X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Anchu Nowa

Wysłany: 23 listopada 2018, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Denmark wrote:
    Nie mam pojęcia jak to rozwiążą. Okaże się na badaniu, to moja pierwsza ciąża także nie mam pojęcia jak to tutaj wygląda
    Oj na prawdę doceń Polską służbę zdrowia bo czekanie tak długo na pierwsze USG może doprowadzić do szaleństwa.
    Jeszcze jeden paradoks z Danii, 4 godziny po porodzie wypuszczają do domu jeśli nie ma żadnych komplikacji. Wyobrażacie to sobie?

Nie ma czego żałować :) W Polsce na NFZ tylko 3 usg w tym pierwsze właśnie prenatalne od 11 do 13 i 6 dnia. Myślę, że większość z nas przy prawidłowych ciążach zrobiła to pierwsze usg prywatnie, żeby tak długo nie czekać. A jeśli chodzi o wyjście ze szpitala to jak mama w dobrej formie i dziecko też to nie ma się czego obawiać, na pewno jest dobra opieka położnicza w domu. Jak coś się będzie działo to na pewno odpowiednio zadecydują :)

v5qjaz0tqkrfuwxe.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anchu wrote:
    Nie ma czego żałować :) W Polsce na NFZ tylko 3 usg w tym pierwsze właśnie prenatalne od 11 do 13 i 6 dnia. Myślę, że większość z nas przy prawidłowych ciążach zrobiła to pierwsze usg prywatnie, żeby tak długo nie czekać. A jeśli chodzi o wyjście ze szpitala to jak mama w dobrej formie i dziecko też to nie ma się czego obawiać, na pewno jest dobra opieka położnicza w domu. Jak coś się będzie działo to na pewno odpowiednio zadecydują :)
    Ja mam na NFZ usg co wizyte :-) <3 bo na szczescie udalo mi sie dostac do mojego lekarza na nfz poprzednia ciaze prowadzilam u niego prywatnie

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 04:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Denmark wrote:
    Jeszcze jeden paradoks z Danii, 4 godziny po porodzie wypuszczają do domu jeśli nie ma żadnych komplikacji. Wyobrażacie to sobie?

W Polsce też możesz wyjść w dniu porodu, nie wiem, czy po 4, czy nawet po 2 godzinach. Położna się mnie pytała, czy od razu będę wychodzić. Wolałam jednak zostać ;)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • makalotia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 05:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy od lekarza. Niektórzy na NFZ robią 3 USG. Ja chodziłam za to prywatnie do bardzo dobrego lekarza i nie widział sensu robić co wizytę USG. Od 16 tyg zrobił mi 3 razy. Raz sam z siebie. Raz bo coś się działo i raz bo go poprosiłam o nie. ;)

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 05:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt. Cieszę się że są same dobre wiadomości :)
    Co do usg to chyba zależy czy mają w gabinecie usg czy nie. Nawet na NFZ jak jest w gabinecie usg to robią co wizyte a jak poprzednia ciążę zaczęłam prowadzić w luxmedzie to babka od razu mi powiedziała że są tylko 3 usg ale ze względu na moje wcześniejsze poronienie to jedno będę miała dodatkowo. Szybko zmienilam lekarza i placówkę ;)
    Moja znajoma prowadziła ciążę w przychodni przy szpitalnej i musiała rano zająć sobie kolejkę i często do 15 czekać na wizytę. Lekarz robił jej usg na oddziale i za każdym razem brał 100 zł za usg ca druga znajoma prowadzi w luxmedzie i lekarz prowadzący robi jej usg za free też na oddziale tego samego szpitala co tamten.
    a na plusie mam już 2kg chyba

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie chodzę na NFZ, mój gin pracuje w szpitalu, ale przyjmuje tylko prywatnie. Usg mam na każdej wizycie.

Myślałam nawet czy nie iść do kogoś na nfz, żeby mi wystawiał skierowania na badania, ale uznałam, że trafie jeszcze na nakiegoś idiotę (ja chodzę tylko do facetów) i po co mi to :P

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na NFZ byłam raz-potwierdzic pierwszą ciążę. Jakieś 1,5h opóźnienia, czekanie na wąskim korytarzu, kibelek masakra a pani doktor nawiedzona. Oczywiście jeden rodzaj witamin polecała i w ogóle dziwna.
    Wolę zapłacić i mieć godne warunki, USG na wizycie i normalne podejście. Co do skierowania to trudno, płacę.

Magda - mbc lubi tę wiadomość

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaśkaKwa wrote:
    He he, ale z Ciebie panikara ;-)
    I ty masz już bliźnieta, dziewczyno jak Ty donosiłaś tamtą ciąże ;-)
    Spokoju więcej rybko ;-)
    Cała ciąże blizniacza bylam w pl wiec bynajmiej mialam usg w 7 tyg i pozniej 10 wiec to juz mnie uspokoilo a tu juz 10tc a usg nawet nie mialam pozatym po stracie 4 ciaz i blizniaczej z ciągłymi komplikacjami niestety tak juz mam
    No i w pl btnajmiej bete mialam zrobiona a tu mi nie zrobili .
    Co do ciazy bliznaczej w ogole nie czulam jakbym byla w ciazy oprocz tego ze mialam codzienne bole brzucha i plamienia tak to zero totalnie. Bynajmiej na usg jak bylo dobrze to sie nie martwilam czy objawy sa dalej czy zniknely . Bo ich nie bylo. No sporadycznie cos sie pojawilo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2018, 08:28

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Hooney Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prowadzę w Medicover i mam 5 USG. Pierwsze na początku żeby potwierdzić, że jest serduszko, potem te 3 najważniejszej, a ostatnie na sam koniec ciąży. Dziś mam właśnie prenatalne, poprzednie USG miałam 6 tygodni temu, strasznie się dziś denerwuje

f2w3rjjgfeipk3wz.png

hchygov3q28aqgz8.png

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zalezy od szpitala mi po Cc mowili ze już moge w 3 dobie wyjsc do domu ,

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hooney wrote:
    Ja prowadzę w Medicover i mam 5 USG. Pierwsze na początku żeby potwierdzić, że jest serduszko, potem te 3 najważniejszej, a ostatnie na sam koniec ciąży. Dziś mam właśnie prenatalne, poprzednie USG miałam 6 tygodni temu, strasznie się dziś denerwuje
    Trzymam kciuki :)

07.06.2019 synek

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Cała ciąże blizniacza bylam w pl wiec bynajmiej mialam usg w 7 tyg i pozniej 10 wiec to juz mnie uspokoilo a tu juz 10tc a usg nawet nie mialam pozatym po stracie 4 ciaz i blizniaczej z ciągłymi komplikacjami niestety tak juz mam
    No i w pl btnajmiej bete mialam zrobiona a tu mi nie zrobili .
    Co do ciazy bliznaczej w ogole nie czulam jakbym byla w ciazy oprocz tego ze mialam codzienne bole brzucha i plamienia tak to zero totalnie. Bynajmiej na usg jak bylo dobrze to sie nie martwilam czy objawy sa dalej czy zniknely . Bo ich nie bylo. No sporadycznie cos sie pojawilo
    Czarnulka, przepraszam Cię, ale słowo bynajmniej, to partykuła wzmacniająca przeczenie, więc oznacza, że chcesz powiedzieć, np. że w pl też nie zrobili Ci bety. Co jest nieprawdą. Bynajmniej to nie jest przynajmniej. Rozumiem, że nie mieszkasz w pl. pewnie od wielu lat, ale warto chyba wiedzieć takie rzeczy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2018, 08:41

Freyja, Oleśka11, Denmark, Alala lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Czarnulka, przepraszam Cię, ale słowo bynajmniej, to partykuła wzmacniająca przeczenie, więc oznacza, że chcesz powiedzieć, np. że w pl też nie zrobili Ci bety. Co jest nieprawdą. Bynajmniej to nie jest przynajmniej. Rozumiem, że nie mieszkasz w pl. pewnie od wielu lat, ale warto chyba wiedzieć takie rzeczy ;)
    Ojeju ale sie czepiacie ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2018, 08:54

07.06.2019 synek

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zycze wam aby kazde wasze usg przynosiło same pozytywne wiadomosci. Trzymam kciuki za dzisiejsze wasze usg i kolejne . Ja zmykam na razie z forum .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2018, 08:54

07.06.2019 synek

• Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na każdej wizycie usg. Miał juz 2 razy plus raz to w szpitalu co z wymiotami pojechałam. Według mnie to jest nie pojęte żeby robić tak późno usg. Pierwsze obowiązkowe powinno być najpóźniej w 7tc żeby sprawdzić czy ciąża jest prawidłowo umiejscowiona czy się rozwija. A żyć tyle w świadomości że się jest w ciąży i na prenatalnych dopiero dowiedzieć że ciąża się zatrzymała gdzieś na samym początku to musi być coś strasznego.
    Ja chodziłam 5 tygodni z martwa ciąża. Wybrałam gabinet jakiś stary na NFZ ale to było 7lat temu i lekarka stare pudło. Masakra jakaś. Na drugiej wizycie stwierdziła że nie będzie prowadzić mojej ciąży i mam znaleźć sobie lekarza który pracuje w szpitalu. Wpisała tylko skierowanie na usg w 12tc. Zapisałam się do innej przychodni też na NFZ i w 10tc zrobili mi usg od razu na wejście. Wtedy dowiedziałam się że ciąża zatrzymała się na 5tc...

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam już cztery razy USG :O Pierwsze 5w4d, potem 6w5d, dalej 8w2d i 10w0d, następne 11w6d (prenatalne) i 13w2d. Może inaczej bo najpierw dwa w klinice leczenia niepłodności a kolejne dwa już u mojego ginekologa prowadzącego, który jest w sumie przyjacielem teściów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2018, 09:33

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Ja miałam już cztery razy USG :O Pierwsze 5w4d, potem 6w5d, dalej 8w2d i 10w0d, następne 11w6d (prenatalne) i 13w2d. Może inaczej bo najpierw dwa w klinice leczenia niepłodności a kolejne dwa już u mojego ginekologa prowadzącego, który jest w sumie przyjacielem teściów.
    To ja jeszcze lepiej, bo miałam już 6 :D ale dwa w sumie zupełnie nieplanowane, bo na IP. Nie wyobrażam sobie mieć pierwsze dopiero teraz.

Freyja lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Ojeju ale sie czepiacie ..
    Czarnulka, ja myślę że nie ma co się tak obrażac, Magda zwróciła Ci tylko uwagę, że używasz słowa w zupełnie innym znaczeniu niz powinnaś. Ja tam nawet lubię jak ktoś mnie poprawia, zawsze można się czegoś nauczyć :) a Ty od razu piszesz, że znikasz z forum, no bez przesady...

Lena2305 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj znowu witam się z Wami z sali wykładowej. Jutro mam już pierwsze egzaminy, a na zjazd za dwa tygodnie mam tyle roboty, że na samą myśl mi niedobrze. Mam kompletny brak energii, sił i motywacji do nauki :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2018, 09:46

gann3e3k131pma53.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Czarnulka, ja myślę że nie ma co się tak obrażac, Magda zwróciła Ci tylko uwagę, że używasz słowa w zupełnie innym znaczeniu niz powinnaś. Ja tam nawet lubię jak ktoś mnie poprawia, zawsze można się czegoś nauczyć :) a Ty od razu piszesz, że znikasz z forum, no bez przesady...
    Nie znikam przez to tylko o co innego chodzi ale juz nie chce poruszac tego tematu

07.06.2019 synek

‹‹ 158 159 160 161 162 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ