taki miałam i i tak używałam sporadycznie . Wolałam rozłożyć na podłodze mate z zabawkami i on tak potrafił leżeć i leżeć patrząc na te miski
Mam nadzieję że Tymuś będzie podobny .Ciasteczko777, kama2784, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nistera, kciuki! Ty już też daleko jesteś, pewnie dużo chłopaczka już w brzuchu nosisz
Verbena, całkiem niedawno pisałyśmy o wanienkach, tych zestawach ze stelażem itp
Z łóżeczkiem nie pomogę, bo mały będzie z nami a potem my się będziemy musieli wynieść haha
-
Werbena najnowsze zalecenia ptg:
Kierunki postępowania u ciężarnych
i rodzących po przebytym cięciu
cesarskim
1.
Poród po przebytym cięciu cesarskim, jest możliwy dro-
gami natury, gdy istnieją dogodne warunki ze strony rodzącej
i płodu, a zespół prowadzący poród jest przygotowany do
ciągłego monitorowania porodu i szybkiego wykonania cięcia
cesarskiego w przypadku pojawiających się powikłań podczas
porodu.
2.
Kobiety ciężarne i rodzące po przebytym cięciu cesar-
skim mogą być zakwalifikowane do porodu, gdy spełnione są
wszystkie procedury, a rodząca akceptuje próbę porodu droga-
mi rodnymi i wyraża świadomą zgodę na próbę porodu drogami
rodnymi, podpisaną w załączonej dokumentacji.
3.
U kobiety z przebytym więcej niż jednym cięciem cesar-
skim można podejmować próbę porodu drogą pochwową.
4.
W karcie wypisowej ciąży i porodu należy umieścić infor-
mację o sposobie nacięcia macicy.
5.
Należy dążyć do uzyskania dokumentacji lekarskiej opisu-
jącej przebieg poprzedniego cięcia cesarskiego w celu ustale-
nia sposobu wykonania nacięcia macicy.
6.
Należy ocenić stan blizny mięśnia macicy u ciężarnych po
przebytym cięciu cesarskim poprzez: wywiad – badanie pod-
miotowe, badanie palpacyjne dolnego odcinka macicy przez
powłoki brzuszne, zastosowanie ultrasonografii w ocenie dol-
nego odcinka macicy.
7.
Po porodzie drogami rodnymi można przeprowadzić ręcz-
ną kontrolę blizny mięśnia macicy po przebytym cięciu cesar-
skim.
8.
W przypadku podejrzenia pęknięcia macicy wymagane
jest natychmiastowe wykonanie laparotomii w celu zmniejsze-
nia powikłań oraz zgonu matki i noworodka.
9.
Podczas próby porodu drogami rodnymi, po przebytym
cięciu cesarskim, należy prowadzić ciągłe elektroniczne moni-
torowanie czynności serca płodu.
10.
Po przeanalizowaniu sytuacji położniczej możliwe jest
(ostrożne) stosowanie stymulacji porodu oksytocyną.
11.
Indukcja porodu prostaglandynami PGE2 (Dinoproston)
i PGE1 (Misoprostol) ze względu na zwiększone ryzyko pęknię-
cia macicy jest niedopuszczalna.
12.
Cewnik Foleya można bezpiecznie stosować w przypadku
niedojrzałej do porodu szyjki macicy u kobiet planujących po-
ród drogami rodnymi po przebytym cięciu cesarskim.
13.
Ciąża wielopłodowa nie stanowi bezwzględnego przeciw-
wskazania do porodu drogami rodnymi u kobiet po przebytym
cięciu cesarskim.
14.
Cukrzyca nie stanowi przeciwwskazania do podjęcia próby
porodu drogami rodnymi u kobiet po przebytym cięciu cesar-
skim.
15.
Makrosomia płodu jest wskazaniem do cięcia cesarskie-
go.
16.
Poród po 40 tygodniu ciąży nie stanowi przeciwwskazania
do podjęcia próby porodu drogami rodnymi u kobiet po przeby-
tym cięciu cesarskim.Pani Moł, MaMaMi83, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
Kciuki za wizyty
Podsumowując u nas rodza stany po cc konieczny jest ciągły monitoring czyli ktg, ocenia się blizne w usg, a po porodzie ręcznie ocenia się blizne przez pochwe. Decyzję podejmuje lekarz gin ze, szpitala. Twój może napisać skier do cc ciężko mi pewiedziec co zrobią, są szpitale, które wgl nie podejmują próby porodu po cc, tak jak próby porodu miednicowego u wielorodek. Twój gin może napisać dodatkowo na skierowaniu obciążony wywiad położniczy, to nie zaszkodzi, a u Ciebie tak jest. Ciągle pytamy czy boli brzuch i gdzie, żeby ocenić czy blizna się nie rozchodzi,Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2019, 08:13