X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierw miałam tarczyce 1,7 potem mi spadla do 0.062, bylam na euthyroxie 25mg, poszlam do endo która zlecila odstawienie leku ze z niedoczynności wpadłam w nadczynność, po 3 tyg nie brania leku moje tsh było 2 wiec moja gin powiedziała ze jednak musze brac lek żeby mi nagle nie skoczylo do np. 4. Z kolei endo kazala mi powtórzyć badania za 5 tyg i przyjść do niej i nie brac lekow. I teraz kogo sluchac?

Ale moja endo nie ma specjalizacji dodatkowej z ginekologii. Wiec posluchalam mojej gin.

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Trine91 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja przed ciążą brałam euthyrox, który zresztą przepisała mi moja gin prowadząca, bo miałam za wysokie TSH.. potem zwiększyła dawkę, bo rosło zamiast spadać, aż sama po dwóch latach w akcie desperacji odstawiłam wszystkie tablety... Na początku ciąży od razu zbadałam TSH i wyszło 1,8 w życiu nie miałam tak niskiego wyniku- gin powiedziała, że jest ok i mam nic nie brać.. Ale ani razu nie wspomniała żeby powtórzyć badanie, kontrolować to dalej...
    Człowiek płaci za prywatne wizyty licząc na jakąś lepszą opiekę, a się okazuje, że sam musi się zastanawiać jakie badanie i kiedy zrobić... Tracę cierpliwość do mojej gin prowadzącej.. jeszcze usg nie chce robić co miesiąc na wizycie, bo nie widzi takiej potrzeby...
    Ale ponarzekałam dzisiaj... wybaczcie dziewczyny, taki dzień :(

mhsvjw4zrmx08mca.png
    Oluś ♡ [*] 08.02.2019 (24tc.)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2019, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy staraniach miałam powiedziane, że lepiej żebym była w nadczynności spowodowanej lekami niż niedoczynności. Dlatego też ginekolog i endokrynolog uznali za słuszne zostawienie dawki Euthyrox 75 przy TSH 0,015 bo dobrze się czułam. Dzięki temu nie doświadczyłam tego typowego dużego skoku przy ciąży i nadal biorę taką samą dawkę. Natomiast tak jak przed ciążą musiałam badać TSH co trzy miesiące, tak od momentu pozytywnego testu mam badać co miesiąc razem z morfologią. Wizyta co trzy miesiące, chyba że TSH przekroczy 2,5. Na następną wizytę u endokrynolog mam już iść z wynikami krzywej cukrowej.

Renes lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Powodzenia na dzisiejszych wizytach! Ja tez biorę eurythox 0,5 , wcześniej brałam polowe ale tsh bardzo w ciazy skoczyło i teraz mam niecałe 2. Badam co miesiąc.
    Chciałam Was zapytać czy znacie może taka firmę z ubrankami colorstories? Chyba zacznę powoli coś kupować chociaż mąż się ze mnie śmieje ze to za wcześnie i ze przecież tyle dostaniemy od znajomych.. i ze jak się dziecko urodzi to wtedy się kupi bo będzie wiadomo jaki różnie.. ale ja nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności :) . Nawet jeśli te ubranka wystarcza na 2 tyg :)

• Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Faktycznie duże skoki TSH, ale nosisz bliźniaki więc i skoki podwójne. Ja zaczynałam od 0,015 a w zeszłym tygodniu było już 1,6. A jaką bierzesz teraz dawkę euthyroxu?
    Nigdy nie miałam kłopotów z tarczycą i nigdy żadnych leków nie brałam... Dlatego tym bardziej nie ogarniam o co tu chodzi ;-)

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:
    Witajcie! Powodzenia na dzisiejszych wizytach! Ja tez biorę eurythox 0,5 , wcześniej brałam polowe ale tsh bardzo w ciazy skoczyło i teraz mam niecałe 2. Badam co miesiąc.
    Chciałam Was zapytać czy znacie może taka firmę z ubrankami colorstories? Chyba zacznę powoli coś kupować chociaż mąż się ze mnie śmieje ze to za wcześnie i ze przecież tyle dostaniemy od znajomych.. i ze jak się dziecko urodzi to wtedy się kupi bo będzie wiadomo jaki różnie.. ale ja nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności :) . Nawet jeśli te ubranka wystarcza na 2 tyg :)
    Firmę znam, mam kocyk od nich. Swoją drogą się zmechacił trochę... Ja nie lubię inwestować w ciuszki, bo zaraz będą za małe lub ubrudzone. Przed urodzeniem oczywiście też trochę pogrzeszyłam z zakupami, wiadomo :-). Jak masz ochotę to kup- trochę przyjemności nie zaszkodzi ;-)

GreenK lubi tę wiadomość

Wojtek 10.08.2016r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Nigdy nie miałam kłopotów z tarczycą i nigdy żadnych leków nie brałam... Dlatego tym bardziej nie ogarniam o co tu chodzi ;-)

O to, że maluszki podbierają Twoje zapasy hormonów :) Poza tym nasze organizmy same w sobie są na wyższych obrotach, więc to normalne.

• makalotia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marryy wrote:
    I ja też jutro połówkowe. Więc będziemy razem :-)
    To idziemy w trójkę na połówkowe! :)

Magda - mbc, Mama Wojtka, Freyja, Marryy lubią tę wiadomość

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia dziewczyny! :-)

Wojtek 10.08.2016r.
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na polówkowych :)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na wizytach.

Ja niestety dojrzewam do decyzji aby udać się do fizjoterapeuty z moją boląca miednicą.

Dzisiaj się zwazylam rano po dłuższej przerwie wyszło 70kg czyli +4 od najniższej wagi do jakiej spadłam w 1 trym. Natomiast 70 to moja waga przed ciążą dopiero- dzisiaj mamy 22+5tc

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie strasznie boli dolny odcinek lędźwiowy i kość krzyżowa :(

• Renes Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://youtu.be/cm4siVebfWM
    Może trochę poprawi humory

Ja wczoraj miałam test obciążenia glukozą, nawet nie było tragedii. Miałam glukozę cytrynową, smakowała jak rzadki lukier do babki cytrynowej.

m3sxyx8dxjr56vmf.png
  • Renes Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Ja przy staraniach miałam powiedziane, że lepiej żebym była w nadczynności spowodowanej lekami niż niedoczynności. Dlatego też ginekolog i endokrynolog uznali za słuszne zostawienie dawki Euthyrox 75 przy TSH 0,015 bo dobrze się czułam. Dzięki temu nie doświadczyłam tego typowego dużego skoku przy ciąży i nadal biorę taką samą dawkę. Natomiast tak jak przed ciążą musiałam badać TSH co trzy miesiące, tak od momentu pozytywnego testu mam badać co miesiąc razem z morfologią.
    U mnie bardzo podobnie. Ja jeszcze zanim zaszłam w ciążę przyjmowałam Euthyrox 50, miałam wyniki tsh oscylujące przy 1,7, jak zaszłam to tsh bardzo spadło. Chodzę do ginekologa endokrynologa i babeczka powiedziała, że to normalna sprawa, szczególnie przez pierwsze miesiące, kiedy dziecko polega wyłącznie na naszych hormonach. Nie zmieniłam dawki, czuję się dobrze, a jeszcze miesiąc temu moje wyniki samego tsh były koło 0.04 (wcześniej miałam jeszcze niższe). Ft3 i ft4 w granicach normy cały czas.

Edit 10:58, że względu na pisanie głupot. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 10:59

m3sxyx8dxjr56vmf.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na dzisiejszych wizytach! :)

U mnie po wczorajszym w porządku - maluch waży już prawie 600g! Miedniczki nerkowe są widoczne, ale lekarka od razu wyjaśniła, że mają prawo być widoczne, byle nie były zbyt duże. Z moich porównań wyszło, że minimalnie się powiększyły, ale wraz ze wzrostem dziecka to normalne. Pęcherz prawidłowy, nerki działają prawidłowo, ilość wód w normie, więc nie ma powodu do niepokoju i następna wizyta za 4 tygodnie :)

Na następną wizytę mam zrobić krzywą, TSH, toxo, CMV i elektrolity. Ile czasu trzeba czekać na wynik krzywej? Na TSH, toxo, CMV też się dłużej czeka? Kurcze, nie pamiętam. Chciałabym zdążyć z wynikami do wizyty i nie wiem, jak zaplanować badania.

Lady_Dior, Lusi91, Freyja, Mama Wojtka, czarnulka24 lubią tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mocne kciuki za połówkowe :D Mam nadzieję,że usłyszycie same dobre wieści :)

Co do tarczycy,to nigdy nie spotkałam się ze zdaniem,że nadczynność nie jest groźna-wręcz przeciwnie,jest bardzo groźna.O nadczynności mówimy jeżeli hormony tarczycy a więc Ft3,Ft4 są ponad normę.To,że Tsh jest niskie jeszcze o niczym nie świadczy,bo możesz mieć Ft3 i4 w normie i to nie jest jeszcze nadczynność i dlatego,żeby zobaczyć jak działa tarczyca-robi się cały pakiet.Samo Tsh nie powie nam wszystkiego.

Ja już zdecydowałam się na wózek :) Jeśli po połówkowych wszystko będzie dobrze,to zamawiam Silver cross surf timeless :) Tak mi się podoba,że nie chcę żadnego innego :D

Izieth super,że wszystko wygląda dobrze :) Ja na Toxo i Cmv czekałam koło tyg.ale to było 5,5roku temu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 10:43

Izieth, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Renes Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, chodziło mi głównie o to niskie tsh, ale dużo ginekologów bada wyłącznie to, pomijając hormony tarczycy (jak wiadomo tsh jest przysadki mózgowej, a nie tarczycy). Trochę uprościłam nomenklaturę w poście wyżej, może faktycznie niepotrzebnie, nie miałam zamiaru wprowadzać kogokolwiek w błąd. :)

m3sxyx8dxjr56vmf.png
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za dzisiejsze połówkowe :) Nadrabialam z rana forum ale już nie pamiętam komu miałam gratulować ehhh... Co do tarczycy moje tsh od początku ciąży oscyluje w okolicy 3 ale ze ft4 trzyma się na poziomie około 60-80% więc super lekarz narazie utrzymuje dawkę biorę na zmianę 88 i 100 euthyroksu.... Jutro kolejna wizyta u endo więc zobaczymy... Swoją drogą co miesiąc mam sprawdzana cała 3 tarczycowa a już dwa razy miałam dodatkowo ATPO i ATG

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 11:11

3 aniołki 💔💔💔
    Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka wrote:
    A czy na 3 prenatalne można dostać skierowanie na NFZ? czy trzeba placic?

3 badanie prenatalne jest niestety płatne, bez względu na to, czy poprzednie były ze wskazania czy bez :(
    Niestety :(

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko Renes ;) Myślę,że nasze dziewczyny to wiedzą,no ale jest dużo młodych,które czytają-to lepiej to sprostować ;) Ja na początku ciąży miałam niskie Tsh-nie pamiętam ile ale poniżej 1 i też z dawki nie zeszłam,bo Ft4 takie sobie-16 i co gorsze cały czas mi spada.W poniedziałek chyba się przejdę na badania i wtedy zdecyduję,czy zwiększyć dawkę.Dziwię się,że lekarze nie zalecają Ft3 i Ft4 -przecież te badania tyle mówią o tym jak pracuje nasza tarczyca :/

Renes lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
‹‹ 396 397 398 399 400 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ