X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sung wrote:
    Jestem po laserze, więc golenie się mam z głowy. Wystarczy raz na miesiąc ;)

Co do porodu to odchorowałam swoje cc, ale sn jest dla mnie przerażający. Jakoś nie słyszy się o śmierci i kalectwie dzieci po cc, a po sn i owszem. Mamy takie dziecko w rodzinie. I znajoma ma... jedno roslina, bo kiedyś nie było dostępu do rehabilitacji. Drugie chodzi i mówi, ale nigdy nie będzie samodzielne...

Także przestałam rozpaczać, że mi nie wyszło...
    ja również mam w rodzinie dorosłe ponad 30to letnie dziecko po długi,żmudnym sn,w końcu wyciśnięte

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeju dziewczyny ja zaraz pęknę tyle tygodni nie miałam apetytu a dzisiaj zjadłam już płatki na mleku, dwa banany , kilka kawałków ciasta,dwa talerze zupy pomidorowej, 7 pierogów z mięsem ( wiem,wiem,post ale ja nie poszcze :P) i kilka wafli torcikowych

• mikaja Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie czy te konsekwencje porodów sn to natura czy zaniedbanie lekarza? Lekarz powienien wiedzieć, kiedy powiedzieć stop - jeśli głowa dziecka jest za długo w kanale rodnym, a nie wychodzi, to przecież nie powinno się przeciagać.

Mój gin pamiętam, jak przyszłam do niego poołogu na kontrolę (nie był przy porodzie) usłszał, że urodziłam cc przy wadze 3800 to powiedział, że bardzo dobrze- skwitował, że każde dziecko mozna urodzić sn ale w jakim stanie.

Moj synek jest bardzo wrażliwym dzieckiem, aż nadwrażliwym - ma wiele cech, które można przypisać dzieciom po cc - wyżej wspomniana wrażliwośc, nie lubi kiedy się go dotyka po twarzy albo łapie za ramiona (też tego nie znoszę też jestem z cc :p). Oczywiscie nie mam pewnosci, ale mogę domniemać, że cc nie była tu obojętna. Mimo, że przezyl tez ten etap porodu sn, ktory jest wazny - na szczescie.

• poliś Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, kurczę nadrobić tydzień zaległości to kilka dobrych godzin czytania :)

Ja jutro rano mam pierwsze usg prenatalne - płatne, a drugie na nfz 27 grudnia. Test podwójny już zrobiłam w poniedziałek. Ginekolog, który jutro mi robi usg prenatalne, kazał podejść dziś na usg do jego koleżanki, żeby spr czy dziecko ma wymagane min 45 crl,bo wg OM dziś 11+0 ale ma 5,30 crl, z usg równo wychodzi, że dziś mam 12+0 tc, więc z usg dziecko jest o tydzień starsze niż wg OM...
    Zobaczymy co będzie, ale bardzo się stresuję... Też te wyniki testu podwójnego nic mi nie mówią, mam podany wynik w jednostce IU/I a nie wiem jak to przeliczyć na MoM więc po prostu jutro lekarz będzie musiał wrzucić wszystko w system i on wyliczy ryzyko...

Wizytę mam o 9.50 , 3 majcie kciuki, dam znać po jak wyszły badania <3

kinga27.30 lubi tę wiadomość

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Cześć dziewczyny, kurczę nadrobić tydzień zaległości to kilka dobrych godzin czytania :)

Ja jutro rano mam pierwsze usg prenatalne - płatne, a drugie na nfz 27 grudnia. Test podwójny już zrobiłam w poniedziałek. Ginekolog, który jutro mi robi usg prenatalne, kazał podejść dziś na usg do jego koleżanki, żeby spr czy dziecko ma wymagane min 45 crl,bo wg OM dziś 11+0 ale ma 5,30 crl, z usg równo wychodzi, że dziś mam 12+0 tc, więc z usg dziecko jest o tydzień starsze niż wg OM...
    Zobaczymy co będzie, ale bardzo się stresuję... Też te wyniki testu podwójnego nic mi nie mówią, mam podany wynik w jednostce IU/I a nie wiem jak to przeliczyć na MoM więc po prostu jutro lekarz będzie musiał wrzucić wszystko w system i on wyliczy ryzyko...

Wizytę mam o 9.50 , 3 majcie kciuki, dam znać po jak wyszły badania <3

Nie przeliczysz tego - lekarze to wrzucaja do komputera. Trzymam kciuki :)

Mnie pewnie będzie tu mniej do czwartku, ale sory - nie zamierzam nadrabiać jakby co :D

• Alxawl Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas cięcie miało być planowe 10 dni przed terminem, a w koncu miałam cc z przyczyn nagłych w 36+1tc z regularną czynnością skurczową. U mnie wskazaniem był błoniasty przyczep pępowiny i naczynia przodujące, więc juz wczesniej wiedzielismy ze cos moze byv nie tak, miesiac przed urodzeniem mialam podany steryd na rozwoj pluc.
    Ale młody jak na wczesniaka po cc rozwija sie wzorowo. Pierś ssie bez problemu , w szpitalu juz ladnie sie przystawial. Teraz też jest wesoły, pogodny, wg mnie jest w swojej normie wiekowej. Po szczepieniach nigdy nie było powikłań. Jako wcześniak miał skierowania do wielu poradni i nikt nic złego sie nie dopatrzył. Jedynie chodziliśmy na rehabilitacje bo miał lekką asymetrię ale po 2.5 miesiącach na komtroli po asymetrii nie było śladu. Córka urodzona sn też jak najbardziej zdrowa ;) za to ona nie umiała ssać piersi więc wtedy karmiłam kpi+mm

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A on byl na pewno wczesniakiem? Czasami te niby wczesniaki nie sa wczesniakami. Moja tak byla. 36 tc a byla "ładna" i nie musiala byc w inkubatorze nawet wiec nawet nie chcialam zeby szła drogą wcześniaków

• Alxawl Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJ wrote:
    A on byl na pewno wczesniakiem? Czasami te niby wczesniaki nie sa wczesniakami. Moja tak byla. 36 tc a byla "ładna" i nie musiala byc w inkubatorze nawet wiec nawet nie chcialam zeby szła drogą wcześniaków
    Mój był na dogrzaniu może ze 2h, potem szefowa neonatologow go obejrzała, stwierdziła że ładnie trzyma ciepło i oddali mi go do sali. No i nie był ani żółty ani nie był na doświetalniu. Wszystkie badania wychodziły idealnie, ale jak raz na obchodzie lekarz mówił do swoich studentów że to wcześniak to jakoś to skomentowałam że prawie się urodził o czasie i mnie ten lekarz zjechał że urodził sie przed skonczeniem 37tygodnia wiec jest wcześniakiem :o późnym ale wcześniakiem. Z cech wcześniaczych miał źle zabarwione stópki i niedokształcone sutki. Usg glowki i brzuszka było ok.
    Raczej nie ma mowy żeby mi sie owulacja przesunęła bo młody był wystarany co do dnia a bete uchwyciłam jak była na poziomie 30 czyli wszystko idealnie mi sie pokrywało z om ;)

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jest szansa, że się nie pojawię tu do czwartku więc gdyby tak się stało, to życzę Wam wszystkim spokojnych świąt :) :*

nana1, kinga27.30, Czarna_kawa lubią tę wiadomość

• xgirl Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaja Wesolych Swiat :*

Ja nie mam ostatnio zycia prywatnego wiec bede tu codzienie haha :D

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, a ja odebrałam dziś wyniki NiftyPro- zdrowy chłopak mieszka w brzuchu :)

Aska1994, Eluska, mikka86, Sylka135, Alrauna1987, kinga27.30, LidziA89, Sung, Alxawl, Czarna_kawa, Casjopea, mikaja lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeszłam 2cc ze względów na moje wady wzroku. Pierwsze cc -bajka. W sumie najgorsze pierwsze wstanie, bo dość mocno boli, ale potem coraz lepiej. W 3 dobie wyszłam z synkiem do domu. Nie miał problemu ze ssaniem, jedzeniem, bliskością. Nie był nerwowy, ma czasem bunt, ale taki etap. Drugie cc spartolone przez lekarkę, której się spieszyło do domu i zrobiła byle jak, nawet mnie nie czyszcząc. Z tego powodu zrobiły mi się skrzepy, macica nie chciała obkurczać itd. Córka jest bardziej energiczna niż jej brat, bardziej wymagająca. Ze ssaniem nie miała problemów, ale nie przybierała w szpitalu na wadze według lekarki (moja córka połykała najgłśniej z 4 dzieci na sali, potem się okazało, że mają źle wytarowane wagi). Samo 2 cc nie należało do przyjemnych, czułam też ból w trakcie zabiegu. I córka spędziła pierwsze 5h w inkubatorze, bo była sina, jakby temperatury nie trzymała.
    Także "jakość" cięcia w dużej mierze zależy od lekarza, który je wykonuje. A dzieci z tego rodzaju porodu nie zawsze zachowują się inaczej niż po sn ;)

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    hej dziewczyny, a ja odebrałam dziś wyniki NiftyPro- zdrowy chłopak mieszka w brzuchu :)

Bardzo się cieszę! To póki co same chłopaki się pokazały :D

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mi się marzy za 2 tygodnie zobaczyć chłopaka ;)

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska1994 wrote:
    Bardzo się cieszę! To póki co same chłopaki się pokazały :D
    Też o tym , pomyślałam, że jak dotąd sami chłopcy się ujawnili, ja skrycie marzę o dziewuszce, ale będzie co będzie,pokocham tak samo mocno :)

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno jeszcze 8 stycznia się nie dowiem,bo jak ostatnio się zapytałam mojej dr to powiedziała że najwcześniej powie mi po 16 tc ,bo nie ma w zwyczaju informować na 60 czy 70 procent

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez nie informuje ale mnie poinformowała :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posprzątałam dzisiaj mieszkanie,dokupiłam reszte prezentów zrobiłam porządek w szafach ,wyskoczyłam na krewetki a teraz padam na twarz ale musze skończyć prasowanie bo jutro wyjeżdżamy i chce wrócić do czystego mieszkania. Tez macie taki zapieprz czy tylko ja jak zwykle robie sto rzeczy na raz?

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo, do 17.30 praca a po pracy praca w domu , jutro muszę zrobić sałatki, popakowac prezenty , resztę porządków , wkurzona jestem bo okna mam nie pomyte,bo albo pogody nie było,albo czułam się fatalnie, no cóż umyje najwyżej po świętach

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój narzeczony ma szczęście mył okna tydzień temu. Nie dał by mi ich myć teraz. Bo mnie przewieje itp. Na brudne okna mam sposób-nie patrze na nie za długo. Na syf w pokoju córki też mam sposób-zamykam drzwi hahah.

‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ