MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Galanea wrote:No nie, kto by pomyślał
Sama wyczułaś, że mała się słabo rusza, czy na ktg tak wyszło? Kochana, trzymam kciuki, żeby jednak nie było konieczności wywoływania.
No właśnie Weroniko, czy Ty też czujesz słabe ruchy? Wierzę, że będzie dobrze i bez indukcji!
weronikabp lubi tę wiadomość
-
Duchess wrote:Dziewczyny,wyszedł mi GBS w odbycie:( na wymaz z pochwy jeszcze czekam-ale pewnie skoro to pierwsze dodatnie, a to drugie badanie trwa jeszcze dłużej to też będzie?
Duchess lubi tę wiadomość
-
Duchess, nie martw sie tak bardzo, dostaniesz antybiotyk i po kłopocie będzie. Pomyśl, że kiedyś nikt nie robiła takich badań i dzieciaczki tez się zdrowe rodziły.
Weronika, to dobrze, ze kazali przyjechać jutro, niech kontrolują. A Ty pij dużo, bo wody się odnawiają. A gdyby trzeba było wywoływać, to też się nie stresuj. Karolina urodziła 2 godziny po podani oxy, więc jest nadzieja, że i Tobie uda się szybko urodzić.Galanea, Duchess, weronikabp lubią tę wiadomość
-
Wyczytałam takie coś:
"Ilość płynu owodniowego określa się na podstawie badania ultrasonograficznego poprzez określenie tzw. indeksu płynu owodniowego (AFI - amniotic fluid index), który powinien wynosić od 5 – 20. Ilość wód płodowych wzrasta do 36 tygodnia ciąży, następnie zaczyna stopniowo zanikać. W 40 tygodniu jego objętość wynosi około 800 ml, a po 42 hbd gwałtownie maleje"Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Ja po KTG, dopiero wróciłam bo oczywiście jak ja jadę do szpitala to są same komplikacje, leżałam godzinę na zapisie bo moja Ginka i tak dostała jakąś nagłą cesarkę, więc i tak musiałam czekać na opis zapisu… Okazało się że przez to CC przyszła na świat kruszynka w 24 tyg. 800 wagi , aż mnie podcięło z nóg jak wyjechali z nią w inkubatorze pod respiratorem i całą tą maszynerią, z wrażenia zapomniałam że czekam na lekarza i tak siedziałam jeszcze dłuższą chwilę, aż moja gin po mnie przyszła i mnie wyrwała z tego transu, ale wracając do mojego zapisu oczywiście masa skurczy przedziwnych ale na pewno nie świadczących o zbliżającym się porodzie, jeszcze badanie szyjki, i tu też się nic nie zmieniło , rozwarcie na 1 palec takie samo jakie było 20 maja na ostatniej wizycie…
Podsumowując mam kiepski humor jakoś mnie to wszystko tak przytłoczyło , do tego po badaniu mam wrażenie że mi odpadnie ta szyjka całkiem …
Zabieram dupę w troki i idę na spacer odreagować …
Aaaaa…
Weronika- nie bój się, wszystko będzie dobrze, pij ile możesz wodyA jeśli nawet będą wywoływać to wreszcie spokojna przytulisz swoje maleństwo i odetchniesz po tych wszystkich stresach, ja już walę łbem o ścianę dzisiaj że nic się nie zapowiada : (
Duchess – prawdopodobnie jeśli GBS jest dodatni w odbycie to i w pochwie będzie on dodatni, ale nic się nie przejmuj, przeleczą i wszystko wróci do normy : )
Galanea, vikus001, Duchess, weronikabp lubią tę wiadomość
-
Evelineq, nie smuć się. Przyjdzie pora, że i Ciebie poród zaskoczy
A takie maluszki rodzą się i trzeba dziękować Bogu, że są w dzisiejszych czasach inkubatory i sprzęty ratujące im życie. Sama niedawno podawałam przykład dziewczyny, której przez cc urodziło się 500g dziecko, minął miesiąc i żyje, ma się dobrze
Piszecie często o tym AFI i sama zaczęłam się już zastanawiać jak to u mnie wygląda. Ja tylko raz miałam konkretnie określone AFI, jak leżałam w szpitalu, ale to było w 27tc, a później na wyniku usg było tylko napisane "poziom wód prawidłowy". Dodam, że ja bardzo dużo wody piję, nie na siłę, tylko dlatego, że mam taką potrzebę. Ostatnimi dniami wypijam średnio 3-4 butelki 1,5 litrowe.vikus001, Paulina1986, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
moja ginka też mi tylko mówi, że wód jest "wystarczająco" i tyle.
Weronika nie czujesz małej?
Ciekawa jestem jak tam Limerikowo.
Mi zostało jeszcze 4 dni. Powinnam jeszcze ostatnie ciuszki małego wyprasować, ale chyba przełożę to na jutro. Obiadek mi się robi... a ja taka głodnajuż mi ślinka cieknie, jak czuje te zapachy
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny za zainteresowanie, ja pije baaaardzo duzo wody a jednak AFI skacze. Ponieważ ja słabo odczuwam ruchy i to AFI skacze to Pani doktor powiedziała ze nie ma juz na co czekać jeśli sie nie zmieni do jutra, Pola gotowa tylko trzeba jej pomoc ciut.
Ktg wyszło ok, gdyby nie było ok nie puścili by mnie.
Duchess ja teraz nie mam, powtarzałam gbsa, ale tez mialam wynik pozytywny w odbycie a ujemny w pochwie w 35 tc, to jest dobra informacja, bo oznacza ze nie ma go w szyjce a tylko tam jest groźny dla dziecka, niemniej i tak podadzą nam antybiotyk podczas porodu, dla spokoju. Ja sie nawet cieszę, bo z paciorkowcem jest tak ze dzis jest a jutro go nie ma, ale i odwrotNie, zdążają sie przypadki ze ktos zrobił sobie badanie w 36 czy 37 było czysto, a złapał do porodu, także dla spokoju wole zeby mi dali ten antybiotyk.Galanea, alexast, Duchess, vikus001, Tusia84, ivv lubią tę wiadomość
-
Galanea to niezly wynik z tym piciem, mi to sie idaje maks 2 litry dziennie wypic (zawsze malo pilam).
Ja tez na USG zawsze mialam napisane prawilowa ilosc wod plodowych i juz raczej nie planuje lekarz USG, wiec nie wiem jak to jest z tymi wodami. Jedyne co mam to ktg i tak sobie teraz zaczelam myslec czy to wystarczy do kontroliGalanea lubi tę wiadomość
-
No widzicie, a mi gin powiedziała, że ciąża prawidłowa i ani ktg, ani usg, ani żadnej kontroli. Średnio mi się to podoba. Chyba jak nie urodzę do 39tc, to sama się zgłoszę na ktg. Na razie czuję Małą wyraźnie i tak jak zwykle.
Mucha, alexast, Duchess, Tusia84 lubią tę wiadomość
-
Weronika to jutro trzymamy kciuki (tylko nie do konca wiem czy za to zebys rodzila czy za to zebys jeszcze poczekala, a Pola zeby sie rozszalala...w kazdym razie za to zeby bylo wszystko po Twojej mysli).
Galanea, weronikabp, Duchess lubią tę wiadomość
-
Weronika, ale wody nie sączą się? Może dziecko już duże i dlatego ten poziom wód niski i mało miejsca na ruchy?
Tak czy siak, trzymam mocno kciuki, żeby wszystko było dobrze. Nie stresuj się, zobaczysz co jutro powie lekarz.weronikabp lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJuz sie nie boje, wiem ze Polunia jest gotowa. Maz mnie uspokoił
co ma byc to bedzie.
Ja tez pije conajmiej 3 litry wody plus soki itd , AFI miałam piękne 16 - od dwóch tyg tak skacze, lekarze mówią ze tak bywa i juz, trzeba kontrolować.Galanea, alexast, Duchess, vikus001 lubią tę wiadomość
-
Galanea, no bo jak jest wszystko ok to takie badania są niepotrzebne, pamiętasz jak z Tusia pisalysmy, że i u niej jak i u mnie nie robią tak ktg, a już na pewno nie przed terminem. Z drugiej strony prawda jest taka, że jak pierwsza ciążę przechodziłam bez forum, to byłam o wiele spokojniejsza, a tu jednak wszyscy opisują swoje wyniki, badania jakie mają a jakich nie i przez to zaczynasz wątpić w swojego lekarza, a każdy lekarz ma inne podejście. A w takim momencie jak ciąża trudno się zdystansowac i zachować zimną krew.
Także spokojnie i się nie stresuj, twój lekarz na pewno wie co robić a co jest zbędnealexast, Galanea, Modelka, Mucha, Duchess, excella, Tusia84 lubią tę wiadomość
-
sunset wrote:Galanea, no bo jak jest wszystko ok to takie badania są niepotrzebne, pamiętasz jak z Tusia pisalysmy, że i u niej jak i u mnie nie robią tak ktg, a już na pewno nie przed terminem. Z drugiej strony prawda jest taka, że jak pierwsza ciążę przechodziłam bez forum, to byłam o wiele spokojniejsza, a tu jednak wszyscy opisują swoje wyniki, badania jakie mają a jakich nie i przez to zaczynasz wątpić w swojego lekarza, a każdy lekarz ma inne podejście. A w takim momencie jak ciąża trudno się zdystansowac i zachować zimną krew.
Także spokojnie i się nie stresuj, twój lekarz na pewno wie co robić a co jest zbędne
Dokładnie tak jestAle wystarczy pomyśleć sobie o naszych mamach, które w tamtych czasach nawet jednego usg nie miały. Jak opowiadam swojej mamie o badaniach, wizytach u lekarza itp, to jest zaskoczona
Paulina1986 lubi tę wiadomość
-
Galanea, nie stresuj się
Ja też mam ciążę prawidłową i aż do terminu porodu mam jedynie wizyty co 2 tygodnie, a nie co miesiąc. No i dopiero w przyszłym tygodniu pierwsze ktg.
Duchess - jak masz pozytywny gbs, to po prostu na co najmniej 4 godziny przed urodzeniem dziecka muszą podać Ci antybiotyk. Nie ma znaczenia, czy gbs w odbycie, czy w pochwie - istnieje ryzyko przeniesienia. Natomiast antybiotyk dają taki, że dziecku nic już nie będzie zagrażało podobno. I tak niestety będą ten antybiotyk powtarzać co 4 godziny aż do porodu. Rozmawiałam o tym z położną w Domu Narodzin i wszystko mi wytłumaczyła - i to nawet nie jest przeciwskazanie do porodu w Domu Narodzin, więc chyba jeśli wiesz o tym, to nie jest to takie groźneTylko koniecznie powiedz o tym przy przyjmowaniu do szpitala.
Galanea, Duchess lubią tę wiadomość