Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ines u mnie w zlobku gdzie pracuje jedna mama byla w ciazy, widac bylo od razu. Pogratulowalam i spytalam czy moge wiedziec ktory miesiac itp. Ona, ze zaczela 3 A brzuch dosc widoczny, no szok. Termin ma na teraz jakos, widzialam ja ostatnio w pazdzierniku to miala taaaaaaki bebech, ze masakra, ledwo chodzila Nawet nie chce wiedziec jak teraz wyglada
-
xgirl wrote:Ines u mnie w zlobku gdzie pracuje jedna mama byla w ciazy, widac bylo od razu. Pogratulowalam i spytalam czy moge wiedziec ktory miesiac itp. Ona, ze zaczela 3 A brzuch dosc widoczny, no szok. Termin ma na teraz jakos, widzialam ja ostatnio w pazdzierniku to miala taaaaaaki bebech, ze masakra, ledwo chodzila Nawet nie chce wiedziec jak teraz wyglada
hahah dzieki nie no ja licze że ni przytyje wicej niż 10 kg jak ostatnio super wyglądałam i się czułam w ciąży może cykne jutro jakąs fotę i wstwię
btw OGŁOSZENIE PARAFIALNE
posuwamy się do przodu. podrasowałam troche naszą listę na pierwszej stronie, uwagi, wnioski, skargi, zażalenia przyjmuję
dopisałam częśc z wiizytami jak mi bedzie podawać kiedy macie będę wpisywać i będziemy mieć kontrol kto kiedy wizytuje żeby móc przepytywać jak chcecie coś jeszcze dodać to zgłaszać
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Ojej ladnie zrobilas te 1 strone Ja mam prenatalne na 27.12.
W ogole taka propozycja zeby kazda dziewczyna ustawila sobi ciazowy suwaczek zebysmy wiedzialy kto w ktorym tyg itp. Ale to oczywiscie jak kto chce, nie chce nikogo zmuszac, ale byloby fajnie -
Hej dziewczyny ja z pytaniem.
Na grupie na fb dla mam jedna dziewczyna wrzuciła posta o kąpieli w wiaderku. Ja szczerze mówiąc byłam pewna, ze to żart no bo nigdy o takich metodach nie słyszałam, myślałam ze tylko wanienka :o
A w komentarzach dziesiątki dziewczyn, które mówią ze one tak właśnie myją malucha.
Któraś z Was kapie dziecko w wiaderku? Jak to się sprawdza? Jak dokładnie umyć tyłek czy pachwiny? I można ponoć zacząć od urodzenia ale przecież taki maluch nie siedzi.
Dla mnie to by była super opcja bo u teściowej mamy tylko jeden pokój i wc, całość miała być gabinetem lekarskim.PCOS, endometrioza, tylozgiecie, a jednak można wpasc :p
Niespodzianka ciąża, niespodzianka poród.
16/06 w 37+2 przyszła na świat Margaretka ważąca 2730g.
Margaret, o uroczym zdrobnieniu Daisy -
xgirl wrote:Ojej ladnie zrobilas te 1 strone Ja mam prenatalne na 27.12.
W ogole taka propozycja zeby kazda dziewczyna ustawila sobi ciazowy suwaczek zebysmy wiedzialy kto w ktorym tyg itp. Ale to oczywiscie jak kto chce, nie chce nikogo zmuszac, ale byloby fajnie
Ja ustawie jak będę znać datę. Zgodnie z OM wyprzedzam Cię o jeden dzień jednak ovu 4 dni później, a na usg to w ogóle bobas był malutki.
INES ja mam wizytę 17.12 a prenatalne prawdopodobnie 19.12 ale zapewne będą później bo się okaże ze karaluch jest za mały.PCOS, endometrioza, tylozgiecie, a jednak można wpasc :p
PannaEvans te wiaderka sa popularne w blogosferze. Ja nie jestem przekonana, ale to podobno dobra alternatywa, gdy dziecko nie lubi kąpieli w normalnej wanience, bo pozycja, ktora przyjmuje, jest zblizona do pozycji w brzuchu jeszcze. W wanience nie wszystkie dzieci lubia, bo ogolnie lezenie na plecach bywa dla dzieci stresujace - stad wazny jest pelny podpor plecow, jak trzymamy dziecko.
Nie wiem jednak jak to dziala wlasnie w kwestii obciazania kregoslupa dziecka.
-
PannaEvans wrote:Hej dziewczyny ja z pytaniem.
Na grupie na fb dla mam jedna dziewczyna wrzuciła posta o kąpieli w wiaderku. Ja szczerze mówiąc byłam pewna, ze to żart no bo nigdy o takich metodach nie słyszałam, myślałam ze tylko wanienka :o
A w komentarzach dziesiątki dziewczyn, które mówią ze one tak właśnie myją malucha.
Któraś z Was kapie dziecko w wiaderku? Jak to się sprawdza? Jak dokładnie umyć tyłek czy pachwiny? I można ponoć zacząć od urodzenia ale przecież taki maluch nie siedzi.
Dla mnie to by była super opcja bo u teściowej mamy tylko jeden pokój i wc, całość miała być gabinetem lekarskim.
wiaderka zrobiły się modne kilka lat temu, mnie osobiście to nie przekonuje, nie wiem nawet jakbym się miała za to zabrać używliśmy wanienki ze stojakiem. ze względu na też ograniczony metraż leżała pod łózkiem i rozkladałam za każdym razem do kąpieli. w zimie kąpaliśmy w pokoju bo mamy dość chłodną łazienkę.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
My własnie swoja droga przez pierwsze prawie 4 miesiące moglismy kąpać małego tylko raz w tygodniu więc jakos tak problemu nie bylo. Na codzien mylismy go gąbką na przewijaku, bo tylko na to pozwalaly gipsy. Ale przez to nie przepadal za wanienką z poczatku, jak juz kąpiele codziennie weszły. Teraz sam wskakuje do wanny
-
xgirl wrote:A ja pierwsze slysze o myciu w wiaderku W ogole jesli chodzi o pielegnacje, opieke nad noworodkiem to wiem jedno wielkie zero
xgirl wiesz co, 2 leta temu nie wiedziałam nic, teraz to mega zabawne ale ja nawet nie rozróżniałam czesci dziecięcej garderoby dziewczyny na czerwcowej grupie wrzucały mi fotki z opisem - body, pajac, śpiochy, pólspiochy etc także nic sie nie martw - pomożemyCórcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
Mam to szczęście ze miałam 10 lat jak się urodziła bratanica. Potem się posypało i przez te 11 lat u mojego rodzeństwa pojawiła się 6 dzieci. A w całej najbliższej rodzinie z 14.
I ja od początku byłam przy kapielach, samodzielnie przwijalam, karmiłam butla czy później słoiczkami, bawiłam się z nimi czy byłam przy pierwszych siadach i krokach. Może nie mam pojęcia jak matka ale kąpiel nie jest dla mnie czarna magia mój za to nigdy nie miał kontaktu z dziećmi większego i boi się dotykać czy wziąć na kolana dziecka poniżej 2 lat.
Wyjaśnienie do wiaderka: jak masz podwinieta miednicę, to masz kręgosłup w pełnej kifozie (ułożony w literkę C) przez co głowa nie obciąża kręgosłupa. Mówiąc obrazowo, w wiaderku dziecko ma kolanka przyciągnięte do brzucha, to, że może się oprzeć dupka o dno nie znaczy, że siedzi. Jak wsadzisz noworodka w poprawnie zawiązaną chustę, z poprawnie podwinieta miednicą, to on też nie siedzi, mimo, że znajduje się w pionowej pozycji.
Elka wiesz, to nie jest powszechna wiedza. Każdemu się wydaje, że dziecko posadzone to takie, które jest pionowo i opiera się na jakimś podłożu. A jak położysz sobie dziecko biodra do bioder, oprzesz je o siebie i podwiniesz mu nogi do góry, to ono wcale nie jest posadzone ale tego dowiedziałam się dopiero od fizjoterapeuty dziecięcego.
Elka z tym sadzaniem to chodzi o niefizjologiczne dla danego wieku ułożenie kręgosłupa w danej pozycji i wywołany tym samym nacisk głowy na kręgosłup, który nie umie sobie jeszcze z takim obciążeniem poradzić. Tak pokrotce. Pamietaj najlepiej zawsze, ze jeśli masz jakieś wątpliwości co do prawidłowego postępowania ze swoim dzieckiem - najlepiej skonsultuj się z dobrym fizjo dziecięcym ( w ogóle taką naukę pielęgnacji pod fachowym okiem polecam każdemu "nowemu" rodzicowi)
PCOS, endometrioza, tylozgiecie, a jednak można wpasc :p
btw dziś mi wskoczyła 1 z przodu, 10+0 ... aplikacja pokazuje 25% ciąży, ale że jak to? że już? jeszcze tydzień i teoretycznie najgorszy czas za nami...Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
xgirl wrote:Co to rampersy? Dobra to sie przygotujcie na mase mega debilnych pytan za jakis czas
ja w swoim czasie odgrzebie gdzieś moją liste wyprawkową, miałam naprawde super zrobioną także podrzuce, dużo się rozjaśni
rampers to takie jednoczęściowe coś :
[url][/url]kinga27.30 lubi tę wiadomość
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]