Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
mikka86 wrote:a widzisz, z tym karmieniem piersią ,też są różne opinie, bo na każdą kobietę może działać inaczej, część kobiet twierdzi ,że od karmienia piersią się tyje, bo dziecko wyciąga z ciebie wszystko, a ty wtedy masz większe zapotrzebowanie i jesz więcej więc tyjesz ,inne twierdzą że chudną a jeszcze inne że nie widzą żadnej różnicy
To faktycznie ciekawe, z tym tyciem przy karmieniu. Pewnie też hormony szaleją.
Czasami tez organizują fajne ćwiczenia dla mam z niemowlakami -
Messy, gratuluję. Ale nie wysyłają Cię nigdzie na cito? To chyba dobry znak, może jest to kwestia rozwojowa. A skąd jesteś? Podobno bardzo dobrzy specjaliści od echa serca płodu sa na ul. Agatowej w Warszawie, jakbys chciała to gdzieś skonsultować.
Messy92 lubi tę wiadomość
-
Ja akurat dopoki laktacja jakas tam byla, to chudlam i zeszlam w 3 miesiace do wagi sprzed ciazy, ale jak odstawilam kp i zaczelam zajadac stresy, to przybralam 10kg
Teraz sie smieje, ze bede podtrzymywala laktacje chociazby po to, zeby chudnacWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2019, 15:25
-
Ja mam +8 i kurde, jak mi już ciężko...
Sapię jak stary parowóz, zadyszka, kołatanie i ten ogromny brzuch
Tka_aa gratulacje, jestem mega pełna podziwu!
2014.06. - start
2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk)
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb! -
W którym tyg dziecko jest potencjalnie donoszone?
Pakujecie się już powoli?
2014.06. - start
2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk)
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb! -
kinga27.30 wrote:W którym tyg dziecko jest potencjalnie donoszone?
Pakujecie się już powoli?url=https://www.suwaczek.pl/][/url] -
tka_aa wrote:Messy, gratuluję. Ale nie wysyłają Cię nigdzie na cito? To chyba dobry znak, może jest to kwestia rozwojowa. A skąd jesteś? Podobno bardzo dobrzy specjaliści od echa serca płodu sa na ul. Agatowej w Warszawie, jakbys chciała to gdzieś skonsultować.
Ja w Olsztynie mam lekarza od usg . Co do serduszka to jakiejś ciągłości nie widziała tylko przerwę jakaś zobaczyła ale może to tylko kwestia niewyraznego obrazu. -
Messy92 wrote:Ja w Olsztynie mam lekarza od usg . Co do serduszka to jakiejś ciągłości nie widziała tylko przerwę jakaś zobaczyła ale może to tylko kwestia niewyraznego obrazu.
Jakby bylo cos bardzo niepokojacego to by pewnie gdzies Cie posłali szybciej
U mnie tez powiedziala, ze na 3.usg trzeba sie pzyjrzec bardziej sercu, bo lepsza widocznosc
Ja slyszalam o 34 tygodniu ciazy, ze juz jest w miare bezpiecznie, chociaz jak dluzej to jeszcze lepiejMessy92 lubi tę wiadomość
-
Messy92 wrote:Ja jeszcze nic nie kupiłam to nie mam co pakować
ja tez jeszcze nic nie kupilam, w sumie boje sie cokolwiek ogarniac i przygotowywac. Obecnie jestem ogarnieta jakas niewazkoscia, mam ochote zamknsc oczy i otworzyc je za 4 miesiace.Messy92 lubi tę wiadomość
-
34 to takie minimalne minimum, ale i po tym 37. tygodniu dziecko moze nie byc gotowe.
Juz kiedys wrzucalam, ale wrzuce jeszcze raz fajny artykul na temat tych ostatnich tygodni zycia plodowego:
https://mataja.pl/2014/05/pospiech-wysoce-niewskazany-o-tym-ze-dwa-tygodnie-moga-czynic-roznice/ -
To prawda, te ostatnie tygodnie sa bardzo wazne glownie ze wzgledu na pluca, ktore w tym czasie najintensywniej sie rozwijaja, dlatego najlepiej zeby dziecko bylo w brzuchu jak najdluzej jesli to dla niego bezpieczne. Cale szczescie, ze dzisiejsza medycyna jest coraz madrzejsza i wiele wczesniakow sprzed 37 tc wychodzi z tego bez szwanku.
Ja w ogole myslalam, ze termin porodu jest obliczany na 40 tydzien ciazy i donoszone dziecko to jest +/- 2 tygodnie od tych 40 -
Ja te pamiętam, że zawsze mówli, że lepiej urodzić w 7. miesiącu albo juz 9, niż 8, bo w 8. rozwija sie tez intensywnie uklad nerwowy.
I nawet w tym artykule jest na ten temat. Mój mąż też miał o tym na studiach, pamiętam, na zajęciach z neurologii dziecięcej.