X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator to ja myśle, że w każdej aptece całodobowej można kupić w razie czego. Ja oczywiście kupiłam wcześniej ale uzyłam może max 2 razy na 15 miesięcy karmienia kiedy miałam zapalenie piersi , bo zrobił mi się zastój. No i elektryczny polecam , bo ręcznym to się ponoć można zajechać.

Dziewczyny jakie wyszły Wam wyniki w testach Pappa? Mnie kiepskie:( Będę robić Panorame podstawową. Lekarz mnie uspokaja, że biorąc pod uwagę USG raczej wszystko jest dobrze ale dla spokoju lepiej zrobic test DNA. Lepsze to niż aminiopunkcja, bo do niej się niestety kwalifikuję:(((

W ogóle dziś mam przesrany dzień na domiar wszystkiego mąż wczoraj tak zabalował w nocy na Wigilii firmowej, że jestem kłebkiem nerwów. Mam tylko nadzieje, że na dziecko to nie wpłynie.

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam ręczny avent i dawal radę tyle że ja nie miałam problemów z pokarmem i przy dobrze rozkreconej laktacji 200ml w 10 minut szło. Razna jakiś czas myślę że ręczny wystarczy chyba że kpi no to wtedy już lepiej zainwestować w elektryczny. My mieliśmy taki okres że synek jadł tylko z butelki moje mleko ale całe szczęście mu się odmieniło

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • makalotia Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1984 wrote:
    Laktator to ja myśle, że w każdej aptece całodobowej można kupić w razie czego. Ja oczywiście kupiłam wcześniej ale uzyłam może max 2 razy na 15 miesięcy karmienia kiedy miałam zapalenie piersi , bo zrobił mi się zastój. No i elektryczny polecam , bo ręcznym to się ponoć można zajechać.

Dziewczyny jakie wyszły Wam wyniki w testach Pappa? Mnie kiepskie:( Będę robić Panorame podstawową. Lekarz mnie uspokaja, że biorąc pod uwagę USG raczej wszystko jest dobrze ale dla spokoju lepiej zrobic test DNA. Lepsze to niż aminiopunkcja, bo do niej się niestety kwalifikuję:(((

W ogóle dziś mam przesrany dzień na domiar wszystkiego mąż wczoraj tak zabalował w nocy na Wigilii firmowej, że jestem kłebkiem nerwów. Mam tylko nadzieje, że na dziecko to nie wpłynie.
    Ja testu Pappa nie robię. Mojej kuzynce po tym teście prawdopodobieństwo ZD wzrosło do 1:100. Tylko się nastresowala , a wszystko było ok.

My mieliśmy dziś imprezę urodzinową Synka. Ale niestety młody zaniemógł w nocy i wymiotował , rano już niby ok , ale temperatura się przypałetała... Bo wielu namysłach i debatach imprezy nie odwołaliśmy. Mam nadzieję, że nie pożałujemy tego w nocy ..

Lena1984 lubi tę wiadomość

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1984 wrote:

Lena mi tez wyszły kiepskie i powtórzyliśmy tylko usg. Jak masz ochotę zapraszam na priv. Byłam w piątek u super specjalisty. Nie wiem skąd jesteś ale jak chces wszystko opowiem. I naprawdę nie ma się co za wczasu martwić bo pappa jest bardzo omylne ze wychodzi słabo a wszystko jest dobrze. Moja lekarka wogole uważa ze to badanie powinno byc wycofane

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja dziś cały dzień zdychałam-wiem,że brzydko to brzmi ale nic innego nie pasuje :P Te sikanie mnie też wykończyć chce...

Tu w Nl nie ma pappy ale nawet gdyby,to bym nie robiła-tym bardziej,że 35 zaraz mi stuknie,to pewnie miałabym kiepskie wyniki.W Pl chyba zalecają,bo cena nie wielka-nie mam pojęcia.Ja się wielokrotnie spotkałam z tym,że wynik był zły a dziecko zdrowe.

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie robiłam Pappa tylko od razu Sanco.
    Pappa często pokazuje wyniki fałszywie dodatnie.
    Uznaliśmy, że od razu zainwestujemy w Sanco (chociaż cena masakryczna).

Dziewczyny czy Wy macie robiony wymaz z pochwy czy posiew z pochwy jako standardowe badanie? To chyba jednak nie to samo...ale może się mylę. Może przed porodem robi się posiew?
    Orientujecie sie moze jak to jest? Zastanawiam się tak na przyszłość bo jak np wyjdą jakies groźne bakterie przed porodem to chyba nie mozna rodzić siłami natury...
    Kilka lat temu często chorowałam na zapalenie pęcherza moczowego. Odpukać od ponad 4 lat spokój ale zastanawiam się czy np. nie jestem nosicielem jakiś groźnej dla noworodka bakterii i jak to się ma do porodu...
    Ot takie problemy i zagadki sobie lubię wymyślać...

2019 Natalka
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska, to jest to samo (w sensie wymaz to sama nazwa pobrania a posiew to hodowanie bakterii ale jeśli chodzi o badanie to chodzi Ci zapewne o to samo) . Ja miałam akurat robiony we wrześniu bo w październiku miałam mieć badanie droznosci jajowodów i potem inseminację lub in vitro. I mimo, że wynik dobry to przed porodem koniecznie trzeba powtórzyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 23:12

Doriska87 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2bbbcdb3aad8.jpg
    Miała moze któraś z was takie coś do spodni?

W poprzedniej ciąży przez pewien czas korzystałam ze zwykłych gumek recepturek :) Gdzieś podpatrzyłam takie rozwiązanie i się sprawdziło :) Do tego taki pas bawełniany, który można zakładać pod zwykłą koszulkę i długo nie potrzebowałam ubrań ciążowych :)

U nas leżaczek do kąpieli świetnie się sprawdził, szczególnie, jak później kąpanie przejął mąż - rewelacja (na początku kąpaliśmy razem). Laktator się przydał w sytuacjach, gdy chciałam wyjść z domu, dlatego też kilka razy użyliśmy butelki, ale dosłownie kilka razy. Poduszka do karmienia - dla mnie rewelacja. Niania elektroniczna do tej pory jest używana, mimo że mieszkamy w bloku (chociaż teraz częściej do puszczania kołysanek). Moje dziecko uwielbiało karuzelę w łóżeczku i maty edykacyjne - dużo czasu spędzała na podłodze, więc mata była super. Pościeli nie ma do dziś, więc z tym nie warto się spieszyć. Lepsze są śpiworki.

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam Pappa, bo w poprzedniej ciąży musiałam mieć monitorowane łożysko i lepiej było zrobić z tego względu. Mnie też stuknie 35 lat w wakacje więc ze względu na wiek też może są słabsze wyniki. Wczoraj dzwonił do mnie lekarz z wynikami i uspokajał, że raczej na pewno jest wszystko dobrze, bo pomiary na USG prenatalnym wyszły pięknie. Powiedział żebym przyszła jutro na 20 do jego gabinetu to jeszcze raz przyjży się przepływom oczywiście bezpłatnie. Jakby ktoś szukał w Łodzi dobrego genetyka to mogę polecić swojego lekarza, bo jest świetny w tym co robi i jak mało który lekarz ma takie podejście do pacjenta.

GreenK lubi tę wiadomość

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    Ja nie robiłam Pappa tylko od razu Sanco.
    Pappa często pokazuje wyniki fałszywie dodatnie.
    Uznaliśmy, że od razu zainwestujemy w Sanco (chociaż cena masakryczna).

Dziewczyny czy Wy macie robiony wymaz z pochwy czy posiew z pochwy jako standardowe badanie? To chyba jednak nie to samo...ale może się mylę. Może przed porodem robi się posiew?
    Orientujecie sie moze jak to jest? Zastanawiam się tak na przyszłość bo jak np wyjdą jakies groźne bakterie przed porodem to chyba nie mozna rodzić siłami natury...
    Kilka lat temu często chorowałam na zapalenie pęcherza moczowego. Odpukać od ponad 4 lat spokój ale zastanawiam się czy np. nie jestem nosicielem jakiś groźnej dla noworodka bakterii i jak to się ma do porodu...
    Ot takie problemy i zagadki sobie lubię wymyślać...

ja miałam teraz zlecony na MUCHę i antybiogram

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3/4 tych badań co są w Pl nie ma tu w Nl.Trochę kiepsko moim zdaniem ale co zrobić.No ale koleżanka,która urodziła tu 2mies.temu mówi, że chcieli jej dac łożysko przy wypisie :) Pewnie na obiadek hahahaha :D :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2018, 09:41

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1984 wrote:
    Robiłam Pappa, bo w poprzedniej ciąży musiałam mieć monitorowane łożysko i lepiej było zrobić z tego względu. Mnie też stuknie 35 lat w wakacje więc ze względu na wiek też może są słabsze wyniki. Wczoraj dzwonił do mnie lekarz z wynikami i uspokajał, że raczej na pewno jest wszystko dobrze, bo pomiary na USG prenatalnym wyszły pięknie. Powiedział żebym przyszła jutro na 20 do jego gabinetu to jeszcze raz przyjży się przepływom oczywiście bezpłatnie. Jakby ktoś szukał w Łodzi dobrego genetyka to mogę polecić swojego lekarza, bo jest świetny w tym co robi i jak mało który lekarz ma takie podejście do pacjenta.
    Lena, skoro przepływy to domyślam się ze niskie białko pappa i ryzyko preeklampsji. A czy zalecono Ci acard? Mój lekarz zasugerował ze dobrze by było żebym brała ale ponieważ mam tez problemy z jelitami pozostawił to do moejej decyzji. I tak rozważam teraz czy brać czy nie brać :/

• Robaczek12 Koleżanka

Wysłany: 9 grudnia 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Ja naradzie nic dla dzieciatka nie kupuje.. Naradzie żyje badaniami prenatalnymi.. Im bliżej tym bardziej się denerwuje... Chociaż ostatnio na usg dzidzia skakała jak żabeczka :D

Takana to musiało być super przeżycie :) te gratulacje od wszystkich i to podwójnie :D

Nadinka i Takana może się źle zrozumiałysmy :)
    Od 16 tc czyli gdzieś od połowy stycznia idę na zajęcia dla kobiet w ciąży (Modelarnia) a jeśli chodzi o szkole rodzenia to też chcę do niej iść (oczywiście jeżeli zdecyduje się na poród SN) ale na to jest jeszcze czas :)

f2w3rjjgdrjg6or7.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracając do tematu wyprawowego to jak dziewczyny piszą- pościel można sobie darować. Ja do tej pory nigdy jej nie użyłam. Na początku młody spał w rożku, potem w otulaczu a potem śpiworze. Teraz ma tylko cienki kocyk.
    A na przykład teraz są te kokony- myślę, że równie dobrze można dziecko na kanapie, czy łóżku zagrodzić poduszką ciążową i na dłużej to wystarczy. A właśnie tą poduszkę uważam za genialny wynalazek.
    A tak w ogóle to wrócił mi dziwny objaw z poprzedniej ciąży- czuję/słyszę takie tętnienie w prawym uchu. Pamiętam minę gina jak mu o tym powiedziałam hahaha ;-). Jeszcze dzisiaj krew z nosa mi poszła. Ech, zaczyna się...

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się zdarza krwawić z nosa. I z dziąseł też non stop... Przy każdym myciu zębów pluję strasznie krwią :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2018, 10:40

gann3e3k131pma53.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:
    Lena, skoro przepływy to domyślam się ze niskie białko pappa i ryzyko preeklampsji. A czy zalecono Ci acard? Mój lekarz zasugerował ze dobrze by było żebym brała ale ponieważ mam tez problemy z jelitami pozostawił to do moejej decyzji. I tak rozważam teraz czy brać czy nie brać :/
    Ja miałam pre eklampsję w pierwszej ciąży oraz krwotok poporodowy. Teraz od 12 tygodnia biorę 75mg aspiryny zapobiegawczo przed ponowną pre eclampsją. Jestem na grupie na Facebooku na temat pre eclampsji. To taka międzynarodowa grupa. Są tam dziewczyny, którym nie pojawiła się ponowna pre eclampsja dzięki aspirynie, także myślę, że warto. Skonsultuj to jeszcze może z innym lekarzem jeśli masz wątpliwości.

GreenK lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze ze jest takie forum bo uświadomiłyście mnie co do wózków i fotelików.

To może ja jeszcze zapytam: czy możecie polecić jakiś bujaczek - łóżeczko- kołyskę.
    Chodzi mi o jakiś taki sprzęt co można by przystawić do łóżka na noc jak będzie taka konieczność a jednocześnie sprawdził się jako kołyska itd.?
    Widziałam na youtubie że dziewczyny kupują kosze mojżesza, oddzilnie jakieś bujawki i inne kołyski oraz dostawki do łóżka...

My fizycznie tego wszytskiego wmieszkaniu nie pomieścimy....

Np. taki bujaczek Tiny Love 3w 1 nadaje się do wygodnego spania dla malucha?
    Czy jest sens kupować takie rzeczy 3w1?

Jestem totalnie zielona w tej kwestii:-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2018, 12:00

Robaczek12 lubi tę wiadomość

2019 Natalka
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1984 wrote:

ja czekam na swoje wyniki jak na szpilkach, mam nadzieje ze będą dobre..!! a jakie to badania panoramę podstawowa?

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muche miałam robiana równo rok temu tak jak cytologie, było wszystko dobrze. Przed transferem miałam wymaz bakteriologiczny. Było tez dobrze, to teraz kiedy takie badania będą wykonywane?

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Robaczek12 Koleżanka

Wysłany: 9 grudnia 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojj ale mnie dzisiaj głową boli :(

f2w3rjjgdrjg6or7.png
‹‹ 220 221 222 223 224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ