X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • miazmija Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba jutro podjadę skontrolować szyjkę, bo czuję, że mała mnie cały czas tam kopie i mam takie dziwne uczucie jakby miało coś ze mnie wypłynąć :(

03.2018 - cp, laparoskopia - usunięty jajowód
    07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cathy_y wrote:
    Byłam w 19tc w szpitalu że względu na plamienie. Wszystko ok szyjka zamknięta. Nie wiadomo co było przyczyną. Dostałam dupek, luteine i magnez. I nakaz oszczędnego trybu życia. Potem byłam dwa razy u mojego gina i wszystko ok. W 22tc mówił, że jak nie mam bóli to odstawić dupek. Dalej się oszczedzałam, ale starałam żyć normalnie. Pójść na spacer czy wstawić pranie. Jedyne co to miałam wrażenie, że brzuch mi strasznie ciąży. No i wczoraj się dowiedziałam, że rozwarcie 1cm, że to za wcześnie i mam leżeć plackiem 24h. Następna wizyta 18.03 przynajmniej będzie to już 3 trymestr, a potem mam nadzieję z górki.
    Cathy to trzymamy zaciśnięte kciuki!!!!

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka26 wrote:
    Ja w nocy wyprawilam męża w delegację i teraz wstaję śniadanko i jadę sobie spokojnie do mamy do Małopolski. Jutro idę na krzywą. Kupiłam ta pomarańczowa może jakoś pójdzie. Miłego dnia wam życzę.
    Lilka ta pomarańczowa jest naprawdę okej, dałam radę pomimo mdłości ciążowych. No nie jest to pyszne ale jednak bez porównania do tamtej:)

Lilka26 lubi tę wiadomość

• cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK dzięki :) Staram się być dobrej myśli, chociaż wczoraj było ciężko, ale zamartwianie się nic nie pomoże.

oar8skjolwir3778.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie te cholerne szyjki...
    Ja cała noc przeleżałam z kocem pod tyłkiem i rano mi było lżej - w sensie nie czułam tak ciężkiego brzucha. Trochę pochodziłam po domu i znów zaczyna się kłucie i uczucie ciężkości. Wizytę mam dopiero w poniedziałek-musze jakoś dotrwać do tego czasu.

Dziecku ułożone miednicowo. Z jednej strony lepiej tak niż główką Mała miała by napierać, z drugiej strony kopie mnie cały czas właśnie w dół, aż takie pulsowanie czasem czuje...

I znów stres. Jakby mnie ktoś poprosił o podsumowanie ciąży to nasuwają mi się tylko dwa słowa: stres i strach....

Miedzy USG mam teraz ponad 2 miesiące przerwy. Połówkowe miałam pod koniec stycznia a to następne mam 29 marca...dzizas…

Chyba zwiększę sobie dawkę magnezu. Biorę Magne b6 max i mam magnez w witaminach, ale ten w witaminach to tlenek magnezu więc tak jakby go nie było...

Co do malowania się to ja jak siedzę w domu to zero tapety poza korektorem czasem pod oczy. Nawet nie kupiłam nowego podkładu bo po co. Hybryd nigdy nie robiłam (za duży wydatek ale obiecałam sobie że kupię sobie lampę i sam będę robić po ciąży), paznokci nie maluje od początku ciąży, kiedyś farbowałam włosy ale musiałam to robić co dwa tygodnie i na szczęście już zeszłam z koloru- może po porodzie zrobię refleksy, jeszcze nie wiem.

A jak Wasze brzuszki? Ja już nie zapinam się w kurtce zimowej. W pasie 96 cm w najszerszym miejscu...

2019 Natalka
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Pisze bo chyba nie dałam tutaj znać że lekarz prowadzący w końcu odpisał na mojego sms w związku z podwyższonymi D-DIMERAMI - napisał ze tak ma być i się nie martwić a resztę skonsultujemy w sobotę na wizycie.....Cathy kciuki oby szyjka jak najdłużej wytrzymała i żebyście dotrwali do bezpiecznego terminu :* Miłego dnia :)

cathy_y, Pimka, GreenK, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

3 aniołki 💔💔💔
    Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam od jakiegoś czasu takie ciągnięcie brzucha przy chodzeniu. A młody wczoraj na usg był ułożony podłużnie głowkowo. Chociaż tyle, że waży już kilogram. Zawsze to większe szanse na przeżycie.

A brzuch to mam ogromny jak na bliźniaki:P

oar8skjolwir3778.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cathy_y wrote:
    No ja mam od jakiegoś czasu takie ciągnięcie brzucha przy chodzeniu. A młody wczoraj na usg był ułożony podłużnie głowkowo. Chociaż tyle, że waży już kilogram. Zawsze to większe szanse na przeżycie.

A brzuch to mam ogromny jak na bliźniaki:P
    kilogram to już bardzo dobrze! :)
    Wiadomo, że im dłużej w brzuchu tym lepiej. Będzie dobrze :*

cathy_y lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie <3

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

oar8skjolwir3778.png
  • Renes Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę mnie tu nie było, więc pewnie nie nadrobię całych zaległości, ale liczę, że macie się ok.

U mnie dobre wiadomości - niedomykalność zastawki w sercu zamknęła się i już nie musimy się o to martwić. Młoda sobie poradziła. :) Badanie w 25 tc, ok. 730 g dziewczynki.

miazmija, Lena1984, Ann.ann, kalika, Freyja, Doriska87, GreenK, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

m3sxyx8dxjr56vmf.png
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renes wrote:
    Trochę mnie tu nie było, więc pewnie nie nadrobię całych zaległości, ale liczę, że macie się ok.

U mnie dobre wiadomości - niedomykalność zastawki w sercu zamknęła się i już nie musimy się o to martwić. Młoda sobie poradziła. :) Badanie w 25 tc, ok. 730 g dziewczynki.

To super wiadomości. Życzę daleszje nudnej ciąży w takim razie ;)

Renes lubi tę wiadomość

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy podwyższone Ft4 przy prawidłowym tsh i ft3 o czymś świadczy? Mój wynik to 2,3

gann3e3k131pma53.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z krótkimi szyjkami- jak Wam lekarz kazał leżeć? Na plecach ? na boku?
    czy to ma jakies znaczenie?

2019 Natalka
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    Dziewczyny z krótkimi szyjkami- jak Wam lekarz kazał leżeć? Na plecach ? na boku?
    czy to ma jakies znaczenie?
    mój nic nie mówił

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Szczesliwa1405 Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Dziewczyny, czy podwyższone Ft4 przy prawidłowym tsh i ft3 o czymś świadczy? Mój wynik to 2,3

Tego nie wiem . A tak z ciekawości jakie masz tsh?

• kalika Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka26, ja też jutro idę wypić moja pomarańczowa glukoze w przychodni. W zeszlej ciąży piłam zwykła, w proszku i przeżyłam więc teraz nastawiam się na nieziemskie doznania smakowe ;)

Widzę że pod moją nieobecność był temat pielęgnacji. Osobiście stosuje pielęgnację koreańska twarzy z jej wszystkimi krokami, już kiedyś tutaj o tym pisałam. Makijażu w domu nie robię, jedynie wychodząc do ludzi ;) Przez ostatnie 2 lata robiłam hybrydy, które tydzień temu zdjelam z rąk z myślą o zbliżającym się porodzie, na stopach nie zamierzam zdejmować. Od niespełna roku robię sobie też rzęsy, ale tak naturalnie, bo moje są bardzo liche. Do moich hitów kosmetycznym zaliczam korektor Estee Lauder i podkład Sensai.

Oleska, a bierzesz jakieś leki na tarczyce?

Magda - mbc lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa1405 wrote:
    Tego nie wiem . A tak z ciekawości jakie masz tsh?
    Moje tsh 1,1.

Kalika, nigdy nie brałam żadnych leków na tarczycę. Wyczytałam, że w takiej sytuacji jak moja zostawia się wszystko tak jak jest o ile kobieta nie ma żadnych złych objawów. No, ale że u mnie coraz gorzej z samopoczuciem to zaczynam się zastanawiać czy to Ft4 nie ma na to wpływu... No nic, wiem że lekarz powinien się wypowiedzieć ale do wizyty jeszcze niestety długo bo moja gin jest na urlopie :/

gann3e3k131pma53.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 dziwny ten Twój wynik...Ft4 masz normę zapewne do 1,70?? No więc jeśli tak to wskazywałoby na nadczynność i wtedy nie dziwne,że serce daje popalić :/ No ale to Tsh masz dobre hmmm.Może udaj się do Endo lepiej na konsultację.Przy nadczynności właśnie są problemy z sercem,mogą też się pocić dłonie,możesz nie umieć spać (choć w ciąży to nic dziwnego).Oby wszystko było ok :)

Ja od wczoraj w Pl.Zaraz idę pobrać krew i również z starszą siostrą na badania.U mnie trochę skomplikowana sytuacja,bo zmarła mama mojego partnera :( dlatego nie odniosę się do wszystkich,bo nie mam za bardzo jak teraz wchodzić na forum.Najgorsze,że jutro jadę z siostrą o 9 do kliniki-będzie mieć usuwane zęby pod narkozą a o 10 jest pogrzeb :( Nie wiem jak to ogarnę :/ Pa dziewczyny-moze po wizycie uda mi się odezwać.Mam nadzieję,że z małą wszystko ok ....

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior faktycznie nawarstwiło ci się zdarzeń, w tym niektóre ciężkie emocjonalnie jak pogrzeb.Oby wszystko udało się na spokojnie załatwić...

2019 Natalka
  • Olga_ Nowa

Wysłany: 27 lutego 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:

W drugim trymestrze dla cieżarnych norma na FT3 jest od 2,29-3,83, na FT4 0,83-1,41 i na TSH 0,10-2,35
    W trzecim FT3 od 2-3,52, FT4 0,71-1,23, TSH 0,1-2,65

Generalnie świadczy to o tym, że Twoja tarczyca bardziej produkuje hormony. Całe szczęście nie jest to początek ciąży i dzidzuś już sam z hormonami bardziej sobie radzi i nie jest w 100% zależny od Ciebie, natomiast dobrze jest to mieć pod kontrolą u lekarza.

Ja ze względu na dwa poronienia w 8 tyg i niedoczynnośc tarczycy odkrytą po zmianie ginekologa jestem pod stałą kontrolą endokrynologa.
    Ostatnio ze względu na niskie jak na 2 trymestr ciaży FT4 bo 0,64 endokrynolog zwiększył mi dawkowanie leku.

‹‹ 436 437 438 439 440 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ