X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:
    Prosze napisz co właśnie jest nie potrzebne a my rodzice kupujemy:)
    To moje pierwsze dziecie i właśnie nie chce kupować rzeczy które sie nie przydadzą itp.... wiem że w 100% tak się nie da ale może choć trochę podpowiesz :)
    A to pewnie na bieżąco na forum będziemy rozmawiać. W moim przypadku bezsensownymi zakupami okazały się rzeczy u innych niezbędne np. smoczki, butelki, laktator ręczny. Dziecko nie chciało nic oprócz cyca i kropka. A laktotora ręcznego TT użyłam 1 raz i myślałam, że mu ręka odpadnie. Trzeba też uważać na ubranka- muszą być łatwe do ubierania i wygodne. Dżinsy dla noworodka, czy kombinezony dresowe z kapturem-niepraktyczne. Zapięcie z tyłu też utrudnia życie. Kurtki dopóki dzieciak nie siedzi też bezsens. Kombinezon lub śpiworek są ok. Nie przesadzać z ilością ubranek i nie bać się używanych.
    Nie kupowałam detektora tętna i monitora oddechu i nie żałuję. Nianię elektroniczną kupiłam po długim czasie jak zaszła potrzeba.Dobrze, że nie kupiłam wcześniej sterylizatora do butelek i podgrzewacza, bo nigdy bym nie użyła. Miś szumis u nas był ok, ale potem i tak zamieniliśmy go na głośnik, bo po 30min dźwięk się wyłączał i dziecko się budziło. U innych w ogóle się nie przydał. U innych znowu niepotrzebna była poduszka do karmienia, bo okazywało się, że nie będą karmić piersią.
    Z kosmetyków to oliwki, pudry też są niepotrzebne. Leżaczek-bujaczek dostałam od koleżanek i w ogóle dziecko go nie lubiło (na wygodny nie wyglądał). Zbędne też są moim zdaniem lezaczki do kąpieli, nie mówiąc o gąbkach..

Lorella, Lena2305 lubią tę wiadomość

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Robaczek12 Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaśkaKwa wrote:
    O szkole rodzenia też mogę zapomnieć, mój się w takie rzeczy nie bawi to prosty chłop ;-)
    Ale znalazłam zajęcia dla kobiet w ciąży od 13 tygodnia i zamierzam sama chodzić ( z koleżanką bo też w ciąży).
    W tych zajęciach też jest przygotowanie do porodu, opieki nad noworodkiem i ćwiczenia więc fajna alternatywa dla nas ;-)
    Ja też będę chodzić na takie zajęcia ;)
    Ale na czwartkowej wizycie lekarz mi powiedział, że woli żebym zaczęła na nie chodzi od 16tc. Wtedy też zaczniemy odstawiac duphaston (teraz biorę 3x1)

f2w3rjjgdrjg6or7.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba jednak zdecyduje się na szkole rodzenia :) musze się dowiedzieć gdzie w mojej okolicy jest taka szkola.

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Hooney Przyjaciółka

Wysłany: 8 grudnia 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    A to pewnie na bieżąco na forum będziemy rozmawiać. W moim przypadku bezsensownymi zakupami okazały się rzeczy u innych niezbędne np. smoczki, butelki, laktator ręczny. Dziecko nie chciało nic oprócz cyca i kropka. A laktotora ręcznego TT użyłam 1 raz i myślałam, że mu ręka odpadnie. Trzeba też uważać na ubranka- muszą być łatwe do ubierania i wygodne. Dżinsy dla noworodka, czy kombinezony dresowe z kapturem-niepraktyczne. Zapięcie z tyłu też utrudnia życie. Kurtki dopóki dzieciak nie siedzi też bezsens. Kombinezon lub śpiworek są ok. Nie przesadzać z ilością ubranek i nie bać się używanych.
    Nie kupowałam detektora tętna i monitora oddechu i nie żałuję. Nianię elektroniczną kupiłam po długim czasie jak zaszła potrzeba.Dobrze, że nie kupiłam wcześniej sterylizatora do butelek i podgrzewacza, bo nigdy bym nie użyła. Miś szumis u nas był ok, ale potem i tak zamieniliśmy go na głośnik, bo po 30min dźwięk się wyłączał i dziecko się budziło. U innych w ogóle się nie przydał. U innych znowu niepotrzebna była poduszka do karmienia, bo okazywało się, że nie będą karmić piersią.
    Z kosmetyków to oliwki, pudry też są niepotrzebne. Leżaczek-bujaczek dostałam od koleżanek i w ogóle dziecko go nie lubiło (na wygodny nie wyglądał). Zbędne też są moim zdaniem lezaczki do kąpieli, nie mówiąc o gąbkach..

Ja akurat nie miałam chyba niepotrzebnych rzeczy. Nie kupiłam butelek, smoczków , wyparzaczy itp i dobrze bo się nie przydały. Laktator parę razy się przydał, też przy odstawianiu. Mimo, że karmiłam tylko piersią to nie miałam poduszki i nie żałuję bo karmiłam praktycznie tylko na leżąco.
    Wygodne ubranka jak najbardziej, żadne bluzy z kapturem tak jak piszesz. Najwygodniejsze na początek są body kopertowe, no wspaniały wynalazek jak dla mnie.
    Jednak przypomniało mi się, że kupiłam coś co się praktycznie nie przydało : łóżeczko

f2w3rjjgfeipk3wz.png

hchygov3q28aqgz8.png

• Hooney Przyjaciółka

Wysłany: 8 grudnia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucięło mi wypowiedź :
    Łóżeczko stoi i robi jako podstawka do przewijaka i szuflada jako schowek na zapas pampersów :)
    Szumis i leżaczek mi się przydał, mam Tiny love i jest super bo rozklada się na płasko więc dziecko może spać jak w kolysce

f2w3rjjgfeipk3wz.png

hchygov3q28aqgz8.png

• Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2bbbcdb3aad8.jpg
    Miała moze któraś z was takie coś do spodni?

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciliśmy już z nowym fotelikiem. Niestety żaden Axkid nie pasował, bo mąż, wielki chłop, nie miał z przodu miejsca na nogi. Ledwo się wcisnął. Axkid musiał być zamontowany tylko na środku, bo po bokach mamy w podłodze schowek, więc fotelik się nie nadaje.
    Byłam bardzo rozczarowana, bo nastawiałam się na Axkida :(
    Jedyny fotelik, który pasował i nie kasował siedzeń z przodu to Britax Two Way Elite i taki też kupiliśmy. Jest rwf do 25 kg.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Lorella Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka dzieki za rady. U mnie to pierwsza dzidzia i przegladajac listy dostepne w necie na temat tego co jest "NIEZBEDNE" troche mnie to przeraza. Nie chce kupowac czegos co jest tak naprawde niepotrzebne.

0d1y3e3kz4mwxduv.png

bfarxzdv5ixw2s0t.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z laktatorem można poczekać i w każdej chwili kupić a jak coś są w szpitalach. Ja kupiłam dopiero 2tyg po porodzie i sporo używałam. Najbardziej przydał mi się teraz w marcu bo zrobiło mi się zapalenie piersi i nie mogłam młodego karmić bo później bolał go brzuszek. U nas z wyorawkowych rzeczy to nie sprawdziła się pościel (synek dostał) dalej nie śpi pod kołdrą, wcześniej w śpiworkach, teraz bez niczego albo pod cienkim kocykiem. U nas też żadnych balsamow, oliwka trochę do masażu na kolki się przydała. Sama wanienka bez zbędnych rzeczy, gabek, podkładek, smoczki u nas też nie były potrzebne. Mnie znowu bardzo denerwowaly kopertowe body. Dużo lepiej zwykle mi się zakładało. Mieliśmy hustawke hybrydowa i się sprawdziła. Dopiero z czasem wszystko wychodzi co jest potrzebne. Każdy dzidziuś inny. Na początku same podstawowe rzeczy a później można dokupić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 16:12

Lorella lubi tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek12 wrote:
    Ja też będę chodzić na takie zajęcia ;)
    Ale na czwartkowej wizycie lekarz mi powiedział, że woli żebym zaczęła na nie chodzi od 16tc. Wtedy też zaczniemy odstawiac duphaston (teraz biorę 3x1)

Robaczku, a gdzie się wybierasz?
    Jaki jest koszt?
    Może w trójkę z Nadinką będziemy chodzić? Dla mnie teraz też za wcześnie ale 16 tydzień jest ok.
    A Duphaston z jakiego powodu tak długo będziesz brać?

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    Z laktatorem można poczekać i w każdej chwili kupić a jak coś są w szpitalach. Ja kupiłam dopiero 2tyg po porodzie i sporo używałam. Najbardziej przydał mi się teraz w marcu bo zrobiło mi się zapalenie piersi i nie mogłam młodego karmić bo później bolał go brzuszek. U nas z wyorawkowych rzeczy to nie sprawdziła się pościel (synek dostał) dalej nie śpi pod kołdrą, wcześniej w śpiworkach, teraz bez niczego albo pod cienkim kocykiem. U nas też żadnych balsamow, oliwka trochę do masażu na kolki się przydała. Sama wanienka bez zbędnych rzeczy, gabek, podkładek, smoczki u nas też nie były potrzebne. Mnie znowu bardzo denerwowaly kopertowe body. Dużo lepiej zwykle mi się zakładało. Mieliśmy hustawke hybrydowa i się sprawdziła. Dopiero z czasem wszystko wychodzi co jest potrzebne. Każdy dzidziuś inny. Na początku same podstawowe rzeczy a później można dokupić :)
    Słońce nie koniecznie są w szpitalach .. JA idąc do pierwszego porodu nie kupowalam laktatora bo uwazalam ze bede karmila tylko piersia i na co mi on .. Pozniej w szpitalu sie okazalo ze dosalam zapalenia wylam z bólu mialam bardzo wysoką goraczke i drgawki dlatego wedlug mnie nigdy wiecej do szpitala bez laktatora albo chodziaz pod reka w domu aby maz mogl podwiesc ... W szpitalu oczywiscie laktatora nie bylo ...

Co do wozkow to ja mam po starszej Coto Baby a spacerowke Mutsy Nexo i kocham Ja ❤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 16:52

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asylia wrote:
    Nasze czerwcowe szczęścia. <3

Mogę poprosic o zmiane daty porodu z 6 na 4 czerwca oraz płec na Chłopiec

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 wrote:
    Jaki jest koszt?
    Może w trójkę z Nadinką będziemy chodzić? Dla mnie teraz też za wcześnie ale 16 tydzień jest ok.
    Ja dziś akurat przeglądałam i przy wojewodzkim jest szkoła. Chyba się nazywa 'pod szyndzielnia' i kosztuje 380 zł za cykl zajęć. W związku z tym, że mój chłop się wypial na zajęcia to chętnie skorzystam z towarzystwa :)

Jestem dziś okropnie rozdrażniona. Albo mam ochotę gryźć albo ryczec. Jakaś masakra. Nie wiem czy to nie wina za niskiego TSH. Bo nawet lekarka po zobaczeniu wyników się pytała czy nie jestem bardziej drażliwa niż zawsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 17:25

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Robaczek12 Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 wrote:
    Jaki jest koszt?

Moja droga jasne, że możemy się razem wybrać :)
    Zainicjujemy tam spotkanie :D
    Wybieram się do "Modelarni" koszt za 8 sesji to 120zl wychodzi po dwa razy w tygodniu :)

A Duphaston biorę bo na początku bolał mnie brzuch i lekarz, nie dawało mi to spokoju i wolał, żebym na wszelki wypadek go brała :)
    Odkąd biorę bóle ustalmy ;)

A co u Ciebie? Jak się czujesz?

f2w3rjjgdrjg6or7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 15 tyg :) rozpoczętym. Jak wasze objawy? U mnie coraz lepiej ! Nie wymiotuje już praktycznie i mdłości coraz mniej :)

• Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek12 wrote:
    Moja droga jasne, że możemy się razem wybrać :)
    Zainicjujemy tam spotkanie :D
    Wybieram się do "Modelarni" koszt za 8 sesji to 120zl wychodzi po dwa razy w tygodniu :)

Zagladalam na stronę Modelarni i jeśli dobrze widzę to oni mają typowe zajęcia fitness dla kobiet w ciąży ale nie widziałam zajęć z przygotowania do porodu czy opieki nad noworodkiem.

Chyba już się zgubiłam o czym rozmawiamy ;)

74dil6d8qv2ss7sm.png
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczku, miałam teraz 3 dni na maxa w pracy dlatego dziś przeleżałam cały dzień. Musiałam ogarnąć przygotowanie szkolenia, szkolenie ludzi + wigilia firmowa i dostałam wyróżnienie za pracę za miniony rok. Szłam przez całą salę po odbiór nagrody, miałam wrażenie, że 150 osób patrzy tylko na mój brzuch i hahaha najpierw szły dzieci a pozniej ja :D Tak mi wywaliło brzuszek bo jadłam jedzenie przez te 3 dni co nam podano w hotelu a z dietą to nie miało nic wspólnego. Także milion pytań, gratulacji, uścisków od współpracowników. Wszyscy życzliwi aż mi się miło zrobiło.

Ale to w Modelarni na ćwiczenia idziesz czy do szkoły rodzenia?

Nadinka ja z kolei jestem płaczliwa, wszystko mnie wzrusza. Reklama widziana 20 raz a ja dalej potrafię na niej płakać. Drażliwość pewnie przyjdzie pózniej - bój się mężu! :)

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hooney wrote:
    Ja akurat nie miałam chyba niepotrzebnych rzeczy. Nie kupiłam butelek, smoczków , wyparzaczy itp i dobrze bo się nie przydały. Laktator parę razy się przydał, też przy odstawianiu. Mimo, że karmiłam tylko piersią to nie miałam poduszki i nie żałuję bo karmiłam praktycznie tylko na leżąco.
    Wygodne ubranka jak najbardziej, żadne bluzy z kapturem tak jak piszesz. Najwygodniejsze na początek są body kopertowe, no wspaniały wynalazek jak dla mnie.
    Jednak przypomniało mi się, że kupiłam coś co się praktycznie nie przydało : łóżeczko
    Ooo, u mnie butelka i smok akurat się przydały. Młody od początku gardził cycem bo bardzo słabo u mnie było z pokarmem, a smok dawał mu poczucie bezpieczeństwa jednak i zasypial z nim w 5 minut.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 18:59

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i łóżeczko mówicie, że się nie przydało- u mnie syn spał tylko w łóżeczku, czasami ewentualnie w wózku.

gann3e3k131pma53.png
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 gratuluję wyróżnienia.
    Czyli nie tylko ja mam wątpliwości gdzień Robaczek12 się wybiera ;)

Placzliwa tez jestem. I do tego doszło poirytowanie. Mój B. to chyba medal za cierpliwość powinien dostać. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 19:21

74dil6d8qv2ss7sm.png
‹‹ 219 220 221 222 223 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ