X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Lena2305 Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyczytane na bebiklub.pl: "Relacje rodzinne

Praktyczna porada: podawaj wszystkim termin dwa tygodnie późniejszy niż faktycznie przewidywany. W ten sposób koledzy i znajomi nie będą wydzwaniać, gdy zbliży się „godzina zero”."

A to dopiero porada :D

Hiszpaneczka, Mama Wojtka, Violet Flower lubią tę wiadomość

synek 2013r
    Aniołek 14 tc
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena2305 wrote:

Praktyczna porada: podawaj wszystkim termin dwa tygodnie późniejszy niż faktycznie przewidywany. W ten sposób koledzy i znajomi nie będą wydzwaniać, gdy zbliży się „godzina zero”."

W sumie porada całkiem sensowna :)
    Do tej pory pamiętam te wszystkie smsy i telefony jak pierwszą ciążę przenosiłam dwa tygodnie. Byłam wtedy w emocjonalnej rozsypce ;)

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeeee nie głupie ;) :D

7u22rjjg269yrzch.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    To widzę, że wielu u nas tarczyca świruje w ciąży...

Ja jestem jakimś dziwnym wyjątkiem od reguły, bo tuż przed ciążą 0,15, 6w4d było 0,6, a 10w4d wyszło 0,69. Więc nawet nie idę do endokrynolog bo bez sensu placic za wizytę. Spodziewałam sie, że przy Hashimoto będą straszne skoki a tu ładnie.

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena2305 wrote:

Bardzo dobra porada :)

gann3e3k131pma53.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    To widzę, że wielu u nas tarczyca świruje w ciąży...

ja musze na kolejna wizyte zbadac tarczyce

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena2305 wrote:

dobra rada zawsze w cenie :)

1usai09ki0pljcwv.png
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirsten wrote:
    Akurat ona sprawdza po "wyrostku płciowym" i między nogi raczej nie zagląda, wiec ułożenie nie ma tutaj az takiego znaczenia. No ale oczywiście jak dzidziuś nogi rozłoży to można jeszcze potwierdzić. Ja w obydwóch ciążach znałam płec w 12 tygodniu i nie było żadnych wątpliwości.

Dokładnie sprawdza się po wyrostku płciowym i na tak wczesnym etapie podobno jak jest uniesiony do góry to chłopak. Mój też się nie mylił do tej pory więc te 90% przyjmuję jako pewnik;)

Kirsten lubi tę wiadomość

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Jestem w szoku bo to zwykłe kontrolne usg a informacji full.

Maluchy mają:
    1. 3,89 cm // HR 168 // ułożony tak, że przezierność karkowa widoczna - ok
    2. 3,91 cm // HR 166 // skitrany za bratem lub siostrą, nic nie było widać
    Pomiar szyjki - ok

Tsh przy Hashimoto - 0,85
    Glukoza - 85
    Morfologia, mocz - ok
    CRP - 9,1 przy normie do 5 ale to mam powtórzyć, być może efekt jelitówki sprzed tygodnia

Podnosiłyście temat Luteiny, dziś mój 10+5 i mam schodzić ze wszystkiego co biorę.
    - Estrofem --> wycofany od dzisiaj
    - Luteina od dziś dawkowanie:
    5 dni --> 2/0/2
    5 dni --> 1/0/1
    3 dni --> 0/0/1
    *Uwaga! 3 x lekarka pytała mnie czy nie plamię, jak się czuję i po takim wywiadzie zadecydowała, że schodzimy z tak wysokich dawek (brałam 3 x 2)
    Gdybym plamiła pewnie by leki zostały. Musicie indywidualnie ze swoimi lekarzami temat obgadać.
    - B12 zmetylowana wycofać
    - Mumomega DHA wycofać

Pozostaje na z racji dobrych wyników morfologii:
    - Neoparin 0,4
    - Euthyrox 25 x 1
    - Prenatal UNO
    - Magnez
    - Kwas foliowy zmetylowany (mam zrobić badanie na 20.12 i wtedy decyzja czy suplementujemy dalej czy wystarczy dawka z Prenatal UNO )

Prenatalne 17.12
    Wizyta kontrolna (usg, posiewy i kontrola CRP) 20.12

Wróciłam do pracy, objawów/dolegliwości brak, jedynie czasem kilkugodzinna bezsenność w nocy. Energii full.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 11:33

Nadinka83, Mama Wojtka, Hiszpaneczka, Freyja, Pimka, GreenK, Lorella, Izieth, Violet Flower, Klara87, bratfrandu lubią tę wiadomość

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 świetne wieści. Gratuluję :)

Ja juz tez po wizycie dzieci równe mają po 7,7cm. Serduszka mocno biją :) Pani doktor poogladala co widać między nogami i wychodzi dwóch chłopaków :)

Luteine narazie zostawiamy.
    Heparyne podnoszę dawkę z uwagi na to ze fibrynogen rośnie.
    TSH do powtórzenia.
    Szyjka w porządku.

I znów po wizycie oddychamy z ulgą :) następna wizyta 21.12.

Hiszpaneczka, czarnulka24, Pimka, Izieth, Lena1984, Takana5, Violet Flower, Klara87, KaśkaKwa, bratfrandu lubią tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena2305 wrote:

Bardzo dobra rada :)

Hej. Ja dziś się obudziłam z brzuchem jak kamień... w poprzedniej ciąży też mi tak twardniał ale zdecydowanie nie na tym etapie. Myślicie, że powinnam się martwić?

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadinka83 wrote:

Ja juz tez po wizycie dzieci równe mają po 7,7cm. Serduszka mocno biją :) Pani doktor poogladala co widać między nogami i wychodzi dwóch chłopaków :)

TSH do powtórzenia.
    Szyjka w porządku.

Nadinka, super! Ale masz wielkie te dzieciaki! :)

Nadinka83 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5, widzę, że wizyta owocna w informacje i dobre wieści. Z tymi lekami to faktycznie skomplikowane i doceniam, że nic nie muszę brać.
    U mnie młodzież ułożona góra-dół, mimo badania przez pochwę tego na górze też dało się dobrze obejrzeć.

Nadinka 83, marzenie mojego męża to właśnie kolejnych dwóch chłopaków ;-). Liczę, że przed świętami się dowiem (20.12 i 21.12 mam wizyty u dwóch różnych lekarzy).

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 wrote:
    Jestem po wizycie. Jestem w szoku bo to zwykłe kontrolne usg a informacji full.

Maluchy mają:
    1. 3,89 cm // HR 168 // ułożony tak, że przezierność karkowa widoczna - ok
    2. 3,91 cm // HR 166 // skitrany za bratem lub siostrą, nic nie było widać
    Pomiar szyjki - ok

Tsh przy Hashimoto - 0,85
    Glukoza - 85
    Morfologia, mocz - ok
    CRP - 9,1 przy normie do 5 ale to mam powtórzyć, być może efekt jelitówki sprzed tygodnia

Podnosiłyście temat Luteiny, dziś mój 10+5 i mam schodzić ze wszystkiego co biorę.
    - Estrofem --> wycofany od dzisiaj
    - Luteina od dziś dawkowanie:
    5 dni --> 2/0/2
    5 dni --> 1/0/1
    3 dni --> 0/0/1
    *Uwaga! 3 x lekarka pytała mnie czy nie plamię, jak się czuję i po takim wywiadzie zadecydowała, że schodzimy z tak wysokich dawek (brałam 3 x 2)
    Gdybym plamiła pewnie by leki zostały. Musicie indywidualnie ze swoimi lekarzami temat obgadać.
    - B12 zmetylowana wycofać
    - Mumomega DHA wycofać

Pozostaje na z racji dobrych wyników morfologii:
    - Neoparin 0,4
    - Euthyrox 25 x 1
    - Prenatal UNO
    - Magnez
    - Kwas foliowy zmetylowany (mam zrobić badanie na 20.12 i wtedy decyzja czy suplementujemy dalej czy wystarczy dawka z Prenatal UNO )

Prenatalne 17.12
    Wizyta kontrolna (usg, posiewy i kontrola CRP) 20.12

Wróciłam do pracy, objawów/dolegliwości brak, jedynie czasem kilkugodzinna bezsenność w nocy. Energii full.

No i to są bardzo dobre wieści, gratulacje :)

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Takana5, widzę, że wizyta owocna w informacje i dobre wieści. Z tymi lekami to faktycznie skomplikowane i doceniam, że nic nie muszę brać.
    U mnie młodzież ułożona góra-dół, mimo badania przez pochwę tego na górze też dało się dobrze obejrzeć.

Nadinka 83, marzenie mojego męża to właśnie kolejnych dwóch chłopaków ;-). Liczę, że przed świętami się dowiem (20.12 i 21.12 mam wizyty u dwóch różnych lekarzy).
    Eee tam. Dziewczynka tez by się jakaś przydała. Przynajmniej ja bym bardzo chciała. Wydaje mi się, że dziewczynki jednak na późniejszym etapie życia trochę bardziej są związane z rodzicami. Takie są moje wnioski z wieloletniej obserwacji najblizszego otoczenia :)

gann3e3k131pma53.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadinka83 wrote:

TSH do powtórzenia.
    Szyjka w porządku.

gratuluje po cichu dwóch chlopcow :) a ty w provicie masz wizyty? :)

1usai09ki0pljcwv.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Eee tam. Dziewczynka tez by się jakaś przydała. Przynajmniej ja bym bardzo chciała. Wydaje mi się, że dziewczynki jednak na późniejszym etapie życia trochę bardziej są związane z rodzicami. Takie są moje wnioski z wieloletniej obserwacji najblizszego otoczenia :)
    W sumie fakt, a z drugiej strony przed tym jest jeszcze etap dojrzewania i wizja nadąsanej nastolatki jest mało pociągająca ;-). Poza tym zawodowo mam do czynienia z takimi i dodatkowo pamiętam jak mi odwalało w tym czasie ;-). Ale małe dziewczynki są słodkie, to fakt.
    Jeszcze wizja parki jest ok, ale dwie naraz to nie na moje nerwy :-)

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Nadinka, super! Ale masz wielkie te dzieciaki! :)

No wyprzedzili termin z OM o 3 dni. Z 05.06 na 02.06.2018r. Niech rosną zdrowo - najwyżej kupie sobie wozek do wożenia brzucha ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 12:25

bratfrandu lubi tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1984 wrote:
    Dokładnie sprawdza się po wyrostku płciowym i na tak wczesnym etapie podobno jak jest uniesiony do góry to chłopak. Mój też się nie mylił do tej pory więc te 90% przyjmuję jako pewnik;)

Ja też biorę za pewnik. W ciąży z córką miałam taką sytuację, że kilka dni przed prenatalnym miałam wizytę u mojego gina. Zaglądał między nogi i mówi - prawdopodobnie będzie chłopak, pokazywał mi nawet rzekomego siusiaka ;)
    Dwa dni żyłam w przekonaniu, że bede mieć drugiego syna.

No i jak poszłam na prenatalne to lekarka zapytała mnie czy chce znać płeć, powiedziałam że jasne i że podobno to chłopak.
    Ona natomiast od razu pokazała mi ten wyrostek i mówi, że jej zdaniem 95% szans, że to dziewczynka. No i oczywiście miała rację, bo w brzuchu siedziała córka :)

Także spoglądanie na tym etapie między nogi jest mocno ryzykowne, natomiast jeżeli lekarz zna się na mierzeniu kąta tego wyrostka i ma wprawę to spokojnie rozpozna płeć bez problemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 12:25

Lena1984 lubi tę wiadomość

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:

To nasi Panowie mają takie same marzenia ;) mi się marzyła parka ale dwóch zdrowych chłopców tez ogarnę :) zrobię chłopakom boisko i będą ganiac za piłką ;)

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ