Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyEmma_ wrote:No i za tydzień w czwartek będę miała podaną immunoglobulinę. Koszt to 450 złotych. 😐
Takie są ceny w Twoim regionie ? Ja płaciłam tydzień temu 330 zł i zastrzyk podala mi moja polozna wiadomo lepiej wziąć i być spokojna. Po porodzie dostaniemy jeszcze raz ale już za darmo gratulacje dobrego usg ! -
U rodziców mojego dziadka od strony ojca był konflikt serologiczny i po trzech urodzonych zdrowo dzieciach, prababcia urodziła 7 dzieci, które po niespełna dwóch tygodniach umierały.. Dziadek jest najstarszy i pamiętał jak to było. Dzieci rodziły się zdrowe, potem "żółkly" i umierały. Straszne
-
Xgril z tą masą sumo to mi bardziej chodziło o wielkość samego brzucha, bo 6kg na plusie przy wzroście 174cm uważam za akceptowalne 😁
Femaltiker dostałam już w szpitalu i piłam w sumie przez całą laktacje. Nie wiem, czy pomagał, ale czułam się psychicznie dobrze pijąc go 😋 No i jest dobry!
Ja przytyłam na początku laktacji 4kg. Żarlam jak tucznik, nie ruszalam się prawie wcale, byłam bardzo skupiona na dziecku, ale to bardzo, bardzo spokojna.
Krwawilam mocno z początku, potem już słabiej, ale jednak bite 6 tyg. Natomiast 8 tyg po porodzie wróciłam do aktywności fizycznej, w tym seksualnej -
Moja sypia max 10 godzin i to z przerwami. Zasypia koło 21:30 I wstaje między 6 a 7. Ona nigdy nie spala tyle ile mówiły podręczniki.
-
Jeeeessssuu, naprawdę czerwcówki się rozpakowują... przerażona jestem. A u mnie taki sajgon w domu, że żyć się odechciewa. Remonty 😱 niech no się uwijają szybciej, bo w tym pyle nie powitam dziecka 😱😱😱 jutro kończą zakładać nową wełnę pod dachem i chyba już folia pojdzie, później stelaż, płyty, można malować i kłaść podłogi... ehhh... bardzo bym chciała, żeby to wszystko się zamknęło w dwóch tygodniach.
2014.06. - start
2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk)
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb! -
Emma_ wrote:No i za tydzień w czwartek będę miała podaną immunoglobulinę. Koszt to 450 złotych. 😐
-
mikka86 wrote:Podobno jeśli matka ma rh+ to grupa krwi ojca jest już nieistotna. Ale słyszałam że konflikt jest niebezpieczny dopiero przy drugim porodzie ...
-
33Sylwia wrote:Powtórzę kolejny raz od stycznia 2017 szczepionka jest refundowana - sprawdź w necie-kiedyś wstawialam linka 😘 nie wiem czemu lekarze o tym nie wiedzą! Dziś na szkole rodzenia od jednej z mam usłyszałam "moja lekarka uważa że jest to usunięte" żal pl.!
Tak jest refundowana, ale droga do tego, żeby dostać na nią receptę jest mozolna i długa jesli leczysz się prywatnie. Wymagana jest wizyta w przychodni przyszpitalnej, u państwowego ginekologa - nie wiem czy to nie sa dodatkowe badania, głupie spojrzenia i komentarze, ze prywatnie prowadzimy ciążę ;/ Poza tym poradnie robią czesto bardzo pod górkę, bo muszą do tej szczepionki dopłacać. Szczerze mówiąc jak myślę sobie o tej całej 'drodze', kolejnych wizytach u nowych lekarzy, nerwach i wykłócaniu się to mi się odechciewa i wykupiłam sama, świadomie, z bólem serca ;p Myślę, że już jest zresztą za późno na załatwianie tej szczepionki na NFZ - zanim się dostaniemy na jakąś państwową wizytę (nawet przy prawach kobiety w ciąży) to już będzie po możliwości podania tej szczepionki
A ktoś sie orientuje czy np internista może wypisać receptę refundowaną na krztusiec?Emma_ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnytka_aa wrote:Tak jest refundowana, ale droga do tego, żeby dostać na nią receptę jest mozolna i długa jesli leczysz się prywatnie. Wymagana jest wizyta w przychodni przyszpitalnej, u państwowego ginekologa - nie wiem czy to nie sa dodatkowe badania, głupie spojrzenia i komentarze, ze prywatnie prowadzimy ciążę ;/ Poza tym poradnie robią czesto bardzo pod górkę, bo muszą do tej szczepionki dopłacać. Szczerze mówiąc jak myślę sobie o tej całej 'drodze', kolejnych wizytach u nowych lekarzy, nerwach i wykłócaniu się to mi się odechciewa i wykupiłam sama, świadomie, z bólem serca ;p Myślę, że już jest zresztą za późno na załatwianie tej szczepionki na NFZ - zanim się dostaniemy na jakąś państwową wizytę (nawet przy prawach kobiety w ciąży) to już będzie po możliwości podania tej szczepionki
A ktoś sie orientuje czy np internista może wypisać receptę refundowaną na krztusiec?
Dokładnie tak jak mowisz. Najpierw trzeva odbyć kilka wizyt na nfz i dopiero można dostać. A najlepiej prowadzić 2 karty ciazy ja tak chciałam ale gościu jak się dowiedział ze chodzę prywatnie to mnie pogonil hehe tzn stwierdził że on takich pacjentek nie prowadzi. No ale jak człowiek całe życie mówi prawde a teraz ma kłamać to tak wychodzi. Z drugiej strony to chyba nienormalne ze płacąc składki nie mogę na własne życzenie sobie do niego chodzić a i tak chodzić prywatnie dodatkowo.Emma_ lubi tę wiadomość
-
tka_aa wrote:Tak jest refundowana, ale droga do tego, żeby dostać na nią receptę jest mozolna i długa jesli leczysz się prywatnie. Wymagana jest wizyta w przychodni przyszpitalnej, u państwowego ginekologa - nie wiem czy to nie sa dodatkowe badania, głupie spojrzenia i komentarze, ze prywatnie prowadzimy ciążę ;/ Poza tym poradnie robią czesto bardzo pod górkę, bo muszą do tej szczepionki dopłacać. Szczerze mówiąc jak myślę sobie o tej całej 'drodze', kolejnych wizytach u nowych lekarzy, nerwach i wykłócaniu się to mi się odechciewa i wykupiłam sama, świadomie, z bólem serca ;p Myślę, że już jest zresztą za późno na załatwianie tej szczepionki na NFZ - zanim się dostaniemy na jakąś państwową wizytę (nawet przy prawach kobiety w ciąży) to już będzie po możliwości podania tej szczepionki
A ktoś sie orientuje czy np internista może wypisać receptę refundowaną na krztusiec? -
U mnie podobnie jak u Karol, mamy obydwoje grupę krwi Rh -, a i tak podano mi dziś zastrzyk i w poprzedniej ciąży też.
Asia, super, że tata pomoże przy remoncie, hehe choć na chwilę spokój z teściową z piekła rodem będziesz miala😁👍
Mnie Femaltiker pomagał także polecam 😀
Po wizycie pessar wstrzymany, rozwarcie wewnetrzne jest, ale z lejka zrobiło się płaskie jajo więc jest poprawa, szyjka też trochę dłuższa niż ostatnio więc dobre wiadomości! Mała Ada nadal jest nietoperzem i wcisnela się w biodro główką, że tylko stopę jej można było zobaczyć, nic innego, tak się chowa, mały łobuzkinga27.30 lubi tę wiadomość
-
33Sylwia wrote:Aaaa okazuje się że mój Gino przyjmuje tam na NFZ dlatego nigdy za nic nie płacę tzn za szczepionkę czy badania.
No właśnie :0 To jest duży plus
Ja chodze do endokrynologa prywatnie, która ma podpisaną umowę z NFZ i chyba pracuje w szpitalu, jest też internistą. Wszystkie leki przepisuje mi na zniżkę: na tarczycę, na cukrzycę, nawet heparynę ;o, gdzie w ośrodku zdrowia państwowym internista nie chciał mi tego przepisać. dobrze ejst mieć lekarza, który pracuje tak i tak. Często się zdarza, że np ginekolog wciąga ciężarną w jakieś badania na NFZ i ma za darmo usg trymestrów w szpitalu czy coś33Sylwia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, własnie - na co zwracają uwagę na badaniu III trymestru? Czemu się tam przyglądają? Co może wyjśc nie tak?
Jest jeszcze jakieś ważne USG w ciązy, które powinno się odbyc u specjalisty od USG, z certyfikatem? Zapomniałam zapytać swojego gina ostatnio i ciekawa jestem, bo coś mi kiedyś wspominał o jakimś kolejnym USG specjalnym w 34 tc? -
Z innej beczki... Przypomniało mi się że podobno super pieluszki są w Rossmannie o nazwie Bambiboo z bambusa - dobre opinie maja 😁 a i że odchodzi się już od nawilżających chusteczek, a nawet w sprzedaży są już nawilżające chusteczki woda. To tak z moich ciekawostek 😁
Dobranoc 😘 -
Sylwia tak, są te water wipes. One są z uk chyba właśnie;) ja ich używałam już z synem i są super aczkolwiek po pierwsze i tak warto używać wacikow + wody a chusteczki na wyjścia a po drugie maja zaporowa cenę nawet tu :p 2-2,50£ za paczkę gdzie te z lupilu z lidla kosztują chyba 70p. ASDA tez ma tanie po 50p z o wiele lepszym składem niż te oryginalne z pampers np których nigdy bym nie kupiła bo maja te peg40 itd
Nie mogę spac. Najpierw młody a teraz mała ma od 40 minut czkawkę....