X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia ja dopiero w dniu skonczonego 37 tygodnia ide pierwszy raz na ktg. Moze Ciebie tez wysle lekarz, a jak chcesz to zawsze mozesz na IP pojechac powiedziec ze nasz wrazenie ze spokojniejsze jest dziecko i tam Ci powinni zrobic :)

Jak ktos ma robione USG z przeplywami to nie ma koniecznosci robic czestego ktg (tak mi powiedziala moja lekarka).

Tusia84 lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie kurier przyniósł paczkę. Wygraliśmy ekspres do kawy :D Idę rozpakowywać. Dziś wypijemy sobie z S. kawkę latte :D

Mucha, vikus001, alexast, weronikabp, Evelineq, Tusia84, MagdaO, Agusia2312, MonikaS, maggda, eta, Limerikowo, ivv, nutka, Galanea lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:
    Właśnie kurier przyniósł paczkę. Wygraliśmy ekspres do kawy :D Idę rozpakowywać. Dziś wypijemy sobie z S. kawkę latte :D
    A gdzie wygraliscie ? I co to za ekspres, pochwal sie ;-) no ja po nieprzepsanej nocy tez uruchomilam nasz kombajn do kawy :-)

vikus001, eta, evas lubią tę wiadomość

• Niesforna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Myślałam, że jak wstanę to już przeczytam, że Magda tuli swojego Stasia, a tu Staś sobie żarty z mamusi robi. Ehhh te nasze szkraby :)

Może chociaż na Natalie zadziała oksy? Trzymam kciuki :)

Ja ktg miałam robione tylko podczas pobytu w szpitalu. Teraz mój lekarz nic o tym nie wspomina...

U mnie dziś CIĄŻA DONOSZONA! JUPI! Jeju jak się cieszę :)
    Pamiętam jak się okazało w 24 tyg, że mam rozwarcie i muszę leżeć plackiem. Tak się bałam, że nie dam rady, że coś się wydarzy. A tutaj zaczęliśmy 38 tydzień! Teraz mogę rodzić, mam nadzieję, że mój Jaś się pospieszy i niedługo wyjdzie :)
    Od wczoraj zaczęłam nawet już sobie więcej chodzić po prawie 4 m-cach leżenia, byłam na zakupach, wstawiłam pranie. Od dziś zaczynam normalnie funkcjonować :D

O 15 wizyta u lekarza na Żelaznej w sprawie ewentualnej cc... Mam nadzieję, że uda mi się wszystko załatwić.

Powodzenia wszystkim na wizytach, Natalia, Paula, Limierkowo, Magda czekamy na Wasze maluszki, bo to już czas :)
    Miłego dnia wszystkim :)

Tusia84, MagdaO, Modelka, weronikabp, Agusia2312, Limerikowo, eta, czekajajaca, evas, Galanea lubią tę wiadomość

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka.
    wow jaka akcja -Madziu ale synek się z tobą droczy ;-)
    trzymam kciuki za dzisiejsze Wasze wizyty.
    Natalia mam nadzieję, że akcja się ruszy.

A U MNIE ZOSTAŁO 30 DNI DO PORODU!!!!!!! TERAZ JUŻ JESTEM SPOKOJNIEJSZA, ŻE SYNEK BĘDZIE DUŻY I ZDROWY !

Modelka, Agusia2312, Limerikowo, evas, Galanea lubią tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sobie oglądnęłam filmik o ktg gdzie wypowiada się położna i trochę się uspokoiłam, że jeśli wszystko przebiega dobrze to pierwsze ktg jest wykonywane w terminie zbliżającego się porodu.
    Miałam we wtorek usg lekarz sprawdzał przepływy łożysko ilość wód płodowych i jest wszystko ok. więc nie będę panikowała bez potrzeby :)

Ja wiem, że to nie wynika z zaniedbania mojego lekarza tylko bardziej ze zwyczajów szpitala bo to tam odbywa się ktg a skoro oni go nie praktykują wcześniej to co może lekarz zrobić. Z ciekawości podjadę sobie dzisiaj albo w poniedziałek i zapytam w poradni w szpitalu jak to jest z tym ktg :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 09:52

eta, evas, Mucha, monaaa, Galanea lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • Evelineq Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wszystkim , nadrobiłam na szybko i w głowie mi tak utkwił sen MagdyO , że nie ogarniam hehehe :D Synio uparty, albo podziela mamy zdanie odnośnie wyboru szpitala :D

Evas, zazdroszczę wygranej nagrody, aż idę uruchomić mój sprzęcior i trzasnę sobie kawunie :D

AISAK powodzenia, ja idę na 12 zerknąć co u mojej Hanki :D

Tusia, ja właśnie też dopiero dzisiaj mam pierwsze ktg ( nie licząc mojego leżakowania w szpitalu) na które się zgłaszam w szpitalu, więc wiadomości z filmiku od położnej sie potwierdzają :)

A u mnie z tym spaniem to jest tak, że nie spałam prawie cały tamten tydzień, sikanie, spinanie brzucha, pojedyncze skurcze itp i ogólny jakiś niepokój, a w tym tygodniu jak ręką odjął, mam 2-3 pobudki na siku, ale później śpie w najlepsze :D nawet mi się przytrafia kimać w dzień :D Podobnie miałam z oczyszczaniem , 2 dni oczyszczania a teraz w drugą stronę ;/

Dziewczyny miłego dnia Wam życzę, rozkręcenia się akcji porodowych tym które czekają, pozytywnych wieści i poprawy humoru dla Alexast, ja zmykam i nie wiem jak się dzisiaj dzień u mnie potoczy , postaram się zaglądnąc jak najdzybciej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 09:53

Tusia84, weronikabp, Agusia2312, alexast, evas, Mucha, MagdaO lubią tę wiadomość

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze, co za emocje nam tu Magda zgotowala :-) a u mnie bez zmian- tu mnie cos boli, tam cos gniecie a porodu ani widu ani slychu ;) wlasciwie nadal wydaje mu sie to nierealne ze to JUZ, ze znowu bede miala w ramionach moje malenkie dzieciatko. Wbponiedzialek mam wizyte, mam nadzieje ze cos sie ruszylo bo juz mnie mecza te wizyty i czekanie godzinami w kolejce

evas lubi tę wiadomość

• Margotka87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kochane :* przedwczoraj bylam na ip bo nie czulam ruchow a jak juz byly to bardzo slabe standardowo usg ktg i badanie na samolocie :) na usg wszystko ok Pani doktor pochwalila moje przeplywy itd jedynie po pierwszych 15min ktg byl lekki niepokoj bo im sie zadne ruchy Dziecka nie zapisaly dopiero zmiana pozycji pomogla i ruszylo:)
    pytalam o cc kiedy mam sie przyjsc umowic i co uslyszalam? ze nie trzeba sie umawiac tylko mam przyjsc 7dni przed terminem porodu dac im skierowanie i juz zostaje na oddziale :) czyli jednak 25czerwca :D
    Magda Synus sie z Toba droczy :)
    Dziewczyny 3mam kciuki za Wszystkie :*

weronikabp, Tusia84, Limerikowo, czekajajaca, eta, nutka, evas, Mucha, monaaa, Galanea lubią tę wiadomość

zpbndf9hsafopz9u.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Byłam u lekarza, który robił mi połówkowe i USG wyszło dobrze, Anna urosła ale nie na tyle żeby kogokolwiek zadowolić (tzn. mnie zadowala każdy jej gramik oczywiście) ale spadły mi wody do 8,3 i lekarz powiedział, że mnie tak nie zostawi samej sobie na weekend i widzi szansę, żeby mała urosła do poważniejszych rozmiarów z pomocą medyczną. W związku z tym wybieram się na czas nieokreślony do szpitala. Nie wiem czy mnie wypuszczą przed porodem. Nie będę miała internetu więc nie bedę mogła was podczytywać, czego bardzo żałuję. :( W każdym razie każdej z Was wysyłam swoje skurcze wspierające i trzymam kciuki za Wasze bezproblemowe porody/. Trzymajcie się! :)

Ps. Czasami poproszę męża, żeby coś Wam napisał na forum jakby co. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 10:04

Agusia2312, weronikabp, Limerikowo, monalisa, Tusia84, Niesforna, vikus001, alexast, ivv, eta, evas, Mucha, monaaa, Galanea, MagdaO lubią tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was jaka akcja sie działa z Magdą;) Twój Staś jest nieprzewidywalny:)

Powodzenia wszystkim dzisiaj na wizycie i na Ktg:)
    Nalka trzymajcie sie w szpitalu :) Bedzie wszystko dobrze :) Powodzenia :)

JA w nocy spie różnie dzis 3 razy wstawałam siku i tyle. Rano po obudzeniu mnie troche bolał brzuch jak na okres ale po wstaniu i pójsciu do toalety przeszedł. Też takie macie bóle niekiedy?? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 10:04

evas, monaaa lubią tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka tylko może chociaż smsa wyślij od czasu do czasu :) masz czyjś nr tel?

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba nie ma co sie licytować czy słuszne czy nie jest robienie ktg, bo to juz troche paranoiczne sie staje, wiadomo ze jest to słuszne, w wielu przypadkach ratuje dzieciom życie, bo wykrywa sie na nich nieprawidłowości nie widoczne podczas badań u naszych ginekologow czy nawet podczas usg. Wydaje sie ze ciaza idealna a tu bach... Nie chce siać czarnowidztwa, nie o to mi chodzi, tylko uważam ze te szpitale i lekarze którzy praktykują robienie regularne ktg pod koniec ciazy postępują bardzo słusznie i mam nadzieję ze bedzie to standardowe zachowanie we wszystkich szpitalach niebawem. W końcu żyjemy w dobie rozwoju i chyba dobrze wykorzystywać dobrodziejstwa nauki i techniki.

Tusia84, Niesforna, Limerikowo, czekajajaca, eta, evas, Galanea lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka wrote:
    Cześć dziewczyny. Byłam u lekarza, który robił mi połówkowe i USG wyszło dobrze, Anna urosła ale nie na tyle żeby kogokolwiek zadowolić (tzn. mnie zadowala każdy jej gramik oczywiście) ale spadły mi wody do 8,3 i lekarz powiedział, że mnie tak nie zostawi samej sobie na weekend i widzi szansę, żeby mała urosła do poważniejszych rozmiarów z pomocą medyczną. W związku z tym wybieram się na czas nieokreślony do szpitala. Nie wiem czy mnie wypuszczą przed porodem. Nie będę miała internetu więc nie bedę mogła was podczytywać, czego bardzo żałuję. :( W każdym razie każdej z Was wysyłam swoje skurcze wspierające i trzymam kciuki za Wasze bezproblemowe porody/. Trzymajcie się! :)

Ps. Czasami poproszę męża, żeby coś Wam napisał na forum jakby co. :)
    Nalka kto ma numer do Ciebie? Trzymaj sie dzielnie! Ile waży mała?

• Margotka87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak Wam oznaczaja ilosc wod plodowych ? AFI?
    bo ja teraz patrze i mam napisane na wypisie z IP - ilosc wod plodowych MVP 5cm

zpbndf9hsafopz9u.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja myślę, że lekarz sam dobrze wie czy potrzebne ktg czy nie, oni mają taką wiedzę, której my nie posiadamy i nie będziemy posiadać bo najzwyczajniej w świecie się w tym nie szkolimy i nie pracujemy :) doświadczenie też robi swoje :) widzicie, któraś pisała, że jak przepływy podczas usg są sprawdzane to już ktg nie jest koniecznie - ja nie wiedziałam :) ja nie wiem nawet o co chodzi z tymi przepływami - ale pokładam całą nadzieję w swojej gince bo jak do tej pory w niczym mnie nie zawiodła i wierzę, że tak zostanie :) w końcu to ona jest specjalistką a nie ja :) ja tylko sobie podczytuję co która z Was za badania miała i porównuję czy u mnie tego nie zabrakło :) ale już nie wnikam za mocno w to wszystko :) oczywiście jestem zdania, że dobrze wiedzieć jak najwięcej :)
    a ktg lubię - i dziś też bym jeszcze chciała, ale pewnie już nie zrobią :) bo i po co? no chyba, że potrzebne :)

Evas gratuluję wygranego ekspresu :) poczęstuj kawką bo ja takowego nie posiadam ;D a z ekspresu smaczniejsza :) już od jakiegoś czasu kombinuję jakby mężowi udowodnić, że potrzebujemy ekspresu ;) hihi choćby tego taniego takiego na tabletki czy jak one tam się zwą ;) najgorsze, że on kawę od święta pije a ja jedną dziennie, czasami dwie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 10:14

Limerikowo, evas, Agusia2312 lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde co za emocje u was ;) az tak sobie powspominalam moj zbliżający sie termin i cyrki jakie wyprawialam zeby urodzic przed urodzinami teściowej a Zojka i tak urodziła sie 3 dni po terminie najszczęście po urodzinach teściowej ;) az łezka zakręciła mi sie w oku ach.....
    Co do ktg ja miałam od chyba 38 czy 39 tyg co drugi dzień wcześniej miałam usg i jak wszystko jest ok to nie ma potrzeby robienia bo to nic przyjemnego leżeć bez ruchu 40 min ;) ale doktorek mowil ze gdyby była mniej aktywna to do szpitala na ktg ;) ale Zojka dawała popalic jak mama jadła 2 czekolady ba śniadanie ;)

monalisa, Tusia84, Limerikowo, eta, nutka, evas, Agusia2312, monaaa, Galanea, MagdaO lubią tę wiadomość

• monalisa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka wrote:
    Cześć dziewczyny. Byłam u lekarza, który robił mi połówkowe i USG wyszło dobrze, Anna urosła ale nie na tyle żeby kogokolwiek zadowolić (tzn. mnie zadowala każdy jej gramik oczywiście) ale spadły mi wody do 8,3 i lekarz powiedział, że mnie tak
    nie zostawi samej sobie na weekend i widzi szansę, żeby mała urosła do poważniejszych rozmiarów z pomocą medyczną. W związku z tym wybieram się na czas nieokreślony do szpitala. Nie wiem czy mnie wypuszczą przed porodem. Nie będę miała internetu więc nie bedę mogła was podczytywać, czego bardzo żałuję. :( W każdym razie każdej z Was wysyłam swoje skurcze wspierające i trzymam kciuki za Wasze bezproblemowe porody/. Trzymajcie się! :)

Ps. Czasami poproszę męża, żeby coś Wam napisał na forum

Powodzenia będziemy trzymały kciuki za was. Pewnie podciagna małej wagę i do domku was puszczą.
    A ile wazy mała ze postamowili was położyć i podnieść wagę?
    Napisz czasem smsa bo się martwić będziemy

bontbhr.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzien dobry, ja dzis pozno bo pospalam jak susel
    maz stwierdzil, ze ok ze pospalam, bo w przyszlym tyg mozemy nie spac, a ja mowie, ze niestety na zapas wyspac jeszcze sie nikomu nie udalo hi hi

zaczytuje teraz do pozna fajna ksiazke jak najbardziej na nasze forumowe temety :"Zawolajcie polozna"
    sa to wspomninienia Jennifer Worth, poloznej z Londynu w latach 50 XXw, na podtsawie ktorych nakrecono tez serial i byl to bestseller w UK w 2012r
    sporo rzeczys ie dowiedzialam,np ze juz kiiedys znano ryzko rzucawki z nadcis i badano-podgrzewano probke moczu by to sprawdzic oraz bano sie porodow posladkowych w zw z tym ze byly b ciekzie d obioru
    jak czyta sie o warunkach higienicznych to juz w ogole zdrowotna loteria w dzielnicach biedy-dawny East End
    ksiazka jest polecana przez p.D.Walese i Fundacje Rodzic po ludzku :--)))
    2ppkapu.jpg

Tusia84, weronikabp, eta, monalisa, Agusia2312 lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weroniczko ale nikt się nie licytował czy ktg jest potrzebne czy nie :)
    Wiadomo, że to potrzebne badanie tylko nie w każdej ciąży trzeba je wykonywać już od np 32 tyg.. Po prostu zapytałam bo byłam zdziwiona tym że jedne mają inne nie i jakie wskazanie do wykonania badania, chciałam po prostu wiedzieć z czystej ciekawości i troski o moją małą.

Ale jak widać co rejon to inaczej tak jak u nas kiedyś krążki i szwy się stosowało, a teraz już praktycznie pessarów nie zakładają w razie potrzeby szew, główną jednak metodą jest leżakowanie przyszłej mamy i leki wyciszające macicę bo wg nich to najbardziej naturalny i sprawdzony sposób.. a w innych rejonach nadal z zadowoleniem stosują krążki..

No cóż nam zostało dostosować się do metod panujących w naszych rejonach bo nic na siłę nie zdziałamy same.

weronikabp, MonikaS, Limerikowo, monalisa, Agusia2312, evas, Mucha, Galanea lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
‹‹ 1135 1136 1137 1138 1139 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ