Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ciasteczko :
W Gdańsku czas oczekiwania na miejsce w żłobku wynosi obecnie około 1,5 roku. Dlatego dyrektor Konieczny zachęca, by rejestrować maluchy w systemie rekutacyjnym już nawet kilka dni po urodzeniu, kiedy tylko będą miały nadany nr PESEL. Tę praktykę stosuje zresztą coraz więcej rodziców małych gdańszczan.
Tylko co miesiac trzeba to potwierdzać.
Pierwszeństwo:
-dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawnosci
-dzieci rodziców z orzeczeniem o niepełnosprawności
-dzieci matek z domu samotnej matki, które nie pracują, ale nabywają uprawnienia
-dzieci, których rodzeństwo uczęszcza do żłobka
-dzieci z rodzin wielodlzietnych
Takze tego
Do przedszkola natomiast pkt dostają: https://www.gdansk.pl/download/2018-02/103512.pdf
to samo co do żłobka
plus samotnie wychowywane dzieci (panna, rozwódka, wdowa, separacja), piecza zastępcza (tamto wszystko po 32 pkt)
-niewielka ilość pkt po 16 pkt (jeżeli przedszkole znajduje się w obwodzie zamieszkania,
-8pkt jak rodzice pracują oboje
-4 pkt jak rodzeństwo uczęszcza do przedszkola/ szkoły
-1 pkt jak rodzeństwo też ma złożony wniosek do tego samego przedszkola/szkoły
czyli też dramat, najlepiej się chyba rozwieśćCiasteczko777 lubi tę wiadomość
-
kama2784 wrote:4me a wyciagasz ciuchy odrazu po wysuszeniu? Bo najlepiej ke skladac na ciepło. Jak dlugo poleza to sie mna. Nie mam tu suszarki. Kozystalam z publicznych i pamietam, ze jak od razu po skonczeniu suszenia nie poskladalam to byly wymiete a tak na cieplo nie trzeba bylo prasować.
-
Puszek, Ciacho z przedszkolami juz jest lepiej niz ze zlobkami. My sie dostalismy do Panstwowego, nowiutkiego przedszkola, co prawda drugiego wyboru ale jednak-jakby ktos mial klopot to by sie dostal. A nie mamy żadnych wktra punktow bo jestemy małżeństwem,na szczęście pelnosprawnym
Dodatkowo w Gdansku sytuacja wyglada lepiej niz w Gdyni wiec serio moze bedzie dobrxe. Fakt, zlobki to trudniejsza sprawa ale tez macie lepiej niz w Gdyni. Ze zlobkami duzo zalezy, gdzie mieszkacie i czy cos blisko Was jest. U mnie tragedia a mieszkam w miejscu, gdzie jest pelno mlodych rodzin z dziecmi.
-
nick nieaktualnyPod nic nie podpadam..
zapisze od razu ale to Ok 2 lata.. tak mi powiedzieli tam w dyrekcji..
4me- susze do końca z opcja prasowanie (trwa Ok godz) i wyciągam od razu ciepłe i wyprasowane. Moja mama tez ma tą suszarkę i tak samo. Candy niestety nie znam ..może nie ma opcji prasowania?? Trzeba ładnie włożyć mokre i od razu wyciągać.
Koło mnie jest 5 żłobków prvale ten koszt .. ajajaja..
a do przedszkola - jako samotna matka?? To na bank się nie hajtam ha hażarcik
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2019, 10:28
-
Nistera wrote:4me może za dużo rzeczy na raz wkładasz?
Ja bym bardzo chciała suszarkę ale mąż jest na nie , twierdzi że to pozeracz prądu i od suszenia mamy duży balkon ;((
Tylko co ja zrobie z kurtkami....
-
Ciasteczko777 wrote:Pod nic nie podpadam..
zapisze od razu ale to Ok 2 lata.. tak mi powiedzieli tam w dyrekcji..
4me- susze do końca z opcja prasowanie (trwa Ok godz) i wyciągam od razu ciepłe i wyprasowane. Moja mama tez ma tą suszarkę i tak samo. Candy niestety nie znam ..może nie ma opcji prasowania?? Trzeba ładnie włożyć mokre i od razu wyciągać.
Ciacho a wy jestescie malzenstwem?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny myślicie że 29 tydzień ciąży to dobry czas na usg trzeciego trymestru? Mój mąż wyjeżdża a chciałabym z nim pójść na to badanie, wypadałoby na początku 29 tygodnia. Niby wszędzie jest napisane że 29-31 jest Oki ale zastanawiam się czy 30 nie bylby lepszy
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny4me Ja nie mam suszarki , wszystko suszę na sznurkach w naszym ganku no i w łazience .
Mamy dość starą pralkę na już z 15 lat, i wyobraźcie sobie że nie na kamienia ani nawet rdzy stara ale jara
.
Asiul Ja jak będę teraz na wizycie to będzie 30 tc , i mój Pan gin mówił że wtedy właśnie zrobimy USG i zobaczymy czy prawidłowo dziecko rośnie co do tygodnia ciąży .Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2019, 10:44
Asiul lubi tę wiadomość
-
Ciasteczko777 wrote:Nie
i na razie nie planujemy
ja juz miałam męża
4me/ moj program to 2.40 więc yhmm .. prądu nie zjada bo jest energo rachunki mam 120-140 zł na 2 msc gdzie mam wszystko na prądmasz juzz dodatkwoe punkty za somotne wychowywanie dziecka. Tak robia wszystkie niezamezne pary i mnie to wkurza bo to pewnie mnie wykosilo z przedszkola, ktore wybralismy jako pierwszego wyboru
Tak w ogole to ostatecznie mlody chodzi do prywatnego bo nie odpowiadalo mi zmuszanie 3,5 latka do snu codziennie miedzy 12 a 14. To moj mlody chodzil by chyba spac o 23 w domu
-
iwwk wrote:Ciacho to bardzo mało prądu zjada jak takie rachunki macie! A ja myślałam, że to taki pochłaniacz prądu. Kurczę, aż zacznę kombinować gdzie by ją upchać haha
Ja bym ja wstawiła na pralkę idealnie by tam pasowała...... gdyby nie mąż. Poczekam do 9mc i zacznę smęcic może się przełamie chłop
-
Nic to... Wkurzylam sie suszarka bo akurat ogarniam garderobe i piore i susze i chyba bede kuzwa pozniej tydzien to prasowac. Dluzej niz garderobe ogarnialam
jeszcze jeden dzien i mam wszystko na tip top w niej ogarniete i poleczki dla synusia sie beda mogly zapalniac
Jeszcze tylko dwie garderoby zostaly
A pozniej szafki kuchenne, apteczka i łazienkowe... O dzizas....Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2019, 10:56
-
Nistera wrote:Ja bym ja wstawiła na pralkę idealnie by tam pasowała...... gdyby nie mąż. Poczekam do 9mc i zacznę smęcic może się przełamie chłop