X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Ala29 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2014, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Mi lekarka mówiła, że nie ważne jaki Rh ma ojciec, jeśli matka ma minus, to może wystąpić konflikt, nawet przy minusie u ojca.
    chyba źle zrozumiałaś lekarkę,jeśli matka ma rh ujemne i ojciec ma rh ujemne to nie ma mowy o konflikcie, ba nawet w tej sytuacji dziecko nie może mieć rh +, zupełnie inaczej jeśli oboje rodziców ma rh dodatnie- wtedy dziecko może mieć rh ujemne

FeliceGatto lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2014, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala29 wrote:
    chyba źle zrozumiałaś lekarkę,jeśli matka ma rh ujemne i ojciec ma rh ujemne to nie ma mowy o konflikcie, ba nawet w tej sytuacji dziecko nie może mieć rh +, zupełnie inaczej jeśli oboje rodziców ma rh dodatnie- wtedy dziecko może mieć rh ujemne
    To nieprawda, moi lekarze mówią to samo co lekarka Galanei, upewnialam sie. Jeśli ja mam minus to niezaleznie czy mąż ma plus czy minus wykonuje sie badanie bo ryzyko jest, w dobrych szpitalach od każdej kobiety z minusem żądają badania przeciwcial.

evas, NataliaK, Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Ala29 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2014, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Dokładnie tak jest, w naszym przypadku sa dwa minusy i dla pewności juz 3 razy miałam robione przeciwciala.
    Porozmawiaj z lekarzem dlaczego
    Ja też mam robione przeciwciała, a to dlatego, że lekarz pewien może być tylko grupy krwi matki
    natomiast musi zachować dystans do informacji jaką mu dostarczasz, czyli, że twierdzisz, że ojcem dziecka jest Twój mąż, który ma grupę krwi ujemną
    Lekarz musi zadbać o dziecko, nie może przyjmować na 100 %, że matka mówi prawdę, że ojcem jest ten człowiek, który ma też ujemne rh
    tak mi tłumaczyła moja lekarka
    przeciwciała wykonuje się zawsze jak kobieta ma rh ujemne, ale jeśli ojcem dziecka jest mężczyzna rh ujemny nie ma mowy o konflikcie, nawet dziecko będzie miało na 100 % rh ujemne

sunset, ivv, FeliceGatto lubią tę wiadomość

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha w sumie racja, chyba podczas akcji by nie przysnął :D

Dobra idę spać, odezwę się rano ;)

weronikabp lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Ala29 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2014, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    To nieprawda, moi lekarze mówią to samo co lekarka Galanei, upewnialam sie. Jeśli ja mam minus to niezaleznie czy mąż ma plus czy minus wykonuje sie badanie bo ryzyko jest, w dobrych szpitalach od każdej kobiety z minusem żądają badania przeciwcial.
    Oczywiście, że żądają badań i oczywiście, że robi się przeciwciała( nie tylko w dobrych szpitalach się wyników oczekuje :-) w każdym szpitalu od matki , która nie ma antygenu D), też mam taką sytuację mam rh ujemne
    wystarczy poczytać czym jest konflikt serologiczny ( jeśli we krwi matki nie ma antygenu D a we krwi dziecka jest, odziedziczony po ojcu rh dodatnim , wtedy organizm matki zaczyna wytwarzać w odruchu obronnym przeciwciała, w sytuacji gdy ojciec i matka są rh ujemni dziecko nie może mieć innego rh, na pewno będzie miało rh ujemne, a więc nie wytworzą się przeciwciała bo rh są zgodne)i porozmawiać dokładnie z lekarzem , zapytaj czy jeśli byłby na tysiąc procent pewien, że ojciec dziecka ma rh ujemne przy rh ujemnym matki to czy w takiej sytuacji jest mowa o konflikcie
    ale się rozpisałam, nie mam też na celu sprzeczania się naprawdę , po prostu uważam, że mam rację i że to ważna wiedza :-) jeśli się okaże , że bredzę na pewno przeproszę :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 23:49

sunset, FeliceGatto lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2014, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala29 wrote:
    Porozmawiaj z lekarzem dlaczego
    Ja też mam robione przeciwciała, a to dlatego, że lekarz pewien może być tylko grupy krwi matki
    natomiast musi zachować dystans do informacji jaką mu dostarczasz, czyli, że twierdzisz, że ojcem dziecka jest Twój mąż, który ma grupę krwi ujemną
    Lekarz musi zadbać o dziecko, nie może przyjmować na 100 %, że matka mówi prawdę, że ojcem jest ten człowiek, który ma też ujemne rh
    tak mi tłumaczyła moja lekarka
    przeciwciała wykonuje się zawsze jak kobieta ma rh ujemne, ale jeśli ojcem dziecka jest mężczyzna rh ujemny nie ma mowy o konflikcie, nawet dziecko będzie miało na 100 % rh ujemne
    Nie muszę pytać dlaczego, bo nie zamierzam zglebiac każdego badania które zleca mi mój lekarz, jest lekarką bardzo cenioną i wie co robi, skoro tak mowi to tak jest. A w szpitalach dobrych w wawie ( nie w każdym , doświadczyły tego moje koleżanki) jest wymóg o ktorym pisałam, nikt nikomu nie zaufa w 100% co do ojcostwa, to chyba logiczne. pacjentki często kłamią. A widocznie są tez inne wskazania medyczne skoro moja lekarka i nie tylko moja zleca to badanie. Oczywiście masz prawo upierac sie przy swojej wersji, my z Galaneą zapewne posłuchamy jednak naszych lekarzy. Ja posiadam antygen D. i wiedzy medycznej nie zdobywam z internetu tylko od swoich lekarzy :-) nie chce dluzej dyskutować bo rownież wiem ze moja lekarka na pewno ma racje, podobnie jak uważasz ty. Widocznie istnieje kilka racji na ten temat ;-)
    Dobranoc dziewczyny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 00:01

NataliaK, ivv, Galanea lubią tę wiadomość

• monaaa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czasami mam wrażenie, że moje wpisy są niewidzialne. no nic. dobranoc.

ivv lubi tę wiadomość

81clk9i.png
  • Ala29 Przyjaciółka

Wysłany: 28 maja 2014, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Nie muszę pytać dlaczego, bo nie zamierzam zglebiac każdego badania które zleca mi mój lekarz, jest lekarką bardzo cenioną i wie co robi, skoro tak mowi to tak jest. A w szpitalach dobrych w wawie ( nie w każdym , doświadczyły tego moje koleżanki) jest wymóg o ktorym pisałam, nikt nikomu nie zaufa w 100% co do ojcostwa, to chyba logiczne. pacjentki często kłamią. A widocznie są tez inne wskazania medyczne skoro moja lekarka i nie tylko moja zleca to badanie. Oczywiście masz prawo upierac sie przy swojej wersji, my z Galaneą zapewne posłuchamy jednak naszych lekarzy. Ja posiadam antygen D. i wiedzy medycznej nie zdobywam z internetu tylko od swoich lekarzy :-) nie chce dluzej dyskutować bo rownież wiem ze moja lekarka na pewno ma racje, podobnie jak uważasz ty. Widocznie istnieje kilka racji na ten temat ;-)
    Dobranoc dziewczyny.
    Jasne oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania i wyrażania własnej opinii
    Nie tylko Ty, ja również wykonuje przeciwciała przy rh ujemnym- również zleca mi je lekarka :-)
    tylko dyskusja toczyła się w temacie czym jest konflikt serologiczny i kiedy występuje
    piszesz, że Ty masz antygen D- występuje on u ludzi których grupa krwi jest rh dodatnia, także już się pogubiłam
    Wiedzę można zdobywać również w naukowych podręcznikach
    Mam wrażenie, że się trochę zjeżyłaś , ale uwierz na słowo nie taki był mój cel,
    i odnośnie ojcostwa w innych postach już pisałam dokładnie to samo co Ty, tego lekarz nie może być pewien dlatego zlecają przeciwciała wszystkim matkom rh ujemnym ( czyli nie posiadającym antygenu D)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 00:11

sunset, ivv, FeliceGatto lubią tę wiadomość

• Ala29 Przyjaciółka

Wysłany: 28 maja 2014, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    czasami mam wrażenie, że moje wpisy są niewidzialne. no nic. dobranoc.
    no jak to monaaa, patrz jaką ożywioną dyskusję Twój wpis wywołał
    ja Ci osobiście odpisałam :-)

monaaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2014, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba rzeczywiście sie pogubilas ja mam antygen D i rh - ;-)) a dokładnie A d Rh -

Nareszcie spadł deszcz ufffffffff

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 06:52

• evas Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 04:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:
    O rany, jakie barbarzyństwo. Czemu tak wcześnie? Mnie w szpitalu ktg robiono o szóstej i wtedy myślałam, że to jeszcze noc...
    Takie mają tu procedury. KTG jest co 12 godz. o 4 i o 16. Właśnie moja sąsiadka jest podłączona, a potem ja.

9bsp388.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 04:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam grupę krwi A Rh + i nie miałam żadnych badań w kierunku konfliktu. Z tego co wiem, gdy kobieta ma dodatnią grupę, to konflikt nie występuje i nie ważne jaką grupę ma ojciec. Moja doktorka nawet nie pytała o grupę krwi ojca.

Moja mama ma grupę dodatnią, a tato ujemną, urodziła 5 dzieci, część z nas ma dodatnią, a część ujemną i żaden konflikt nie wystąpił.

Ala29, monaaa lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • Niesforna Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 04:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh obudziłam się do wc i już nie mogę zasnąć :/
    A tutaj widzę żywe dyskusje do późna w nocy :-)
    Ala29 ma rację - konflikt serologiczny występuje tylko i wyłącznie jeśli matka ma rh- a ojciec rh+
    Każdej kobiecie z rh- powinno się systematycznie badać przeciwciała, dlatego właśnie że nie ma pewności jaki czynnik rh ma ojciec :-)

Opuchlizna z prawej stopy trochę zeszła, ale kurczę boli mnie i piecze tą noga :/ chyba jednak muszę wybrać się do lekarza jakiegoś. Martwi mnie to że to tylko prawa stopa i nigdzie więcej nie puchne... Może się kurde jakiś zator gdzieś zrobił czy co :-(

sunset, Ala29 lubią tę wiadomość

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • Niesforna Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 04:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:
    Ja mam grupę krwi A Rh + i nie miałam żadnych badań w kierunku konfliktu. Z tego co wiem, gdy kobieta ma dodatnią grupę, to konflikt nie występuje i nie ważne jaką grupę ma ojciec. Moja doktorka nawet nie pytała o grupę krwi ojca.

Moja mama ma grupę dodatnią, a tato ujemną, urodziła 5 dzieci, część z nas ma dodatnią, a część ujemną i żaden konflikt nie wystąpił.
    Bo jak kobieta ma rh+ to nie ma mowy o konflikcie żadnym :-)
    Tylko jeśli matka ma rh- a ojciec rh+

Ja też mam rh+ i razem z grupą krwi raz miałam robione przeciwciała i tyle.

evas, Ala29 lubią tę wiadomość

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 04:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też puchnie bardziej prawa strona. Jest to wynikiem ucisku macicy. Czasem nawet gdy chodzę to czuję jak mi noga drętwieje.

Myślę, że nie masz czym się martwić.

Niesforna lubi tę wiadomość

9bsp388.png
  • Niesforna Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 04:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    kurcze zaczęłam sprawdzać w necie niepotrzebnie..ja mam grupę krwi 0Rh+, M ma ARh+ i znalazłam na innym forum...

"mam grupe krwi 0rh+ a mąż Arh+ urodziłam dwoje dzieci i miałay konflikt serologiczny przy pierwszym dziecku skonczyło sie na naswietlaniu lampami a przy drugim była transfuzja wymienna krwi a lekarze tak zapewniali ze nie ma takiej mozliwosci !bardzo to przezyłam myślałam ze pęknie mi serce !"
    Ktoś głupoty pisał, nie ma mowy w takiej sytuacji o konflikcie serologicznym.
    Może ta transfuzja była z innego powodu.
    Nie masz się co przejmować jeśli oboje macie rh+ :-)

evas, sunset, Ala29, monaaa, FeliceGatto lubią tę wiadomość

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • Niesforna Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 04:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:
    U mnie też puchnie bardziej prawa strona. Jest to wynikiem ucisku macicy. Czasem nawet gdy chodzę to czuję jak mi noga drętwieje.

Myślę, że nie masz czym się martwić.
    Dzięki, mam taką nadzieję.
    Nigdy w życiu nie puchly mi ani nogi ani ręce, nic zupełnie. Więc to dla mnie nowość...

evas lubi tę wiadomość

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 04:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesforna wrote:
    Bo jak kobieta ma rh+ to nie ma mowy o konflikcie żadnym :-)
    Tylko jeśli matka ma rh- a ojciec rh+

Ja też mam rh+ i razem z grupą krwi raz miałam robione przeciwciała i tyle.
    No i mnie tak w szkole uczyli.

Niesforna, sunset, Ala29, FeliceGatto lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 04:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesforna wrote:
    Dzięki, mam taką nadzieję.
    Nigdy w życiu nie puchly mi ani nogi ani ręce, nic zupełnie. Więc to dla mnie nowość...
    Ja jestem w trzeciej ciąży i też nigdy nie puchłam, a teraz mi się to zdarza i to zazwyczaj właśnie prawa strona. A po nocy tylko troszkę ustępuje.

9bsp388.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz po KTG, wszystko w porządku. Ale moją sąsiadkę męczyli ponad godzinę, bo dziecko się mało ruszało. Może uda mi się jeszcze zasnąć.

Miłego dnia życzę ;)

Paula222, Ala29, Evelineq, monaaa, Galanea lubią tę wiadomość

9bsp388.png
‹‹ 1108 1109 1110 1111 1112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ