Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Wyczytane na bebiklub.pl: "Relacje rodzinne
Praktyczna porada: podawaj wszystkim termin dwa tygodnie późniejszy niż faktycznie przewidywany. W ten sposób koledzy i znajomi nie będą wydzwaniać, gdy zbliży się „godzina zero”."
A to dopiero poradaHiszpaneczka, Mama Wojtka, Violet Flower lubią tę wiadomość
synek 2013r
Aniołek 14 tc -
Lena2305 wrote:Wyczytane na bebiklub.pl: "Relacje rodzinne
Praktyczna porada: podawaj wszystkim termin dwa tygodnie późniejszy niż faktycznie przewidywany. W ten sposób koledzy i znajomi nie będą wydzwaniać, gdy zbliży się „godzina zero”."
A to dopiero porada
W sumie porada całkiem sensowna
Do tej pory pamiętam te wszystkie smsy i telefony jak pierwszą ciążę przenosiłam dwa tygodnie. Byłam wtedy w emocjonalnej rozsypce -
nick nieaktualnyMama Wojtka wrote:To widzę, że wielu u nas tarczyca świruje w ciąży...
Ja jestem jakimś dziwnym wyjątkiem od reguły, bo tuż przed ciążą 0,15, 6w4d było 0,6, a 10w4d wyszło 0,69. Więc nawet nie idę do endokrynolog bo bez sensu placic za wizytę. Spodziewałam sie, że przy Hashimoto będą straszne skoki a tu ładnie.Mama Wojtka lubi tę wiadomość
-
A to dopiero porada -
A to dopiero porada
dobra rada zawsze w cenie
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
Kirsten wrote:Akurat ona sprawdza po "wyrostku płciowym" i między nogi raczej nie zagląda, wiec ułożenie nie ma tutaj az takiego znaczenia. No ale oczywiście jak dzidziuś nogi rozłoży to można jeszcze potwierdzić. Ja w obydwóch ciążach znałam płec w 12 tygodniu i nie było żadnych wątpliwości.
Dokładnie sprawdza się po wyrostku płciowym i na tak wczesnym etapie podobno jak jest uniesiony do góry to chłopak. Mój też się nie mylił do tej pory więc te 90% przyjmuję jako pewnik;)Kirsten lubi tę wiadomość
-
Jestem po wizycie. Jestem w szoku bo to zwykłe kontrolne usg a informacji full.
Maluchy mają:
1. 3,89 cm // HR 168 // ułożony tak, że przezierność karkowa widoczna - ok
2. 3,91 cm // HR 166 // skitrany za bratem lub siostrą, nic nie było widać
Pomiar szyjki - ok
Tsh przy Hashimoto - 0,85
Glukoza - 85
Morfologia, mocz - ok
CRP - 9,1 przy normie do 5 ale to mam powtórzyć, być może efekt jelitówki sprzed tygodnia
Podnosiłyście temat Luteiny, dziś mój 10+5 i mam schodzić ze wszystkiego co biorę.
- Estrofem --> wycofany od dzisiaj
- Luteina od dziś dawkowanie:
5 dni --> 2/0/2
5 dni --> 1/0/1
3 dni --> 0/0/1
*Uwaga! 3 x lekarka pytała mnie czy nie plamię, jak się czuję i po takim wywiadzie zadecydowała, że schodzimy z tak wysokich dawek (brałam 3 x 2)
Gdybym plamiła pewnie by leki zostały. Musicie indywidualnie ze swoimi lekarzami temat obgadać.
- B12 zmetylowana wycofać
- Mumomega DHA wycofać
Pozostaje na z racji dobrych wyników morfologii:
- Neoparin 0,4
- Euthyrox 25 x 1
- Prenatal UNO
- Magnez
- Kwas foliowy zmetylowany (mam zrobić badanie na 20.12 i wtedy decyzja czy suplementujemy dalej czy wystarczy dawka z Prenatal UNO )
Prenatalne 17.12
Wizyta kontrolna (usg, posiewy i kontrola CRP) 20.12
Wróciłam do pracy, objawów/dolegliwości brak, jedynie czasem kilkugodzinna bezsenność w nocy. Energii full.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 11:33
Nadinka83, Mama Wojtka, Hiszpaneczka, Freyja, Pimka, GreenK, Lorella, Izieth, Violet Flower, Klara87, bratfrandu lubią tę wiadomość
7 lat walki
6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
-
Takana5 świetne wieści. Gratuluję
Ja juz tez po wizycie dzieci równe mają po 7,7cm. Serduszka mocno biją Pani doktor poogladala co widać między nogami i wychodzi dwóch chłopaków
Luteine narazie zostawiamy.
Heparyne podnoszę dawkę z uwagi na to ze fibrynogen rośnie.
TSH do powtórzenia.
Szyjka w porządku.
I znów po wizycie oddychamy z ulgą następna wizyta 21.12.Hiszpaneczka, czarnulka24, Pimka, Izieth, Lena1984, Takana5, Violet Flower, Klara87, KaśkaKwa, bratfrandu lubią tę wiadomość
-
A to dopiero porada
Bardzo dobra rada
Hej. Ja dziś się obudziłam z brzuchem jak kamień... w poprzedniej ciąży też mi tak twardniał ale zdecydowanie nie na tym etapie. Myślicie, że powinnam się martwić? -
Nadinka83 wrote:Takana5 świetne wieści. Gratuluję
Ja juz tez po wizycie dzieci równe mają po 7,7cm. Serduszka mocno biją Pani doktor poogladala co widać między nogami i wychodzi dwóch chłopaków
TSH do powtórzenia.
Szyjka w porządku.
I znów po wizycie oddychamy z ulgą następna wizyta 21.12.Nadinka83 lubi tę wiadomość
-
Takana5, widzę, że wizyta owocna w informacje i dobre wieści. Z tymi lekami to faktycznie skomplikowane i doceniam, że nic nie muszę brać.
U mnie młodzież ułożona góra-dół, mimo badania przez pochwę tego na górze też dało się dobrze obejrzeć.
Nadinka 83, marzenie mojego męża to właśnie kolejnych dwóch chłopaków . Liczę, że przed świętami się dowiem (20.12 i 21.12 mam wizyty u dwóch różnych lekarzy).Nadinka83 lubi tę wiadomość
Rysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r. -
Takana5 wrote:Jestem po wizycie. Jestem w szoku bo to zwykłe kontrolne usg a informacji full.
Maluchy mają:
1. 3,89 cm // HR 168 // ułożony tak, że przezierność karkowa widoczna - ok
2. 3,91 cm // HR 166 // skitrany za bratem lub siostrą, nic nie było widać
Pomiar szyjki - ok
Tsh przy Hashimoto - 0,85
Glukoza - 85
Morfologia, mocz - ok
CRP - 9,1 przy normie do 5 ale to mam powtórzyć, być może efekt jelitówki sprzed tygodnia
Podnosiłyście temat Luteiny, dziś mój 10+5 i mam schodzić ze wszystkiego co biorę.
- Estrofem --> wycofany od dzisiaj
- Luteina od dziś dawkowanie:
5 dni --> 2/0/2
5 dni --> 1/0/1
3 dni --> 0/0/1
*Uwaga! 3 x lekarka pytała mnie czy nie plamię, jak się czuję i po takim wywiadzie zadecydowała, że schodzimy z tak wysokich dawek (brałam 3 x 2)
Gdybym plamiła pewnie by leki zostały. Musicie indywidualnie ze swoimi lekarzami temat obgadać.
- B12 zmetylowana wycofać
- Mumomega DHA wycofać
Pozostaje na z racji dobrych wyników morfologii:
- Neoparin 0,4
- Euthyrox 25 x 1
- Prenatal UNO
- Magnez
- Kwas foliowy zmetylowany (mam zrobić badanie na 20.12 i wtedy decyzja czy suplementujemy dalej czy wystarczy dawka z Prenatal UNO )
Prenatalne 17.12
Wizyta kontrolna (usg, posiewy i kontrola CRP) 20.12
Wróciłam do pracy, objawów/dolegliwości brak, jedynie czasem kilkugodzinna bezsenność w nocy. Energii full.
No i to są bardzo dobre wieści, gratulacje -
Mama Wojtka wrote:Takana5, widzę, że wizyta owocna w informacje i dobre wieści. Z tymi lekami to faktycznie skomplikowane i doceniam, że nic nie muszę brać.
U mnie młodzież ułożona góra-dół, mimo badania przez pochwę tego na górze też dało się dobrze obejrzeć.
Nadinka 83, marzenie mojego męża to właśnie kolejnych dwóch chłopaków . Liczę, że przed świętami się dowiem (20.12 i 21.12 mam wizyty u dwóch różnych lekarzy). -
Nadinka83 wrote:Takana5 świetne wieści. Gratuluję
TSH do powtórzenia.
Szyjka w porządku.
I znów po wizycie oddychamy z ulgą następna wizyta 21.12.
gratuluje po cichu dwóch chlopcow a ty w provicie masz wizyty?Nadinka83 lubi tę wiadomość
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
Oleśka11 wrote:Eee tam. Dziewczynka tez by się jakaś przydała. Przynajmniej ja bym bardzo chciała. Wydaje mi się, że dziewczynki jednak na późniejszym etapie życia trochę bardziej są związane z rodzicami. Takie są moje wnioski z wieloletniej obserwacji najblizszego otoczenia
Jeszcze wizja parki jest ok, ale dwie naraz to nie na moje nerwyRysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r. -
Oleśka11 wrote:Nadinka, super! Ale masz wielkie te dzieciaki!
No wyprzedzili termin z OM o 3 dni. Z 05.06 na 02.06.2018r. Niech rosną zdrowo - najwyżej kupie sobie wozek do wożenia brzuchaWiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 12:25
bratfrandu lubi tę wiadomość
-
Lena1984 wrote:Dokładnie sprawdza się po wyrostku płciowym i na tak wczesnym etapie podobno jak jest uniesiony do góry to chłopak. Mój też się nie mylił do tej pory więc te 90% przyjmuję jako pewnik;)
Ja też biorę za pewnik. W ciąży z córką miałam taką sytuację, że kilka dni przed prenatalnym miałam wizytę u mojego gina. Zaglądał między nogi i mówi - prawdopodobnie będzie chłopak, pokazywał mi nawet rzekomego siusiaka
Dwa dni żyłam w przekonaniu, że bede mieć drugiego syna.
No i jak poszłam na prenatalne to lekarka zapytała mnie czy chce znać płeć, powiedziałam że jasne i że podobno to chłopak.
Ona natomiast od razu pokazała mi ten wyrostek i mówi, że jej zdaniem 95% szans, że to dziewczynka. No i oczywiście miała rację, bo w brzuchu siedziała córka
Także spoglądanie na tym etapie między nogi jest mocno ryzykowne, natomiast jeżeli lekarz zna się na mierzeniu kąta tego wyrostka i ma wprawę to spokojnie rozpozna płeć bez problemu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 12:25
Lena1984 lubi tę wiadomość
-
Mama Wojtka wrote:Nadinka 83, marzenie mojego męża to właśnie kolejnych dwóch chłopaków . Liczę, że przed świętami się dowiem (20.12 i 21.12 mam wizyty u dwóch różnych lekarzy).
To nasi Panowie mają takie same marzenia mi się marzyła parka ale dwóch zdrowych chłopców tez ogarnę zrobię chłopakom boisko i będą ganiac za piłką
Mama Wojtka lubi tę wiadomość