MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCo do oddychania, to oddycha się przeponą, cieszę się, że śpiewałam przez wiele lat, więc wiem jak to się robi, to nie jest trudne, należy wciągnąć powietrze nosem jednocześnie starając się brzuchem jakby wypchnąć powiedzmy ksiązki na nim leżące, z ksiązkami ćwiczyłam w szkole muzycznej, teraz wiadomo bez, Polunię muszę wypchnąć
AISAK, NataliaK, Tusia84, Limerikowo, Galanea lubią tę wiadomość
-
A co do oddychania, to trzeba pamiętać, żeby w pierwszej fazie porodu oddychać pomału, żeby się nie zhiperwentylować. Reguła jest taka że bierzemy wdech nosem (1/3 czasu) i wydech ustami (2/3 czasu). I tak się oddycha 2 razy, tzn. 2 wdechy, 2 wydechy a po trzecim wdechu robimy tzw. "babę"
, tzn. głośne westchnięcie, które bardzo rozluźnia. Możecie sobie spróbować nawet teraz jak pomaga :)Przy ok. 7-8cm kiedy już naprawdę boli (ten wcześniejszy ból, to nie ten ból
same się przekonacie) oddech przyspiesza do mniej więcej takiego jak się z reguły na filmach ogląda
Kurczę strasznie ciężko to opisać, jakby coś nie było jasne to pytajcie, spróbuję wtedy jaśniej, albo inaczej to opisać o co mi chodzi
eta, Limerikowo, Galanea, monaaa lubią tę wiadomość
-
Jutro - jak już będzie po wszystkim to się odezwę, ale zdjęcie to pewnie dopiero pojutrze wyślę jak będę mogła stanąć na nogi i je zrobić
zresztą zobaczymy
męża poproszę
oby wszystko poszło gładko i pięknie jak poprzednim razem
Limerykowo toż miałaś rodzić 1 czerwcaw niedzielę
dziewczyny - właśnie zjadłam pół arbuza i się sama czuję teraz jak ten arbuz. To pierwszy smaczny arbuz w tym sezonie, ale przesadziłam z ilościątak siedziałam skubałam skubałam aż pół wyskubałam
bleah
teraz rosół gotuję dla moich chłopaków - będą mieli na jutro i pojutrze
od tego arbuza to aż spać się zachciało...evas, sunset, Limerikowo, Galanea lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAISAK wrote:ja slyszlaam cos o:
- oddychanie przepona
- dmuchaniu swieczek( gdy sa silne skórcze)
- bezdechu ( gdy przec nie mozna)
nie wiem czy nie pokrecilam- chyba najbardziej tego sie boje w trakcie poroduevas, Evelineq, Limerikowo, Galanea lubią tę wiadomość
-
Ja na szkołę rodzenia nie chodziłam a urodziłam 2 dzieci.
Zgodzę się z Weroniką.
Najważniejsze to słuchać położnej, ona powie jak i kiedy oddychać. Parcie też odbywa się na polecenie położnej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2014, 15:05
weronikabp, Limerikowo, Galanea lubią tę wiadomość
-
Wy tu tańce odprawiacie widzę i jeszcze może śpiewać zaczniecie przeponowo
A ja stoję i pierogi lepię.. ostatnio mam wrażenie, że ja ciągle je robię.. chyba zostanę w tym specjalistką i po porodzie otworzę pierogarnię
ja czuję że moja mała się obniżyła bo jej nogi wypychają się razem z pupą na wysokości pępka czasem trochę nad nim ale to już nie są okolice pod biustem
Ja też trochę śpiewałam więc przeponą wiem jak pracować.. szkoda, że w bólu przy pierwszym dziecku zupełnie o tym nie pamiętałamsunset, evas, Limerikowo, weronikabp, Galanea lubią tę wiadomość
-
Przede wszystkim trzeba pamiętać, żeby oddychać w ogóle
a wierzcie łatwo o tym zapomnieć w takim bólu. Poza tym jak się wstrzymuje oddech to bardziej boli, bo mięśnie (patrz: macica
) są niedotlenione. Mówię tu o akcji zanim pojawią się skurcze parte.
Na pewno przy porodzie położna Ci podpowie jak oddychać w jakiej fazie poroduNie martw się!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2014, 15:04
evas, AISAK, Limerikowo, Galanea, monaaa lubią tę wiadomość
-
no mialam wstepne plany na 1 czerwca porod, ale to niedziela w kalendarzu wypada i weekend wiec wole raczej od pon do pb z pelna obsluga byc obstwaiona w razie "w"
w weekendy moze byc troche leniwie, wiadomo ze nie dla rodzacych
ps sama jestem z niedzieli z popoludnia - 14 :--))MonikaS, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
rosołek już się gotuje
to dla Michasia bo od 3 dni mnie o niego prosia dla nas jeszcze wczorajsze spaghetti
pierogi bym zjadła - ale z jagodamimniam
a najbardziej to mi się chce bułek z pary z jagodami ehhhhWiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2014, 15:26
evas lubi tę wiadomość
-
evas wrote:Tusia, mi zaczęły odchodzić wody podczas lepienia pierogów z kapustą
więc uważaj
hahaha dobrerobię ruskie.. ale w przyszłym tyg mogę robić już te z kapustą jak mają mi poród załatwić
weronikabp, Limerikowo, Galanea, evas lubią tę wiadomość