Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
xgirl wrote:A czy systematcznosc jedzenia tez ma znaczenie? I jak pozno je sie wieczorem? Gdzies wyczytalam zeby nie miec za duzych przerw miedzy jedzeniem wieczorem i rano.
Ja mam teraz zalecienie od diabetologa jesc 6 posiłków pozniej moze dojsc nawet do 8. Mniejsze ale czesciej. Smialam się bo mam teraz dwa sniadania, dwie kolacje, podwieczorek i obiad . W pozniejszej ciazy ostatni posilek o 22 trzeba zjesc. A sniadanie max 8 rano.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 19:14
-
Sung wrote:glukoza 94, norma dla ciężarnych 92. To moja normalna glukoza na czczo. Czyli mam cukrzycę ciężarnych już??
Informacja ze strony mamaginekolog :
Norma glukozy na czczo u kobiety w ciąży jest inna niż poza ciążą i wynosi do 92 mg/dl.
Jeżeli kobieta ma wynik w normie to kolejnym badaniem będzie OGTT (doustny test obciążenia glukozą 75g) pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży.
Jeżeli wynik glukozy jest powyżej 92 mg/dl, a mniejszy niż 126 mg/dl to należy już na tym etapie ciąży pacjentce zalecić OGTT. (Uwaga! Jeżeli to OGTT wyjdzie w normie to i tak pacjentka musi mieć drugi raz wykonane OGTT pomiędzy 24 a 28 tygodniem!)
Jeżeli wynik glukozy na czczo będzie powyżej 126 mg/dl, a poniżej 200 mg/dl to należy wykonać ponownie oznaczenie glukozy na czczo. Przy ponownym wyniku powyżej 126 mg/dl należy rozpoznać cukrzycę ciążową. Jeżeli ponowny wynik jest pomiędzy 92 mg/dl, a 126 mg/dl to trzeba niezwłocznie wykonać u pacjentki OGTT.
Jeżeli wynik glukozy na czczo będzie powyżej 200 mg/dl to należy bez dodatkowych badań rozpoznać u pacjentki cukrzycę ciążową i rozpocząć leczenie.
-
Sung wrote:Nie, nic nie biorę.
Ktoś dziś napisał mi, ze przed 12tc nie powinno się robić...
Czy sama na czczo nie wystarczy jako potwierdzenie?
Ciebie prowadzi diabetolog czy endokrynolog? Musze do kogoś iść... -
nick nieaktualnyDanio wrote:Do stwierdzenia czy masz cukrzycę niezbedna jest krzywa cukrowa czyli 3 pobrania krwi: na czczo. 1godzine po wypiciu glukozy i 2 godziny po wypiciu glukozy
no ja to wiem, ale o ile na pewno się robi po 20 tygodniu, to czy teraz na pewno można?
A Ty już masz stwierdzoną cukrzycę? -
nick nieaktualny
-
Sung ja niestety cukrzycę miałam juz przed ciążą. Jak tylko test wyszedl pozytywny poszlam do diabetologa i wziely mnie panie w obroty haha. Szkolenie z żywienia w ciąży itp. Jak zobaczyłam ich przyjecie dopiero zrozumialam że z tym cukrem w ciąży nie ma żartów. I trochę się przestraszylam. Ale trzeba się kontrolować a wszysyko będzie ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 19:35
-
nick nieaktualny
-
Niestety nie jestem z Wawy. Masz delikatne odchylenie. Myślę że na spokojnie. Nie ma co panikować jak narazie. Najlepiej jakbys miala mozliwosc zadzwonic na chwilkę do lekarza porozmawiać. Zapytac czy jest sie czym przejmować czy na spokojnie mozesz poczekać 2 tygodnie na wizytę. Napewno bylabys spokojnjejsza.
-
Dziewczyny czy glukoza w moczu jest jednoznaczna z cukrzycą ciążową? Poziom cukru we krwi w normie ok 84.
Ponad 4 lata walki...[***]....
"Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
To właśnie będzie początek."
Louis L'Amour
6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
4aa +embryoglue
7dpt - 4.91
11dpt - 36.94
14 dpt - 338
18 dpt - 1456
22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
25 dpt 8610 prg 45
26 dpt pulsuje 💓
12+4 tc usg prenatalne OK 😁
Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.