Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas grudzień,styczeń także przyda się jakieś ocieplenie
-
Mnie od dłuższego czasu po głowie chodzą kwestie formalne i to ja je się powinno załatwiać. Może bardziej doświadczone mamy pomogą?
W karcie porodu wiadomo jest wskazy termin porodu, ale jest to termin orientacyjny więc skąd lekarz który teraz wystawia mi L4 będzie wiedział do kiedy je wystawić?
Czy trzeba mieć skierowanie do szpitala na poród naturalny?
Co i kiedy trzeba załatwić u pracodawcy jeśli chce się skorzystać z urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego? plus do tego dochodzą jeszcze niewykorzystane urlopy. Czy się składa jakieś podania? Kiedy?
Czytałam że ten urlop macierzyński można rozpocząć jeszcze przed porodem? Kiedy to ma sens?
2019 Natalka -
nick nieaktualnyHej
. Mam pytanie do dziewczyn które borykały się przed ciąża z bólami kręgosłupa a teraz maja keszcze gorsze. Ja już nie daje rady z bólu. Ćwiczę nawet jak się bardzo złe czuje- rozciągające i kocówę ćwiczenia ale to b mało daje. Chodzę na masaż ale to tez doraźnie. A niestety jest coraz gorzej bo tez śpię w niekomfortowym dla mnie pozycjach. Jak sobie radzicie. Pomocy
. Niestety basen u mnie póki co odpada bo borykam się z zapaleniem podwozia
-
GreenK wrote:Hej
. Mam pytanie do dziewczyn które borykały się przed ciąża z bólami kręgosłupa a teraz maja keszcze gorsze. Ja już nie daje rady z bólu. Ćwiczę nawet jak się bardzo złe czuje- rozciągające i kocówę ćwiczenia ale to b mało daje. Chodzę na masaż ale to tez doraźnie. A niestety jest coraz gorzej bo tez śpię w niekomfortowym dla mnie pozycjach. Jak sobie radzicie. Pomocy
. Niestety basen u mnie póki co odpada bo borykam się z zapaleniem podwozia
Mnie często bolał kręgosłup w odcinku piersiowym i ramiona - mam niestety duży biust który teraz jest ogromny. Prawe ramie mnie tak bolało jakby mi ktoś rozrzazonym węglem przykładał. Wczoraj mąż mi kupił nowy większy stanik z szerszymi ramiączkami + prysznic ciepła woda i ruchy kołowe ramion lub takie jakby ósemki i trochę mi lżej .
Jeśli chodzi o odcinek krzyżowo lędźwiowy i bóle pośladków aż po nogę to zauważyłam ze ich nasilenie zmienia się. Jednego dnia jest lepiej innego gorzej.
A najgorzej to jest przy wstawaniu z łóżka lub kanapy...o mamo...wtedy to się najęczę z bólu jak jakiś emeryt...
Mnie pomaga tylko ciepły prysznic i zmiany pozycji, ale bez rewelacji.
Ćwiczyć dolne partie się trochę boję ze względu na szyjkę.
GreenK lubi tę wiadomość
2019 Natalka -
Doriska, zwolnienie masz najczęściej do dnia planowanego porodu. Nie wiem co w sytuacji gdy np. czekasz jeszcze 2 tygodnie po terminie.. u mnie poród zaczął się w dniu terminu z OM
Wniosek o macierzyński składasz albo wcześniej (jeśli chcesz zacząć wcześniej), albo kilka dni po porodzie. Ja składałam jakiś tydzień po urodzeniu, trzeba załączyć akt urodzenia (albo donieść później) i napisać ile chcesz tego urlopu wziąć, możesz cały a możesz na raty.
Do szpitala publicznego zgłaszasz się bez żadnego skierowania, po prostu jak masz skurcze to bierzesz torbę i jedziesz. Polecam wcześniej się przejść na porodówkę i zobaczyć co i jak (zwłaszcza jakie badania sobie przygotować do porodu).Doriska87 lubi tę wiadomość
Basia: -
GreenK nie wiem,czy w ciąży można ale dla mnie termofor jest wybawieniem.Zawsze mam bóle lędzwiowe w 1-2dzień @ i z termoforem się nie rozstawalam.W ciąży miałam ogromny ból łopatki po długiej podróży i również użyłam termofor,co przyniosło mi wielką ulgę.
GreenK lubi tę wiadomość
-
Jeżeli zwolnienie jest do TP to na IP powinni chyba przedłużyć zwolnienie a i tak najczęściej w dniu TP jest ktg w szpitalu. Odnośnie macierzyńskiego to załatwiła mi wszystko księgowa, ja tylko pojechałam do zusu zawieść. Urlop można wybrać sobie po macierzyńskim
-
GreenK
Są też jakieś plastry na kręgosłup - wrzuć sobie ten temat bo się nie znam, ale dziewczyna na ćwiczeniach dla ciężarnych takie sobie naklejała.
Ja śpię z rogalem takim dla ciężarnych - próbowałaś - jest wygodniej na pewno.
może idź też do dobrego fizjoterapeuty plus na ćwiczenia dla ciężarnych - ja mam rewelacyjne z byłą położną która naprawdę zna się na rzeczy i uczy nas ćwiczeń dających ulgę - są fajne ćwiczenia z różnymi gadżetami które rozmasowują plecy typu wałki czy takie małe piłkiAnn.ann, GreenK lubią tę wiadomość
-
jolciaa171 wrote:Czy któraś z WAS miała takie topy dla karmiących z HM? jak wybrać rozmiarówke?
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0534164002.html
Ja mam już kilka i właśnie idą mi dwie dodatkoweA jaki rozmiar normalnie nosisz? Ja koszulki mam w rozmiarze M, normalnie górę (czyli jakieś koszulki, bluzy) mam 38-40, w zależności od firmy, w HM, to też M (najczęściej).
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Doriska87 wrote:W karcie porodu wiadomo jest wskazy termin porodu, ale jest to termin orientacyjny więc skąd lekarz który teraz wystawia mi L4 będzie wiedział do kiedy je wystawić?
Czy trzeba mieć skierowanie do szpitala na poród naturalny?
Co i kiedy trzeba załatwić u pracodawcy jeśli chce się skorzystać z urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego? plus do tego dochodzą jeszcze niewykorzystane urlopy. Czy się składa jakieś podania? Kiedy?
Czytałam że ten urlop macierzyński można rozpocząć jeszcze przed porodem? Kiedy to ma sens?
Lekarze często wystawiają nie L4 tylko już zaznaczają urlop macierzyński właśnie przed samym porodem, bo nie wiedzą, kiedy to nastąpi.
Odpowiedzi na sprawy pracownicze powinien udzielić Ci dział kadr u Twojego pracodawcy.
Generalnie masz 21 dni na dostarczenie podania o urlop macierzyński, który trwa pół roku i jest płatny 100%. W jednym podaniu możesz zawrzeć także prośbę o przyznanie urlopu rodzicielskiego na kolejne pół roku i zaznaczyć, że urlop macierzyński i rodzicielski ma być wypłacany po 80% lub 100% i 60% potem wybierasz zaległe urlopy, a urlop z 2020 roku możesz wykorzystać cały, w części lub w ogóle. Do podania dołączasz ksero aktu urodzenia.
Doriska87 lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
nick nieaktualny
-
Ja jestem jesienna, bo z października a mój z maja i dzieci też będą z maja. Skoro termin mam z OM na 05.06, a z USG na 02.06 a CC planowane na 37-38tc. więc będzie w maju imprezowo
Czarnulka pytanie do Ciebie z innej beczki. Jako do doświadczonej mamuśki bliźniaków. Jak rozwiązałaś kwestie karuzeli do łóżeczka? miałaś jedną czy dwie - bo nie wiem jak to dobrze rozegrać -
Ja jestem z lipca, a mąż z grudnia więc będzie bliżej moich urodzin... Za to mój tata ma urodziny 8.06 a mój termin jest na 7.06 więc będzie miał prezent na urodziny- pierwszego wnuka. Chodzi taki dumny...
Co do bólu kręgosłupa to mi jeszcze pomaga rolowanie na takim wałku do masowania powięzi. Dobry na ból w pośladku jest również masaż piłeczka taka jak do tenisa siadamy na niej i masujemy stopniowo zmniejszając zwiększając nacisk, zatrzymując w miejscu gdzie boli najbardziej i po chwili napięcia następuje rozluźnienie.