Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja pierw miałam tarczyce 1,7 potem mi spadla do 0.062, bylam na euthyroxie 25mg, poszlam do endo która zlecila odstawienie leku ze z niedoczynności wpadłam w nadczynność, po 3 tyg nie brania leku moje tsh było 2 wiec moja gin powiedziała ze jednak musze brac lek żeby mi nagle nie skoczylo do np. 4. Z kolei endo kazala mi powtórzyć badania za 5 tyg i przyjść do niej i nie brac lekow. I teraz kogo sluchac?
Ale moja endo nie ma specjalizacji dodatkowej z ginekologii. Wiec posluchalam mojej gin.
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
ja przed ciążą brałam euthyrox, który zresztą przepisała mi moja gin prowadząca, bo miałam za wysokie TSH.. potem zwiększyła dawkę, bo rosło zamiast spadać, aż sama po dwóch latach w akcie desperacji odstawiłam wszystkie tablety... Na początku ciąży od razu zbadałam TSH i wyszło 1,8 w życiu nie miałam tak niskiego wyniku- gin powiedziała, że jest ok i mam nic nie brać.. Ale ani razu nie wspomniała żeby powtórzyć badanie, kontrolować to dalej...
Człowiek płaci za prywatne wizyty licząc na jakąś lepszą opiekę, a się okazuje, że sam musi się zastanawiać jakie badanie i kiedy zrobić... Tracę cierpliwość do mojej gin prowadzącej.. jeszcze usg nie chce robić co miesiąc na wizycie, bo nie widzi takiej potrzeby...
Ale ponarzekałam dzisiaj... wybaczcie dziewczyny, taki dzień
Oluś ♡ [*] 08.02.2019 (24tc.)
-
nick nieaktualnyJa przy staraniach miałam powiedziane, że lepiej żebym była w nadczynności spowodowanej lekami niż niedoczynności. Dlatego też ginekolog i endokrynolog uznali za słuszne zostawienie dawki Euthyrox 75 przy TSH 0,015 bo dobrze się czułam. Dzięki temu nie doświadczyłam tego typowego dużego skoku przy ciąży i nadal biorę taką samą dawkę. Natomiast tak jak przed ciążą musiałam badać TSH co trzy miesiące, tak od momentu pozytywnego testu mam badać co miesiąc razem z morfologią. Wizyta co trzy miesiące, chyba że TSH przekroczy 2,5. Na następną wizytę u endokrynolog mam już iść z wynikami krzywej cukrowej.
Renes lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitajcie! Powodzenia na dzisiejszych wizytach! Ja tez biorę eurythox 0,5 , wcześniej brałam polowe ale tsh bardzo w ciazy skoczyło i teraz mam niecałe 2. Badam co miesiąc.
Chciałam Was zapytać czy znacie może taka firmę z ubrankami colorstories? Chyba zacznę powoli coś kupować chociaż mąż się ze mnie śmieje ze to za wcześnie i ze przecież tyle dostaniemy od znajomych.. i ze jak się dziecko urodzi to wtedy się kupi bo będzie wiadomo jaki różnie.. ale ja nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności. Nawet jeśli te ubranka wystarcza na 2 tyg
-
Freyja wrote:Faktycznie duże skoki TSH, ale nosisz bliźniaki więc i skoki podwójne. Ja zaczynałam od 0,015 a w zeszłym tygodniu było już 1,6. A jaką bierzesz teraz dawkę euthyroxu?Rysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r. -
GreenK wrote:Witajcie! Powodzenia na dzisiejszych wizytach! Ja tez biorę eurythox 0,5 , wcześniej brałam polowe ale tsh bardzo w ciazy skoczyło i teraz mam niecałe 2. Badam co miesiąc.
Chciałam Was zapytać czy znacie może taka firmę z ubrankami colorstories? Chyba zacznę powoli coś kupować chociaż mąż się ze mnie śmieje ze to za wcześnie i ze przecież tyle dostaniemy od znajomych.. i ze jak się dziecko urodzi to wtedy się kupi bo będzie wiadomo jaki różnie.. ale ja nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności. Nawet jeśli te ubranka wystarcza na 2 tyg
. Jak masz ochotę to kup- trochę przyjemności nie zaszkodzi
GreenK lubi tę wiadomość
Rysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r. -
nick nieaktualnyMama Wojtka wrote:Nigdy nie miałam kłopotów z tarczycą i nigdy żadnych leków nie brałam... Dlatego tym bardziej nie ogarniam o co tu chodzi
O to, że maluszki podbierają Twoje zapasy hormonówPoza tym nasze organizmy same w sobie są na wyższych obrotach, więc to normalne.
-
Marryy wrote:I ja też jutro połówkowe. Więc będziemy razem
Magda - mbc, Mama Wojtka, Freyja, Marryy lubią tę wiadomość
-
Powodzenia na wizytach.
Ja niestety dojrzewam do decyzji aby udać się do fizjoterapeuty z moją boląca miednicą.
Dzisiaj się zwazylam rano po dłuższej przerwie wyszło 70kg czyli +4 od najniższej wagi do jakiej spadłam w 1 trym. Natomiast 70 to moja waga przed ciążą dopiero- dzisiaj mamy 22+5tc -
nick nieaktualny
-
Freyja wrote:Ja przy staraniach miałam powiedziane, że lepiej żebym była w nadczynności spowodowanej lekami niż niedoczynności. Dlatego też ginekolog i endokrynolog uznali za słuszne zostawienie dawki Euthyrox 75 przy TSH 0,015 bo dobrze się czułam. Dzięki temu nie doświadczyłam tego typowego dużego skoku przy ciąży i nadal biorę taką samą dawkę. Natomiast tak jak przed ciążą musiałam badać TSH co trzy miesiące, tak od momentu pozytywnego testu mam badać co miesiąc razem z morfologią.
Edit 10:58, że względu na pisanie głupot.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 10:59
-
Powodzenia na dzisiejszych wizytach!
U mnie po wczorajszym w porządku - maluch waży już prawie 600g! Miedniczki nerkowe są widoczne, ale lekarka od razu wyjaśniła, że mają prawo być widoczne, byle nie były zbyt duże. Z moich porównań wyszło, że minimalnie się powiększyły, ale wraz ze wzrostem dziecka to normalne. Pęcherz prawidłowy, nerki działają prawidłowo, ilość wód w normie, więc nie ma powodu do niepokoju i następna wizyta za 4 tygodnie
Na następną wizytę mam zrobić krzywą, TSH, toxo, CMV i elektrolity. Ile czasu trzeba czekać na wynik krzywej? Na TSH, toxo, CMV też się dłużej czeka? Kurcze, nie pamiętam. Chciałabym zdążyć z wynikami do wizyty i nie wiem, jak zaplanować badania.Lady_Dior, Lusi91, Freyja, Mama Wojtka, czarnulka24 lubią tę wiadomość
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Dziewczyny mocne kciuki za połówkowe
Mam nadzieję,że usłyszycie same dobre wieści
Co do tarczycy,to nigdy nie spotkałam się ze zdaniem,że nadczynność nie jest groźna-wręcz przeciwnie,jest bardzo groźna.O nadczynności mówimy jeżeli hormony tarczycy a więc Ft3,Ft4 są ponad normę.To,że Tsh jest niskie jeszcze o niczym nie świadczy,bo możesz mieć Ft3 i4 w normie i to nie jest jeszcze nadczynność i dlatego,żeby zobaczyć jak działa tarczyca-robi się cały pakiet.Samo Tsh nie powie nam wszystkiego.
Ja już zdecydowałam się na wózekJeśli po połówkowych wszystko będzie dobrze,to zamawiam Silver cross surf timeless
Tak mi się podoba,że nie chcę żadnego innego
Izieth super,że wszystko wygląda dobrzeJa na Toxo i Cmv czekałam koło tyg.ale to było 5,5roku temu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 10:43
Izieth, Mama Wojtka lubią tę wiadomość
-
No tak, chodziło mi głównie o to niskie tsh, ale dużo ginekologów bada wyłącznie to, pomijając hormony tarczycy (jak wiadomo tsh jest przysadki mózgowej, a nie tarczycy). Trochę uprościłam nomenklaturę w poście wyżej, może faktycznie niepotrzebnie, nie miałam zamiaru wprowadzać kogokolwiek w błąd.
-
Kciuki za dzisiejsze połówkowe
Nadrabialam z rana forum ale już nie pamiętam komu miałam gratulować ehhh... Co do tarczycy moje tsh od początku ciąży oscyluje w okolicy 3 ale ze ft4 trzyma się na poziomie około 60-80% więc super lekarz narazie utrzymuje dawkę biorę na zmianę 88 i 100 euthyroksu.... Jutro kolejna wizyta u endo więc zobaczymy... Swoją drogą co miesiąc mam sprawdzana cała 3 tarczycowa a już dwa razy miałam dodatkowo ATPO i ATG
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 11:11
3 aniołki 💔💔💔
Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
Jaś w drodze 😍💓
-
Spoko Renes
Myślę,że nasze dziewczyny to wiedzą,no ale jest dużo młodych,które czytają-to lepiej to sprostować
Ja na początku ciąży miałam niskie Tsh-nie pamiętam ile ale poniżej 1 i też z dawki nie zeszłam,bo Ft4 takie sobie-16 i co gorsze cały czas mi spada.W poniedziałek chyba się przejdę na badania i wtedy zdecyduję,czy zwiększyć dawkę.Dziwię się,że lekarze nie zalecają Ft3 i Ft4 -przecież te badania tyle mówią o tym jak pracuje nasza tarczyca
Renes lubi tę wiadomość