Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej ! Czytam Was, ale rzadko piszę, bo ostatnio jest ciężko ze mną. A patrzenie w telefon jeszcze wzmaga moje objawy więc staram się jak najszybciej. Pierwsza ciąża nie była taka ciężka.. byle do 2 trymestru
-
Nadrobiłam was. Na weekend pojechaliśmy do moich rodziców. Mama zrobiła rogale marcińskie- ale się najadłam (a te kalorie!). A jak mi smakowały grzyby w śmietanie... mmmm... A w domu nic mi nie smakuje i na samą myśl mi niedobrze. Weekend udany, odpoczęłam i aż nie chce mi się jutro do roboty iść...
KaśkaKwa lubi tę wiadomość
Rysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r. -
Mama_Wojtka jesteś z Wielkopolski ? Bo o rogalach wspomniałaś chociaż one już teraz pewnie w całej Polsce są znane
Mama Wojtka lubi tę wiadomość
Aniołek [*] 6 tc 2018,
Julia [*] 14 tc 2018
MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
Endometrioza
-
asylia wrote:Oleśka11 ja jedynie wiem co to jest ale tematu nie zgłębiałam.
Jeśli genetyczne (ewentualnie genetyczne + pappa - jesli lekarz zaleci) wyjdą ok. to nie planuję robić.
Jednak chyba wolę wyłożyć kasę i za kilka dni wiedzieć na czym stoję. Na początku myślałam, że nic nie będę robić oprócz usg ale po rozmowach z mężem zdecydowaliśmy, że lepiej wiedzieć. Tym bardziej, że dokładność tych testów to ponad 99%. Tylko właśnie nie wiemy, który wybrać. -
Ja też tylko zwykłe genetyczne planuje robić.
Eh, tak leżę od 4 i myślę... Dzisiaj zaczął się 4 miesiac. Naszego Aniołka straciłam pod koniec tego miesiąca. Na razie nie boli mnie brzuch tak jak wtedy, ale nie podoba mi się wydzielina, jest jakaś gesta, aż grudki i ciemna... nie wiem czy to jeszcze po lekach (globulki brudziły na żółto)... Skończyłam antybiotyk, mam jeszcze brać bakterie kwasu mlekowego i dopiero potem do lekarza na pobranie wymazu. Jakoś jestem strasznie zdołowanasynek 2013r
Aniołek 14 tc -
Oleśka11 wrote:Dziewczyny, z innej beczki. Co myślicie o Nifty?
P.S. Nifty to jest nazwa firmy produkująca test, zresztą już jej chyba nie ma, została zastąpiona przez Sanco. Jest jeszcze HARMONY i PANORAMA. Kiedyś Harmony było najlepszym (i najdroższym) testem. Dziś to chyba jest Panorama- ma najwięcej opcji do badania. Najdroższa wersja kosztuje ok 3200zł.
Badanie natomiast nazywa się NIPT - Non invasial prenatal testing, czyli nie w wolnym tłumaczeniu: badanie wolnego płodowego DNA z krwi matki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 06:41
Oleśka11 lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Ja mam podobne podejście jak Samsaramsa. Jeśli usg wyjdzie dobrze to nic nie będę robić. Jak coś będzie nie tak to będę się zastanawiać co zrobić. Tym bardziej że bliźniaki zawężają wybór
-
Ja tez nie planuje nic dodatkowo badać, jeśli na USG prenatalnym będzie wszystko ok
Ja wizytę dopiero mam na ponad miesiąc, ale chyba będę musiała się wybrać wcześniej bo ciśnienie zaczyna mi skakać. Sic!
Bałam się ze w tej ciąży nadciśnienie dopadnie mnie szybciej( pierwszym razem w 35tc) przez bilans kg +5kg względem początku pierwszej ciąży. Oby wszystko było dobrze...
A z usg większość macie racje - jest w pełni bezpieczne nawet co tydzień -
Nadinka83 wrote:Ja mam podobne podejście jak Samsaramsa. Jeśli usg wyjdzie dobrze to nic nie będę robić. Jak coś będzie nie tak to będę się zastanawiać co zrobić. Tym bardziej że bliźniaki zawężają wybór
To prawda, tylko Harmony jest dla bliźniaków zdaje się
Ja uważam, że badanie NIPT samo w sobie jest genialne, jesteś w 11tc i możesz się już tyle dowiedzieć z samego pobrania krwi. Wiadomo, kwota tego badania może powodować, że jednak wiele kobiet nie będzie mogła sobie na nie pozwolić, a nie ma u nas opcji refundacji jak np. za granicą. U nas nawet PAPPA, które nie jest drogie, nie jest refundowane.
Dlatego ja omówię sprawę z ginekologiem, jeśli on uzna, że dobrze zrobić, to robię i tyle.Oleśka11 lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Magda - mbc wrote:To prawda, tylko Harmony jest dla bliźniaków zdaje się
Ja uważam, że badanie NIPT samo w sobie jest genialne, jesteś w 11tc i możesz się już tyle dowiedzieć z samego pobrania krwi. Wiadomo, kwota tego badania może powodować, że jednak wiele kobiet nie będzie mogła sobie na nie pozwolić, a nie ma u nas opcji refundacji jak np. za granicą. U nas nawet PAPPA, które nie jest drogie, nie jest refundowane.
Dlatego ja omówię sprawę z ginekologiem, jeśli on uzna, że dobrze zrobić, to robię i tyle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 09:07
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Ja mam skierowanie na pappa w ramach nfz. Więcej nie będę robiła, chyba, że coś by wyszło nie tak na USG.
Dziś pół nocy nie spałam... bezsenność mnie w tej ciąży dopada.
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Też mam problemy ze snem . Ja będę robić Sanco ewentualnie Panorama. Jeszcze się zastanowię po rozmowie z profesorem. No chyba , że całkowicie profesor stwierdzi , że nie ma potrzeby to jeszcze wtedy się zastanowię. Ale teraz to na 100 % jestem nastawiona , że chce zrobić te badania.
Aniołek [*] 6 tc 2018,
Julia [*] 14 tc 2018
MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
Endometrioza
-
czarnulka24 wrote:Ja przy bliznikaach mialam usg genetyczne i test pappa,tak lekarz mi zalecal
Mój na wizycie 5.11 powiedział, że pogadamy, jak 23.11 będzie wszystko dobrze, ale on będzie się raczej skłaniał żebym robiła NIPTa. Ale tak jak mówię, zostawiliśmy to na tę najbliższą wizytę.
Zresztą na nią dostałam też dużooo badań do zrobienia:
tsh, ft4, anty tpo, anty tg, morfologia, glukoza, badanie ogólne moczu, WR, HBS Ag, anty HIV, anty HCV, toxoplazmoza igg+igm, CMV igg+igm, różyczka igg+igm, grupa krwi, przeciwciała przeciw-erytrocytalne.
Wy też już to robiłyście?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 09:21
💙11.06.2019
💙 05.08.2021