X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • LidziA89 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy mi chyba w myślach czytacie. Obudziłam się dziś i pomyślałam o tym detektorze tętna i stwierdziłam że się was zapytam czy uzywalyscie i jaki a tu wchodzę czytam i odpowiedź bez pytania :P

klz9h3715pahxfmg.png
    Córa <3 4mm <3 ->16mm->30mm->69mm->238g->497g->992g->1417g->2569g->3400g <3 02.07.2019 53 cm 3520 g <3

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LidziA89 wrote:
    Wy mi chyba w myślach czytacie. Obudziłam się dziś i pomyślałam o tym detektorze tętna i stwierdziłam że się was zapytam czy uzywalyscie i jaki a tu wchodzę czytam i odpowiedź bez pytania :P
    Ale jakby co ja nie polecam tak wczesnie bo potem bedzie na mnie jak nic nie znajdziecie :p

I żel do tego kupic najlepiej jakis zwykly do usg. Ja kupilam pol litra butle zelu za 6zł i dziś jeszcze sie smarowałam resztkami także jest bardzo wydajny ;)

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślę o detektorze. Straty ryja banie. Tylko ja bym się bała używać przed skończonym 12tc. Podobno to za dużo ciepła dla takiego małego zarodka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2018, 12:10

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alxawl wrote:
    Ale jakby co ja nie polecam tak wczesnie bo potem bedzie na mnie jak nic nie znajdziecie :p

I żel do tego kupic najlepiej jakis zwykly do usg. Ja kupilam pol litra butle zelu za 6zł i dziś jeszcze sie smarowałam resztkami także jest bardzo wydajny ;)

Ja mój uzywałam bez żelu, jak się skonczyl i dzialal :D Po mnie moja znajoma 2 ciąże go używała i też zawsze bez żelu :D Aczkolwiek wiem, że on odpowiada za lepsze wniknięcie fal wgłąb ciała.

• LidziA89 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam zamiaru używać go przed 12 tyg chciałam go zamówić na święta :)

klz9h3715pahxfmg.png
    Córa <3 4mm <3 ->16mm->30mm->69mm->238g->497g->992g->1417g->2569g->3400g <3 02.07.2019 53 cm 3520 g <3

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja detektor polecam, ale minimum od 12tc, bo to jednak doppler + trzeba mieć twardy tyłek do tego i mieć świadomośc, że po prostu można tętna nie znaleźć, ale nie oznacza to, że coś złego się stało. Ja miałam parę razy, gdzie tętna nie znajdywałam w 16 i 18tc ale podeszłam do tego spokojnie i rozsądnie i nie szalałam.

• Alxawl Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze można na ślinie sobie nim jezdzic po brzuchu :D
    Co do fal to nie wydaje mi sie zeby ten detektor byl grozniejszy od np telefonu polozonego w okolicach brzucha ;) ja w poprzedniej ciazy caly 10 tydzien chodzilam z nim praktycznie przyklejonym do brzucha i wszystko bylo ok ;)

11.2011
    11.2017
    06.2019
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alxawl bo w kwestii szkodliwości (lub jej braku) dopplera nie ma jednoznacznych badan. Stąd sa ginekolodzy, którzy juz w 6/7tc na usg włączają, żeby sobie posłuchać, a są tacy, którzy nie włączają. I żaden nie robi pewnie źle. Ja jednak po stracie w rpzeszłości nie mam odwagi tego przyłożyć do brzucha wcześniej po prostu. Poza tym u mnie 8t5d dziś dopiero, a i szczupła nie jestem więc po co :)

Sung lubi tę wiadomość

• Ewe90 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, detektor to w moim przypadku chyba było by mega zło :D

Ja mam wciąż plamienia i stres milion... :/

2Rp2p1.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe :( wspolczuje tych plamien...

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też planuje zakup dopiero jak poczuje pierwsze ruchy ;)

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez bym nie miala odwagi. Mnie kolezanka lekarka ostrzegala przed detektorem tak wczesnie. Nie po to robie sobie po 5 dziur dziennie w ciele zeby w taki sposob zaszkodzić zarodkowi.

kinga27.30 lubi tę wiadomość

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe90 wrote:
    Jejku, detektor to w moim przypadku chyba było by mega zło :D

Ja mam wciąż plamienia i stres milion... :/
    Rozumiem Cię bardzo dobrze. Ja dopiero od tygodnia nie plamie. To straszny stres.

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe a jakiego koloru jest krwawienie? Jak ciemnobrazowe to nie przejmuj sie w poprzedniej ciąży też miałam i lekarz mowil ze to całkiem normalne i wcale nie świadczy o niczym zlym

• Alxawl Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mysle ze to duzo mniejsze fale niz na usg bo inaczej by to nie kosztowalo 100zl tylko co najmniej 1000zl. Moja lekarka nazwala to w ogole zabawką.
    Mnie to mega odstresowywalo przed kazda wizyta i przed prenatalnymi, bo szlam i wiedzialam ze serduszko jest ;) ja bede polecac, bo też po stracie w 10tygodniu bardzo mi pomagalo ze codziennie bez wychodzenia z domu wiedzialam ze serduszko bije ;)

11.2011
    11.2017
    06.2019
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alxawl (teraz trochę odświeżę główę - miałam na studiach przedmiot o technikach obrazowania medycznego) fale usg to sa fale, które rozchodzą sie po wiekszej powierzchni, stąd sa nieszkodliwe - kiedyś mój ginekolog mówił mi, że ileś tam lat trzebaby naświetlać zarodek, żeby go uszkodzić. Doppler natomiast - czyli to czym sie słucha, to jest jedna wąska wiązka, która 'uderza' w zarodek punktowo - stąd ciężej trafić, jeśli się nie widzi. Dlatego ginekolodzy na usg najpierw poprzez usg na ekranie lokalizuja serduszko, a potem włączają doppler, przez co to trwa o wiele krócej niż jak w domu jeździmy sobie tym po brzuchu szukając zarodka.
    Cała kontrowersja to to, czy te fale są w stanie przegrzać tkanki zarodka, czy nie. Jest to na pewno całkowicie inna fala i to jest ta główna różnica.
    Nie ma jednak jednoznacznych badan, które potwierdzalyby szkodliwosc dopplera. więc co kto woli. Ja jak dotąd spotkałam 3 lekarzy, którzy nie słuchają do 11tc, a 1 tylko raz mi wlaczyl pod koniec 10tc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2018, 12:29

• mikaja Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czemu, ale ja zawsze, jak myśle o dopplerze, to mam w głowie mrówkę, którą dziecko przypala światłem słonecznym przez lupę :P Trochę tak to działa :P Bo fale są skupione.
    Osobiście poczekam :)

• Ewe90 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :*, choć dziś lepiej bo są brązowe plamy a nie różowe jak wczoraj :) trzeba być dobrej myśli :)

Sylka135, kinga27.30 lubią tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka mi napisała kiedyś tak "detektor tętna płodu wykorzystuje do badania zjawisko dopplera; żeby je uzyskać, trzeba użyć fal o większej energii niż zwykłe fale ultradźwiękowe usg - to jest dla takiego malucha bardzo duży wzrost temperatury, a co za tym idzie uszkodzenie termiczne genomu i w efekcie zaburzenia organogenezy i zwiększone ryzyko wad
    z tego powodu, już od wielu lat mówi się o tym, żeby nie wzbudzać tych fal przy badaniu czynności serca na zwykłym usg do skończonego 12 tygodnia ciąży, dlatego proszę schowaj ten detektor, wyjmiesz go za kilka tygodni". Każdy z tym zrobi co będzie chciał. Ja za dlugo czekałam na żywą ciążę i nie miałabym odwagi świadomie zrobić czegokolwiek co nie jest pewne.

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    Tez bym nie miala odwagi. Mnie kolezanka lekarka ostrzegala przed detektorem tak wczesnie. Nie po to robie sobie po 5 dziur dziennie w ciele zeby w taki sposob zaszkodzić zarodkowi.

Czemu aż 5 dziur?

‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ