Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Lena2305 Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyczytane na bebiklub.pl: "Relacje rodzinne

Praktyczna porada: podawaj wszystkim termin dwa tygodnie późniejszy niż faktycznie przewidywany. W ten sposób koledzy i znajomi nie będą wydzwaniać, gdy zbliży się „godzina zero”."

A to dopiero porada :D

Hiszpaneczka, Mama Wojtka, Violet Flower lubią tę wiadomość

synek 2013r
    Aniołek 14 tc
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena2305 wrote:

Praktyczna porada: podawaj wszystkim termin dwa tygodnie późniejszy niż faktycznie przewidywany. W ten sposób koledzy i znajomi nie będą wydzwaniać, gdy zbliży się „godzina zero”."

W sumie porada całkiem sensowna :)
    Do tej pory pamiętam te wszystkie smsy i telefony jak pierwszą ciążę przenosiłam dwa tygodnie. Byłam wtedy w emocjonalnej rozsypce ;)

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeeee nie głupie ;) :D

7u22rjjg269yrzch.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    To widzę, że wielu u nas tarczyca świruje w ciąży...

Ja jestem jakimś dziwnym wyjątkiem od reguły, bo tuż przed ciążą 0,15, 6w4d było 0,6, a 10w4d wyszło 0,69. Więc nawet nie idę do endokrynolog bo bez sensu placic za wizytę. Spodziewałam sie, że przy Hashimoto będą straszne skoki a tu ładnie.

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena2305 wrote:

Bardzo dobra porada :)

gann3e3k131pma53.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    To widzę, że wielu u nas tarczyca świruje w ciąży...

ja musze na kolejna wizyte zbadac tarczyce

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena2305 wrote:

dobra rada zawsze w cenie :)

1usai09ki0pljcwv.png
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirsten wrote:
    Akurat ona sprawdza po "wyrostku płciowym" i między nogi raczej nie zagląda, wiec ułożenie nie ma tutaj az takiego znaczenia. No ale oczywiście jak dzidziuś nogi rozłoży to można jeszcze potwierdzić. Ja w obydwóch ciążach znałam płec w 12 tygodniu i nie było żadnych wątpliwości.

Dokładnie sprawdza się po wyrostku płciowym i na tak wczesnym etapie podobno jak jest uniesiony do góry to chłopak. Mój też się nie mylił do tej pory więc te 90% przyjmuję jako pewnik;)

Kirsten lubi tę wiadomość

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Jestem w szoku bo to zwykłe kontrolne usg a informacji full.

Maluchy mają:
    1. 3,89 cm // HR 168 // ułożony tak, że przezierność karkowa widoczna - ok
    2. 3,91 cm // HR 166 // skitrany za bratem lub siostrą, nic nie było widać
    Pomiar szyjki - ok

Tsh przy Hashimoto - 0,85
    Glukoza - 85
    Morfologia, mocz - ok
    CRP - 9,1 przy normie do 5 ale to mam powtórzyć, być może efekt jelitówki sprzed tygodnia

Podnosiłyście temat Luteiny, dziś mój 10+5 i mam schodzić ze wszystkiego co biorę.
    - Estrofem --> wycofany od dzisiaj
    - Luteina od dziś dawkowanie:
    5 dni --> 2/0/2
    5 dni --> 1/0/1
    3 dni --> 0/0/1
    *Uwaga! 3 x lekarka pytała mnie czy nie plamię, jak się czuję i po takim wywiadzie zadecydowała, że schodzimy z tak wysokich dawek (brałam 3 x 2)
    Gdybym plamiła pewnie by leki zostały. Musicie indywidualnie ze swoimi lekarzami temat obgadać.
    - B12 zmetylowana wycofać
    - Mumomega DHA wycofać

Pozostaje na z racji dobrych wyników morfologii:
    - Neoparin 0,4
    - Euthyrox 25 x 1
    - Prenatal UNO
    - Magnez
    - Kwas foliowy zmetylowany (mam zrobić badanie na 20.12 i wtedy decyzja czy suplementujemy dalej czy wystarczy dawka z Prenatal UNO )

Prenatalne 17.12
    Wizyta kontrolna (usg, posiewy i kontrola CRP) 20.12

Wróciłam do pracy, objawów/dolegliwości brak, jedynie czasem kilkugodzinna bezsenność w nocy. Energii full.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 11:33

Nadinka83, Mama Wojtka, Hiszpaneczka, Freyja, Pimka, GreenK, Lorella, Izieth, Violet Flower, Klara87, bratfrandu lubią tę wiadomość

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 świetne wieści. Gratuluję :)

Ja juz tez po wizycie dzieci równe mają po 7,7cm. Serduszka mocno biją :) Pani doktor poogladala co widać między nogami i wychodzi dwóch chłopaków :)

Luteine narazie zostawiamy.
    Heparyne podnoszę dawkę z uwagi na to ze fibrynogen rośnie.
    TSH do powtórzenia.
    Szyjka w porządku.

I znów po wizycie oddychamy z ulgą :) następna wizyta 21.12.

Hiszpaneczka, czarnulka24, Pimka, Izieth, Lena1984, Takana5, Violet Flower, Klara87, KaśkaKwa, bratfrandu lubią tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena2305 wrote:

Bardzo dobra rada :)

Hej. Ja dziś się obudziłam z brzuchem jak kamień... w poprzedniej ciąży też mi tak twardniał ale zdecydowanie nie na tym etapie. Myślicie, że powinnam się martwić?

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadinka83 wrote:

Ja juz tez po wizycie dzieci równe mają po 7,7cm. Serduszka mocno biją :) Pani doktor poogladala co widać między nogami i wychodzi dwóch chłopaków :)

TSH do powtórzenia.
    Szyjka w porządku.

Nadinka, super! Ale masz wielkie te dzieciaki! :)

Nadinka83 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5, widzę, że wizyta owocna w informacje i dobre wieści. Z tymi lekami to faktycznie skomplikowane i doceniam, że nic nie muszę brać.
    U mnie młodzież ułożona góra-dół, mimo badania przez pochwę tego na górze też dało się dobrze obejrzeć.

Nadinka 83, marzenie mojego męża to właśnie kolejnych dwóch chłopaków ;-). Liczę, że przed świętami się dowiem (20.12 i 21.12 mam wizyty u dwóch różnych lekarzy).

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 wrote:
    Jestem po wizycie. Jestem w szoku bo to zwykłe kontrolne usg a informacji full.

Maluchy mają:
    1. 3,89 cm // HR 168 // ułożony tak, że przezierność karkowa widoczna - ok
    2. 3,91 cm // HR 166 // skitrany za bratem lub siostrą, nic nie było widać
    Pomiar szyjki - ok

Tsh przy Hashimoto - 0,85
    Glukoza - 85
    Morfologia, mocz - ok
    CRP - 9,1 przy normie do 5 ale to mam powtórzyć, być może efekt jelitówki sprzed tygodnia

Podnosiłyście temat Luteiny, dziś mój 10+5 i mam schodzić ze wszystkiego co biorę.
    - Estrofem --> wycofany od dzisiaj
    - Luteina od dziś dawkowanie:
    5 dni --> 2/0/2
    5 dni --> 1/0/1
    3 dni --> 0/0/1
    *Uwaga! 3 x lekarka pytała mnie czy nie plamię, jak się czuję i po takim wywiadzie zadecydowała, że schodzimy z tak wysokich dawek (brałam 3 x 2)
    Gdybym plamiła pewnie by leki zostały. Musicie indywidualnie ze swoimi lekarzami temat obgadać.
    - B12 zmetylowana wycofać
    - Mumomega DHA wycofać

Pozostaje na z racji dobrych wyników morfologii:
    - Neoparin 0,4
    - Euthyrox 25 x 1
    - Prenatal UNO
    - Magnez
    - Kwas foliowy zmetylowany (mam zrobić badanie na 20.12 i wtedy decyzja czy suplementujemy dalej czy wystarczy dawka z Prenatal UNO )

Prenatalne 17.12
    Wizyta kontrolna (usg, posiewy i kontrola CRP) 20.12

Wróciłam do pracy, objawów/dolegliwości brak, jedynie czasem kilkugodzinna bezsenność w nocy. Energii full.

No i to są bardzo dobre wieści, gratulacje :)

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Takana5, widzę, że wizyta owocna w informacje i dobre wieści. Z tymi lekami to faktycznie skomplikowane i doceniam, że nic nie muszę brać.
    U mnie młodzież ułożona góra-dół, mimo badania przez pochwę tego na górze też dało się dobrze obejrzeć.

Nadinka 83, marzenie mojego męża to właśnie kolejnych dwóch chłopaków ;-). Liczę, że przed świętami się dowiem (20.12 i 21.12 mam wizyty u dwóch różnych lekarzy).
    Eee tam. Dziewczynka tez by się jakaś przydała. Przynajmniej ja bym bardzo chciała. Wydaje mi się, że dziewczynki jednak na późniejszym etapie życia trochę bardziej są związane z rodzicami. Takie są moje wnioski z wieloletniej obserwacji najblizszego otoczenia :)

gann3e3k131pma53.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadinka83 wrote:

TSH do powtórzenia.
    Szyjka w porządku.

gratuluje po cichu dwóch chlopcow :) a ty w provicie masz wizyty? :)

1usai09ki0pljcwv.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Eee tam. Dziewczynka tez by się jakaś przydała. Przynajmniej ja bym bardzo chciała. Wydaje mi się, że dziewczynki jednak na późniejszym etapie życia trochę bardziej są związane z rodzicami. Takie są moje wnioski z wieloletniej obserwacji najblizszego otoczenia :)
    W sumie fakt, a z drugiej strony przed tym jest jeszcze etap dojrzewania i wizja nadąsanej nastolatki jest mało pociągająca ;-). Poza tym zawodowo mam do czynienia z takimi i dodatkowo pamiętam jak mi odwalało w tym czasie ;-). Ale małe dziewczynki są słodkie, to fakt.
    Jeszcze wizja parki jest ok, ale dwie naraz to nie na moje nerwy :-)

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Nadinka, super! Ale masz wielkie te dzieciaki! :)

No wyprzedzili termin z OM o 3 dni. Z 05.06 na 02.06.2018r. Niech rosną zdrowo - najwyżej kupie sobie wozek do wożenia brzucha ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 12:25

bratfrandu lubi tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1984 wrote:
    Dokładnie sprawdza się po wyrostku płciowym i na tak wczesnym etapie podobno jak jest uniesiony do góry to chłopak. Mój też się nie mylił do tej pory więc te 90% przyjmuję jako pewnik;)

Ja też biorę za pewnik. W ciąży z córką miałam taką sytuację, że kilka dni przed prenatalnym miałam wizytę u mojego gina. Zaglądał między nogi i mówi - prawdopodobnie będzie chłopak, pokazywał mi nawet rzekomego siusiaka ;)
    Dwa dni żyłam w przekonaniu, że bede mieć drugiego syna.

No i jak poszłam na prenatalne to lekarka zapytała mnie czy chce znać płeć, powiedziałam że jasne i że podobno to chłopak.
    Ona natomiast od razu pokazała mi ten wyrostek i mówi, że jej zdaniem 95% szans, że to dziewczynka. No i oczywiście miała rację, bo w brzuchu siedziała córka :)

Także spoglądanie na tym etapie między nogi jest mocno ryzykowne, natomiast jeżeli lekarz zna się na mierzeniu kąta tego wyrostka i ma wprawę to spokojnie rozpozna płeć bez problemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2018, 12:25

Lena1984 lubi tę wiadomość

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:

To nasi Panowie mają takie same marzenia ;) mi się marzyła parka ale dwóch zdrowych chłopców tez ogarnę :) zrobię chłopakom boisko i będą ganiac za piłką ;)

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ