X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani mol

A miałam pytać , teraz też będziesz mieć skierowanie na cc czy będziesz podejmować próbę sn ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dlaczego zbyt mocne ruchy też mogą być złe?

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Ojjj wydaje mi się, że właśnie jest odwrotnie, w naszym raju jest prawie 50 % CC (kobiety mówią o tym otwarcie, że taki był ich wybór, często negując korzyści zdrowotne PSN, a gloryfikując CC-absolutnie nie oceniam, ale nie można kłócić się z doniesieniami medycznymi), często kobiety kp są wytykane palcami, że karmią w miejscu publicznym, że karmią za "duże" dzieci. Więc właśnie ja się zderzyłam z czymś odwrotnym.

Tak, ja otwarcie mowie swojej dr ze nawet jak lozysko sie podniesie na bezpieczna odleglosc nie chce sn. Ze tak powiem kolokwialnie nie jara mnie to. I nikt nie jest wstanie mnie przekonac ze sn jest takie cudowne. Dla mnie jest obrzydliwe i tyle. I na dodatek mam w d... co mowia inni o takich porodach. Jedyna opcja ze sn wchodzi w gre to taka ze sie samo zacznie.
    Mialam cesarke na zimno, szybko doszlam do siebie. Nie mialam problemow ze wstaniem.
    Nie karmilam ale u nas akurat nie ze dlatego ze nie chcialam sytuacja byla jaka byla. Teraz tez zamierzam max do 6 mcy karmic no moze max 9 mcy. Jestem zdania ze każdy y robi jak chce znajac zalety i wady swiadomie podejmuje decyzje.

Super Puszku ze masz taki a nie inny stosunek do tych spraw, niestety wiele poloznych musi sie wiele uczyc bo mam wrazenie ze swoimi wypowiedziami gnoją taka swiezo upieczona matke, ktora jest nieporadna, zagubiona i nie zawsze umie poprosic o pomoc.

Ja wiem ze wy macie swoje zadania, i oby wiecej takich poloznych bylo ktore potafia przekazac za i przeciw oraz uszanować decyzje "matki"

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    Nie wiem.. Oszalec mozna... ale tak czytalam. Rowniez na tych kartach do badania ruchow,ze zarówno zbyt mocne jak i za slabe ruchy sa wskazaniem do wizyty u lekarza.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:

Też się nad tym zastanawiam , mój syn cały czas rusza się dużo i bardzo intensywnie lekarz jak pytał o ruchy mówiłam mu że nadpobudliwe dziecko mam nic nie mówił żeby to było źle czy coś, zwłaszcza że pomiary wyniki tętno dziecka wszystko w porządku - lekarzem nie jestem ale co mam poradzić że mam tajfun w brzuchu ? 🤔🤔

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żyjemy w wolnym kraju i mamy prawo decydować o sobie! Niestety nie wszyscy szanują innych i ich decyzje.

MaMaMi83, Szczesliwa ledwo zywa, Oleander lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari0702 wrote:
    Pani mol

A miałam pytać , teraz też będziesz mieć skierowanie na cc czy będziesz podejmować próbę sn ?
    Jeszcze żyję nadzieją na poród sn :) jeśli tylko lekarz moj mi da zielone światło. Ostatnio dzidziuś był miednicowo ulozony, mam nadzieję, że jeszcze się zreflektuje i odwroci, no i cukrzyca trochę tu wadzi bo jednak ciążę trzeba będzie rozwiązać kolo 38 tc, a nie wszystkie szpitale zgadzają się indukować poród przy stanie po cięciu. W ogole szpital w moim mieście ma duży odsetek cięć a jak już się jest po jednym to mało wspierają porody sn. Ale zdarzają się udane vbac i tego się trzymam. Optymalnie by bylo, gdyby dzidz się odwrócił glową i sama akcja się zaczęła kolo 38 tc :D ale wiadomo, życie już mi pokazalo, że chcieć to sobie można ;)

• Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis doznalam w szoku , koszulki ktore nosilam w tamtym tygodniu sa za male! Normalnie brzuch mi wystaje musialam ubrav jedyna bluzke wieksza ktora kupilam na maj w razie czego. Musze jednak kupić pare koszulek. A pamietam jak czekalam az zacznie rosnac a teraz wymknelo sie to z pod kontroli:D

Szczęśliwa Mamusia, PatkaPP lubią tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze rodziłam sn i naprawdę nie było latwo (vaccum, krwiak po nacięciu ktory się wchłaniał 8tyg, utrata 0.7l krwi) i teraz zastanawiam się, czy drugi sn tym razem większego dzuecka to bedzie dobry wybór. Na pewno poproszę o pomiar miednicy, bo jestem drobna, nadal noszę rozmiar xs.
    Te dziewczyny ktore rodzily sn rozumieją zapewne, że długo pozostaje uraz... w końcu to nasze miejsca intymne, i ta rana, ból w połogu, utrata krwi nie zachęcają do kolejnego sn
    Mam naprawdę dykemat, bo z drugiej strony szybciej dochodzi sie do figury i formy, ale nie koniecznie szybciej dochodzi się do zdrowia...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2019, 11:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:

Pierwsze o tym słyszę Ania do samego porodu ruszała się jak szalona , a Dominik jest jeszcze bardziej aktywny , mi tam mój Pan gin powiedział że nic tylko się cieszyć że dziecko jest tak aż tak aktywne ;-).

Pantera Ja urodziłam 4 razy SN w tym rok po roku i ogólnie moje porody wspominam bardzo dobrze wręcz super , nie miałam żadnego krwotoku nie straciłam krwi , i tylko przy pierwszym porodzie mnie lekko nacieli i zszyli , jedynie mój 3 poród był dla nie takim " trudnym " ogólnie wszystko było super , szybko urodziłam itp itd wszystko zaczęło sie po porodzie gdzie moją Gabrysię ratowali ,
    była dwa razy owinięta pepowiną wokół szyji i nie oddychała , nie slyszałam jej płaczu nikomu nie życzę takich przeżyć , nikt mi o tym nie mówił i nie wiedziałam że tak jest , dopiero po porodzie się o tym dowiedziałam na szczęście moja Gabrysia zaczęła płakać i żyła ❤ wszyscy wokół również płakali potem jakby miałam taki " uraz " żeby znów nie było tak samo bałam się urodzić SN , i otwarcie o tym mówiłam ale jakoś przezwyciężyłam strach
    i jak tylko położyli mi Anię to o wszystkim zapomniałam .

Ja mam siostrę która jest leworęczna jej dzieci są praworęczne ja i pozostałe siostry też jesteśmy praworęczne , nigdy tam jakoś moja siostra nie miała z tym nie wiem kłopotów czy trudności ;-) .

A tzw " złotymi radami " to się nie przejmujcie ostatnio spotkałam taką ciocię mojego męża , i tak do mnie co znowu w ciąży jesteś , przecież macie już synka , po co wam tyle dzieci ja takie komentarze puszczam mimo uszów i mnie nawet to wkur*** że na rodziny z 5 lub więcej dzieci patrzą jak na patologię albo o co 500 plus , lub że ktoś się mnoży jak króliki B-).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2019, 11:15

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani mol

Rozumiem, jednak mam nadzieję że uda ci się urodzić pięknie i szybko sn będę mocno trzymać kciuki za was !! ✊✊✊✊✊😀 nie martw się jaki poród Cię nie czeka najważniejsze że będziecie się tulić poznawać i dumna będziesz że twoje ciało zrobiło dobra robotę i dało taki cud jak nowe życie ❤

P.s ja o sn przestałam marzyć po pierwszym dziecku przez tą cholerna miednice :/ A przed cc mam pietra jak nie wiem co,ale musi być dobrze dwie cesarki miałam to i z trzecią dam.rade 💪💪💪💪💪

Pani Moł lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusiu

Rozumiem twoje oburzenie nie każda rodzina wielodzietna jest patologia 500 plus, nie raz w dobrze sytuowanej rodzinie źle się dzieje i dzieci są bite i krzywdzone A chodzą w diorach i chanelach od stóp do głów, to nic nie znaczy.

Ludzie są zaslepieni nienawiścią i dokuczaniem innych , a już te gadki o 500 plus są nudne jak flaki z olejem. Ja poprostu jak ktoś głupio komentuje to ucinam tak samo głupim tekstem kupiliśmy "nowy" samochód w styczniu i też gadanie A co A jak to wypalilam że dostałam od bezdomnego haha i już głupio nikt nie pytał ile daliśmy za auto 😂😂😂😂 tak samo z dzieckiem gadanie A po co wam trzecie, dwoje na te czasy to jest dosyć , przecież zaczynacie budowę neo długo to też mówię żeby się nie martwili bo dostanę 500 plus i kartę dużej rodziny 😂😂😂 jak by na dziecko mnie stać nie było to bym go nie miała ale.zawzze ktoś coś głupio gadać musi :)

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi ruchami szybkimi o ktorych pisze 4me to chyba chodzi o to, ze gdy nagle dziecko, ktore do tej pory bylo raczej malo ruchliwe zaczyna ruszać sie o wiele wiele wiecej i bez przerwy. Tak jak by nerwowo zaczyna sie ruszać i to moze świadczyć, ze dzieje mu sie cos niedobrego.

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa mamusia mam znajomą. Wlasciwie znam cała rodzine bo mieszkali niedaleko mnie w dziecinstwie. 11 dzieci. Duzo? Bardzo duzo.! Wszyscy dobrze wychowani, ulozeni, pracowici, pozakladali rodziny, pobudowali domy, i nie bylo etedy +500. Poradzili sobie, zyli skromnie ale zawsze reke drugiemu czowiekowi podali. Oczywiscie rodzice byli nazywani dzieciorobami, dzieci nazywane biedakami, i powiem ci ze wole miec za kolezanke jedna z tych dziewczyn z tej rodziny wielodzietnej niz ta co opływala w luksusach, chodzila firmowo ubrana, bo ta z biednego domu jak mnie spotka zawsze powie czesc i zatrzyma sie zamienic pare zdan choc widujemy sie baaaaardzo rzadko. A ta co miala wszystko odwraca glowe albo czeka az sie jej pierwszej czesc powie.

Nie ma co oceniać, czasem wieksza patologia jest w tych rodzinach gdzie jest jedno dziecko niz w tych co jest ich więcej.
    Ps. Mama tej mojej kolezanki mam juz 23 wnuczat i wnuków. Ich świeta sa cudowne. Bo rok w rok sa na wigilie zawsze razem.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwwk bylam u endokrynologa. Super lekarz! Czekam wlasnie na usg tarczycy. Dziekuje Ci bardzo, ze mi go poleciłaś!

iwwk lubi tę wiadomość

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu chodzi bardziej o nagłą zmianę aktywności płodu. Jeżeli dziecko od początku jest aktywne i nagle mało się rusza to wiadomo, że nas to zaniepokoi, tak samo na odwrót moje dziecko rusza się, ale nie cały czas, nie jakoś intensywnie, pewnie jakby nagłe bardzo mocne ruchy wystąpiły to bym się zaniepokoiła (chodzi o to, że w przypadku niedotlenienia jednym z objawów są gwałtowne ruchy płodu-tylko proszę nie analizujcie tego aż tak, ale stąd się bierze właśnie to, zę zbyt gwałtowne ruchy są też nie bardzo).

Ja uważam, że każdy powinien decydować o sobie, dla mnie też nie ma frajdy jak kobieta nie chce rodzić, widać, że nastawiała się na cc, a nie zrobią (bo wskazań nie ma-ona nie bedzie miała dobrych wspomnień), ale jestem za edukacją na temat korzyści płynących z tego rodzaju porodu i właśnie nie mogę się zgodzić na negowanie tych korzyści pt, moje dziecko urodziło się przez cc i jest zdrowsze jak dziecko kogoś tam, owszem przypadek taki może mieć miejsce, ale tak jak z palaczami, nie każdy palacz ma nowotwór.
    Na chwilę obecną moje dziecko jest w pozycji miednicowej i też nie wiem czy nie skończy się cc, ale nie zaryzykuje porodu naturalnego w takiej sytuacji, do obrotu nie jestem przekonana.

Glendolina, Szczęśliwa Mamusia, Oleander, 4me lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie jak tam Skarb pisała.cos gdzieś może ??.ostatnio tutaj że idzie do szpitala , odezwij się co u was :)

• Pantera Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari a kiedy i w jaki sposób miałaś zdiagnozowaną wąską miednicę?

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie mierzy się miednicomierzem przed porodem (wiadomo w czasie ciąży miednica się powiększyć może-relaksyna itp, są 4 pomiary:
    wymiar międzykolcowy – odległość między brzegami kolców biodrowych przednich górnych: 25–26 cm
    wymiar międzygrzebieniowy – między najbardziej odległymi punktami grzebieni biodrowych: 27-28 cm
    wymiar międzykrętarzowy – odległość między najbardziej odległymi punktami krętarzy większych kości udowych: 30-31 cm
    sprzężna zewnętrzna – odległość między dołkiem wyrostka kolczystego V kręgu lędźwiowego a górnym zewnętrznym brzegiem spojenia łonowego: 20–21 cm
    Najważniejsza jest sprzężna, ale i z 17-18cm odbywają się porody. Wiadomo jak jest 15 to cc. Główka dziecka potrafi się bardzo zaadaptować(kości nakładają się też na siebie,dlatego czaszka noworodka ma wszystkie szwy, ciemiączka), czasami mają tak wydłużoną główkę (żeby się zmieścić, że obwód miały 32 cm, oczywiscie po porodzie to się odkształci.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ułła wyprałam torbę do szpitala i koszule :) No to pakujemy się w tym tygodniu, i muszę w końcu kupić płyn żeby uprać dzieciowe rzeczy. Czekam na ładną pogodę by to porozwieszać bo trochę tego będzie ;) trza się szykować powoli, kto wie co tam się na dole dzieje bo czuję już mocne ciągnięcia w szyjce a i brzuch non stop twardy

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
‹‹ 971 972 973 974 975 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ